Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[COLOR=red]sory że offam ale muszę[/COLOR]:(:( [COLOR=red][B][U]szukamy ratunku dla porzuconego ślepego szczeniaka Puchatka[/U] [/B][/COLOR]:( wejdź, zobacz, może coś pomożesz?
[URL="http://www.dogomania.pl/threads/208590-P-ce-Puchatek-niewidomy-szczeniak-wyrzucony-na-ulic%C4%99%21Potrzebny-DT-i-kasa-na-diagnoz"]http://www.dogomania.pl/threads/208590-P-ce-Puchatek-niewidomy-szczeniak-wyrzucony-na-ulic%C4%99!Potrzebny-DT-i-kasa-na-diagnoz[/URL]

Posted

[quote name='Ellig']Pojedziesz do Niemiec? Bo te pseudo organizacje niemieckie , ktore tonami wywaza psy z Polski, pierwsze co ci powiedza to ,ze nie moga ujawniac danych osobowych:(:(:([/QUOTE]
Dane osobowe zostaną podane bezpośrednio przez osobę chetną do adopcji, więc to nie ten przypadek.
Badania krwi na granicy zdarzają się bardzo rzadko, a o pozwoleniu PIW pierwszy raz słyszę. Wystarczy wpis do paszportu lekarza z uprawnieniami do tego.
Wymagany jest czip, szczepienie p/ wściekliźnie nie później, niż 21 dni przed wyjazdem oraz badanie kliniczne i wpis do paszportu nie wcześniej, niż 3 dni przed wyjazdem.

Posted

Jakże sie cieszę, że tak wszystko pracowicie sprawdzasz, malibo. Czy tak samo starannie sprawdziłaś "domy"dla moich psów, które dwa lata temu wysłałaś do schroniska w Świnoujściu, a stamtąd wywędrowały do Niemiec, nie wiadomo gdzie? A może wiadomo, co stało sie z Bratkiem, Calinką, Kerią i Amelką?Czy ich domy także sprawdziłaś tak starannie i zebrałas info? Pochwal się, proszę, wynikami wspaniałej adopcji w twoim wykonaniu. A może znalazł sie Supełek? Tak bardzo chciałabym, żeby to, co piszesz, było prawdą w stosunku do moich zaginionych psów, które w "świetnym DT" miały oczekiwać na nowe, mniej zatłoczone niż u nas domy.Tymczasem drugi rok nie jestes w stanie mi odpowiedzieć, gdzie sa moje psy.Ani ty ani kierowniczka schronu, do którego je wysłałaś.

Posted

[quote name='malibo57']Dane osobowe zostaną podane bezpośrednio przez osobę chetną do adopcji, więc to nie ten przypadek.
Badania krwi na granicy zdarzają się bardzo rzadko, a o pozwoleniu PIW pierwszy raz słyszę. Wystarczy wpis do paszportu lekarza z uprawnieniami do tego.
Wymagany jest czip, szczepienie p/ wściekliźnie nie później, niż 21 dni przed wyjazdem oraz badanie kliniczne i wpis do paszportu nie wcześniej, niż 3 dni przed wyjazdem.[/QUOTE]

I fruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

proponuję podzielić role:
- jakaś grupa osób ogarniająca sprawy adopcji do Niemiec powinna sprawdzić propozycję domu, z pewnością nie jest to łatwe zadanie
- inna grupa powinna skupić się na bieżącej diagnostyce i leczeniu oczek Malince oraz zdobywaniu funduszy, trzeba zorganizować poniedziałkową wizytę u dr Ł.
Jeśli sprawdzenie domu będzie pozytywne to by było piękne.
Ja też chciałabym wiedzieć czy mam rezerwować dla suni miejsce czy zająć się innym psiunem?
Oczywiście przy braniu pod uwagę mojej oferty, proszę kalkulować moje ograniczenia, a więc należy to skonsultować z lekarzem

Posted

[quote name='malibo57']Mam kilka psów za granicą - jeśli w szukaniu DS nie pośredniczy sprawdzona niemiecka fundacja ( nie Tiervermittler), to sama sprawdzam domy przez znajomych albo odwożę psa, po zebraniu informacji.
Bez sprawdzenia nie wysłałabym suni. Trzeba pytać o referencje organizacji niemieckich, współpracę ze schroniskami. Przede wszystkim, dane personalne, telefon i adres tej osoby, która docelowo ma adoptować psa.

Mówiąc o sprawdzonych fundacjach niemieckich miałam na myśli te, które mają status Fundacji, czyli ein Verein - skrót przy nazwie e.V.[/QUOTE]

Witam wszystkich, zrobiło się zagranicznie :lol:. No po tym wpisie, Malibo, to już chyba bez problemu powiesz Lilek gdzie trafiły Jej psy, bo część z nich jednak pojechała do Niemiec.
Z taką dobrą praktyką to na pewno wiesz !. Generalnie masz rację - nie wiem tylko jak z realizacją. Nie musi być e.V. by być poważną organizacją. To nie jest żaden, żaden ! warunek. Istnieją e.V. przeciw którym niemiecka policja prowadzi dochodzenie, a i prokuratura postawiła zarzuty.[B] Rację masz, że trzeba sprawdzać [/B]- tu zgoda.

W sprawie mieszkania dziesiątek lat w Niemczech i 'niewidzenia' - nic dziwnego, na ulicach tego nie robią - bo te badania całkiem jawne nie są, a przynajmniej nie dla ogółu. W prasie niemieckiej natomiast w ciągu tych 30 lat była wielka fura przeróżnych wiadomości i przykładów zamykanych labów, w tym nielegalnych. Większość z nich jest obecnie poza terenem Niemiec, a nawet Unii. Pozostały te szkolne, akademickie, farmaceutyczne, wojskowe i one zawsze będą. Każdy dobry, średnio duży gabinet wet. może brać i bierze udział w obserwacji skutków stosowania wybranych leków, przeróżnych. Czy to jest przestępstwo ? to zależy od leku i skali.

Propozycja Inga.mm - absolutnie sensowna.

Posted

[quote name='malibo57']Dane osobowe zostaną podane bezpośrednio przez osobę chetną do adopcji, więc to nie ten przypadek.
Wymagany jest czip, szczepienie p/ wściekliźnie nie później, niż 21 dni przed wyjazdem oraz badanie kliniczne i wpis do paszportu nie wcześniej, niż 3 dni przed wyjazdem.[/QUOTE]
Nie wiem jak koń, ale ja się uśmiałem. Z przepisami, niestety, też nie jesteś na bieżąco. Nie zapominaj, że trzeba zgłosić przywóz psa na teren Niemiec i tam poddać go ocenie san.wet.
Jeśli wiozę do znajomych to ich znam i ja biorę odpowiedzialność za to. Nie znam takiej, jak piszesz e.V. , która te dane podaje.

Posted

Przepraszam, że zabulgoczę mimo, że nie jestem założycielką tego wątku: mam wrażenie, że pomyje wylewanie z innej kuchni nie powinny lądować na tym podwórku.
Nie bronię malibo, bo nie znam tamtej sprawy, ale na pewno atakowanie się na wzajem na tym wątku, nie sprzyja twórczemu myśleniu na temat pomocy Malince.
Prosiłabym (we własnym imieniu to piszę) o skupienie sie na Malince, jej leczeniu, zdobywaniu pieniędzy i szukaniu/sprawdzaniu propozycji.

Posted

Malibo, skoro sprawdziłas i wiesz, to, proszę, napisz na tym wątku lub na wątku moich zaginionych psów, gdzie one są. Niech ja już przestanę się martwić. Obiecuję, że jeśli dowiem się o ich losach, publicznie , psim obyczajem, odszczekam wszelkie podejrzenia i niemiłą postawę społeczną.Tylko tyle, że o bezdomności Wery, jednego ze szczeniąt powierzonych do adopcji, też wiedziałaś i nie zrobiłas nic. Tak, jak schron, do którego je wysłałaś.To, że Wera jest z powrotem w domu, to zasługa nie twoja, ale życzliwych ludzi i moja.Więc sądzę, że nie wiesz, gdzie sa moje psy.Jaka szkoda, że w ich przypadku nie zachowałaś tak daleko posuniętej ostrożności i rozwagi. Peszek.

Posted

[quote name='inga.mm']Przepraszam, że zabulgoczę mimo, że nie jestem założycielką tego wątku: mam wrażenie, że pomyje wylewanie z innej kuchni nie powinny lądować na tym podwórku.
Nie bronię malibo, bo nie znam tamtej sprawy, ale na pewno atakowanie się na wzajem na tym wątku, nie sprzyja twórczemu myśleniu na temat pomocy Malince.
Prosiłabym (we własnym imieniu to piszę) o skupienie sie na Malince, jej leczeniu, zdobywaniu pieniędzy i szukaniu/sprawdzaniu propozycji.[/QUOTE]
Jak najbardziej , jak najbardziej - czyli o dwu sprawach mówimy : Malince i potencjalnym Jej wyjeździe do Niemiec - to ja jestem z tej drugiej grupy, albo z pierwszej, przecież to Twoja propozycja.
Nie widzę tu pomyj, a fakty, nie traktuję Twojego wpisu jak bulgot tylko sensowną propozycję podziału zadań.

PS. Proszę na PW nr konta do wpłat.

Posted

Dostałam zaproszenie, więc jestem. Nie mam czasu czytać wszystkiego, i ochoty też raczej nie, bo wpisy niesympatyczne i dziwne. Pamiętajcie, że Dogo jest po to, by pomagać zwierzakom - proszę. Ja ewentualnie mogę zaproponować DT, szczegóły chętnie na PW. Pozdr:)

Posted

Wujaszek postokroc prawde czyni , wie co mowi , nie wysylajcie Malinki ..... na litosc , nie wysylajcie , tam , gdzie oko nie siega .......:shake::shake::shake:

Posted

[quote name='Vasco']Dajcie spokój, narazie musimy jej pomóc tu i teraz! Zagraniczne adopcje to zawsze mnóstwo wątpliwości. Nie można się spieszyć.[/QUOTE]

Dokladnie. na spokojnie. jakby cos to jest miejsce u ingi, jak nie bedzie mogla podjac sie opieki ze wzgledu na ograniczenia wynikajace z pracy, to poki co jest nadal miejsce dla sunki w tym hotelu o ktorym pisalam. wiem ze to kojec ale opieka nad psami jest 24/7.

Posted

[quote name='ewa gonzales']Wujaszek postokroc prawde czyni , wie co mowi , nie wysylajcie Malinki ..... na litosc , nie wysylajcie , tam , gdzie oko nie siega .......:shake::shake::shake:[/QUOTE]

Musimy jej pomóc tu i teraz!

Posted

[quote name='Fiera']Dostałam zaproszenie, więc jestem. Nie mam czasu czytać wszystkiego, i ochoty też raczej nie, bo wpisy niesympatyczne i dziwne. Pamiętajcie, że Dogo jest po to, by pomagać zwierzakom - proszę. Ja ewentualnie mogę zaproponować DT, szczegóły chętnie na PW. Pozdr:)[/QUOTE]

No prosze. Jest nadzieja dla malej, trzymam kciuki!

Posted

[quote name='sleepingbyday']kinia, pikola, lub ktoś, kto zna niemiecki - bardzo proszę, poinformujcie np przez fb tę osobę chętną na adopcję, że będziemy prosić niemiecką fundacje o sprawdzenie domu (standardowa procedura adopcyjna). reakcja będzie wiele mówić. poproscie o telefon do tej osoby i napiszcie do jakiejś znanej fundacji z prośba o sprawdzenie domu. nazwę takiej fundacji poda wam na pewno ostatniaszansa z boguszyc, one współpracuja na stałe z niemcami, mają od nich super regularną pomoc i dużo adopcji. njusy o psach z ds przychodzą, więc fundacja jest sprawdzona. zreszta moze dziewczyny znają i inne sparwdzone. niektóre faktycznie są dziwne, psy znikaja i to też jest fakt. nie wydaje się psa za granicę bez sprawdzenia domu. tak jak nie wydaje się psa w polsce bez sprawdzenia. ale rzecz jest do zrobienia.[/QUOTE]
ja znam niemiecki, moge cos zrobic, ale mam za malo danych, potrzebuje namiary. sleepingbyday znasz osttaniszanse? moze masz kontakt do niej? ja jej nie znam

Posted

Prosiłam tylko, żeby nie wywlekać tu i to dość niemiło starych spraw.
Wolny Pies - prawdopodobnie jesteś na bieżąco z wyjazdami zwierząt do Niemiec.
Zechciej może (tylko tak proponuję) wypunktować kolejne kroki, jakie trzeba zrobić, żeby sprawdzić potencjalny dom, przygotować psa do wyjazdu, skompletować papiery.

Może powinien pojawić się taki wątek informacyjny, jeśli go jeszcze nie ma?

Posted

Czas na podjęcie decyzji. Ile jest stałych deklaracji? Fiera Twoja propozycja, to jakie zobowiązania finansowe? Z jakimi kosztami mamy się liczyć?