Jump to content
Dogomania

Schron KIELCE - mini-goldenka GAFA odeszła za TM [*][*][*] , czy inne też odejdą?????

Recommended Posts

Posted

[quote name='backbone']Dzięki Darkowi z Kieleckiej Grupy Viva!, mamy nagrane i opublikowane fragmenty konferencji prasowej z 28 Czerwca:

[url]http://www.zuzu.pl/forum/prawa-zwierz%C4%85t/konferencja-prasowa-%C5%9Btoz-fragmenty-z-dnia-28-06-2011[/url][/QUOTE]

Darek Dziękuje za opublikowanie ! Padły tu słowa, bardzo istotne

Posted

super sprawa-czyste nagranie bez komentarzy,bez wycinania slow z kontekstu zdania-opinie wydaje kazdy sam po obejrzeniu
szkoda tylko ze nie ma tomkowej wypowiedzi,ale moze ktos nagral i da....

Posted

[quote name='wilczka']super sprawa-czyste nagranie bez komentarzy,bez wycinania slow z kontekstu zdania-opinie wydaje kazdy sam po obejrzeniu
szkoda tylko ze nie ma tomkowej wypowiedzi,ale moze ktos nagral i da....[/QUOTE]
Mnie osobiscie nie brakuje Tomkowej wypowiedzi, im mniej kalumni i nieprawdziwych slow, tym milej dla ogladajacego.

Posted

[quote name='Ada-jeje']Mnie osobiscie nie brakuje Tomkowej wypowiedzi, im mniej kalumni i nieprawdziwych slow, tym milej dla ogladajacego.[/QUOTE]

1000% racja, błoto jet lepkie, a mendoweszkom o to chodzi.

Posted

To może ja też napiszę co zaobserwowałam w Kielcach, kiedy byłyśmy z Anią (naszą wolontariuszką) po psiaki, które znalazły schronienie w Przyborówku (są jeszcze u nas i czekają na domy, dopiero jednemu się poszczęściło). Dotarliśmy do schroniska, przywitała nas Andzia i od tej pory była jedyną osobą, która nam pomogła w zadecydowaniu które bierzemy, złapaniu, schowaniu do klatek, itp.) Pojawiła się też niska blondynka z pasemkami w kaloszach w kratkę, której zachowanie nas z lekka zdziwiło, bo oprócz przedziwnych komentarzy, chodzenia z kąta w kąt, ubolewania nie pomogła zbyt wiele. Nie znałyśmy psów, czułyśmy się jak intruzy, choć przyjechałyśmy pomóc. Połowa psów, które chciałyśmy wziąć (wybierałyśmy starsze, zdominowane, itp) okazały się ulubieńcami tejże blondynki- nie do zabrania. Miałyśmy problem ze złapaniem kilku psiaków, musiałyśmy robić to same wchodząc do boksów, blond Pani wyrażała swoje ubolewanie nad tym, że robimy to w sposób zły, za szybko, zbyt brutalnie (nie myśląc o tym, że mamy 400km do domu, a było już popołudnie) a poza tym, to ona się boi nam pomóc.. Jedyną osobą, która nam pomagała, w międzyczasie coś załatwiała, odbierała telefony była Andzia. Co jeszcze nas zdziwiło? Masa wolontariuszy we wnętrzu, brudne boksy, psy zdominowane (a nawet gryzione) , które powinny być osobno - w boksach z dominantami (twierdzono, że nie ma innych miejsc... były). U nas (w Przyborówku) takiego stężenia wolontariatu jednego dnia nie widziałam od kilku lat a zdominowanych psów i dużej ilości odchodów w boksie brak...
Przywiozłyśmy kilka worków rzeczy które mogły posłużyć za posłania dla psów z boksów wewnętrznych, od rudej Pani usłyszałyśmy, że chyba żartujemy, to oni oddadzą dla biednych dzieci :|
Tak więc zabrałyśmy psy, odjechałyśmy, szkoda, że potraktowano nas jak intruzów, dobrze, że na miejscu była choć jedna osoba nam życzliwa. Bo blondyneczka i inni to tak mocno średnio...

[B]A tak przy okazji, zapraszam do pomocy naszym kieleckim psom w liczbie 9- czekają w Przyborówku, tu wątek:

[url]http://www.dogomania.pl/threads/197920-Pom%C3%B3%C5%BC-uratowanym-z-kieleckich-Dymin!-10-psiak%C3%B3w-u-P.Wandy-czeka[/url]!!![/B]

Posted

[quote name='Weronia']
Przywiozłyśmy kilka worków rzeczy które mogły posłużyć za posłania dla psów z boksów wewnętrznych, od rudej Pani usłyszałyśmy, że chyba żartujemy, to oni oddadzą dla biednych dzieci :|[/QUOTE]

he he.. to chyba paniusia z TOZ-u ;)

Posted

ja też proszę o pomoc dla tych psiaków...p. Wanda nam pomogła, dziewczyny zjechały kupę kilometrów i...psiaki zostały zapomniane:(

Przypomnę tylko, ze te psiaki zostały wzięte ok. 7 grudnia - 8 grudnia Weronia założyła im wątek. Wówczas udzielałam się w schronie wolontariacko i podczas tej akcji miałam pierwsze "światełko ostrzegawcze"...każdy pies był "ulubiony" - czyli nie do zabrania...wybierałyśmy więc psiaki wycofane, strachliwe, starsze...najbardziej wkurzył mnie brak pomocy przy wyciąganiu z boksu, potem brak pomocy w momencie, gdy psiak przegryzł taśmę, z której była zrobiona pętla i...zostałam z wielkim psem, kłapiącym ze strachu zębami sama:)...no ale nic to - psiak pojechał:)

[URL="http://img208.imageshack.us/i/p1200953.jpg/"][IMG]http://img208.imageshack.us/img208/7296/p1200953.jpg[/IMG][/URL]

Posted

[quote name='Weronia'] ....... od rudej Pani usłyszałyśmy, że chyba żartujemy, to oni oddadzą dla biednych dzieci :|
Tak więc zabrałyśmy psy, odjechałyśmy, szkoda, że potraktowano nas jak intruzów, dobrze, że na miejscu była choć jedna osoba nam życzliwa. Bo blondyneczka i inni to tak mocno średnio...
[/QUOTE]
No i wreszcie się dowiedziałem, kto to tak zajadle na lokalnych forach wypisuje ciągle , że dziećmi trzeba się zajmować , a nie psami ;). Jasne, dziećmi też - to się bierz ktosiu porąbany :roll:

Posted

[quote name='wilczka']qrwa i znowu krew mnie zalewa....ja wymiekam-poddaje sie:([/QUOTE]

Wilczka, trzeba wiedzieć i robić swoje, pisaniną się nie przejmować. Z dziennikarstwem nie ma to nic wspólnego, jak wykazał dobitnie Pies Wolny; ktoś pisze, bo musi, bo mu płacą, ale, że nie ma pojęcia o czym i do kogo :shake:

Przykro mi, że na ten moment mogę Was tylko wirtualnie wspierać, po cichu trzymać kciuki - róbcie swoje, bo robicie to dobrze, i wiem, że z taką ekipą nasze kielecki psiaki nie zginą.

Pozdrawiam serdecznie

Posted

[url]http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110703/POWIAT0104/8307568[/url]

Bardzo Was proszę o rozważne komentarze. Jak na amerykańskim filmie - każde słowo może być skierowane przeciwko nam.
Staraliśmy się prowadzić otwartą politykę informacyjną. Niestety nie jesteśmy w stanie prostować każdej błędnej informacji. Pamiętajcie, że ten wątek czytają również osoby postronne, które z różnych powodów nie zawsze wyciągają właściwe wnioski.

Posted

Sami widzicie ze miastu musicie powiedziec a wlasciwie napisac, stanowcze[B] NIE[/B]!!! Wedlug mojej oceny to doniesienie do prokuratury powinno byc skierowane przeciwko UM. Pytam sie na jakiej podstawie UM wiedzac o tym ze nie ma w Dyminach schroniska, kazuje wam wylapywac zwierzata. To wy skierujcie pismo do prokuratury na UM, o zmuszanie, szantazowanie was do lamania prawa. Powtarzam to nie na org. spoczywa obowiazek opieki nad bezdomnymi zwierzetami a do gmin.

Posted

[quote name='Ada-jeje'] Powtarzam to nie na org. spoczywa obowiazek opieki nad bezdomnymi zwierzetami a do gmin.[/QUOTE]
A gdzie jest [B]konkretny[/B] artykuł w którym jest stwierdzony [B]obowiązek[/B] gmin opieki nad bezdomnymi (bezpańskimi - wg. jednego z posłów) zwierzętami. Jak do tej pory to gmina może, ale nie musi. Poza tym posłowie nie są zbyt przychylni zmianom ustawy o ochronie zwierząt. Tylko fascynacji czworonogów walczą o nie w sejmie. Ale tych jest niewielu.

Posted

Psie Wolny,Roszpunko i wszyscy inni-DZIEKUJE!!!!!!!! dobre slowo bardzo wspiera i stawia na nogi:):):)to chwilowy kryzys(jestem tylko czlowiekiem)ale juz jest lepiej:):)juz wiem ze jak nasza brygada bedzie przez was wspierana-nie ma bata!!!!nie damy sie i nie nie zrobimy nic co byloby poczynaniem na krzywde naszych zwierzakow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

[quote name='Pies Wolny']Spoko i luz. Bolszewickie gadzinówki pod zamówienie pisane. Po pierwsze trzeba pomyśleć komu to szambopisanie przygotowuje grunt i pod co. Kto to zamawia ?
Po drugie : zapamiętać - Angelina Kosiek = zero uczciwości, zero sprawności intelektualnej w ocenie faktów.
[/QUOTE]

"Pies Wolny" innych poucza, a sam narusza regulamin. Dla przypomnienia! Istnieje coś takiego, jak regulamin forum, a konkretnie pkt. 3.

[I]"3. OPINIA, KRYTYKA

Jeśli chcesz przedstawić opinię na temat kogoś/czegoś, niech będzie to opinia oparta na Twoich osobistych oświadczeniach, poparta dowodami, a także [B]podpisana Twoim imieniem i nazwiskiem[/B]. [B]Każda inna jest [U]niewiarygodna[/U]. Krytyka anonimowa będzie usunięta, wobec czego zastanów się zanim zaczniesz kogoś krytykować z imienia i nazwiska lub w sposób jednoznacznie identyfikujący. [/B]
Publikowanie danych osobowych i teleadresowych, a także prywatnych wiadomości innych osób jest zabronione."
[/I]

Do [B]Admin[/B] - post kwalifikuje się do wykasowania.

Posted

W związku z tym co wymyślają na temat schroniska różne ciemne typy, ponawiam propozycję - może już czas znowu zwrócić się o pomoc do mediów (Uwagi, Interwencje...). Niedługo wybory, może warto byłoby narobić trochę smrodu wokół urzędasów i tym podobnych obiboków? Bo ztego co widzę coraz ciaśniej zaciska się pętla na "szyi" ŚTOZU

Posted

[quote name='arkad']A gdzie jest [B]konkretny[/B] artykuł w którym jest stwierdzony [B]obowiązek[/B] gmin opieki nad bezdomnymi (bezpańskimi - wg. jednego z posłów) zwierzętami. Jak do tej pory to gmina może, ale nie musi. Poza tym posłowie nie są zbyt przychylni zmianom ustawy o ochronie zwierząt. Tylko fascynacji czworonogów walczą o nie w sejmie. Ale tych jest niewielu.[/QUOTE]

[B]Art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz.U.03.106.1002) stanowi:
Zapewnienie opieki bezdomnym zwierzętom oraz ich wyłapywanie należy do zadań własnych gmin.[/B]

Posted

[quote name='Odi'][B]Art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz.U.03.106.1002) stanowi:
Zapewnienie opieki bezdomnym zwierzętom oraz ich wyłapywanie należy do zadań własnych gmin.[/B][/QUOTE]

To samo, ale rozszerzone...

[I]Art. 11
11.1 Zapewnianie opieki bezdomnym zwierzętom oraz ich wyłapywanie należy do zadań własnych gmin.
11.2 Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji w porozumieniu z Ministrem Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa określi, w drodze rozporządzenia, zasady i warunki wyłapywania bezdomnych zwierząt.
11.3 Wyłapywanie bezdomnych zwierząt oraz rozstrzyganie o dalszym postępowaniu z nimi [B]może[/B] odbywać się wyłącznie na mocy uchwały właściwej rady gminy, podjętej po uzgodnieniu z państwowym lekarzem weterynarii działającym na podstawie odrębnych przepisów oraz po zasięgnięciu opinii upoważnionego przedstawiciela Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce lub innej organizacji społecznej o podobnym statutowym celu działania.
11.4 Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Polsce oraz inne organizacje społeczne o podobnym statutowym celu działania mogą zapewniać bezdomnym zwierzętom opiekę i w tym celu prowadzić schroniska dla zwierząt, w porozumieniu z właściwymi organami samorządu terytorialnego.

[/I]
Poza tym jeszcze to:

[I]ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI

z dnia 26 sierpnia 1998 r.
w sprawie zasad i warunków wyłapywania bezdomnych zwierząt.
(Dz. U. z dnia 5 września 1998 r.)[/I]

Ale co z tego, skoro to są zadania własne gmin i zależne od widzimisie urzędników gminnych w pionie tzw. "ochrony środowiska"
A ci bardziej chronią "środowisko", niż bezdomne zwierzęta.

Póki co przepisy jeszcze się nie zmieniły i wychodzi na to, że jeszcze długo się nie zmienią.
Ale to temat poruszony na innych wątkach, więc nie ma co tutaj się o tym rozpisywać.

Posted

Napisał :
[quote name='arkad']A gdzie jest [B]konkretny[/B] artykuł w którym jest stwierdzony [B]obowiązek[/B] gmin opieki nad bezdomnymi (bezpańskimi - wg. jednego z posłów) zwierzętami. Jak do tej pory to gmina może, ale nie musi. Poza tym posłowie nie są zbyt przychylni zmianom ustawy o ochronie zwierząt. Tylko fascynacji czworonogów walczą o nie w sejmie. Ale tych jest niewielu.[/QUOTE]
Odpowiedziała :
[quote name='Odi'][B]Art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz.U.03.106.1002) stanowi:
Zapewnienie opieki bezdomnym zwierzętom oraz ich wyłapywanie należy do zadań własnych gmin.[/B][/QUOTE]
Znowu napisał :
[quote name='arkad']To samo, ale rozszerzone...

[I]Art. 11
11.1 Zapewnianie opieki bezdomnym zwierzętom oraz ich wyłapywanie należy do zadań własnych gmin.
11.2 Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji w porozumieniu z Ministrem Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa określi, w drodze rozporządzenia, zasady i warunki wyłapywania bezdomnych zwierząt.
11.3 Wyłapywanie bezdomnych zwierząt oraz rozstrzyganie o dalszym postępowaniu z nimi [B]może[/B] odbywać się wyłącznie na mocy uchwały właściwej rady gminy, podjętej po uzgodnieniu z państwowym lekarzem weterynarii działającym na podstawie odrębnych przepisów oraz po zasięgnięciu opinii upoważnionego przedstawiciela Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce lub innej organizacji społecznej o podobnym statutowym celu działania.
11.4 Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Polsce oraz inne organizacje społeczne o podobnym statutowym celu działania mogą zapewniać bezdomnym zwierzętom opiekę i w tym celu prowadzić schroniska dla zwierząt, w porozumieniu z właściwymi organami samorządu terytorialnego.

[/I]
Poza tym jeszcze to:

[I]ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI

z dnia 26 sierpnia 1998 r.
w sprawie zasad i warunków wyłapywania bezdomnych zwierząt.
(Dz. U. z dnia 5 września 1998 r.)[/I]

Ale co z tego, skoro to są zadania własne gmin i zależne od widzimisie urzędników gminnych w pionie tzw. "ochrony środowiska"
A ci bardziej chronią "środowisko", niż bezdomne zwierzęta.

Póki co przepisy jeszcze się nie zmieniły i wychodzi na to, że jeszcze długo się nie zmienią.
Ale to temat poruszony na innych wątkach, więc nie ma co tutaj się o tym rozpisywać.[/QUOTE]

Skomentować ? :crazyeye: nie da się. TI wymieszany z OSM.