Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='vege*']Ciekawe czy będzie chłopiec czy dziewczynka :-) Masz już jakieś pomysły na imiona?

Nie ważne co :) byle było zdrowe ;) Choć nie ukrywam, że byłoby miło jakby był chłopiec :) Mój tata ma wnuka i trzy wnuczki, więc jest super :) A moi teściowie mają trzy wnuczki i żadnego wnuka :( Dlatego cieszyłabym się jakby mieli wnuka, a na rodzeństwo męża już nie ma co liczyć, że będą mieć jeszcze jakieś dzieci.
Chłopca chciałam Kacpra, ale mojemu mężowi się nie podoba :( On chce Teodora, a ja nie mam nic przeciwko ;) A dziewczynka musi mieć na imię Iga :) Obiecałam to sobie kilka lat temu po śmierci mojej koleżanki o takim imieniu i zdania nie zmienie. Ma być Iga i już!

Posted

[quote name='magdabroy']Nie ważne co :) byle było zdrowe ;) Choć nie ukrywam, że byłoby miło jakby był chłopiec :) Mój tata ma wnuka i trzy wnuczki, więc jest super :) A moi teściowie mają trzy wnuczki i żadnego wnuka :( Dlatego cieszyłabym się jakby mieli wnuka, a na rodzeństwo męża już nie ma co liczyć, że będą mieć jeszcze jakieś dzieci.
Chłopca chciałam Kacpra, ale mojemu mężowi się nie podoba :( On chce Teodora, a ja nie mam nic przeciwko ;) A dziewczynka musi mieć na imię Iga :) Obiecałam to sobie kilka lat temu po śmierci mojej koleżanki o takim imieniu i zdania nie zmienie. Ma być Iga i już!
Kacper mi się podoba, ale Teodor niezbyt :oops: Z męskich mi się podoba Maksymilian i Roch, a z żeńskich Iga właśnie mi się podoba, Roma, Rita i Helena, ogólnie mówiąc lubię rzadko nadawane imiona, imiona typu Paulina, Angelika, Sylwia itp u mnie nie przejdą :p

Posted

Teodor może nie jest jakimś cudnym imieniem, ale już skrót Teo podoba mi się bardzo :) Ja też chcę takie imię wybrać, żeby było rzadko spotykane, nieoklepane :D Na szczęście mam kilka miesięcy czasu :)

Posted

a moje imiona moich dzieci mialy laczyc Wschod z Zachodem a lacza Polnoc z Poludniem... Ruben (imie wzielismy od imienia meza kolezanki a Hiszpanii) jest imieniem biblijnym i znaczy Oto Syn a Olga to imie typowo nordyckie zakorzenione co prawda na wschodzie Europy, ale przez ksiazat Rurykowiczow przybylych z Polnocy wlasnie....
wiec z tymi imionami jest dziwnie.
my szukalismy takich co sie ciezko zdrabnia :)
(wiecie jakie mielismy jaja w urzedzie jak rejestrowalismy Rubena? paniusia w okienku spytala sie czy to aby nie cos obrazliwego..... kurza morda, a podobno katolicy w Polsce a znajomosc Biblii lezy i piszczy)

milego wyboru imienia :)

Posted

panbazyl napisał(a):
a moje imiona moich dzieci mialy laczyc Wschod z Zachodem a lacza Polnoc z Poludniem... Ruben (imie wzielismy od imienia meza kolezanki a Hiszpanii) jest imieniem biblijnym i znaczy Oto Syn a Olga to imie typowo nordyckie zakorzenione co prawda na wschodzie Europy, ale przez ksiazat Rurykowiczow przybylych z Polnocy wlasnie....
wiec z tymi imionami jest dziwnie.
my szukalismy takich co sie ciezko zdrabnia :)
(wiecie jakie mielismy jaja w urzedzie jak rejestrowalismy Rubena? paniusia w okienku spytala sie czy to aby nie cos obrazliwego..... kurza morda, a podobno katolicy w Polsce a znajomosc Biblii lezy i piszczy)

milego wyboru imienia :)

Ja też katoliczka, ale Biblia i imiona biblijne to dla mnie czarna magia :D

Pewnie przez te najbliższe kilka miesięcy nie będę nic innego robić, tylko myśleć :evil_lol:

Posted

Teo bardzo fajnie brzmi :)

A tak wogóle to kilka dni temu pisałaś, że jak dałaś dla Tory słomy do budy to chętnie tam siedzi. Poszłam za Twoim pomysłem i Cesar teraz śpi w budzie :multi:

Posted

understandme napisał(a):
Teo bardzo fajnie brzmi :)

A tak wogóle to kilka dni temu pisałaś, że jak dałaś dla Tory słomy do budy to chętnie tam siedzi. Poszłam za Twoim pomysłem i Cesar teraz śpi w budzie :multi:

No widzisz jaka prosta metoda na te nasze psiaki :D Ja mam zapas słomy w garażu na całą zimę :)

Posted

magdabroy napisał(a):
No widzisz jaka prosta metoda na te nasze psiaki :D Ja mam zapas słomy w garażu na całą zimę :)

My musimy dowieźć jeszcze trochę bo na całą zimę nam nie starczy ;)

Posted

magdabroy napisał(a):
Ja też katoliczka, ale Biblia i imiona biblijne to dla mnie czarna magia :D

Pewnie przez te najbliższe kilka miesięcy nie będę nic innego robić, tylko myśleć :evil_lol:

Teodor i Dorota to jedno i to samo imię. Tylko przestawione i "płeć" zmeniona Theo- dor i Doro-thea. A sama poszukaj co oznaczają :)

Posted

panbazyl napisał(a):
Teodor i Dorota to jedno i to samo imię. Tylko przestawione i "płeć" zmeniona Theo- dor i Doro-thea. A sama poszukaj co oznaczają :)

Teodor: dar Boży, darowany przez Boga
Już mi się to imię bardziej podoba :)

Posted

panbazyl napisał(a):
no komentować wyników testu nie bedę, bo widać jak na teście :)
(ja sobie zostawilam na pamiatkę test.... z wynikiem)
GRATULACJE!!!!!!!

Ja też sobię zostawię :) Na tym pierwszym nic już nie widać, bo to był jakiś elektorniczny i wynik zniknął po 1 dniu :( Dlatego dziś kupiłam zwykły paskowy ;)
Dzięki :calus:

Posted

ten z paskowego jest 'pancerny" wytrzyma spokojnie w pamiętniku :)
Jadasz kwas foliowy? (w PL Folik np - polscy lekarze zalecają jeszcze przed zajściem w ciążę aby to przyjmować)
Na ewentualne nudności (ja nie mialam czegoś takiego w żadnej z dwóch ciąż) mozesz pić herbatkę z imbiru (ginger) - plasterek świeżego zalewasz wrzatkiem i pijesz.
Pilnuj wynikow na "żelazo" we krwi, zwłaszcza w 3 trymestrze - aby nie dopuscic do anemii (nie jest to dobre dla nikogo).
A z resztą - sama za chwilę będziesz specjalistką w tym wszystkim :)
(w PL mamy na prawdę świetnych lekarzy i polożne, w Irlandii - mam tam rodzine - jest o kilka poziomów słabiej jak w PL!!! - tak moge napisac na podstawie wląsnych doświadczeń z polskimi lekarzami i opowieści z Irlandii)

Posted

panbazyl napisał(a):
ten z paskowego jest 'pancerny" wytrzyma spokojnie w pamiętniku :)
Jadasz kwas foliowy? (w PL Folik np - polscy lekarze zalecają jeszcze przed zajściem w ciążę aby to przyjmować)
Na ewentualne nudności (ja nie mialam czegoś takiego w żadnej z dwóch ciąż) mozesz pić herbatkę z imbiru (ginger) - plasterek świeżego zalewasz wrzatkiem i pijesz.
Pilnuj wynikow na "żelazo" we krwi, zwłaszcza w 3 trymestrze - aby nie dopuscic do anemii (nie jest to dobre dla nikogo).
A z resztą - sama za chwilę będziesz specjalistką w tym wszystkim :)
(w PL mamy na prawdę świetnych lekarzy i polożne, w Irlandii - mam tam rodzine - jest o kilka poziomów słabiej jak w PL!!! - tak moge napisac na podstawie wląsnych doświadczeń z polskimi lekarzami i opowieści z Irlandii)

Biorę właśnie Folik od ponad miesiąca. Kupiłam sobie półroczny zapas jak byłam na początku października w PL :)
Pierwsze mdłości zaliczyłam w sobotę popołudniu. Na szczęscie trwały może 2-3 minuty i przeszło. Do dziś jest ok ;)
W tym tygodniu lekarz nie ma wolnego terminu, więc pójdę dopiero w następnym tygodniu. Z tego co się orientuję, od moich koleżanek, które są już "po", to opieka jest na wysokim poziomie. Badania robione bez żadnych problemów ;) Potem sam poród w szpitalu też bez zarzutów (to też z opowieści koleżanek).
Badania krwi na żelazo chyba będą jednymi z pierwszych.
A jak jest z kawą? Mogę ja pić czy nie? Do tej pory piłam rozpuszczalną, za parzoną nie przepadam.

Posted

ja w ogóle kawy nie piję.
Organizm i tak sam Ci powie co będzie chciał - w pewnym momencie zdziwisz się że zaczynasz jeść czy pić rzeczy o których nawet nie myślalaś, ze sie do jedzenia nadają :)
Ja w pierwszej ciąży bardzo trzymalam się zalecanej diety - tego co wolno a co nie, to bylo dla mniej jak jakaś świętość. Jedynie co pzred porodem jadlam wielkie ilości bialych lodów I co z tego mam - ano, ze Ruben wielu potraw nie ruszy, bo nie,za to uwielbia biale lody..... W drugiej ciąży dalam sobie z tym spokój. wsłuchiwalam sie w organizm - na co mialąm ochote to jadlam a co bylo wrogiem to omijalam - tylko wódki i kawy nie pilam - bo nie lubię. I jaki efekt - Olga jada wszystko a najbardziej ulubioną przystawką sa kapary.....
tak bylo u mnie.
a za jakis czas piszesz nam co u Ciebie. a pewno będzie inaczej niz u wszystkich - bo to bardzo nepowtarzalny czas :)
(a czego żałowałam po porodzie? ano tego, ze nie urodziłam bliźniaków (hahaha!) i tego, że mi w brzuchu nic już nie skacze i nie kopie....)

Posted

Ja nie wiem czy chciałabym odrazu bliźniaki :) Nikt mi przy nich nie pomoże, moja mama nie żyje od ponad 3 lat, a teściowa jest już w takim wieku (73lata), że nie mogę jej obarczać prośbą o pomoc przy maleństwie/ach ;)
W tamtym tygodniu wogóle nie piłam kawy. Nie miałam wogóle na nią ochoty, a jeszcze nie wiedziałam, że mogę być w ciąży, choć uwielbiam kawę :) A dziś miałam ochotę na poranną kawę. No to sobie zrobiłam, tylko słabszą i z większą ilością mleka.

Posted

dasz radę :) choć będzie dziwne, smiesznie, strasznie. Róznie. ja swoje maluchy (róznica wieki 3 lata) praktycznie sama wychowywalam, bo nie mial mi kto pomóc, dałam radę. Tylko wiele spraw musialam pozmieniać, poprzeklądać, co innego stało się ważne.

Posted

[quote name='kalyna']To teraz jak będę odwiedzać wątek Tory to się trochę dowiem o ciąży itp, choć mi się na razie nie spieszy :)

http://img573.imageshack.us/img573/5001/dsc4031l.jpg Tora przechodzi wstępne szkolenie z zakresu wychowywania dzieci :)
a mąż już wie? i jak zareagował?

Nawet nie wiesz kiedy zapragniesz zostać mamą ;) Teraz może nie, ale za pół roku albo rok może się dużo zmienić :)
Mąż jeszcze nie wie :D Powiem mu w środę wieczorem jak wrócę z pracy ;)
Jestem taka szczęśliwa, że dziś chciałam się przyznać bratu przez telefon, że jestem w błogosławionym stanie :) Ale się opamiętałam :) Najgorsze jest to, że w piątek przyjeżdża mój drugi brat do nas na weekend. Wiezie jakiejś klientce meble do Holandii i będzie cały weekend u nas. Będę musiała bardzo uważać, żeby się niczego nie domyślił. Muszą poczekać na takie wieści do Bożego Narodzenia :)