Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='magdabroy']Oczywiście, że nie ważna. Najważniejszy jest Theoś i jego szczęście :loveu:[/QUOTE]

Lubie To! :loveu::loveu::loveu::loveu:

ja powoli ide sie szykowac do spania bo cos sie dzisiaj spiaca czuje ;)

dobranoc i kolorowych ;)

Posted

Magda, jaki puciek z Toesia :-) Smieszny jest :-)
powiedz mi, jako znawca storczykow, czy o te liscie po opadnieciu kwiatow jakos dbac? zmniejszyc czy zwiekszyc czestotliwosc podlewania i czy poobcinac te lodygi, ktore zostaly?

Posted

Podlewaj tak jak do tej pory ;) Na liście zwracaj uwagę, bo mają być zawsze takie jędrne/mięsiste ;) I jeśli masz przezroczyste doniczki (powinny być) to obserwuj też korzenie, bo tak jak liście mają być zawsze ładne jędrne :)
A te łodygi po kwiatkach powinny uschnąć zanim je obetniesz ;)

Posted

[quote name='bira']Dzieki wielkie. Ja mam w jakis bialych doniczkach. W albercie to kupilam w komplecie. Moze powinnam zmienic...[/QUOTE]

Nie zmieniaj. To obserwuj te korzenie, które wychodzą nad doniczką ;)
Ach, te sklepy :roll: Tak na przyszłość staraj się kupować takie, żeby miały przezroczyste doniczki, bo wtedy jest łatwiej obserwować co się dzieje z kwiatkiem ;)

Posted

[quote name='panbazyl']odwiedzam dzis raz jeszcze :)
A storczyki to chyba jedne z bardziej "pancernych" kwiatów domowych - według mnie :)[/QUOTE]

Według mnie też, ale widzę, że sporo osób ma z nim problemy, żeby je utrzymać przy życiu ;)

Posted

pewnie za dużo podlewają ;) ja ostatnio zapomniałam przez miesiąc o podlewaniu i storczyki mają się dobrze :) Mam te popularne, najzwyklejsze, tyle że w różnych kolorach. Więcej "pracy" mam z kaktusami niż ze storczykami :)

Posted

[quote name='bira']ja jestem ta osoba ;-)[/QUOTE]

Może niedługo się to zmieni ;)

[quote name='panbazyl']pewnie za dużo podlewają ;) ja ostatnio zapomniałam przez miesiąc o podlewaniu i storczyki mają się dobrze :) Mam te popularne, najzwyklejsze, tyle że w różnych kolorach. Więcej "pracy" mam z kaktusami niż ze storczykami :)[/QUOTE]

Bo ze storczykami jest jak z kaktusem: lepiej przesuszyć niż za dużo podlać ;)

Posted

a wpakowałaś te doniczki z kwiatami do osłonek? Bo korzenie nie moga stać tak "na goło" muszą być w osłonce.
Moje stoją na południowym i poludniowo-zachodnim oknie. Jak były upały to rozciągalam w tych oknach rolety aby nie przypiekło roślin. kwitną jak głupie.

Posted

[quote name='bira']ja podlewam... zadko. moze sie utrzymaja. ciekawe kiedy nowe kwiatki wypuszcza[/QUOTE]

Może szybko, a może bedziesz czekać bardzo długo :roll: Mam takie, które kwitną mi non stop od kilku lat, mam takie które po przekwitnięcu zaczynają ponownie kwitnąć po kilku tygodniach/miesiącach, ale mam też takiego, który mi przekwitł 2 lata temu i do dnia dzisiejszego jedyne co "mu" urosło to liście. A o wszystkie dbam tak samo ;)

Posted

a moje kwitną prawie non stop, może maja miesiąc postoju, ale w tym czasie inne kwitną. I to sa pancerniaki, bo jeden przetrzymał memłanie w paszczy młodego labka (jak Panbazyl był szczylem to sobie chciał skonsumowac jednego storczyka, nie wiem jak ale storczyk to wytrzymał), a całkiem niedawno kot zrzucił przypadkowo innego z parapetu. Oslona się potłukła, kwiat żyje i ma się całkiem ok :)
Oczywiście że Ci zakwitną! Tylko przestań o tym myśleć i zajmij się innymi sprawami a któregoś dnia zaczną kwitnąć :)

Posted

Jaki piekny bannerek :loveu:
Sama bym sobie jakis sprawila, ale mi sie nie chce :evil_lol: I zazwyczaj nie mam miejsca w podpisie :(

Widzialam na poprzednich stronach fotki Teosia :loveu: (pokazesz nam go w rozowej pizamce? :cool3:) i cuudne portrety Torci :loveu:

Tulimy mocno :calus:

Posted

Ooo całe towarzystwo na fotkach :loveu:

Ja to jakoś w ogóle kwiatków hodować nie potrafię :roll: a przydałby się jakiś chociaż jeden, może mi poradzicie co wybrać żeby u mnie przeżyło? :lol:

Posted

[quote name=':: FiGa ::']Jaki piekny bannerek :loveu:

Widzialam na poprzednich stronach fotki Teosia :loveu: (pokazesz nam go w rozowej pizamce? :cool3:) i cuudne portrety Torci :loveu:

Tulimy mocno :calus:[/QUOTE]

Dziękuję :)

Może pokażę, a może nie :eviltong: Pidżamka jest na 74cm, więc troszkę jeszcze trzeba poczekać zanim będzie na niego dobra ;)

Tak mnie przytuliłaś, że aż mi gorąco :D

[quote name='agaciaaa']Ooo całe towarzystwo na fotkach :loveu:

Ja to jakoś w ogóle kwiatków hodować nie potrafię :roll: a przydałby się jakiś chociaż jeden, może mi poradzicie co wybrać żeby u mnie przeżyło? :lol:[/QUOTE]

Czasem się postaram i wrzucam wszystkich ;)

Storczyki Ci mogę polecić, bo tego mam w domu najwięcej ;) A jak się nic u Ciebie nie utrzymuje, to pozostaje postawienie jakiś sztucznych :evil_lol: