Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

LILUtosi napisał(a):
Maluchy mają apetyt i nie przejawiają objawów choroby. Jedynie ta kupka u jednej z suczek i u samca.

Mam nadzieję, że to tylko efekt "przyzwyczajenia do jedzenia" One jadły odpadki i śmieci. Jakieś śmierdzące gnaty miały do jedzenia widać na filmie co Kropka zrobiła:(

Posted

Edi100 napisał(a):
Mam nadzieję, że to tylko efekt "przyzwyczajenia do jedzenia" One jadły odpadki i śmieci. Jakieś śmierdzące gnaty miały do jedzenia widać na filmie co Kropka zrobiła:(

Być moze gnaty poraniły im jelita. Bo parwo zwykle zaczyna się wymiotami, a dopiero później pokazuje się krwista, cuchnąca, ciemna biegunka..

Posted

Helga&Ares napisał(a):
Być moze gnaty poraniły im jelita. Bo parwo zwykle zaczyna się wymiotami, a dopiero później pokazuje się krwista, cuchnąca, ciemna biegunka..

Tfu tfu tfu!!!!

Posted

Wydaje mi się, że gdyby to było parwo, to już 2-3 dzień kupy z krwią byłby bardziej dramatyczny niż tylko kupa;) Cgyba już by były wymioty i pogorszenie samopoczucia.

Posted

ludwa napisał(a):
Wydaje mi się, że gdyby to było parwo, to już 2-3 dzień kupy z krwią byłby bardziej dramatyczny niż tylko kupa;) Cgyba już by były wymioty i pogorszenie samopoczucia.

Dziś mija tydzień od tego dnia...
To w zasadzie ich ( mam tu na myśli wszystkich odebranych) życia. Życia ku lepszemu, normalnemu bez głodu, bicia, poniewierki i bólu.

Posted

xmartix napisał(a):
Olga pisemka już poleciały pocztą. Kontaktowałam się także z wymienionymi przez Ciebie instytucjami przez telefon i maile. Media poinformowane, na razie nie słyszę odzewu... jedna TV powiedziała że "jak będzie mieli coś ciekawego (czyli ta historia nie jest na tyle ciekawa) to że mamy dac znac..", no ale mam nadzieję że coś ruszy, napisane zostały 3 zgłoszenia popełnienia przestepstwa

Może taki interwencyjny program pomoglby zmusić wlasciciela terenu do zabrania tej starej dzialki oraz do konkretnego dzialania wladz miasta oraz MOPSu by zakonczono dzialania tych dwojga sadystów?.Teraz już mają czarno na bialym,że ta dzialka umożliwia im taki preceder. Na równi z wladzami miasta ,MOPS oraz Energetyka są wspolodpowiedzialani za to ,że dopuszczono do takiej sytuacji.

Posted

Byłam teraz na dworze i o mało nie zeszłam na zawał:( Stado psów, z dziesięć jak nic do jednej suni:(Psy walczą między sobą sunia się broniła. Rozgoniałm towarzystwo, ale pewnie i tak ją dopadną:(:( Ludzie są beznadziejni. Nie wiem co należy zrobić w takiej sytuacji:(
Nie wiem czyje to psy, nigdy ich nie widziałam:(

Posted

Bezmyslni,beztroscy ludzie wypuścili pewnie sunię z cieczką i nie martwią się ,że tyle psow ją wymęczy i dopadnie.Potem pewnie pozbędą się szczeniakow i tak bedzie za każdą cieczką.Chyba,ze to sunia bezpańska i nie ma kto jej uchronić-wyprowadzac.

Posted

olga7 napisał(a):
Bezmyslni,beztroscy ludzie wypuścili pewnie sunię z cieczką i nie martwią się ,że tyle psow ją wymęczy i dopadnie.Potem pewnie pozbędą się szczeniakow i tak bedzie za każdą cieczką.Chyba,ze to sunia bezpańska i nie ma kto jej uchronić-wyprowadzac.

Nie wiem niestety:(
Znam " na oko" te psy, które niby mają domy...
Te są nowe:(i trudno zgadnąć.
Wg Pana, do którego xmartix dzwoniła, a który wyłapuje psy " na zlecenie" w tej gminie w ubiegłym roku nie było ani jednego zgłoszenia. Dziwne, że nie było ani jednego psa bezdomnego w całej gminie.... Nie wierzę w to!

Posted

Nie mają zgłoszeń , bo ludzie psy na wies wywalają . W mojej wsi błąkała się kolejna bida . Sąsiedzi ja przygarnęli .Tu już każdy ma minimum 2 psy , a często i po 4 . Zwykle sa to psy z odzysku .W zeszłym roku błakała sie jesienią fajna sunia , ale udało mi sie namówić leśniczego na drugiego psa . Te psy często trafiają na łańcuchy . Ale co zrobić :-(

Posted

Dostałam email w sprawie Tosi, tej malutkiej co jest na DT u xmartix. Kciuki trzymać proszę!
Edit: w Sprawie Lusi jednak to zapytanie, a Lusia już w domku.

Posted

Złe wieści!:(
Kropka z Arkiem byli podejrzeć i jest tam pies mały. Wygląda to tak, jakby ktoś Go zam wepchnął i zabarykadował "bramkę" od zewnątrz. Pójdą tam jeszcze raz z jedzeniem. Stara tam ponoć nie chodzi, więc nie wiadomo ile ten pies nie jadł:(
Napisałam do xmartix, niech rano dzwoni do gminy ( mnie oleją) i zgłosi to, jako bezdomnego, a pan od wyłapywania na fakturę odwiezie go do schronu. Zapytam potem pana do którego.
Przez opieszałość urzędniczą proceder trwa nadal. To już skandal do potęgi!:(

Posted

Nikaragua napisał(a):
Skąd ona bierze te psy????? Koszmarne.

Ona rozpowiada po Żmigrodzie że ją napadli i ukradli jej psy....
Ci co nie wiedzą, jak jest naprawdę oddają jej swoje...
Kropka z Arkiem idą Go nakarmić i zrobić foty jak się uda.
xmartix już powiadomiłam.

Posted

Nikaragua napisał(a):
To chyba dorosły pies? Może ona je ludziom podbiera?

Nie wygląda jak bezdomny. Pies jest dość niski, ok 10kg. Sierść błyszcząca. Niestety, nie kojarzę Go wcale:(

Posted

Może przyda się to na wątku -/skopiowalam z postów Soemy-z wątku Pipi z Podlasia/.

Art 3. ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach.

Art. 3. 1. Utrzymanie czystości i porządku w gminach należy do obowiązkowych zadań własnych gminy.
2. Gminy zapewniają czystość i porządek na swoim terenie i tworzą warunki niezbędne do ich utrzymania, a w szczególności:
(....) 4) określają wymagania wobec osób utrzymujących zwierzęta domowe w zakresie bezpieczeństwa i czystości w miejscach publicznych;
5) organizują ochronę przed bezdomnymi zwierzętami na zasadach określonych w odrębnych przepisach;

Jest też stara uchwała o ochronie zwierząt:

Art.11.1.Zapewnianie opieki bezdomnym zwierzętom oraz ich wyłapywanie należy do zadań własnych gmin.
(...)
3. Wyłapywanie bezdomnych zwierząt oraz rozstrzyganie o dalszym postępowaniu z tymi zwierzętami odbywa się wyłącznie na mocy uchwały rady gminy podjętej po uzgodnieniu z powiatowym lekarzem weterynarii oraz po zasięgnięciu opinii upoważnionego przedstawiciela organizacji społecznej, której statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.
(...)
Art.11a.1.Rada gminy może w drodze uchwały przyjąć program zapobiegający bezdomności zwierząt obejmujący w szczególności:
1) sterylizację albo kastrację zwierząt;
2) poszukiwanie nowych właścicieli dla zwierząt;

3) usypianie ślepych miotów.
2.Koszty realizacji programu, o którym mowa w ust. 1, ponosi gmina.

Tu obszerniej
Art. 11. 1. Zapewnianie opieki bezdomnym zwierzętom oraz ich wyłapywanie należy do zadań własnych gmin.
2. Minister właściwy do spraw administracji publicznej w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw środowiska określi, w drodze rozporządzenia, zasady i warunki wyłapywania bezdomnych zwierząt.
3. Wyłapywanie bezdomnych zwierząt oraz rozstrzyganie o dalszym postępowaniu z tymi zwierzętami odbywa się wyłącznie na mocy uchwały rady gminy podjętej po uzgodnieniu z powiatowym lekarzem weterynarii oraz po zasięgnięciu opinii upoważnionego przedstawiciela organizacji społecznej, której statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.
4. Organizacje społeczne, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt, mogą zapewniać bezdomnym zwierzętom opiekę i w tym celu prowadzić schroniska dla zwierząt, w porozumieniu z właściwymi organami samorządu terytorialnego.

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1002.htm

Posted

Edi100 napisał(a):
Nie wygląda jak bezdomny. Pies jest dość niski, ok 10kg. Sierść błyszcząca. Niestety, nie kojarzę Go wcale:(

Wszyscy tam tez chyba wiedzą od lat,że stara lazi po mieście i okolicy /może i na wsiach bywa/ i lapie każdego psa jaki tylko biega bez opieki-a dużo psów a malych miastach biega luzem wypuszczanych a na wsiach -to normalne ,że psy biegają same.
Lapie więć każdego na kawalek kielbasy i uwiązanego na sznurku/pasku ciagnie do tej nory-mordowni na tej przeklętej dzialce.
Dlatego tam sa nie tylko bezpańskie ,porzucane psy ,ale i te mające dom. Wszystkie stają się ofiarami bestialstwa starej i starszego już syna.

Posted

Normalnie jak by powiedział mój przyjaciel coś Go trafia... a mnie trafia, jak czytam o takim czymś. Że też nie można nic zrobić... Przecież ta baba co i rusz ma jakieś psy. Coś trzeba z tym zrobić. Babę i Jej synka zamknąć gdzieś, aby żadnemu zwierzęciu nie zrobili krzywdy.

Posted

O matko, koszmar powraca? To jak błędne koło. Koniecznie raban w gminie i niech go zabierają a z Żmigrodzie rozwieście ogłoszenia, że został znaleziony taki pies, bo chyba faktycznie "kradziony".