Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Jasiek']Oj nie tylko on. Jeszcze zapewne kilkudziesięciu albo i wiecej innych hodowców nie mogą zaznać spokoju na tamtym świecie jak patrzą z góry co się wyrabia z ich wieloletnia pracą:stormy-sad:[/quote]

Jasiek chyba nie mówisz tu tylko o kopiowaniu a raczej jego braku. Z całym stwierdzeniem jednak zgadzam się w 100% rozciągnij go tylko na inne aspekty tworzenia i zmieniania rasy a nie tylko na uszy i ogony.

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='maxxel']

Idac za Wikipedia,

"One argument for docking the Doberman's tail is that it completes the sleek look that the dog is supposed to have..

[B]..trudno sie z tym nie zgodzic!![/B]

..since it was the way Louis Dobermann had originally envisioned the dog, even though nature did not."

..[B]co oznacza,ze mial wyobrazenie psa kopiowanego.[/B]
[/QUOTE]
Jezeli wiedze kynologiczna czerpiesz z Wikipedii to sugerowałabym skorzystanie z bardziej kompetentnych i wiarygodnych źródeł.

[B]"W pierwszych latach urodziło sie kilka długowłosych szczeniąt o króciutkich ogonach. Psy z krótkimi ogonami były bardzo podziwiane, co doprowadziło do obecnej mody krótkiego obcinania ogonów"
[/B]
Bonnie Wilcox, Chris Walkowicz

Posted

W tej sprawie kopiowania uszu i ogonów u psów pozwolę sobie na zamieszczenie pisma Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi pana Henryka Kowalczyka, które zostało opublikowane w najnowszym magazynie Pies tj 6(326)2007. Myślę, że to pismo wiele wyjaśni w tej sprawie.
[URL=http://img132.imageshack.us/my.php?image=kopiowanieuszu1cb0.jpg][IMG]http://img132.imageshack.us/img132/4124/kopiowanieuszu1cb0.th.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://img217.imageshack.us/my.php?image=kopiowanieuszu2ik6.jpg][IMG]http://img217.imageshack.us/img217/9218/kopiowanieuszu2ik6.th.jpg[/IMG][/URL]

Posted

[quote name='Azawakh'] Myślę, że to pismo wiele wyjaśni w tej sprawie.
[/QUOTE]
[quote name='Azawakh']Przeczytaj sobie zamieszczony przeze mnie artykuł z magazynu Pies. Tam wszystko jest wyjaśnione.[/QUOTE]
Nic nie jest wyjasnione jako ze pismo (znane nam od dawna, omawiane i komentowane w tym wątku) jest stekiem bzdur pisanych przez ignoranta nie znajacego różnicy miedzy zwierzęciem gospodarskim a towarzyszącym.

Posted

[quote name='MARS']Azawakh nie odpowiedziałeś na moje pytanie...

A treść pisma to już znamy od dawna :)[/quote]

MARSiku ze mną pogadaj:-( Ja tak kocham te prawnicze i mało prawnicze wywody. :diabloti: Zawsze mogę być do dyspozycji tfu chciałam powiedzieć do dyskusji :razz:

Posted

Ja treść artykułu już znam od dawna, na dogo tekst jest już chyba z miesiąc. Natomiast Ty napisałeś [quote]w ustawie to jest napisane, że nie są to zabiegi ratujące psie życie tylko kosmetyczne[/quote]
no więc ja się pytam gdzie konkretnie tak jest napisane. Bo jeśli nie jest to po co zmyslać że jest?

EDIT: Karmi, jak masz ochotę to Ty mi wskaż gdzie to jest napisane...

Posted

[quote name='MARS']Ja treść artykułu już znam od dawna, na dogo teks jest już chyba z miesiąc. Natomiast Ty napisałeś
no więc ja się pytam gdzie konkretnie tak jest napisane. Bo jeśli nie jest to po co zmyslać że jest?

EDIT: Karmi, jak masz ochotę to Ty mi wskaż gdzie to jest napisane...[/quote]

Oj Mars;) Daj spokój tak przed świetami chcesz mnie wpuścić w maliny :razz:
Wiesz, że co jest napisane w ustawie. Stoi jak byk jakie zabiegi są dopuszczalne. Nie mów, że chciałbyś żeby ustawodawca wymieniał wszystkie te, które są zabronione. Choć może masz rację. Gdyby tak było ustawa byłby bardziej klarowna. Na tym skończę bo już o tym rozmawialiśmy. Azawakh może niezręcznie sformułował to zdanie, ale sens jest taki sam. Kopiowanie jest zakazane..... eee lepiej skończe bo reszte wszyscy znamy. No nie?:cool3:

Posted

[quote name='MARS']Ale się droczysz :loveu:... Najpierw to pogadaj a teraz daj spokój. Ech te baby....[/quote]
Wiesz, chciałam pogadać jak chłop z chłopem. Jak kynolog z prawnikiem. Jak inteligent z inteligentem. Jak....
A nie jak Mars z blondynką :cool3:
Dlatego poproszę następny zestaw pytań :razz:

Posted

[quote name='Eve-linka']Jezeli wiedze kynologiczna czerpiesz z Wikipedii to sugerowałabym skorzystanie z bardziej kompetentnych i wiarygodnych źródeł.

[B]"W pierwszych latach urodziło sie kilka długowłosych szczeniąt o króciutkich ogonach. Psy z krótkimi ogonami były bardzo podziwiane, co doprowadziło do obecnej mody krótkiego obcinania ogonów"[/B]
Bonnie Wilcox, Chris Walkowicz[/quote]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Eve-linka wielkie dzięki :loveu::multi: ! [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Niezależnie od tego co napiszą nasi oponenci, zwłaszcza dobermaniarze, miłośnicy, hodowcy i znawcy rasy, czy znają przywołany przez Ciebie tekst czy też nie, czy się zgadzają, czy wręcz przeciwnie - zwyczajnie obśmieją, ale zapomnieć już o nim nie mogą ;)![/FONT][/COLOR]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Dla mnie jest to przyczynek do wyciągnięcia innego, bardziej ogólnego wniosku. Takiego mianowicie, że każde z nas, człowiek w ogóle to w 99% WIARA! Legenda! Religia! Wyobrażenia! Obrazy! Zapachy! Wyidealizowane wspomnienia! [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]A nade wszystkim UTRWALONE SCHEMATY MYŚLENIA i DZIAŁANIA! STEREOTYPY! Nie pamietamy ich pochodzenia ale wiemy że są![/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]A zaraz MÓJ schemat, MOJA wiara, Moja religia, MÓJ stereotyp, okazują się lepsze od innych, bo są MOJE! [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Ciekawa jestem komentarzy kilku tu piszących "znawców"...[/FONT][/COLOR]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Wybaczcie, tak mnie naszło przed Świętami...[/FONT][/COLOR]

Posted

[quote name='niceravik'][COLOR=black][FONT=Verdana]Eve-linka wielkie dzięki :loveu::multi: ! [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Niezależnie od tego co napiszą nasi oponenci, zwłaszcza dobermaniarze, miłośnicy, hodowcy i znawcy rasy, czy znają przywołany przez Ciebie tekst czy też nie, czy się zgadzają, czy wręcz przeciwnie - zwyczajnie obśmieją, ale zapomnieć już o nim nie mogą ;)![/FONT][/COLOR]

[/QUOTE]
Powinni znać historie rasy. To nie jest żadna tajemnica - to młoda rasa i poczynania p.Dobermanna były uważnie śledzone i na bieżąco komentowane. Tym bardziej ze wyhodowane psy były początkowo niezwykle agresywne co zwracało na nie szczególna uwagę.

Posted

[quote name='Azawakh']W tej sprawie kopiowania uszu i ogonów u psów pozwolę sobie na zamieszczenie pisma Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi pana Henryka Kowalczyka, które zostało opublikowane w najnowszym magazynie Pies tj 6(326)2007. Myślę, że to pismo wiele wyjaśni w tej sprawie.

[/quote]

[quote name='MARS']
A treść pisma to już znamy od dawna :)[/quote]

[quote name='Azawakh']Przeczytaj sobie zamieszczony przeze mnie artykuł z magazynu Pies. Tam wszystko jest wyjaśnione.[/quote]

[quote name='Eve-linka']Nic nie jest wyjasnione [B]jako ze pismo[/B] (znane nam od dawna, omawiane i komentowane w tym wątku) [B]jest stekiem bzdur pisanych przez ignoranta[/B] nie znajacego różnicy miedzy zwierzęciem gospodarskim a towarzyszącym.[/quote]
[B][COLOR=green]Nas ten tekst nie zaskoczył. Nic a nic![/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]Karolinka już tak z miesiąc temu napisała tu: PIES nr 6/2007 przeczytajcie.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]Karolinka pisze, my pamietamy :lol:.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]Wg starej zasady.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]Spodziewaj się niespodziewanego.[/COLOR][/B]

[B][COLOR=green]Czego i Pani Rzecznik i ZK życzymy :p.[/COLOR][/B]

Posted

[[QUOTE]
quote=niceravik;9138218][COLOR=black][FONT=Verdana]Eve-linka wielkie dzięki :loveu::multi: ! [/FONT][/COLOR]
[/QUOTE]
[COLOR=black][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Moze nie kazdy idzie sladem twoich nabytych cech.Jak do tad jestes jedna z czolowych tu osob,wiodacych prym w probie wysmiiewania..Osobiscie mi to powiewa:lol:[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Wkoncu musisz jakos zaistniec;)[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][/COLOR]

Posted

[quote name='Amber']Co innego moda, a co innego zapomniana rasa. Spadek populacji wcale nie jest dla rasy taki dobry, gdy zaczyna brakować materiału genetycznego.[/quote]

A patrzysz czasem na krycia w naszym pięknym kraju? Albo na ilość potomstwa coponiektórych repów? Żadnego spadku nawet nie trzeba... ludzka głupota załatwia sprawę;)

[quote name='Amber'] Uważasz, że rosyjscy hodowcy nie są miłośnikami rasy?[/quote]

[IMG]http://www.heartofhamlet.com/images/gallery/20.jpg[/IMG]
[IMG]http://www.dobermann.pl/photos/pimms-punsh/Pimms_stand2.jpg[/IMG]

Ja mam inną wizję miłości;) Jedna z moich ulubionych dobermanek wygrała w tym roku zawody... w wieku 8 lat. Jeżeli nawet oni tego wieku dożyją, to myślisz, że będą w stanie IPO3 chociaż zaliczyć?

Posted

[quote name='maxxel'][COLOR=black][FONT=Verdana]Moze nie kazdy idzie sladem twoich nabytych cech.Jak do tad jestes jedna z czolowych tu osob,wiodacych prym w probie wysmiiewania..Osobiscie mi to powiewa:lol:[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Wkoncu musisz jakos zaistniec;)[/FONT][/COLOR]
[/quote]
[B][COLOR=green]Oto pierwszy, merytoryczny komentarz „znawcy” nt. postu Eve-linki, co do pochodzenia mody na krótki ogon u psów rasy doberman. [/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]Zapisuję do kolekcji[/COLOR][/B] :p.

[COLOR=black][FONT=Verdana]Pamiętasz historie pewnej ćmy z Madagaskaru?[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]W naturze jeżeli istnieje „pokarm”, pojawia się „konsument”.[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Gdybyś rozsądnie pisał, dawno „zdechłabym z głodu” .[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Jak na razie nic nie wskazuje na to żebym musiała się ograniczać .[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Dzięki wam oponentom, mało kasy wydaje „na żarcie” :razz:.[/FONT][/COLOR]

Posted

[quote name='niceravik'][B][COLOR=green]Oto pierwszy, merytoryczny komentarz „znawcy” nt. postu Eve-linki, co do pochodzenia mody na krótki ogon u psów rasy doberman. [/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]Zapisuję do kolekcji[/COLOR][/B] :p.

Pokaz dziewcze ,gdzie choc raz powiedzialem o swoim znastwie:lol:
Zacytowalem Wikipedie co i wielu stad sie posilkowalo..Nie zapomnij dodac cytatu jak bedziesz go puszczala...

[quote]
[FONT=Verdana][COLOR=black][COLOR=black][FONT=Verdana]Gdybyś rozsądnie pisał, dawno „zdechłabym z głodu” .[/FONT][/COLOR]
[/COLOR][/FONT][/quote][FONT=Verdana][COLOR=black]

..napewno nikt by tego nie zauwazyl.

[/COLOR][/FONT][COLOR=black][FONT=Verdana].[/FONT][/COLOR]
[quote]
[FONT=Verdana][COLOR=black][COLOR=black][FONT=Verdana]Dzięki wam oponentom, mało kasy wydaje „na żarcie” :razz:.[/FONT][/COLOR]
[/COLOR][/FONT][/quote][FONT=Verdana][COLOR=black]

...dzieki nam oponeta ten watek rozrosl sie do tej strony.
Looknij Mala ilu tak naprawde forumowiczow bierze udzial w tej epopeii.
Miela sie te same osoby ze mna wlacznie(dla zabicia czasu ,cos w pracy trzeba robic:lol:)[/COLOR][/FONT]

Posted

[quote name='Azawakh']W tej sprawie kopiowania uszu i ogonów u psów pozwolę sobie na zamieszczenie pisma Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi pana Henryka Kowalczyka, które zostało opublikowane w najnowszym magazynie Pies tj 6(326)2007. Myślę, że to pismo wiele wyjaśni w tej sprawie.

[/quote]

Tak wyjasniło ze popiera hodowle psów jak trzody chlewnej czy lisów na futerka, zgadza sie na podcinanie strun głosowych i zgadza sie na trzymanie psów na uwiezi byle o odpowiedniej długosci.

Posted

LALUNA niestety chyba masz rację co do tego, że psy zaczyna się traktować w naszym państwie jak trzodę chlewną a ZKwP jako jedyna nadrzędna i rządząca organizacja (partia kynologiczna) widzi luki prawne i to wykorzystuje jak tylko może dla swoich korzyści a nie dla korzyści prawdziwych miłośników psów w tym dobermanów,dla których nie ma znaczenia długi ogonek i klapnięte uszka (widziałem takie małe brzdące na wystawie w Będzinie i były super jak małe beauceronki tylko tyle, że bez wilczych pazurów i trochę bardziej szczupłe). Jeśli kiedykolwiek kupię dobermana, to będzie jak beauceron z nieciętym ogonem i uszami bo ja się nie godzę na okaleczenie mojego psa i wcześniej powiem to hodowcy tzn sobie zastrzegę, że ma być naturalny i ekologiczny. Chcę aby miał sobie czym pomerdać jak wrócę z pracy i ja żebym miał za czym go posmerać i podrapać czyli za uszkami. Chcę mieć ciapka i będę go miał i nie kupię dobermana czy beaucerona z hodowli gdzie się cokolwiek kopiuje bo ja jestem przeciw przycinaniu czegokolwiek.

Posted

[QUOTE] niech zaczna od siebie moze [B]zrozumia[/B] co to znaczy[/QUOTE]

Zrozumieją jak już...

[QUOTE]Jak bardzo musiałaby spaść liczba dobermanów, zeby to stanowiło genetyczne zagrożenie[/QUOTE]

Nie chodzi nawet o ich liczbę, ale o jakość ich materiału genetycznego.

[QUOTE]Wyobraź sobie, ze jak komuś na psie zalezy to może właśnie nie chciec go narażać na cierpienie i stres. Coż ... Ty chyba jednak nie jestes w stanie tego pojąć... Szkoda.[/QUOTE]

Są dwie strony medalu. Jednym zależy, a innym wręcz przeciwnie. Zobacz sobie ile nierasowych bokserów czy dobermanów ma teraz kopiowane uszy, a ile jest ich na wystawach.

[QUOTE] Ja mam inną wizję miłości;-)[/QUOTE]

Oj, nie bądź śmieszna. Myślisz, że wklejenie zdjęć masywnych psów załatwi sprawę? W kazdej rasie i w każdym kraju są różne osobniki, prezentujące daną rasę. Ja mam ci teraz wklejać zdjęcia innych rosyjskich dobermanów? Chyba na tyle orientujesz się w kynologii, żeby wiedzieć, że poszczególne osobniki są od siebie różne, ważne żeby dążyć do ideału. A rosyjskie psy są piękne.

[QUOTE]Chcę mieć ciapka i będę go miał i nie kupię dobermana czy beaucerona z hodowli gdzie się cokolwiek kopiuje bo ja jestem przeciw przycinaniu czegokolwiek[/QUOTE]

A ja nie chce mieć ciapka, albo psa podobnego do beaucerona tylko bez ostróg, tylko dobermana. A co do hodowli to moim zdaniem trzeba patrzeć przede wszystkim na jakość szczeniąt i pary hodowlanej, ponieważ kupując byle co i rozmnażając byle co (byle by było z ogonem) krzywdzi się rasę, dużo bardziej niż obcinając jeden ogon czy uszy...

Posted

Amber ależ oczywiście, że do rozrodu i hodowli należy wybierać tylko najlepsze osobniki ale czy muszą być one z poprzycinanymi ogonami i uszami aby były odpowiednie do tego celu? Myślę, że to nie świadczy o tym tylko inne cechy. Ja znam przypadki odwrotne, ze obcinano uszy i ogony bele kundlom aby sprzedać je potem jako rasowe pinczery czy dobermany.

Posted

[quote name='Amber']A co do hodowli to moim zdaniem trzeba patrzeć przede wszystkim na jakość szczeniąt i pary hodowlanej, ponieważ kupując byle co i rozmnażając byle co (byle by było z ogonem) krzywdzi się rasę, dużo bardziej niż obcinając jeden ogon czy uszy...[/quote]

Tak trzeba patrzec na to co przedstawiaja rodzice i dziadkowie danych szczeniat a nie patrzec na to czy sa kopiowane i nie zawsze na to jakie maja tytuly. Nie jedenmu kopiowanemu championowi jak bys doprawila uszy i ogon to bys pomyslala ze ten pies/suka nie wbyl warty rozmnazania! No ale to champion i zostal nim tylko dlatego ze ma kopiowane uszy i ogon:shake:

[IMG]http://www.flw.com/christmas/anigifmed/37.gif[/IMG][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4] [IMG]http://www.flw.com/christmas/anigifmed/60.gif[/IMG] [IMG]http://www.flw.com/christmas/banners/3.gif[/IMG][/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='Azawakh']a ZKwP jako jedyna nadrzędna i rządząca organizacja (partia kynologiczna) widzi luki prawne i to wykorzystuje jak tylko może dla swoich korzyści a nie dla korzyści prawdziwych miłośników psów w tym dobermanów[/quote]
Więc Twoim zdaniem umożliwienie prezentowania wizerunku kopiowanych psów jest wykorzystywaniem luk prawnych? :cool3:
A mnie się podobają Twoje prace :evil_lol: