Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Spaniele we wrocławskim schronisku proszą o odpowiedzialne domy!

Wiersz o spanielach, który napisała Nikaragua:

SPANIELE
Złote włosy, długie uszka
Czy to chłopczyk czy dziewuszka?
Duże oczy, smutne serce
To spaniele w poniewierce!
Spaniel stary, spaniel młody
Niebywałej są urody.
Bezimienne i bezdomne
Dobrych dni są już niepomne.
Zatem ruszcie serca swoje
Otwórzcie domów podwoje
I zabierzcie stąd do siebie
Spaniela co jest w potrzebie.

Będąc w schronisku zwróciłam uwagę na kilka pięknych spanieli, błagających spojrzeniem zza krat o swój własny dom. W schronisku nie mają zbyt dobrej opinii, obie Panie w biurze zgodnie twierdzą, że to "cholery", trudne wychowawczo, często niestety wracające z adopcji :shake: Wymagają doświadczonych, rozważnych opiekunów, a o takich niełatwo. Co zrobić, żeby te piękne psy nie spędziły reszty życia w boksach?

Przedstawię niektóre z nich, będę w miarę możliwości uzupełniać info - wczoraj mi się nie udało uzyskać informacji z kartoteki, Panie były zajęte, więc nawet nie wiem czy pies czy suka - to pewnie po nr boksów dojdziemy.

dla chętnych banerek :

Nr 1
imię: AXEL ADOPTOWANY
boks 39, nr 333/11
opis: wykastrowany. Oddany bo pogryzł właścicielke i jej dziecko. Nie do domu z dziećmi! Zaczepny do psów, na człowieka też nieraz zęby wystawi. W jego przypadku naprawde trzeba znaleźć kogoś odpowiedzialnego,znającego się na spanielach i ich charakterku - jeśli wróci jeszcze raz do schroniska z powodu agresji, od razu idzie do uśpienia!

Nr 2 - (tego chyba już nie ma)
Boks 29, nr 184/11
znaleziony w styczniu tego roku, 4 lata. spokojny, traktuje wszystkich na dystans, zero jakiejkolwiek agresji, ma zadatki na spokojnego spanielka, oczywiście przy odpowiednich właścicielach

nr 3
boks nr 31
fajny, spokojny chłopak, smutny w schronie :(

nr 4
box 38
zrównoważony, fajny pies

• Replies 445
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Nr 5
Boks 33 MANGO- nr 473/11 UŚPIONY, NIE ZDĄŻYLIŚMY POMÓC :(
5 lat, już raz był adoptowany ale został oddany. Zaczepny do innych psów, do ludzi wycofany ale warczący. Generalnie dla kogoś konsekwentnego, cierpliwego, nie dla rodziny z dziećmi!

Nr 6
imię: LUNA ADOPTOWANA
boks 22, nr 489/11
opis: znaleziona, wesoła, zwariowana,nie przejawia agresji ani do ludzi ani innych psów. Trochę (jak to określili w biurze) chamowata i nieokrzesana w zabawach. Suczka nie ma jeszcze złych nawyków wychowawczych, dobrze by było jakby trafiła do kogoś kto takich nie zrobi, bo znów będzie kolejny "agresywny" spaniel. Bardzo ładna. Wesoła, miła, chętnia do zabaw. Wymaga wychowania przez doświadczoną osobę. Może być trochę charakterna. W dobrych rękach będzie świetnym towarzyszem.

nr 7
Boks nr: 22
Nr schroniskowy:1290/11
Nr na szyi: 1745
W schronisku od: 19.07.2011
Imię: nie ma
Opis: uszy do leczenia

Edited by terierfanka
Posted (edited)

Nr 8
imię:
boks 40, nr 395/11
opis: już trzeci raz wrocił do schroniska, wszystkie powroty spowodowane niby jego agresją. W trzecim przypadku ugryzł właściciela. Powiedziano mi o nim, że nie jest zły, miły spokojny psiak, zarówno do ludzi jak i zwierząt. Miał po prostu chłopak pecha i trafiał całkiem na nieodpowiednich ludzi. W jego przypadku też kolejny powrót do schronu = odejście za tęczowy most.

Nr 9

imię: Lara ADOPTOWANA
boks 21, nr 743/11
opis: urocza, łagodniutka suczka. Jaśniutka, z pięknymi oczami. Suka do rany przyłóż.

Nr 10 ADOPTOWANY
imię: NERO
boks 29, nr 733/11
opis: czarny, duży spaniel, oddany przez właściciela (z powodu wyjazdu), właściciel twierdził, że pies spokojny, bezproblemowy, ale zaborczy, nie pozwalał się zbliżać do zabawek miski itp. Zapowiada się na bezproblemowego psa, w boksie siedzi przerażony, nie udało mi się zrobić zdj z tego powodu. Widziałam tylko jak się trząsł w środku, nie wyszedł na wołania.
Nero stoi cały czas w miejscu chyba ze strachu sie nie porusza, na zewnatrz nie wychodzi wcale i warkoli pod nosem zaczepiany.

nr 11
Boks 20
suczka
imienia nie ma
wiek 6 lat
nr schroniskowy 1088/11
nr na szyi 1768
w schronisku od 18.06.2011
znaleziona
na spacerze ciągnie jak parowóz, ludzi się nie boi, ale raczej też nie słucha

Edited by terierfanka
Posted

BOKS 22 LUNA-nr 489/11
suczka, 9 m-cy, znaleziona, wesoła, zwariowana,nie przejawia agresji ani do ludzi ani innych psów. Trochę(jak to określili w biurze) chamowata i nieokrzesana w zabawach Suczka nie masz jeszcze złych nawyków wychowawczych, dobrze by było jakby trafiła do kogoś kto takich nie zrobi, bo znów będzie kolejny "agresywny" spaniel.

Posted (edited)

SPANIELE
Duże oczy, smutne serce

Niebywałej są urody.
Bezimienne i bezdomne

Otwórzcie domów podwoje

Edited by Nikaragua
Posted

xmartix napisał(a):
zapisuję się i już daję znać Asi&Ginger

Dzięki Marta za info o spanielastych.

Już dziewczyny spanielowe z Wrocławia umawiają się na wspólną wizytę w schronie i focenie. Jeśli będę miała wolne w dniu, w którym się umówią, to też się wybiorę do Wrocławia i pójdę z nimi do schroniska.

Nikaragua napisał(a):
coś za dużo tych spanieli..... muszę cosik dla nich zrymować....

Hahaha, te Twoje rymowanki są świetne!

Zaraz wrzucę info o psiakach na spanielowe.

Posted

[quote name='Nikaragua']SPANIELE
Duże oczy, smutne serce

Niebywałej są urody.
Bezimienne i bezdomne

Otwórzcie domów podwoje

Przepiękny wierszyk! :loveu:
To chyba będzie nasz wierszyk spanielowy.
Mogę zakosić? :cool3:

Posted

Jestem, też jestem. Podczas ostatniej wizyty w schronisku też zwróciłam uwagę na ilość spanielków. A ta z 22 to niczym Coco Chanel, taka pysia pełna gracji :)
Dzięki Wam dziewczyny za to, że jesteście:multi:

Posted

terierfanka napisał(a):
spanielki do góry!
czy któraś cioteczka się wybiera do schronu w najbliższym czasie? może by się udało jakieś info o tych spanielkach wydobyć z biura?

Jutro tam będę i postaram się o info:)

Posted

BOKS 22 - SUNIA to chyba sunia z głównej strony schroniska:"
489-11

Luna
8 miesięcy, cocker spaniel. Bardzo ładna. Wesoła, miła, chętnia do zabaw. Wymaga wychowania przez doświadczoną osobę. Może być trochę charakterna. W dobrych rękach będzie świetnym towarzyszem."

Posted

Boks 22 LUNA-nr 489/11
suczka, 9 m-cy, znaleziona, wesoła, zwariowana,nie przejawia agresji ani do ludzi ani innych psów. Trochę(jak to określili w biurze) chamowata i nieokrzesana w zabawach:) Suczka nie masz jeszcze złych nawyków wychowawczych, dobrze by było jakby trafiła do kogoś kto takich nie zrobi, bo znów będzie kolejny "agresywny" spaniel.

Boks 29, nr 184/11
znaleziony w styczniu tego roku, 4 lata. spokojny, traktuje wszystkich na dystans, zero jakiejkolwiek agresji, ma zadatki na spokojnego spanielka, oczywiście przy odpowiednich właścicielach:)

Boks 33 MANGO- nr 473/11
5 lat, już raz był adoptowany ale został oddany. Zaczepny do innych psów, do ludzi wycofany ale warczący. Generalnie dla kogoś konsekwentnego, cierpliwego, nie dla rodziny z dziećmi!

Boks 39 AXEL- nr 333/11
1,5-2 lata,wykastrowany. Oddany bo pogryzł właścicielke i jej dziecko. Nie do domu z dziećmi! Zaczepny do psów, na człowieka też nieraz zęby wystawi. W jego przypadku naprawde trzeba znaleźć kogoś odpowiedzialnego,znającego się na spanielach i ich charakterku-jeśli wróci jeszcze raz do schroniska z powodu agresji, od razu idzie do uśpienia!

Boks 40(nie był wymieniony wcześniej,zdj niestety nie mam bo panicz siedział w wejściu na wybieg i ani ze środka nie mogłam go uchwycić ani z zewnątrz, może jutro mi sie uda), nr 395/11
1,5 roku, już trzeci raz wrocił do schroniska, wszystkie powroty spowodowane niby jego agresją. W trzecim przypadku ugryzł właściciela. Powiedziano mi o nim,że nie jest zły, miły spokojny psiak, zarówno do ludzi jak i zwierząt. Miał po prostu chłopak pecha i trafiał całkiem na nieodpowiednich ludzi. W jego przypadku też kolejny powrót do schronu=odejście za tęczowy most:(

Kwarantanna:
Boks 21, nr 743/11
Urocza, łagodniutka suczka, ma około roku. Jaśniutka, z pięknymi oczami(zdjęcie wrzuce później)Suka do rany przyłóż, ale lepiej nie ryzykować i poszukać jej domu bez dzieci.

Boks29, Nero-nr 733/11
Czarny, duży spaniel, 2,5 roku oddany przez właściciela(chyba z powodu wyjazdy), który twierdził,że pies spokojny, bezproblemowy, ale zaborczy, nie pozwalał się zbliżać do zabawek miski itp. Zapowiada się na bezproblemowego psa, w boksie siedzi przerażony, nie udało mi się zrobić zdj z tego powodu. Widziałam tylko jak się trząsł w środku, nie wyszedł na wołania:(

Posted

Będą foty tego!!! psa samca!!!!!! z kwarantanny - jego dane to: pies, 2 lata, czarny, boks 29, właściciel wyjechał, nero ma na imę można go zabierać już, do innych psów różnie z nim bywa, koło miski nie trzeba mu grzebac, może siępostawic, niekoniecznie łagodny chłopczyk, zdjęcia ma bros.