Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ten moj nie jest z Trixie i nie ma lapek, to jakis No Name made in China ;) Jest jak mowie mega wytrzymaly, elestyczny, gruby ale bardzo ciezki i kiepsko sie rzuca na dluzsze dystanse.

Jak kolor bez znaczenia to wole wziac niebieski albo zielony ;)

Posted

[quote name='Amber']Ten moj nie jest z Trixie i nie ma lapek, to jakis No Name made in China ;) Jest jak mowie mega wytrzymaly, elestyczny, gruby ale bardzo ciezki i kiepsko sie rzuca na dluzsze dystanse.

Jak kolor bez znaczenia to wole wziac niebieski albo zielony ;)
ah, no to trixie ma takie same :diabloti:
http://2.bp.blogspot.com/-kHyKOn8OKmI/T9Ja6f2mmDI/AAAAAAAAAR4/JhAMYXfMp2g/s1600/images+(1).jpg

Posted

No na zdjęciu wygląda podobnie ale nie mogę nic powiedzieć więcej bo go w rękach nie miałam.

W ogóle przypomniałam sobie, że mam w domu jeszcze coś takiego http://allegro.pl/nietonacy-wielki-dysk-doggy-22cm-frisbee-wroclaw-i2702493793.html kupiłam dla jamnic haha, dobry żart co? I leży nieużywany od 3 lat w szafce. Mały rozmiar niestety i wydaje mi się, że mało trwały ;)

Tak sobie pomyślałam, że może warto powalczyć jeszcze z piłką? Bo skoro się tak nakręcił na to frisbee jak brak patyków w okolicy (kocham to pole) to nie pogardzi też piłką? Sprawdzę następnym razem :eviltong:

Posted

Nie masz FB , to Ci coś skopiuje :evil_lol: może się przyda ?

Jeśli kiedyś zatrzyma was ktokolwiek w lesie kiedy spacerujecie z psem bez uwięzi. Powiedzcie że właśnie polujecie z psem. Jeśli spytają o broń powiedzcie że zapomnieliście jej zabrać więc polujecie gołymi rękoma :) Jeśli spytają na co polujecie odpowiedzcie że na ryjówki. Nikt wam nic nie będzie w stanie zrobić. Przepisy pozwalają na polowanie z psem który biega luzem, a polowanie na ryjówki nie wymaga żadnych zezwoleń i potrzeby należenia do koła łowieckiego .

[FONT=lucida grande][/FONT]

Posted

kolor ma znaczenie, pies dobrze widzi niebieskie piłki(czy cokolwiek innego) na zielonej trawie i zielone dyski na niebieskim niebie. czerwony jest najtrudniejszym kolorem dla psa. po co utrudniać kolorem, jak można ułatwić? jakiś czas rzucałam jednym zielonym i jednym pomarańczowym, na zmianę w jednej sesji i jeśli łapała w locie-to oba dobrze, ale jeśli dysk upadł, albo wypluła go w trakcie powrotu, to z zielonym miała problem by znaleźć.
ale jak ze wszystkim, tak i z widzeniem różnie bywa i z pewnością wiele psów nie ma problemów ze znalezieniem zabawki o obojętnie jakim kolorze na jakimkolwiek podłożu. najlepsze są wielokolorowe ;) wiele osób używając jasnych dysków od spodu je maluje markerem na ciemno i wtedy pies widzi go zarówno na tle jasnego, słonecznego nieba jak i wtedy, gdy dysk spadnie

Amber, to co dałaś linka to nie lata prawie wcale :evil_lol:

Posted

[quote name='Vectra']Nie masz FB , to Ci coś skopiuje :evil_lol: może się przyda ?

Jeśli kiedyś zatrzyma was ktokolwiek w lesie kiedy spacerujecie z psem bez uwięzi. Powiedzcie że właśnie polujecie z psem. Jeśli spytają o broń powiedzcie że zapomnieliście jej zabrać więc polujecie gołymi rękoma :) Jeśli spytają na co polujecie odpowiedzcie że na ryjówki. Nikt wam nic nie będzie w stanie zrobić. Przepisy pozwalają na polowanie z psem który biega luzem, a polowanie na ryjówki nie wymaga żadnych zezwoleń i potrzeby należenia do koła łowieckiego .

Poza tym mam dowód w postaci ryjówki schwytanej żywcem z osobie Cortiny :eviltong: U mnie w lesie się nigdy nie natknęłam na żadnych strażników całe szczęście.

[quote name='motyleqq']kolor ma znaczenie, pies dobrze widzi niebieskie piłki(czy cokolwiek innego) na zielonej trawie i zielone dyski na niebieskim niebie. czerwony jest najtrudniejszym kolorem dla psa. po co utrudniać kolorem, jak można ułatwić? jakiś czas rzucałam jednym zielonym i jednym pomarańczowym, na zmianę w jednej sesji i jeśli łapała w locie-to oba dobrze, ale jeśli dysk upadł, albo wypluła go w trakcie powrotu, to z zielonym miała problem by znaleźć.
ale jak ze wszystkim, tak i z widzeniem różnie bywa i z pewnością wiele psów nie ma problemów ze znalezieniem zabawki o obojętnie jakim kolorze na jakimkolwiek podłożu. najlepsze są wielokolorowe ;) wiele osób używając jasnych dysków od spodu je maluje markerem na ciemno i wtedy pies widzi go zarówno na tle jasnego, słonecznego nieba jak i wtedy, gdy dysk spadnie

Amber, to co dałaś linka to nie lata prawie wcale :evil_lol:
No to w końcu jaki kolor wziąć? Nie ma pomarańczowych i żółtych. Jest biały, fioletowy, niebieskie, zielony i czerwony. No i różowy ;).

Posted

Unbelievable napisał(a):
ale pies ma łapać lecący dysk a nie leżący :diabloti: więc dla mnie bez różnicy z kolorem, mam czerwone i białe ;)

to, że ma łapać, nie znaczy, że zawsze tak złapie. poza tym rollery są na trawce ;) co, co napisałam nie wyssałam sobie z palca. a o malowaniu dysków mówiła Paula Gumińska, myślę, że wie co mówi :)

Amber, sama oceń jak jest z widzeniem u Jariego. mi się wydaje, że on dobrze widzi, skoro wszelkie patyki widzi nawet w lesie :evil_lol: może weź zielony? pisałaś, że chcesz niebieski lub zielony, to zielony będzie lepszy ;)

Posted

motyleqq napisał(a):
to, że ma łapać, nie znaczy, że zawsze tak złapie. poza tym rollery są na trawce ;) co, co napisałam nie wyssałam sobie z palca. a o malowaniu dysków mówiła Paula Gumińska, myślę, że wie co mówi :)

ale co z tego że są na trawce? :diabloti:
pies widzi najpierw to co się rusza, bez różnicy czy będzie mu się po trawie ruszał dysk czerwony, zielony czy żółty, będzie go widział tak samo. Jak spadnie i pies będzie widział gdzie też raczej bez większej różnicy, problem zaczyna się jak dysk spadnie a pies tego nie widzi ;) tudzież jak jest daleko. Ale jak pisałam, z założenia pies przecież ma widzieć ruszający się dysk :)

Posted

Unbelievable napisał(a):
ale co z tego że są na trawce? :diabloti:
pies widzi najpierw to co się rusza, bez różnicy czy będzie mu się po trawie ruszał dysk czerwony, zielony czy żółty, będzie go widział tak samo. Jak spadnie i pies będzie widział gdzie też raczej bez większej różnicy, problem zaczyna się jak dysk spadnie a pies tego nie widzi ;) tudzież jak jest daleko. Ale jak pisałam, z założenia pies przecież ma widzieć ruszający się dysk :)

może dla Brum czy Grama kolor nie ma znaczenia, dla mojego psa owszem. używałam różnych dysków i innych zabawek w różnych kolorach i od razu da się zauważyć, że pewne kolory widzi lepiej, a inne gorzej. i ja tam wolę psu ułatwić lokalizację dysku nad głową, niż ją utrudnić ;) nie bez powodu osoby startujące w zawodach malują od spodu dyski- niebo jest jasne i psu łatwiej zobaczyć ciemne elementy, niż jasny dysk

Posted

motyleqq napisał(a):
może dla Brum czy Grama kolor nie ma znaczenia, dla mojego psa owszem. używałam różnych dysków i innych zabawek w różnych kolorach i od razu da się zauważyć, że pewne kolory widzi lepiej, a inne gorzej. i ja tam wolę psu ułatwić lokalizację dysku nad głową, niż ją utrudnić ;) nie bez powodu osoby startujące w zawodach malują od spodu dyski- niebo jest jasne i psu łatwiej zobaczyć ciemne elementy, niż jasny dysk

o widzisz, ja czytałam ostatnio gdzieś jakiegoś niezłego frisborzucacza który mówił że bez różnicy, moim psom też bez różnicy, i po ciemku łapią i nie ma z tym problemu ;) i szczerze mówiąc w życiu nie widziałam pomalowanego od spodu dysku, a oglądałam już całą masę filmików :diabloti:

Posted

Unbelievable napisał(a):
o widzisz, ja czytałam ostatnio gdzieś jakiegoś niezłego frisborzucacza który mówił że bez różnicy, moim psom też bez różnicy, i po ciemku łapią i nie ma z tym problemu ;) i szczerze mówiąc w życiu nie widziałam pomalowanego od spodu dysku, a oglądałam już całą masę filmików :diabloti:

każdy ma własne doświadczenia, we wszystkim tak jest ;) Etna zawsze miała problemy ze znajdywaniem, widzeniem różnych rzeczy. nawet nosa stosunkowo mało używa, a paczenie to już w ogóle. ma takie multikolorowe szarpaki i zawsze je widzi, a z innymi zabawkami różnie bywa
ja widziałam na żywo, nie na filmiku :eviltong:

Posted

na żywo też nie widziałam ;)
Brum nosa próbuje używać ale nic z tego nie wychodzi i bez względu na kolor rzadko coś sama w trawie znajduje, oprócz dysków, bo te zawsze widzi ;) mimo, że czerwone i zazwyczaj po ciemku :diabloti:

Posted

Unbelievable napisał(a):
na żywo też nie widziałam ;)
Brum nosa próbuje używać ale nic z tego nie wychodzi i bez względu na kolor rzadko coś sama w trawie znajduje, oprócz dysków, bo te zawsze widzi ;) mimo, że czerwone i zazwyczaj po ciemku :diabloti:

a rzucałaś jej w trawę coś niebieskiego? ja po ciemku w ogóle niczego nie rzucam, bo na pewno by zginęło :eviltong: według mojego psa to, czego nie znalazła, nie zostało w ogóle wyrzucone i domaga się rzucenia :evil_lol: ale w nocy rzucałam w parku na oświetlonej trawie to aportowała bez problemu(nie dyski)

Posted

motyleqq napisał(a):
a rzucałaś jej w trawę coś niebieskiego? ja po ciemku w ogóle niczego nie rzucam, bo na pewno by zginęło :eviltong: według mojego psa to, czego nie znalazła, nie zostało w ogóle wyrzucone i domaga się rzucenia :evil_lol: ale w nocy rzucałam w parku na oświetlonej trawie to aportowała bez problemu(nie dyski)

niebieskie i żółte, bez różnicy ;) ja rzucam też na oświetlonym, chociaż trochę
póki się rusza to znajdzie nawet jak się zatrzyma, turlające/lecące się piłki łapie bez problemu, a jak nie zczai że coś leciało to szukaj wiatru w polu :diabloti: