Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='marta1624']Po ćwiartki z kurczaka ;) W prooooomocji ;)

A tak nieśmiało jeszcze spytam- dajesz całe jajka nie?

Tak, całe ;)
Skopiuję Ci posta z innego forum, ale kobitka jest też na dogo:
Druga sprawa - awidyna. Jest to antywitamina biotyny znajdująca się w surowym białku. Awidyna czyni cenną biotynę nieprzyswajalną. Jedna cząsteczka awidyny wiąże cztery cząsteczki biotyny - nie mniej i nie więcej. Stwierdzono to oczywiście w warunkach laboratoryjnych i - jak to często bywa - znów teoria swoją drogą, a praktyka swoją. Okazuje się, że podobno w żółtku znajduje się na tyle dużo biotyny, że nawet gdy ta awidyna powiąże co ma do powiązania, to i tak zostanie jej dość. O ile wiem (szukałam informacji na ten temat jakiś rok temu) u ludzi nie zanotowano niedoborów biotyny po spożyciu surowych jajek - jedynie w skrajnych przypadkach jakichś "pakerów", którzy codziennie najadali się surowym białkiem - samym białkiem. Poza tym nie samym jajkiem pies żyje - lepszym od niego źródłem biotyny jest wątróbka (z którą nie należy przesadzać z zupełnie innych powodów). Ale jak ktoś ma wątpliwości, albo zależy mu na dużych dawkach biotyny, to oczywiście lepiej podawać samo żółtko lub jaja na miękko - temperatura unieczynnia awidynę.

Posted

No ok... wilki jadły z krwią, ale chyba w mięsie, w ogóle BARFie jest tej krwi trochę, więc po co dawać więcej? ;)
A widzisz, rozwiązała się sprawa z jajkiem, dzięki.

Posted

[quote name='magdabroy']Mam, ale nie pomniejszone :eviltong:
I dziś ich nie pomniejsze, bo piję piwko i idę spać :)

mogłas już sobie darować i tego nie pisać :eviltong:

Posted

dOgLoV napisał(a):
mogłas już sobie darować i tego nie pisać :eviltong:

:diabloti:

marta1624 napisał(a):
Ktoś chyba piwka nie może :siara:

Karmi może :D

Posted

marta1624 napisał(a):
Wywal ją :D

dopiero co sie uwaliła to pewnie za godzine sie ruszy zeby o 5tej wrócić :evil_lol: ale zaraz musze chyba odstraszacz na komary wsadzic do kontaktu i okno otworzyc bo padne heh

Posted

agaga21 napisał(a):
a jutro pracujesz czy nadal masz wolne?

W tej firmie co byłam jeden dzień mam wolne :roll:
Ale czekam na telefon z Bogdana firmy ;)

dOgLoV napisał(a):
moge ?

Karmi możesz :)

marta1624 napisał(a):
Magda minęłaś post ;)

Dzięki :)

Posted

Ale zgrana ekipa :evil_lol:

fajnie jak tak ma sie taka pomoc ;)

myslalam ze piwa to nie powinnam w ogóle ;)

Pani Profesor napisał(a):
jest jeszcze Radler 0% :evil_lol:

kiedys sie na niego czaiłam , dzisiaj nawet o nim myslalam ale odpycha mnie sam fakt ze to alkohol :evil_lol:

Posted

dOgLoV napisał(a):
Ale zgrana ekipa :evil_lol:

fajnie jak tak ma sie taka pomoc ;)

myslalam ze piwa to nie powinnam w ogóle ;)

kiedys sie na niego czaiłam , dzisiaj nawet o nim myslalam ale odpycha mnie sam fakt ze to alkohol :evil_lol:

Ekipa załatwiona taka duża, tylko dzięki koledze :)
Bo to on ściągnął swoich 3 kolegów, którzy nas nigdy na oczy nie widzieli :evil_lol: I zgodzili się pomóc za obiad i piwko do niego :oops:
I jeszcze dziś jeden z nich mnie opierdzielił, że rano po niego nie zadzwoniliśmy i pojechaliśmy sami z Bodkiem wozić :oops:
Oni byli chętni też dziś jeździć :crazyeye:
Reszta ekipy była "nasza", ale to starzy znajomi, więc bez wahania zgodzili się pomóc :)

Posted

magdabroy napisał(a):
Ekipa załatwiona taka duża, tylko dzięki koledze :)
Bo to on ściągnął swoich 3 kolegów, którzy nas nigdy na oczy nie widzieli :evil_lol: I zgodzili się pomóc za obiad i piwko do niego :oops:
I jeszcze dziś jeden z nich mnie opierdzielił, że rano po niego nie zadzwoniliśmy i pojechaliśmy sami z Bodkiem wozić :oops:
Oni byli chętni też dziś jeździć :crazyeye:
Reszta ekipy była "nasza", ale to starzy znajomi, więc bez wahania zgodzili się pomóc :)

zasmakował im Twój obiadek :loveu: