Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[QUOTE=Martens;

Fionka piękna, pierwsze dwie fotki anielsko kluskowate, reszta zdradza diabelstwo siedzące w oczach :evil_lol:[/QUOTE]
Tez chciałam to napisać:-), zastanawiam się czy właściciele zdają sobie z tego sprawę :evil_lol: Mnie mój weścik nieźle nabrał swoim słodkim wyglądem:angel::cooldevi:

• Replies 567
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To dobrze,ale jeżeli nie miałaś wcześniej teriera to przygotuj się na niespodzianki:evil_lol:. Te psy są bardzo przywiązane do właścicieli ,ale mają swój charakterek.:boom:

Posted

Do zbioru obyczajów terierów dodam oprócz pasienia się :), wykopywania korzonków i całych roślin - kopanie dziury ,a następnie wdychnie nochalem oparów ziemi i szaleńcze biegi na "ziemnym haju".

Posted

[quote name='wire fox']Do zbioru obyczajów terierów dodam oprócz pasienia się :), wykopywania korzonków i całych roślin - kopanie dziury ,a następnie wdychnie nochalem oparów ziemi i szaleńcze biegi na "ziemnym haju".[/QUOTE]

Terierowa głupawka jest:ylsuper: ale mnie bardziej zadziwia pracowitość przy kopaniu,węszeniu,poznawaniu terenu.Cżęsto wyjeżdżamy nad rzekę,mąż wędkuje a terierzysko działa i jest nie do zamęczenia.Rekord pobił pracując od 14 do 24,4 godz wymuszonego odpoczynku i od 4 do 11.Terierki sa :Dog_run:

Posted

[quote name='dusiek']terierzysko działa i jest nie do zamęczenia.Rekord pobił pracując od 14 do 24,4 godz wymuszonego odpoczynku i od 4 do 11.Terierki sa :Dog_run:[/QUOTE]

Jakie to znajome... Mój szczylek na babskiej wyprawie na działkę od 21 do 5 rano non stop biegał dookoła ze szmatą w pysku albo skakał do komarów (nie usiadł nawet na sekundę), o 5 poszedł z nami spać, a od 7 dostał szajby i zaczął stróżować, bo na sąsiednią działkę przyszli robotnicy... po czym wrócił do zabawy. I tak do południa ;)

Posted

[quote name='Martens']Jakie to znajome... Mój szczylek na babskiej wyprawie na działkę od 21 do 5 rano non stop biegał dookoła ze szmatą w pysku albo skakał do komarów (nie usiadł nawet na sekundę), o 5 poszedł z nami spać, a od 7 dostał szajby i zaczął stróżować, bo na sąsiednią działkę przyszli robotnicy... po czym wrócił do zabawy. I tak do południa ;)[/QUOTE]
No,no szacun :cool2: Martens czy uwielbiasz gapić się godzinami na swojego pracującego psa ,bo ja tak :smile::oops:

Posted

Dzisiaj wstawię jakieś fotki Fiony, może na spacerku uda mi się coś zrobić;)

Mam pytanie, do jakiego wieku szczeniak nie musi mieć kagańca, bo kiedyś się kierowca do mnie ostro spruł że mnie nie weźmie bo pies nie ma kagańca ( a miał wtedy niecałe 2 miesiące)... A dzisiaj się dowiedziałem, że do 10 albo 12 miesiąca nie ma obowiązku mieć kagańca, czy to prawda?

Posted

Ale mi chodzi głównie o pkp, pks itp. Jeśli chodzi o pks to na stronie nie ma żadnych przepisów ani nic na ten temat, co mnie delikatnie mówiąc "denerwuje", bo "egzekwują" przepisy których nie raczą udostępnić do wiadomości...

Posted

Kilka fotek z dzisiejszego spacerku:D Fiona waga ~3,5kg vs. labrador ~ 43kg, po 20 minutach labek zadyszany a Fiona jeszcze godzinkę na placyku latała z innymi psiakami:D Ale za to po powrocie do domu, brudna jak czort nawet jeść nie chciała tylko pić i na posłanie spać:D Chyba po raz pierwszy ją taką spokojną widzę:D

[IMG]http://i55.tinypic.com/jv0kyp.jpg[/IMG]

[IMG]http://i52.tinypic.com/14j71ao.jpg[/IMG]

[IMG]http://i54.tinypic.com/2r4ptgp.jpg[/IMG]

Głupawka:D
[IMG]http://i51.tinypic.com/24n4dww.jpg[/IMG]

[IMG]http://i54.tinypic.com/10r37o2.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='xdreadx']Kilka fotek z dzisiejszego spacerku:D Fiona waga ~3,5kg vs. labrador ~ 43kg, po 20 minutach labek zadyszany a Fiona jeszcze godzinkę na placyku latała z innymi psiakami:D Ale za to po powrocie do domu, brudna jak czort nawet jeść nie chciała tylko pić i na posłanie spać:D Chyba po raz pierwszy ją taką spokojną wi

[IMG]http://i52.tinypic.com/14j71ao.jpg[/IMG]
czy tą dziurę fionka pomagała kopać:hmmmm:

[IMG]http://i54.tinypic.com/10r37o2.jpg[/IMG][/QUOTE]
super duet Dawid I Goliat :evil_lol:

Fotki cudne i mały czorcik też.Mój weścik miał koleżankę JRT ,i też w 20 min go zamęczyła, ale w nagrodę pozwalała kopać razem dołki.
Jak wam idzie szkolenie małej?

Posted

[quote name='xdreadx']Zdecydowałem się na szkolenie klikerem:) Ogólnie to młoda szybko się uczy tylko jest bardzo uparta i wykonuje polecenia tak jak jej sie podoba...[/QUOTE]

Klikerem też pracowałam,dobra rzecz,psy szybciej się uczą bo wiedzą dokładniej za co są nagradzane.
Muszę cię zmartwić z terierem pracuje się całe życie :evil_lol: Mój ma 5 lat i chociaż jest dosyć dobrze wyszkolony potrafi mnie zaskoczyć:cool3:,tak więc nie odpuszczam.Jeśli mogę coś poradzić,najwięcej pracuj nad przywołaniem tzn kilkanaście razy dziennie wołaj ją i nagradzaj,i tak przez wiele miesięcy.I co najważniejsze NIGDY nie karaj jak pies do ciebie przychodzi po małej ucieczce.Jeżeli ją skarcisz to pies nauczy się że dostał za to że przyszedł a nie za to że uciekł.
Pozdrawiamy świątecznie :)

Posted

Mam pytanie na temat wilczego pazura, czy u jacków to jest jakieś niepożądane? Bo poczytałem w necie i niektórzy to traktują jako jakieś totalne zło a mi się wydaje, że to nic takiego:) Moja Fiona na wszystkich łapach ma po 5 pazurków;)

Posted

Mam pytanie na temat posikiwania. Tzn. jak przyjdzie ktoś obcy i zaczyna do Fiony gadać albo ją głaskać to ona tak się ekscytuje, że posikuje na podłogę po kilka kropel, co jest strasznie krępujące bo ledwo ktoś przyjdzie a już trzeba po psie sprzątać, a co dopiero będzie jak gdzieś z nią pójdziemy. Jak to wyeliminować? Czy to samo z czasem przejdzie, jak tak to kiedy? Bo też głupio każdemu powtarzać w kółko, żeby ja z początku ignorował i zwracał uwagę dopiero kiedy się uspokoi, ludzie którzy mają do czynienia z psami będą wiedzieli o co chodzi ale rodzina która nie do końca jest w temacie to nie bardzo.

Posted

Powinno przejść samo, chyba większość młodych psów tak ma - pod warunkiem, że nie będzie z tego robione zamieszanie, nie będzie za to karcona, bo wtedy może się to utrwalić.

Wierz mi, że w procesie wychowania psa spotka Cię wiele znacznie bardziej krępujących sytuacji niż ta w sumie prosta prośba do gości by nie zwracali uwagi na psa jak świruje ;) więc rób swoje i się nie przejmuj.

Posted

Martens dzięki za odpowiedź:)

Nie karcimy jej za to:) W ogóle widzę postępy co do załatwiania się, piesek stara się trzymać potrzeby i sygnalizować wyjście:) Tylko czasami z sikaniem się zapomni ale jest progres:)

Posted

[quote name='xdreadx']Mam pytanie na temat wilczego pazura, czy u jacków to jest jakieś niepożądane? Bo poczytałem w necie i niektórzy to traktują jako jakieś totalne zło a mi się wydaje, że to nic takiego:) Moja Fiona na wszystkich łapach ma po 5 pazurków;)[/QUOTE]

Regularnie przycinaj 5 pazur ,żeby za dużo nie urósł ,bo przy tak ruchliwym i skaczącym psie może się nadłamać, a to trochę boli.Mój zaliczył już 2 razy.Myślałam o usunięciu ale wet powiedział że to nie jest prosty zabieg.

Posted

Mam pytanie jak reagować w sytuacji którą opiszę poniżej i co takie zachowanie oznacza?

Otóż nasza Fiona podczas zabawy stawia sierść na grzbiecie, bawi się, macha ogonem ale ma irokeza na grzbiecie:D Mało tego, wczoraj wracając ze spaceru spotkaliśmy małego szczeniaka pitbulla, mniej więcej Fiony wielkości, ale jako, że pitbul to duży pies to młody był na pewno sporo młodszy a co za tym idzie nieporadny. Fiona podeszła do niego niepozornie z zamiarem zabawy, po czym zaczęła na niego skakać i powarkiwać, stopniowo coraz bardziej, aż w końcu warczała i była negatywnie nastawiona i była gotowa się na niego rzucić, młody skumał o co chodzi i też zaczął warczeć.

No a poza tym Fiona podczas zabawy skacze na inne psy i często drapie pazurami po pysku.

Czy to pierwsze oznaki prób dominacji innych psów?

Posted

Jeżeli jeszcze nie odkryłaś terierkowa to tam też zajrzyj.

Jest tam dużo doświadczonych psiarzy zakochanych w terierach i żadne pytanie ich nie zdziwi:evil_lol:

Posted

A jak korygować zachowanie psa jak staje się nieznośny? Wcześniej pisaliście, że skoro mam klatkę to zamknąć do klatki aż się uspokoi i wypuścić, ale Fiona tak się zachowuje, że w sumie musiałaby cały dzień w klatce siedzieć.. A nie mogę pozwolić jej na to żeby gryzła, wskakiwała na łóżko i szczekała jak na nią patrzę... Wkurza mnie to zachowanie ale nie chce żeby ciągle w klatce siedziała...