Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja propozycja na ulotke:

Z tyłu można by umieścić jakieś dokładniejsze informacje dotyczące petycji etc. format byłby A5, żeby na jednej kartce się 2 zmieściły.

• Replies 692
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Anashar zrob jeszcze wersje ulotki tak zeby tlo bylo biale a litery czarne z tego wzgledu, ze osoby drukujace to samodzilenie na atramentowkach (a taki jest zamysl co do ulotek) szybko staraca tusz a poza tym kartki beda strasznie nasaczone tuszem!!

Posted

Anashar,

1. "przemoc na zwierzętach" to kompletnie nie po polsku. Może być np. "przemoc stosowana wobec zwierząt".
2. "przyzwolenie na cierpienie" - rymuje się, to źle brzmi.
3. "Nie pozwólmy, aby śmierć Ozzy'ego poszła na marne" - IMHO niezręczne stwierdzenie. To brzmi trochę tak, jakby ze śmierci Ozzy'ego można wyciągnąć jakieś korzyści.

Posted

[quote name='Anashar']Moja propozycja na ulotke:

Z tyłu można by umieścić jakieś dokładniejsze informacje dotyczące petycji etc. format byłby A5, żeby na jednej kartce się 2 zmieściły.

To i ja pozwole sobie na opinie:
Brawo Anashar - mi sie bardzo podoba Twoja ulotka;)

Jedno malutkie ale;) :
Moze zamiast " powiedz stop przemocy na zwierzetach" jednak umiescic
"Psie serce peklo z bolu" lub " Powiedz stop" i dodac " Psie serce peklo z bolu"
oraz slowa od "Mial byc..." az do " byl kat" zrobic wieksza czcionka
Do mnie osobiscie te slowa przemawiaja az za... po prostu :-( i chyba o to chodzi zeby ludzi czytajacych " chwycic za serce i popchnac do dzialania"
pozdrawiam

Posted

To zrobie z białym tłem, ale dopiero po ustaleniu oficjalnej treści, żeby nie robić ciągłych poprawek.

I w końcu jak ma być z plakatem? Też ma być w skali szarości?

Posted

[quote name='Anashar']Moja propozycja na ulotke i kolorystyka moim zdaniem( znów) adekwatna dla całej sprawy.

Anashar!
ta propozycja b. dobra (* moim zdaniem) 1) nośna 2) dobry tekst3) zawiera info o petycji
proszę tylko o poprawienie: nie "na ziewrzętach" tylko" wobec zwierząt";
ja ten pomysł akceptuję w 100% jako ulotkę ( format A4 a na jej odwrocie tekst: Krótka historia tragicznej śmierci Ozzyego ( tekst u medara)2) jako plakat format większy do rozplakatowania na słupach, w lecznicach i innych miejscach publicznych; dzięki .EMIR

moje sugestie i opinia powyżej ( bo cos pomieszałam w pisaniu sorry)

Posted

Popierma Cie Anashar. projektujemy cos co nie wiemy jak ma wygladac, jaka ma miec kolorystyke i jaki tekst. To tak jakby rozpoczac krecenie filmu nie majac scenariusza i aktorow ;-)

Posted

emir to ulotka ma byc A5 czy A4??? bo ja juz nic nie wiem :-/. Poya tzm ylitujcie sie na osobach ktore beda to mialz drukowac w domu lub pracy. ulotka w takim kolorze zje tusz po 20 kartkach calkowitego zadruku A4.

Posted

NIE BĄDŹ OBOJĘTNY! PRZECZYTAJ!
Krótka historia tragicznej śmierci Ozzyego - starego psa, który zginął, bo zaufał człowiekowi
Ozzy ok 9 letni bezdomny, golden-retriever znaleziony na ulicach Lubania przez młodą dziewczynę, która nie poptrafiła przejść obok niego obojętnie; poszła z nim do lecznicy – lekarz stwierdził wygłodzenie, wychudzenie, zmiany nowotworowe w obrębie jądra i zastarzałe blizny; stan psa określił jako stabilny tzn. nie zagrażający życiu; wdrożył też leczenie zmierzające do poprawy jego stanu ogólnego.
Nie mogąc go zatrzymać znalazła mu na kilka dni dom tymczasowy, ale i tam nie mógł pozostać. Poprzez forum internetowe dogomania gorączkowo szukano mu prawdziwego domu i troskliwego opiekuna. Na apel zgłosiła się 20- letnia Agnieszka W. - mieszkanka Lubina; dowiedziała się wszystkiego o wieku, chorobie i stanie ogólnym Ozzyego. Nie zraziło jej to i zdecydowanie wyrażała chęć wzięcia psa do siebie – dla swoich rodziców, którzy niedawno też stracili goldena..
Ozzy został przekazany w dniu 16.8 06 ok.18.oo w Lubinie Agnieszce W.; przekazanie odbyło się w obecności świadka.Pies miał być leczony, mieszkać w domku z ogrodem., miał mieć kochających opiekunów i spokojną starość u kochających go i troskliwych ludzi. Niestety życie brutalnie sprowadziło owe dwie ufne i wrażliwe dziewczyny oraz nas wszystkich na ziemię!.
Już następnego dnia nabrano podejrzeń co do losu Ozzyego ponieważ Agnieszka unikała kontaktów tel., a „wydzwoniona” podawała pokrętne informacje. co do psa; gdy zażądano jego zwrotu, stanowczo odmówiła; Wreszcie przysyła wiadomość; „pies zdechł, idę go zakopać”!
Wiadomość była niewiarygodna i porażająca; błyskawicznie zapadła decyzja o wyjeździe do Lubina i wyjaśnieniu sprawy na miejscu. Wszyscy ciągle mieliśmy nadzieję, że to nieprawda, że Ozzy jednak żyje! Na miejsce pojechały obie dziewczyny, uczestniczące w przekazywaniu Ozzego i wolontariusze dogomanii.Po wielogodzinnych pertraktacjach Agnieszka decyduje się wskazać miejsce; gdzie „rzekomo” sama pochowała cialo Ozzego. Teren nieużytków ok 3-4 km od osiedla gdzie mieszka.; po odkopaniu piachu we wskazanym miejscu, oczom zdumionych ludzi ukazuje się różowy worek; na moment zamierają ze zgrozy i przerażenia!
Agnieszka w tym momencie odchodzi mówiąc:” ja już tu nie jestem potrzebna” ;nikt jej nie zatrzymuje; po naderwaniu worka upewniają się, że to jednak ciało Ozzyego; zapada decyzja o konieczności sekcji zwłok. Ciało Ozzego zostaje zawiezione do Wrocławia do Katedry Anatomii Patologicznej i Weterynarii Sądowej. Na miejscu dokonano otwarcia worka; widok był porażający; Umęczone ciało psa całe we krwi z otwartym wykrzywionym przerażeniem i bólem – pyskiem!! Ozzy nie umarł w sposób naturalny! Ozzy był przed śmiercią katowany ! Ten widok był nie do zniesienia! Wyniki sekcji zwłok potwierdziły nasze najgorsze z możliwych przypuszczenia:

Ozzy nie został uśpiony, nie zszedł w sposób naturalny, Ozzy został zakatowany na śmierć.
Umierał w potwornym bólu i przerażeniu; jego stare serce nie wytrzymało stresu i zadawanego bólu
Ten, kto miał być jego troskliwym opiekunem był jego katem!!!

Fundacja EMIR złożyła do prokuratury w Lubinie zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa;; okrutnego znęcania się zabicia psa ze szczególnym okrucieństwem.
Wszyscy czekamy na zakończenie śledztwa , proces i wyrok
Domagamy się właściwej miary dla tego zbrodniczego czynu i godziwej kary.
Domagamy sie zmiany w ustawie o ochronie zwierząt tak, aby właściciel ponosił pełną odpowiedzialność za los swojego zwierzęcia;
Domagamy się, by sądy nie orzekały umorzeń z uzasadnieniem :”mała szkodliwość społeczna czynu” .To są zbrodnie popełniane przez ludzi na bezbronnych zwierzętach i jako zbrodnie przeciwko życiu powinny być traktowane

Zwierzę jako istota zdolna do odczuwania cierpienia nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie opiekę i ochronę „ ( art. 2 Światowa Deklaracja Praw Zwierzęcia – Paryż 15.X.1978 r.)
'Każdy akt prowadzący do zabicia zwierzęcia bez koniecznej potrzeby jest mordem, czyli zbrodnia przeciwko życiu” ( art.11 Światowa Deklaracja Praw Zwierzęcia – Paryż 15.X.1978 r.)

Fundacja EMIR
Dogomania

Posted

Uważam, że tekst jest nieco za długi- ludziom raczej nie będzie chciało się prezczytać całej histori. I taka mała uwaga- w nazwie rasy "golden retriver" nie ma myślnika.
Pozdrawiam;
Natalia

Posted

czekam na sugestie; co Waszym zdaniem można usunąc bez szkody na nośności emocjonalnej całości? prosze o konstruktywna burzę mysli; cel mamy jeden - to musi wstrząsnąć luźmi!

Posted

Emir, ten tekst wymaga redakcji.

Nie wiem, czy to robić, nie będę się wyrywała przed orkiestrę (tym bardziej, że moje uwagi dotyczące nienajlepszego stylu tekstu na projekcie ulotki zostały zignorowane ;))

Posted

Można wydrukować 1 egzemplarz i poxerować, bo czarna wg. mnie bardziej trafi do ludzi. Ale po ustaleniu końcowego textu będzie dostępna w dwóch kolorach. Tylko teraz czekam na zatwierdzenie treści z przodu ulotki.

I prosze kogoś o odpowiedź. Plakat ma być także w kolorze czarno - biało - czarnym???

Posted

Behemot ..... ja właśnie robiłam tak jak ty to napisałaś ..... tyle że mojej ulotki nikt niezauważył ;) Mniejsza o to ..... jak idzie cała akcja ?!?

Posted

Behemot napisał(a):
Anashar,

1. "przemoc na zwierzętach" to kompletnie nie po polsku. Może być np. "przemoc stosowana wobec zwierząt".
2. "przyzwolenie na cierpienie" - rymuje się, to źle brzmi.
3. "Nie pozwólmy, aby śmierć Ozzy'ego poszła na marne" - IMHO niezręczne stwierdzenie. To brzmi trochę tak, jakby ze śmierci Ozzy'ego można wyciągnąć jakieś korzyści.

Behemot - przepraszam, ale dopiero teraz doczytałem. Poprostu gubie się w tym wszystkim.
Zmienie na "Powiedz stop przemocy nad zwierzętami! "

Co do pkt 2 i 3, masz jakieś lepsze propozycje żeby zmienić treść nie zmieniając przesłania? Jeśli tak to napisz - ja zmienie :)

Posted

Jest tu paru polonistów.Moze sie znajda na temacie o ortografii. Trzeba im to dać ,żeby skrócili o 70% i zredagowali.(nawet mnie sie nie chciało tego wszystkiego czytać.)

Posted

Anashar napisał(a):
Behemot - przepraszam, ale dopiero teraz doczytałem. Poprostu gubie się w tym wszystkim.

chyba lepiej by bylo po prostu powiedz stop przemocy wobec zwierzat

Posted

Przypominam ulotke palmy!! W jasnych odcieniach jest czytelniejsza. Co do kserowania zwroce uwage ze jakosc ulotki drastycznie spadnie i moze okazac sie nieczytelna (szczegolnie zdjecia - kserowal ktos kiedys gazete ze skomplikowana grafika?? nic prawie nie widac oprocz liter i to tez nie zawsze)

Posted

Anashar napisał(a):

Anashar, nie masz za co przepraszać, napisałam to do Emira, który w 100% zaakceptował tekst, w którym znalazłam parę błędów/niezręczności.
"Przemoc nad zwierzętami" też jest niepoprawne :cool3: Już prędzej "Przemoc wobec zwierząt" lub "Maltretowanie zwierząt".

Anashar napisał(a):
Co do pkt 2 i 3, masz jakieś lepsze propozycje żeby zmienić treść ie zmieniając przesłania? Jeśli tak to napisz - ja zmieezr :)
.

2. "To przyzwolenie na ich los".
3. Zdanie "Nie pozwól, by śmierć Ozzy'ego poszła na marne" w ogóle bym usunęła.

Posted

[quote name='aosciak']Co do kserowania zwroce uwage ze jakosc ulotki drastycznie spadnie i moze okazac sie nieczytelna
Co poprawić ?!? Chętnię zrobię 2 ....

Posted

Anashar napisał(a):

Co do pkt 2 i 3, masz jakieś lepsze propozycje żeby zmienić treść nie zmieniając przesłania? Jeśli tak to napisz - ja zmienie :)

ZMIEŃ NA 'PRZEMOCY WOBEC ZWIERZĄT bo to jest poprawnie po polsku!

Posted

palma. Zle mnie zrozumialas. podalem Twoj projekt jako projekt dobry kolorystycznie do kserowania i drukowania a tekst o kserowaniu dotyczyl ulotki Anashara. Czarne tlo i ciemne fotki na formacie A5 zleja sie w jedno i beda tylko piale plamki tekstu (wiadomo jaka jest jakosc ksera i to jeszcze zuzytego).

Posted

jeszcze raz prosze o propozycje skrócenia tekstu historii; pomóżcie; co wszym zdaniem można usunąć bez szkody dla wymowy ; wiem ,że musi byc krócej , ale możecie coś podpowiedzieć? co jest zbędne, mniej ważne? a co nalezy zostawić?

Posted

Słuchajcie od wczorajszego dnia nie moge sie połapać co jest grane, zniknęła część postów Moskvy i na dokładkę teraz niewiadomo co sie dzieje. Emir proszę napisz wyraźnie jakie macie wymagania co do plaktu i ulotek (kolorystyka, wielkość itp.) Prosiłyśmy wcześniej ludzi, którzy się na tym znają o doradzenie co będzie lepsze i jakich ewentualnie kosztów trzebaby sie spodziewać, niestety posty zniknęły. Czekam na zdjęcia od medara, wczoraj nie doszły, jeszcze raz ma mi je wysłać