Amber Posted August 14, 2012 Author Posted August 14, 2012 Wiecie co? Dla mnie to jest istna tragedia z tym kopiowaniem :shake: Jakbym miała 3 życzenia to jedno by brzmiało - przywrócić kopiowanie na zawsze i wszędzie :evil_lol: Jestem na 100% pewna, że gdyby znowu pozwolili to wszystkie dobki (i inne rasy) były by takie jak powinny. I niestety zdaje sobie sprawę, że jeszcze za mojego żywota mogą zabronić ciachania we wschodnich krajach... I wtedy co mi zostanie? Tajlandia? ;) Nie dość, że tam w amerykańskim typie to jeszcze może i tam zabronią :eviltong: Niestety nie wygląda na to aby mieli to kiedykolwiek znieść... Ktoś jeszcze w ogóle pamięta jak wygląda kopiowany bokser? Tylko przez ich płaskie mordy nie tracą tak na "wiarygodności". Jak się postoi chwilę na ringu dobermanów i posłucha ludzi, którzy wytykają ogoniaste dobki z pytaniem "a co to za rasa?" to się przykro robi. Najśmieszniejsze jest to, że kopiowane się podobają prawie każdemu, więc co za eko oszołom przeforsował te brednie? Jakbym go dorwała to... :diabloti: Mi się żadna rasa nie podoba nawet w ćwierci tak jak kopiowany doberman. U mnie to nie jest "przyzwyczaisz się". Nie. Tak jak nie polubię różowego, anyżku i filmów w 3D tak samo nie przyzwyczaję się do niekopiowanego, gdyż po prostu kompletnie nie widzę w nich nic ładnego. Mogły by być jeszcze długowłose i z krótkimi łapami - zero różnicy już potem. Inny pies. Tylko jeszcze budzą we mnie agresję, gdyż cały czas wyobrażam je sobie skopiowane ;). I o ile są u kogoś to fajnie. Ale rodzi się we mnie złość, że kiedyś może dla mnie zabraknąć tego jedynego... Się wyżaliłam ;) Quote
Yuveza Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 ale nie kopiowany bokser czy doberman, to właśnie pies jaki powinien być;) Quote
Aleks89 Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 Nie to po prostu niedokończone dzieło człowieka.Dobki i boksery kiedyś NIGDY nie miały ogonów ,ani uszu i to były dobermany i boksery.A teraz jest Gończy Polski xxl i ch wie co. Amber-kupimy se niekopiowane dobermanki i pobawimy się w doktora :diabloti: Sekator ,troche kleju i już Quote
chrupcia Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 mnie też się bardziej podobają kopiowane dobki, czy amstaffy, ale np. dog niemiecki z ciętymi uszami to już nie bardzo. Więc różnie - zależy co kto lubi :) no i dobermana bez kopiowanych uszu bym nie chciała, ale sama bym nie chciała słyszeć i widzieć jak to robią bo już to mi się nie podoba :lol: raz widziałam filmik jak yorkom ogonki upierdzielali i nie było mi przyjemnie. Quote
Aleks89 Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 Dog z klapniętym wygląda jak krowa 0 elegancji takiej wyniosłości którą własnie ma posiadać dog. To tak jak ON z klapnietymi uszami wygląda jak kundel i nie nadaje sie do niczego poza upięciem na łańcuchu w szopie co by nie ranił ludzi swoim wyglądem. Quote
łamAga Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 Ja w życiu nie chciała bym psa rasy Doberman , rottweiler , dog , cane corso czy bokser nie kopiowane , jeżeli kiedykolwiek bede miała zamiar kupic psa ktorejś z tych ras to na pewno będzie to import chyba że tak jak Amber pisze i tam zakażą kopiowania wtedy dup... żadnej z tych ras nie nabędę ;) Quote
motyleqq Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 [quote name='Aleks89']Dog z klapniętym wygląda jak krowa 0 elegancji takiej wyniosłości którą własnie ma posiadać dog. To tak jak ON z klapnietymi uszami wygląda jak kundel i nie nadaje sie do niczego poza upięciem na łańcuchu w szopie co by nie ranił ludzi swoim wyglądem.[/QUOTE] troszkę przesadzasz. żaden pies nie nadaje się do upięcia na łańcuchu. i różnica jest taka, że ONkowi uszy stoją same. ale też wolę kopiowane dobki ;) jak byłam mała, to bardzo się zdziwiłam widząc niekopiowane szczeniaczki, że to jest doberman... Quote
Aleks89 Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 Nie każdemu ONkowi uszy stoją.Czasem trzeba kleić. Nie zauważyłaś ,że ja często pisze takie bulwersujące zdania z przymrużeniem oka?Troche luzu Quote
Martens Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 Płaczecie nad dobkami - one mają jeszcze przy tym elegancką sylwetkę, gładką sierść... Obejrzyjcie beaucerona z uszami i bez :D Quote
Aleks89 Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 Martens-to już cios poniżej pasa:evil_lol: Quote
Martens Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 Ale tam nie było żadnej osobistej uwagi ;) nawet jeśli tak wyglądało ;D A beucerony, cóż, mi się naprawdę podoba większość psów w wersji uszatej i ogoniastej - poza moimi ulubionymi rasami :diabloti: Jak dobek ma ładne wzorcowe całe uszy to ok; gorzej jak mu takie pompony wiszą... Dogi zależy, bo o ile płowe, pręgusy, czarne jakoś wyglądają, tak arlekin już ekhm... Rasy które lepiej dla mnie wyglądają z uszami to sznaucery, boksery. Ale już od rottka z ogonem trochę wykręca mi flaczki, o beauceronie nie mówiąc... Quote
Tyna21 Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 U nas następny doberman (o ile następny będzie) będzie naturalny, bo słyszałam, że Niemcy mają wprowadzić zakaz zdawania ZTP z kopiowanymi dobkami i w ogóle ma być zmiana wzorca z dobka kopiowanego na naturalnego. Kiedy to nastąpi i czy w ogóle tego nie wiem ;) Nie wiem też jak będzie z IDC, czy zrobią zakaz kopiowanych, czy zostanie po staremu. My chcemy z psem zdawać egzaminy i wystawiać go więc trzeba się dostosować. Oczywiście osobiście wolimy wszystko kopiowane obojętnie, czy to dobermany, boksery, pinczery lub dogi :) Quote
Amber Posted August 15, 2012 Author Posted August 15, 2012 Nic dziwnego, że zakazują, bo im pewnie flaki z zazdrości wykręca jak widzą psy kopiowane i swoje ogoniaste nie wiadomo co :eviltong: Zawsze powtarzam, że najgłośniej o zakazach krzyczą z krajów zakazem objętym. Ja jestem straszną, egoistyczną snobką i mam szczerze gdzieś egzaminy, wystawy - chce mieć psa, jak to chyba evel napisała, który nie będzie mnie kuł w oczy swoim wyglądem na co dzień. Z Jarim też mało robię i jesteśmy szczęśliwi. Szkoda tylko, że tacy jak ja będą mieli pod górkę niedługo. Już mnie nosi, że nie mogę kupić psa w PL. Quote
dianusia921 Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 Tak wpadłam z rewizją, znowu gadka o kopiowaniu... ;) Ja tam też jestem za kopiowaniem. Doberman, rottweiler czy bokser z długim ogonem straszne ! Nie wyobrażam sobie teraz moich ukochanych CAO z klapciatymi uszami czy długim ogonem ! Okropność. Właśnie ten brak uszu nadaje im pyszczkom wyrazu. Ale doga nie utnę, Co jak co ale dogi klapnięte wole 100000razy bardziej. ;) Quote
Yuveza Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 No, ale to takie trochę widzimisię, skoro te psy przez ileś tam krzyżówek wyglądają tak a nie inaczej, czyli mają uszy i ogony to znaczy ze takie są, i jeśli komuś się to nie podoba, to nie podoba mu się ta rasa jesli już tak na eksterier naciskamy, to tak jakbym chciała psu amputować nogę, bo ja wolę jak pies ma 3 a nie 4, chociaż to głupi przykład ale tak to wygląda, nie mówię że to wygląda źle, podobają mi się dogi z kopiowanymi uszami, no ale żeby od razu psa ze swoimi uszami określać jako 'okropność' tylko dlatego że nie poszedł pod skalpel;) Quote
Tyna21 Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 [quote name='westie_justa']No, ale to takie trochę widzimisię, skoro te psy przez ileś tam krzyżówek wyglądają tak a nie inaczej, czyli mają uszy i ogony to znaczy ze takie są, i jeśli komuś się to nie podoba, to nie podoba mu się ta rasa jesli już tak na eksterier naciskamy, to tak jakbym chciała psu amputować nogę, bo ja wolę jak pies ma 3 a nie 4, chociaż to głupi przykład ale tak to wygląda, nie mówię że to wygląda źle, podobają mi się dogi z kopiowanymi uszami, no ale żeby od razu psa ze swoimi uszami określać jako 'okropność' tylko dlatego że nie poszedł pod skalpel;)[/QUOTE] pan Doberman stworzył rasę wyglądającą tak, a nie inaczej ;) i przez niego dobermany również były kopiowane, a wyhodowanie dobermana bez ogona się nie powiodło. Quote
Unbelievable Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 zacznijmy selekcjonować psy z kopiowanymi uszami! oczywiście selekcjonować na kopiowane uszy :grins: na pewno się tak da, bo przecież dobki mają długie ogony i klapnięte uszy dlatego, że stwórca rasy tak chciał, więc jak będziemy chcieć żeby miały kopiowane to na pewno zaczną się takie rodzić :grins: ja się nie wcinam w gadki o kopiowaniu, podobają mi się krótsze ogony u russelli np., ale ja z zasady wolę uszy klapnięte, i chociażby boksery z kopiowanymi są dla mnie paskudne, i to jest tylko i wyłącznie moje zdanie, mogę sobie je mieć jakie chcę ;) Quote
Aleks89 Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 Ja bym chętnie upierdzielił moim psom ogony z kilku prostych przyczyn ,nie miałbym pozrzucanych kubków ze stołu ,walenia nimi po wszystkim co sie da i połowe mniej kłaków na podłodze ,bo co jak co ale ogonów sobie czesać nie dają.No i jakiej nabrałyby ładniej sylwetki :D Quote
Lucky. Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 [quote name='Aleks89']Westie-justa-aleś Ty jest mundra :roll:[/QUOTE] chyba każdy może wyrazić tutaj swoje zdanie i normalnie dyskutować a nie ironizować. Dobki wg. mnie nie wyglądają dobrze z klapniętymi uszami, ale patrząc np na spaniela który zamisat ogona ma jakiś kikut to jestem za tym niekopiowaniem. Quote
Aleks89 Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 Pisałem kilkaset stron wcześniej ,ze jedyna rasa z ogonem wyglądająca ok to właśnie spaniel.Bo to im dodaje takiej lekkości moim zdaniem. Nie chodzi o wyrażanie swojej opini ,tylko nie wiem po co wyjechała z taką ideologią całą. Quote
Tyna21 Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 [quote name='Unbelievable']zacznijmy selekcjonować psy z kopiowanymi uszami! oczywiście selekcjonować na kopiowane uszy :grins: na pewno się tak da, bo przecież dobki mają długie ogony i klapnięte uszy dlatego, że stwórca rasy tak chciał, więc jak będziemy chcieć żeby miały kopiowane to na pewno zaczną się takie rodzić :grins: [/QUOTE] To byłoby piękne :D I jeszcze, żeby rodziły się z pięknie kopiowanym uchem na płomyk ;) Quote
omry Posted August 16, 2012 Posted August 16, 2012 Jak dla mnie o wiele lepiej wyglądają dogi z naleśnikami, niekopiowane boksery i rottki z ogonami :loveu: Jak patrzę na najlepszego moim zdaniem rottka w Polsce, to mi w ogóle nie przeszkadza jego ogon :) [URL="http://www.youtube.com/watch?v=_tSLhk-UEW0&feature=BFa&list=UL_tSLhk-UEW0&lf=mfu_in_order"]KLIK.[/URL] Ale ast czy dobek z uszami to już nie to, zdecydowanie. Quote
Amber Posted August 16, 2012 Author Posted August 16, 2012 A mi przeszkadza ;) Przecież ten ogon wygląda jak doklejony :eviltong: W ogóle trzeba sobie zadać pytanie po co te ogony w przeszłości kopiowano? Patrząc się na to co się dziś wyrabia z psami, jak koszmarnie zostają pozbawiane atutów, naprawdę wiem po co to wymyślono. To wszystko rozchodzi się o gusta, tutaj jak widać zostały zaprezentowane wszystkie możliwe kombinacje co komu przeszkadza, a co nie... Patrząc na niekopiowanego dobermana już naprawdę jak bym miała wybierać to bym sobie kupiła dalmatyńczyka, bo ogona nie nosi aż tak głupio i kolor ma ładniejszy :eviltong: Wiadomo, że charakter charakterem, ale niech mi ktoś jeszcze powie czy do psa o takim charakterze jak doberman pasuje ogon wygięty w łuk nad plecami, który dynda przy każdym poruszeniu? Przecież to jest groteska. Inni jak napisałam - mogą sobie mieć w domach co tylko chcą, gusta są różne... Ale dlaczego w takim razie ja nie mogę mieć? :roll: To całe moje psioczenie wynika z gniewu, bo jestem postawiona w sytuacji patowej. Kocham psy, dobermany i chciałabym je mieć jak najdłużej, ale nie wiem jak to będzie... Może jeszcze jakaś mądra głowa niedługo zabroni kastracji w naszym kraju, wzorem Skandynawów, bo to też przecież niehumanitarne :p Dobra, kończąc te smutne dywagacje mam trochę fotek ze wczoraj :) [IMG]http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%203/DSC_6809.jpg[/IMG] [IMG]http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%203/DSC_6811.jpg[/IMG] Quote
Amber Posted August 16, 2012 Author Posted August 16, 2012 [IMG]http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%203/DSC_6814.jpg[/IMG] [IMG]http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%203/DSC_6815.jpg[/IMG] [IMG]http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%203/DSC_6820.jpg[/IMG] [IMG]http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%203/DSC_6822.jpg[/IMG] [IMG]http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%203/DSC_6823.jpg[/IMG] Quote
Recommended Posts