Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Słuchajcie chyba trzeba szybko działać z hotelikiem, bo Zosia nie jest w dobrej formie. Nie chcę straszyć, ale wolę dmuchać na zimne. Dziwne jednak wydało się to, że podeszła do mnie tylko na chwilę...Jest osowiała, smutna...Jej futerko zaczęło przypominać futerko Berusi-posklejane, brudne, śmierdzące, lepi się do ręki...

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

K....mać.....!!!!!! Szlag mnie trafi z tym schronem......
to jest wykańczalnia jakaś.....
Jak byłyśmy z dorotą tydzien temy zosia była w dobrej formie...i wesoła taka....sierśc faktycznie w złym stanie ,ale nie aż tak.....

Boję się o nią.....

Posted

Witam,
Moglibyśmy Zosię wziąć na tymczas, ale do nas daleko :-( Jeśli udałoby się zorganizować transport.... Przecież coś trzeba zrobić - te ostatnie zdjęcia są przerażające.

Posted

Witam, czytając posty i oglądając dostępne zdjęcia widać że ta sunia jest na równi pochyłej. Możemy pomóc z tymczasem chocby od jutra choć sami mieszkamy w bloku i mamy dwa psy i sunię. Sądzę że dam sobie radę z opanowaniem "towarzystwa" , tyle że niestety to daleko i czy da się zorganizować transport ?. Jesteśmy z lubuskiego (Krosno Odrzańskie) . Wg mapy pomocy dogo jest w okolicach Lublina Norbitka z okolic Opola Lubelskiego tel 0605610959 ale dzwoniłem i w chwili obecnej nie ma szans. :-(

Posted

Dziękujemy za propozycję tymczasu.....super byłoby gdyby się udało ,ale.....
Zosia kompletnie nie potrafi chodzić na smyczy.....i nie wiemy czy potrafi zachować czystośc.....
Tak więc nie wiem czy dalibyście sobie radę w bloku....
Proszę , przemyślcie to....a transport ewentualnie trzeba by kombinować....

Posted

Chodzić na smyczy dużo nie musi, a brakuje nam tylko miesiąc do PRAWDZIWEGO domku, więc może jakoś dalibyście radę na tak krótki okres? To bardzo ważne, niedługo może być już za późno. Dzisiejsza Zosia to nie była ona :placz:

Posted

Masza4 napisał(a):
Wczoraj to nie wyglądało tak kolorowo..:-(

Matko kochana ! ! ! Co oni tam robia z tymi psami :crazyeye: :angryy: ! ! !
Jak mozna dopuscic do tego, zeby siersc psa wygladala jak wielka druciana szczota :angryy: :angryy: :angryy: ! ! !
No i najwazniejsza sprawa, to - dlaczego Zosia jest taka apatyczna i osowiala ..... to moze byc oznaka choroby :-( - A jesli to tez to , co u Berusi ? ? ? Matko kochana ! Ja trzeba natychmiast zbadac i przede wszystkim zabrac ze schroniska !
Czemu nie moge jeszcze jej zabrac ? ? ? ! ! !
Nawet, gdybym mogla ja wziac do mieszkania ( wynajmujemy je tylko ) - musiala by zostawac sama w domu 7 - 8 godzin z dwiema innymi suniami ( nie wiadomo, jakby sie zachowywaly w stosunku do siebie ) , to moje sasiadki to takie podle dwie baby :angryy: , ktorym przeszkadza doslownie wszystko.
Pare dni temu czekala na mnie jedna na schodach i kazala mi sprzatac od dolu schody :angryy: ! Ktos niosl wisnie, a z torby kapal sok i ta MALPA twierdzila, ze moje suki maja cieczke i to one nabrudzily na klatce schodowej ! Wyobrazacie sobie :crazyeye: ! ! ! Kazalam jej zamoczyc w tym paluch i sprobowac, ze to nie krew - tylko sok z wisni :diabloti: !
Wiec same widzicie, ze wziecie przeze mnie Zosi teraz nie jest mozliwe ...:shake: .
Trzeba wiec koniecznie ja zabrac i umiescic w domku tymczasowym, proponowanym przez dziewczyny/chlopakow ( czarok i medar - czy to jeden domek, czy dwa rozne ? ), jesli one/oni beda pewne/pewni, ze sobie dadza rade.

Mysle, ze z transportem pomoze Jo37. Ona tez bardzo chce pomoc Zosi. Proponowala tez, ze ja wyadoptuje ze schroniska na siebie.

Wiec - prosimy o podjecie decyzji przez czarok i medar i zwracamy sie z prosba do kochanej cioteczki Jo37 o pomoc !

Takie jest moje zdanie. Jesli macie inna propozycje - prosze.
Ale chyba zadne z nas nie chcialoby, zeby kolejna, po kochanej Berusi, psinka - nie zaznala szczescia posiadania swojego domu i bycia kochana i rozpieszczana do konca swoich dni !
Tutaj jest poza tym bardzo smierdzaca sprawa ! A jesli to samopoczucie Zosi nie jest samoistne, tylko ktos temu pomaga ! ! ! ?
Tylko po to, zeby sie zemscic na wolontariuszkach, ktore zywo sie zainteresowaly konkretnym psiakiem i za Berusie :placz: !
Zosienko kochana - Twoj czas jeszcze nie nadszedl - to niemozliwe, zeby i Tobie mialo sie nie udac !
Czy to ja jestem taka pechowa ? ? ?

Posted

Zuziu nie jesteś pechowa, ja napewno bardziej od Ciebie:) Sasiadka faktycznie wariatka, ale są tacy ludzie, juz niedługo, nie mart sie. Zosi-Isi nic nie bedzie, zobaczysz, szybko przeleci i juz bedziecie razem, będziesz ją głaskac i szczotkować do upadłego:)

Posted

W transporcie pomogę ale tu trzeba działać szybko z weterynarzem .
Jak pisałam wcześniej nie mogę się tym zająć . Może w Lublinie jest klinika do której można zawieść sunię . Wszystkie badania i tak są niezbędne .
Hotel jest zarezerwowany od 18.08 albo można zawieść do domu tymczasowego .

Posted

Jo37 napisał(a):
W transporcie pomogę ale tu trzeba działać szybko z weterynarzem .
Jak pisałam wcześniej nie mogę się tym zająć . Może w Lublinie jest klinika do której można zawieść sunię . Wszystkie badania i tak są niezbędne .
Hotel jest zarezerwowany od 18.08 albo można zawieść do domu tymczasowego .

Dziekuje Jo37.
No wlasnie. Tylko, ze milcza lublinianki ( chociaz tu nie ma sie czego bac, bo jak bedzie trzeba zareaguja blyskawicznie, jak z Berunia ) i domki tymczasowe tez jeszcze nie odpowiedzialy na moje PW ....:shake: .

Posted

Ja jestem i cały czas myślę......

Sama nie wiem co robić....
Jutro chciałabym pojechać do schronu i zobaczyć Zosię....
Wiecie my mamy tam tyle psów, o któych los się boimy....
moja ulubienica Fiszka - chyba ma nosówkę, Misio - cudny piesek ,który przerażony został oddany po dwóch miesiącach znowu do schroniska (bo pani wyjeżdża do córki do W-wy) i który zdechnie tam z przerażenia - już jest poturbowany przez inne psy.....mogłabym tak wymieniać i wymieniać....Prawdę mówiąc jestem załamana...Ręce mi opadły, nie mogę w nocy spać.... i nic nie mozęmy zrobić...,.kierownictwo prowadzi z nami jawną wojnę - liczyłyśmy na wsparcie i pozwolenie z Um , ale oni yeż mają to w dupie - urzędniczy bełkot.....Dyrektor w UM odpowiedzialny za schronisko powiedział ,zę kontrole nie wykazują żadnych uchybień i ,że schronisko jest prowadzone dobrze.....
Ja mam dosc .....Już nie mogę....Jak pomyślę , że mam tam jechać i patrzeć jak te psy z dnia na dzień marnieją i po prostu zdychają.....Nie leczone, nie pielęgnowane , cierpiące.....
I nic nie można z tym zrobić....NIC !!!!! BO NIKOGO TO NIE OBCHODZI !!!!!

U nas w Lublinie jest poza tym problem z wyadoptowaniem psów ze schroniska ,bo przyszły właściciel musi psa odebrać osobiście....
Brak nam już ludzi do wyadoptowania psów...Teraz mają jechać do Wrocławia dwie suczki z naszego scgronu - są domki, jest transport na sobotę , a suczek nie ma kto wyadoptować..!!!!!!
Ludzie się boją ,bo w ciągu 30 dni wg prawa należy psa zaczipowac i następstwem tego jest podatek za psa....
Zosi też nie ma kto wyadoptować.....
Przepraszam ,zę żmędzę , ale mam poważny kryzys.....Za dużo kłód pod nogi....i ta bezradnośc i wrogośc gdziekolwiek sie z tym pójdzie.....

Ja już nie mogę patrzeć na cierpienie tych psów.....
Powiedziałm sobie ,że jeśli Fiszka umrze to ja się poddaję.....
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=28002

Posted

Dzwoniłam na Stefczyka do hotelu....
Doba w przypadku Zosi będzie kosztować 13 lub 14 zł

Kopiuję z ich strony:

WAGA PSA
CENA
0 kg - 10 kg
11 zł / 24h
10 kg - 20 kg
12 zł / 24h
20 kg -30 kg
13 zł / 24h
30 kg - 40 kg
14 zł / 24h
40 kg - 50 kg
15 zł / 24h
50 kg - 60 kg
16,5 zł / 24h
60 kg - 70 kg
18 zł / 24h

Jestem za tym aby ją jak najszybciej zabrać ze schronu (być może pojawi się możliwośc ,ze wyadoptuje ją brat anielicy , ale on pracuje "na tygodniu" ,tak wiec mozliwe byłoby to w sobotę ewentualnie....
Rano trzeba by ją zabrać , przywieźć do mnie - wykąpać, wysuczyc i wieczorem zawieźć do hotelu.....
Na Stefczyka byłaby do 18 sierpnia a potem do Otrębus, a potem do Zuzi.....
Myśle ,że trzeba działać jak najszybciej.....
Mam nadzieję ,ze Zośka zniesie podróż , nowe miejsce , kąpanie i znowu inne miejsce jednego dnia...
Myśle, że nie mamy wyjścia.....
Acha.....i bardzo ważne jest to ,że tam będzie sama w boksie i że wymagają tylko aktualnego szczepienia na wściekliznę....
zarezerwowałąm ten hotel od 5 do 18 sierpnia - to będzie maksymalnie 210 zł......tyle na pewno jeszcze mamy....
Muszę sie dowiedzieć dokładnie o fundusze , bo częśc ma Masza, częśc Dorota , a część jeszcze Gosia ....
Zrobimy rozliczenie i napisze ile dokładnie mamy pieniązków od Berusi......

Czekam na decyzje przyszłej właścicielki.....
Musimy brac pod uwagę to, że zosia może być chora niestety......bo przecież bez powodu nie jest w złym stanie....
Ten hotel jest przy bardzonowoczesnej lecznicy dla psów..... i podczas pobytu w hotelu mogłaby przejsc badania ( wiem , wiem ,lecznica jest do dupy wg. lubelskich dogomaniaczek), ale ja tam włąśnie "prowadzam " swojego starszego psa od szczeniaka , bo mam tam lekarkę ,do której mam zaufanie po prostu....
Mogłaby ją przebadać i zrobić morfologie krwi np.
Jedynym minusem jest to ,ze klinika jest na pewno drożasza i wszyskie badania są na pewno droższe ojakieś 20-30% może nawet ......ale z kolei wszystko odbyłoby się na miejscu i na pewno na bardzo dobrym sprzęcie....

Decydujcie.....To jest tylko moja propozycja.....
Ja w niedzielę najprawdopodobniej wyjadę na tydzień.....

Posted

Tiger napisał(a):
Ja jestem i cały czas myślę......

Przepraszam ,zę żmędzę , ale mam poważny kryzys.....Za dużo kłód pod nogi....i ta bezradnośc i wrogośc gdziekolwiek sie z tym pójdzie.....

Ja już nie mogę patrzeć na cierpienie tych psów.....
Powiedziałm sobie ,że jeśli Fiszka umrze to ja się poddaję.....
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=28002

Nie wiem, co mam powiedziec..... Nawet jesli powiem, ze rozumiem i wspolczuje i podziwiam - to wszystko za malo i nic nie zmieni ....

Z Zosia jest troszke inaczej, bo ona ma juz dom...taki najprawdziwszy i bardzo pragne ja przytulic naprawde - a nie tylko w marzeniach - jak Bercie :-( !
Jo37 oferowala, ze wezmie Zosie na siebie ze schroniska - a to czipowanie (!) - czy jesli kogos nie obchodzi to, co dzieje sie z psem w schronisku, to bedzie mial chec poszukiwan psa - gdzies w Polsce (?).

Nie wiem tylko, czemu nie odzywaja sie proponujacy domki tymczasowe - wyslalam inf. na PW i cisza .....:shake: .

Oj, nowa wiadomosc od Tiger...

Ja jestem za zabieraniem jej natychmiast ! Najwazniejsze, zeby byla bezpieczna !
A jesli okaze sie chora .... coz..... przeciez nie spodziewacie sie chyba, ze powiem Wam - chorej nie chce ! uspijcie ja ! ( ale rozumiem to pytanie - czytam tez inne watki m.in. Sabinki - i ciekawa jestem, czemu nie odzywa sie przyszly wlasciciel... mnie choroba zadna nie odstrasza !
Leczylam swoja stara sunie na niewydolnosc serca, teraz dzwigam kluche-Pole z II pietra w bloku, a kiedy wzielam Ine ze schroniska - ta nie chciala wchodzic po schodach przez pierwszych kilka dni - i co zrobilam...? jak myslicie...? - tachalam te 15-18 kilo ! ).

Bedziemy ja leczyc od razu, a potem, jak bedzie potrzeba - juz u mnie.
Super lecznic u mnie nie ma, ale dobry lekarz z porzadnym gabinetem - jest.

Taka jest moja propozycja. Najwazniejsza jest ZOSIA !

I jeszcze jedno pytanie - w watku Berusi oferowal/la sie babat do pomocy w "zrobieniu porzadku" w schronisku - czy to nic nie dalo ?

Posted

Tiger napisał(a):
Dzwoniłam na Stefczyka do hotelu....
Doba w przypadku Zosi będzie kosztować 13 lub 14 zł

Jestem za tym aby ją jak najszybciej zabrać ze schronu (być może pojawi się możliwośc ,ze wyadoptuje ją brat anielicy , ale on pracuje "na tygodniu" ,tak wiec mozliwe byłoby to w sobotę ewentualnie....
Rano trzeba by ją zabrać , przywieźć do mnie - wykąpać, wysuczyc i wieczorem zawieźć do hotelu.....
Na Stefczyka byłaby do 18 sierpnia a potem do Otrębus, a potem do Zuzi.....
Myśle ,że trzeba działać jak najszybciej.....
....

Jo37, co Ty na to ? - Ty jestes tu tez NAJWAZNIEJSZA !

Ja do 14-tej - tutaj, potem kom.: 0695-555 221 - ale moje zdanie przedstawilam i wiecej nie moge zrobic.
Ewentualnie wspomagac finansowo, no i oczywiscie dac Zosi nowe imie - Isia ( zeby zapomniala o tamtym okropnym zyciu ), milosc i tyle myzianek, ile bedzie mogla zniesc :lol: !

Posted

Ostatnie ustalenia:
Jutro jadę wyadoptować Zosię......
Anielica załatwiła ,że jej koleżanka ją wyadoptuje.....
Dzwoniłam do schronu i dowiedziałam się ,ze......zosia ma dwa latka......
to dziwne bardzo, bo wcześniej mówiły , że jest w schronie od 3 lat.....
Podobno jest zdrowa i do adopcji natychmiast..... (oczywiście nie podałam się za siebie). Tak wiec zadzwoniłam do hotelu i powiedziaąłm że suczka przyjedzie jutro wieczorem....(po kąpieli)...
Teraz muszę lecieć....

Posted

Super . W razie konieczności mogę być o 8 rano w schronisku . Mój telefon 0-600 953 938 . Dowiedzcie się czy przyjeliby Fiszkę do tej kliniki . Jezeli tak to wyadoptujemy ją i będziemy leczyć . Pomóżmy Tiger -ona tyle dobrego robi dla innych psów .

Posted

Jo37... skoro koleżanka anielicy zgodziła się wyadoptować Zosię , to niech już tak zostanie.Jestem umówiona znią jutro o 13-tej .....więc jeśli wszystko dobrze pójdzie to o 14-tej Zoska będzie siedziała już na tylnym siedzeniu mojego auta.....
Trzymajcie kciuki żeby wszystko się udało.....
Na pewno w tym hoteliku pomimo, że to też kraty będzie miała lepiej i na pewno bezpieczniej.....tylko znowu pojawiło się jedno ale....zadzwoniłam się dowiedzieć jak jutro pracuje w tej klinice ,w której jest hotel "moja" pani doktor i niestety jest ona do wtorku na urlopie......Tak wiec do wtorku nie będzie miał kto Zosi zbadać.....
No , ale trudno....wolę na nią poczekać....

Do kapieli Zosia będzie miała aż trzy osobiste "kapielowe"......Ja, anielica i Anita - "właścicielka " Zosi.....
Ponieważ już uporaliśmy się z krnąbrnym aparatem na pewno będzie mnóstwo zdjęc....
Oby tylko wszystko poszło zgodnie z planem.....
A teraz idę na wątek do Sabiny.....bo transport jutro już .....a przyszły właściciel się nie odzywa......:placz:

Posted

Witam, czekamy na Zuzię z otwartym sercem , dużym trawniczkiem i niezliczonymi głaskami. Mobilizujmy transport, dla niej liczy się każda godzina.