Amber Posted October 14, 2012 Author Posted October 14, 2012 Ten moj nie jest z Trixie i nie ma lapek, to jakis No Name made in China ;) Jest jak mowie mega wytrzymaly, elestyczny, gruby ale bardzo ciezki i kiepsko sie rzuca na dluzsze dystanse. Jak kolor bez znaczenia to wole wziac niebieski albo zielony ;) Quote
Aleks89 Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 Ja mam ten co Amber od 3miesięcy.Luc znęca sie nad nim jak na Rayem i dysk żyje.:diabloti: Quote
Vectra Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 u mnie jest szał właśnie na różowy .. z większą nienawiścią go napadają :evil_lol: Quote
Aleks89 Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 Kaja uwielbia róshoffe piłeczki.Ale ostatnio nie umiałem żadnej dopaść. Quote
Vectra Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 piłeczka musi być żółta ... a te najtrudniej kupić , niebieskich nie chcą ... może to wina barwnika , może inny zapach / smak ? Quote
Aleks89 Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 Żółte są chyba z trixie.W kakadu ,albo Zoo natura są na 100%. Quote
Unbelievable Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 [quote name='Amber']Ten moj nie jest z Trixie i nie ma lapek, to jakis No Name made in China ;) Jest jak mowie mega wytrzymaly, elestyczny, gruby ale bardzo ciezki i kiepsko sie rzuca na dluzsze dystanse. Jak kolor bez znaczenia to wole wziac niebieski albo zielony ;) ah, no to trixie ma takie same :diabloti: http://2.bp.blogspot.com/-kHyKOn8OKmI/T9Ja6f2mmDI/AAAAAAAAAR4/JhAMYXfMp2g/s1600/images+(1).jpg Quote
Amber Posted October 14, 2012 Author Posted October 14, 2012 No na zdjęciu wygląda podobnie ale nie mogę nic powiedzieć więcej bo go w rękach nie miałam. W ogóle przypomniałam sobie, że mam w domu jeszcze coś takiego http://allegro.pl/nietonacy-wielki-dysk-doggy-22cm-frisbee-wroclaw-i2702493793.html kupiłam dla jamnic haha, dobry żart co? I leży nieużywany od 3 lat w szafce. Mały rozmiar niestety i wydaje mi się, że mało trwały ;) Tak sobie pomyślałam, że może warto powalczyć jeszcze z piłką? Bo skoro się tak nakręcił na to frisbee jak brak patyków w okolicy (kocham to pole) to nie pogardzi też piłką? Sprawdzę następnym razem :eviltong: Quote
Vectra Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 Nie masz FB , to Ci coś skopiuje :evil_lol: może się przyda ? Jeśli kiedyś zatrzyma was ktokolwiek w lesie kiedy spacerujecie z psem bez uwięzi. Powiedzcie że właśnie polujecie z psem. Jeśli spytają o broń powiedzcie że zapomnieliście jej zabrać więc polujecie gołymi rękoma :) Jeśli spytają na co polujecie odpowiedzcie że na ryjówki. Nikt wam nic nie będzie w stanie zrobić. Przepisy pozwalają na polowanie z psem który biega luzem, a polowanie na ryjówki nie wymaga żadnych zezwoleń i potrzeby należenia do koła łowieckiego . [FONT=lucida grande][/FONT] Quote
motyleqq Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 kolor ma znaczenie, pies dobrze widzi niebieskie piłki(czy cokolwiek innego) na zielonej trawie i zielone dyski na niebieskim niebie. czerwony jest najtrudniejszym kolorem dla psa. po co utrudniać kolorem, jak można ułatwić? jakiś czas rzucałam jednym zielonym i jednym pomarańczowym, na zmianę w jednej sesji i jeśli łapała w locie-to oba dobrze, ale jeśli dysk upadł, albo wypluła go w trakcie powrotu, to z zielonym miała problem by znaleźć. ale jak ze wszystkim, tak i z widzeniem różnie bywa i z pewnością wiele psów nie ma problemów ze znalezieniem zabawki o obojętnie jakim kolorze na jakimkolwiek podłożu. najlepsze są wielokolorowe ;) wiele osób używając jasnych dysków od spodu je maluje markerem na ciemno i wtedy pies widzi go zarówno na tle jasnego, słonecznego nieba jak i wtedy, gdy dysk spadnie Amber, to co dałaś linka to nie lata prawie wcale :evil_lol: Quote
Amber Posted October 14, 2012 Author Posted October 14, 2012 [quote name='Vectra']Nie masz FB , to Ci coś skopiuje :evil_lol: może się przyda ? Jeśli kiedyś zatrzyma was ktokolwiek w lesie kiedy spacerujecie z psem bez uwięzi. Powiedzcie że właśnie polujecie z psem. Jeśli spytają o broń powiedzcie że zapomnieliście jej zabrać więc polujecie gołymi rękoma :) Jeśli spytają na co polujecie odpowiedzcie że na ryjówki. Nikt wam nic nie będzie w stanie zrobić. Przepisy pozwalają na polowanie z psem który biega luzem, a polowanie na ryjówki nie wymaga żadnych zezwoleń i potrzeby należenia do koła łowieckiego . Poza tym mam dowód w postaci ryjówki schwytanej żywcem z osobie Cortiny :eviltong: U mnie w lesie się nigdy nie natknęłam na żadnych strażników całe szczęście. [quote name='motyleqq']kolor ma znaczenie, pies dobrze widzi niebieskie piłki(czy cokolwiek innego) na zielonej trawie i zielone dyski na niebieskim niebie. czerwony jest najtrudniejszym kolorem dla psa. po co utrudniać kolorem, jak można ułatwić? jakiś czas rzucałam jednym zielonym i jednym pomarańczowym, na zmianę w jednej sesji i jeśli łapała w locie-to oba dobrze, ale jeśli dysk upadł, albo wypluła go w trakcie powrotu, to z zielonym miała problem by znaleźć. ale jak ze wszystkim, tak i z widzeniem różnie bywa i z pewnością wiele psów nie ma problemów ze znalezieniem zabawki o obojętnie jakim kolorze na jakimkolwiek podłożu. najlepsze są wielokolorowe ;) wiele osób używając jasnych dysków od spodu je maluje markerem na ciemno i wtedy pies widzi go zarówno na tle jasnego, słonecznego nieba jak i wtedy, gdy dysk spadnie Amber, to co dałaś linka to nie lata prawie wcale :evil_lol: No to w końcu jaki kolor wziąć? Nie ma pomarańczowych i żółtych. Jest biały, fioletowy, niebieskie, zielony i czerwony. No i różowy ;). Quote
Unbelievable Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 ale pies ma łapać lecący dysk a nie leżący :diabloti: więc dla mnie bez różnicy z kolorem, mam czerwone i białe ;) Quote
motyleqq Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 Unbelievable napisał(a):ale pies ma łapać lecący dysk a nie leżący :diabloti: więc dla mnie bez różnicy z kolorem, mam czerwone i białe ;) to, że ma łapać, nie znaczy, że zawsze tak złapie. poza tym rollery są na trawce ;) co, co napisałam nie wyssałam sobie z palca. a o malowaniu dysków mówiła Paula Gumińska, myślę, że wie co mówi :) Amber, sama oceń jak jest z widzeniem u Jariego. mi się wydaje, że on dobrze widzi, skoro wszelkie patyki widzi nawet w lesie :evil_lol: może weź zielony? pisałaś, że chcesz niebieski lub zielony, to zielony będzie lepszy ;) Quote
Unbelievable Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 motyleqq napisał(a):to, że ma łapać, nie znaczy, że zawsze tak złapie. poza tym rollery są na trawce ;) co, co napisałam nie wyssałam sobie z palca. a o malowaniu dysków mówiła Paula Gumińska, myślę, że wie co mówi :) ale co z tego że są na trawce? :diabloti: pies widzi najpierw to co się rusza, bez różnicy czy będzie mu się po trawie ruszał dysk czerwony, zielony czy żółty, będzie go widział tak samo. Jak spadnie i pies będzie widział gdzie też raczej bez większej różnicy, problem zaczyna się jak dysk spadnie a pies tego nie widzi ;) tudzież jak jest daleko. Ale jak pisałam, z założenia pies przecież ma widzieć ruszający się dysk :) Quote
motyleqq Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 Unbelievable napisał(a):ale co z tego że są na trawce? :diabloti: pies widzi najpierw to co się rusza, bez różnicy czy będzie mu się po trawie ruszał dysk czerwony, zielony czy żółty, będzie go widział tak samo. Jak spadnie i pies będzie widział gdzie też raczej bez większej różnicy, problem zaczyna się jak dysk spadnie a pies tego nie widzi ;) tudzież jak jest daleko. Ale jak pisałam, z założenia pies przecież ma widzieć ruszający się dysk :) może dla Brum czy Grama kolor nie ma znaczenia, dla mojego psa owszem. używałam różnych dysków i innych zabawek w różnych kolorach i od razu da się zauważyć, że pewne kolory widzi lepiej, a inne gorzej. i ja tam wolę psu ułatwić lokalizację dysku nad głową, niż ją utrudnić ;) nie bez powodu osoby startujące w zawodach malują od spodu dyski- niebo jest jasne i psu łatwiej zobaczyć ciemne elementy, niż jasny dysk Quote
Unbelievable Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 motyleqq napisał(a):może dla Brum czy Grama kolor nie ma znaczenia, dla mojego psa owszem. używałam różnych dysków i innych zabawek w różnych kolorach i od razu da się zauważyć, że pewne kolory widzi lepiej, a inne gorzej. i ja tam wolę psu ułatwić lokalizację dysku nad głową, niż ją utrudnić ;) nie bez powodu osoby startujące w zawodach malują od spodu dyski- niebo jest jasne i psu łatwiej zobaczyć ciemne elementy, niż jasny dysk o widzisz, ja czytałam ostatnio gdzieś jakiegoś niezłego frisborzucacza który mówił że bez różnicy, moim psom też bez różnicy, i po ciemku łapią i nie ma z tym problemu ;) i szczerze mówiąc w życiu nie widziałam pomalowanego od spodu dysku, a oglądałam już całą masę filmików :diabloti: Quote
Amber Posted October 14, 2012 Author Posted October 14, 2012 To wezmę zielony. Będzie mi do psa pasował ;) Quote
motyleqq Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 Unbelievable napisał(a):o widzisz, ja czytałam ostatnio gdzieś jakiegoś niezłego frisborzucacza który mówił że bez różnicy, moim psom też bez różnicy, i po ciemku łapią i nie ma z tym problemu ;) i szczerze mówiąc w życiu nie widziałam pomalowanego od spodu dysku, a oglądałam już całą masę filmików :diabloti: każdy ma własne doświadczenia, we wszystkim tak jest ;) Etna zawsze miała problemy ze znajdywaniem, widzeniem różnych rzeczy. nawet nosa stosunkowo mało używa, a paczenie to już w ogóle. ma takie multikolorowe szarpaki i zawsze je widzi, a z innymi zabawkami różnie bywa ja widziałam na żywo, nie na filmiku :eviltong: Quote
Unbelievable Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 na żywo też nie widziałam ;) Brum nosa próbuje używać ale nic z tego nie wychodzi i bez względu na kolor rzadko coś sama w trawie znajduje, oprócz dysków, bo te zawsze widzi ;) mimo, że czerwone i zazwyczaj po ciemku :diabloti: Quote
motyleqq Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 Unbelievable napisał(a):na żywo też nie widziałam ;) Brum nosa próbuje używać ale nic z tego nie wychodzi i bez względu na kolor rzadko coś sama w trawie znajduje, oprócz dysków, bo te zawsze widzi ;) mimo, że czerwone i zazwyczaj po ciemku :diabloti: a rzucałaś jej w trawę coś niebieskiego? ja po ciemku w ogóle niczego nie rzucam, bo na pewno by zginęło :eviltong: według mojego psa to, czego nie znalazła, nie zostało w ogóle wyrzucone i domaga się rzucenia :evil_lol: ale w nocy rzucałam w parku na oświetlonej trawie to aportowała bez problemu(nie dyski) Quote
Unbelievable Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 motyleqq napisał(a):a rzucałaś jej w trawę coś niebieskiego? ja po ciemku w ogóle niczego nie rzucam, bo na pewno by zginęło :eviltong: według mojego psa to, czego nie znalazła, nie zostało w ogóle wyrzucone i domaga się rzucenia :evil_lol: ale w nocy rzucałam w parku na oświetlonej trawie to aportowała bez problemu(nie dyski) niebieskie i żółte, bez różnicy ;) ja rzucam też na oświetlonym, chociaż trochę póki się rusza to znajdzie nawet jak się zatrzyma, turlające/lecące się piłki łapie bez problemu, a jak nie zczai że coś leciało to szukaj wiatru w polu :diabloti: Quote
Vectra Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 ja bym polemizowała z tymi kolorami , czy psu wszystko jedno :) z moich domowych doświadczeń , wynika że kolor ma znaczenie. Quote
BBeta Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 Mojemu psu też wszystko jedno jakiego koloru jest dysk ;) Z ciężkich, bardzo wytrzymałych i powoli lecących dysków polecam Eurablendy ;) Quote
Recommended Posts