Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Myślę, że nawet grubsza :evil_lol:

Jari łysieje ci pod szyja i na łokciach czy mi się zdaje?

I na boku i na plecach... Nie od dziś i nie od wczoraj ;). Miał zawsze kiepską sierść, a na zimę ma zawsze najgorszą z możliwych. Dostaje suple, ale to kropla w morzu. A modzele muszę smarować czymś, bo inaczej pękają i dopiero jest dramat :eviltong:

Posted

[quote name='Amber']Myślę, że nawet grubsza :evil_lol:

I na boku i na plecach... Nie od dziś i nie od wczoraj ;). Miał zawsze kiepską sierść, a na zimę ma zawsze najgorszą z możliwych. Dostaje suple, ale to kropla w morzu. A modzele muszę smarować czymś, bo inaczej pękają i dopiero jest dramat :eviltong:[/QUOTE]

eee chyba nie :eviltong: tak samo wisi im brzuchol :evil_lol:

Nie przeglądam galerii aż tak często i dokładnie.
Szkoda bo to nie ładnie wygląda

Posted

No cóż, ten pies ma wiele defektów urody :evil_lol:. Blizny na mordzie, sam sobie obciął ucho, przecięty język, wielka blizna na łapie i ostatnio do kompletu guzek na udzie, jak przywalił z całej siły w kant stołu :loveu: No i jest mniej lub bardziej łysy w zależności od pory roku :eviltong:

Sierść to zapewne wina upośledzonego przyswajania. Ostatnio skończyło mi się RC, przez zamieszanie ze sklepem (btw z tego miejsca chciałabym bardzo NIE polecić sklepu zooart.pl :eviltong:) i tydzień jadł zwykłego Brita... Wczoraj robił już 3 kupy na spacer, a raczej 3 lejawkowe strugi... Tak więc niestety, wchłanianie leży i kwiczy. Dziś już na RC i kupka piękna i o normalnej porze.

A Cortina wręcz przeciwnie, nie ma metabolizmu w ogóle, jak wyjdzie na spacer to wraca 2 kg grubsza niż lżejsza :evil_lol:

Posted

no cóż :evil_lol:

łysienie to też może być kwestia alergii, znajoma ma staffika i taki właśnie problem, w zależności od sezonu jest mniej lub bardziej łysa.

No wiesz... u mnie M. dostaje raz dziennie jedzenie i to odpowiednio dawkowane, do tego ma ruch itp., a waga stoi od 5 lata (od sterylizacji) taka sama, bez zmian, ale w sumie ani jej ani mi to specjalnie nie przeszkadza, właśnie z tego względu że to stała waga, nie tyje ale też nie da się tego zbić bo już nie mam jej nawet jak ograniczyć jedzenia, a jedzie na light :evil_lol:

Posted

Alergia? No nie wiem, oprócz tej sierści to nic mu nie jest, ani się nie drapie, ani nie jest nic zaczerwienione, nawet jej nie gubi specjalnie. Poza tym i tak nie może jeść nic prócz RC więc wyboru nie ma ;)

Z Cortiną jest dokładnie to samo. Ona ma już 7 lat, szczupła była przez może pierwsze 3 lata swojego życia :evil_lol: Potem sterylka w wieku 5 lat no i teraz jest mniej lub bardziej gruba ;) A na lighcie jedzie jak najbardziej. Ruchu ma tyle co Jari (tj wiadomo, że mniej, bo on lata jak debil + aport, a ona se idzie truchcikiem ;) ) bo jest z nim zawsze zabierana na spacerki no i tyle, że nie jest monstrualnie przy kości ;) Ale chuda raczej nigdy nie będzie. Zresztą 15 letnia Finka też miała ten problem i teraz moim zdaniem wygląda OK, choć uważam, że b. łatwo można by ją było podtuczyć. W druga stronę zaś to mocno nierealne :eviltong:

Posted

hmm no to nie wiem co mu się dzieje, walnięty jest i tyle :evil_lol:

Moli tez ma 7 na koncie :diabloti: jak miała 2 to była ciachana i od tego momentu mam Chleb :evil_lol: aa w sumie brzucha po ziemi nie ciągnie wiec nie ma tragedii,a jak już sobie lubi tak wyglądać to co zrobić :evil_lol:

Posted

TAK jeszcze nie wygląda, to nie jest źle :eviltong: Potem też można będzie ją toczyć nogą, tak więc z każdej sytuacji jest jakieś wyjście :evil_lol:

Posted

Mówi się, ze pierwsze 3 miesiące po sterylce są najważniejsze, zanim hormony się nie ustabilizują i wtedy najłatwiej przesadzić i psa podtuczyć. Ile w tym prawdy trudno mi powiedzieć, Galina wygląda tak samo jak przed sterylką teraz - nigdy chudzielcem nie była, ale po sterylce nie nabrała ciała i trzyma wagę. Fakt, pilnowałam, żeby nie dostawała nic ponad i troszkę jej dawkę żywieniową zmniejszyłam.
Często jak przychodzi właściciel z grubym psem i pada pytanie - czemu taki gruby - odpowiedź brzmi 'to po sterylizacji!', więc chyba ludzie myślą, że tak musi być i to normalne.

Posted

Ja akurat od samego początku, zaraz po sterylizacji, dawkowałam jedzenie M., po za tym co w misce ma, nie dostaje nic ze stołu i zawsze tak było, a mimo to masy nabrała. Wydaje mi się że raczej jest to kwestia jej budowy, bo waga stoi od 5 lat co oznacza że nie jest to raczej kwestia tłuczenia psa jedzeniem. U mnie wet. mówi że wygląda ok i wagę ma w porządku, w stosunku do budowy ciała, dla mnie mogłaby mieć jednak wcięcie i mniejszy brzuch, ale na tym etapie nie mam już co wyeliminować z diety i nie mogę też zwiększyć dawki ruchu bo zaczyna mieć problemy ze stawami, ale to akurat nie kwestia wagi tylko ona ogólnie ma problemy zdrowotne

Posted

[quote name='NightQueen']Ja akurat od samego początku, zaraz po sterylizacji, dawkowałam jedzenie M., po za tym co w misce ma, nie dostaje nic ze stołu i zawsze tak było, a mimo to masy nabrała. Wydaje mi się że raczej jest to kwestia jej budowy, bo waga stoi od 5 lat co oznacza że nie jest to raczej kwestia tłuczenia psa jedzeniem. U mnie wet. mówi że wygląda ok i wagę ma w porządku, w stosunku do budowy ciała, dla mnie mogłaby mieć jednak wcięcie i mniejszy brzuch, ale na tym etapie nie mam już co wyeliminować z diety i nie mogę też zwiększyć dawki ruchu bo zaczyna mieć problemy ze stawami, ale to akurat nie kwestia wagi tylko ona ogólnie ma problemy zdrowotne[/QUOTE]

Miałam na myśli raczej sytuację, w której pies przed sterylką jest szczuplutki, a potem nagle robi się opasły, bo przecież to wszystko wina sterylki ! ;)
Jasne, że psy są różnie zbudowane i buldog czy basset nigdy nie osiągnie figury charcika.
No i wiadomo, że u psów z wiekiem mięśnie brzucha są słabsze i brzuch obwisa, taka kolej rzeczy.
Skoro wet mówi, że waga dobra, to należałoby mu zaufać. Odchudzanie psa to ciężka sprawa (łatwiej zatuczyć niż odchudzić) i dla właściciela i dla ów psa, dlatego lepiej po prostu nie przekraczać i pilnować granicy wagi :)
Mamy natomiast trochę psów na obesity i przy odpowiedniej motywacji właściciela te psy chudną, powoli, ale chudną.

Posted

Moim zdaniem to wszystko zależy od psa ;) Podobnie jest z ludźmi, każdy ma różny metabolizm. I tak jak ja z np. moją matką nigdy nie miałyśmy problemów z wagą i wystarczy nam spacerek po lesie, żeby zrzucić 3 kg ;), tak samo są osoby, które katują się dietami, ćwiczą, a waga stoi w miejscu.

Jariego nie dałoby się utuczyć, trzeba by go było chyba zamknąć w klatce i karmić smalcem. Jego zdecydowanie łatwiej odchudzić niż utuczyć. Natomiast Cortina je karmę light, rusza się sporo jak na jamnika, a rezultaty są niewidoczne. Ot słaby (całkowity brak... :evil_lol:) metabolizm ;)

Posted

[quote name='Amber']Moim zdaniem to wszystko zależy od psa ;) Podobnie jest z ludźmi, każdy ma różny metabolizm. I tak jak ja z np. moją matką nigdy nie miałyśmy problemów z wagą i wystarczy nam spacerek po lesie, żeby zrzucić 3 kg ;), tak samo są osoby, które katują się dietami, ćwiczą, a waga stoi w miejscu.

Jariego nie dałoby się utuczyć, trzeba by go było chyba zamknąć w klatce i karmić smalcem. Jego zdecydowanie łatwiej odchudzić niż utuczyć. Natomiast Cortina je karmę light, rusza się sporo jak na jamnika, a rezultaty są niewidoczne. Ot słaby (całkowity brak... :evil_lol:) metabolizm ;)

A dawkę dostaje na swoją wagę czy na wagę docelową? ;)

Posted

Amber, a Jari kiedyś nie był chudszy? Bo teraz wygląda całkiem w porządku, nie wydaje się być za chudy :)
Jetsa też nie umiem utuczyć, a o dziwo ostatnio wżera normalnie i w końcu robi normalne kupy. Dostaje brita care activity średnio 560-600g dziennie. Teraz waży 50kg, a powinien spokojnie ponad 55kg :roll: