Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Pianka']
Viris spokojniej trochę. Niech pytają. Kto pyta nie błądzi;) [/quote]

Pianka, dziękuję za odpowiedzi :lol:

Ad. kosztów wysyłki to mogą być orientacyjne? Czy co do grosika? :evil_lol:
Ad. wpisu o sfinalizowaniu bazarku w tytule, to jeśli to ułatwia życie modom, to ustalmy np., że w tytule powinniśmy wpisać DO USUNIĘCIA. Kar za to nie będzie, ale niech wejdzie w nawyk.

Przykro mi, że tak wiele bazarków zostanie zamkniętych z powodu "zwrotu kosztów". Naprawdę wielka szkoda. Ale nic to. Jakieś rozwiązanie się znajdzie. Na Allegro z pewnością nie ma co liczyć, bo za wystawienie aukcji pójdzie 2 zł (lub wiecej, jeśli będzie więcej zdjęć), za prowizję od 13 zł. - 0,52 zł.. Zyskamy więc w dobrym razie 0,48 zł. (przy wkładzie 10zł.). A więc trzeba będzie sprzedać przeszło 6 kosmetyków, by uzyskać te 3 zł. za jeden sprzedany tutaj :shake: Ciężka sprawa. Jeśli macie jakies pomysły to zapraszam. Ale raczej na pw, co by tu nie śmiecić już :evil_lol:

Posted

Pianko, moj bazarek z kosmetykami regularnie rozliczam, dzieki nim zostalo wysterylizowanych kilka zwierzat ze schroniska w Sopocie, wczesniej pieniadze ze sprzedazy kosmetykow trafialy do psow w DT i innych przez dogomaniakow ratowanych.

Jestem bardzo zawiedziona. Koszt zakupu kosmetykow jest znany, mam na nie faktury.

well, bede miala mniej roboty - a ze robota non profit, powinnam sie chyba cieszyc

Posted

[quote name='fona']Pianko, moj bazarek z kosmetykami regularnie rozliczam, dzieki nim zostalo wysterylizowanych kilka zwierzat ze schroniska w Sopocie, wczesniej pieniadze ze sprzedazy kosmetykow trafialy do psow w DT i innych przez dogomaniakow ratowanych.

Jestem bardzo zawiedziona. Koszt zakupu kosmetykow jest znany, mam na nie faktury.

well, bede miala mniej roboty - a ze robota non profit, powinnam sie chyba cieszyc[/quote]

Ale zwierzaki już będą miały mniej powodów o zadowolenia :-(

Posted

[quote name='Margo05']Pianka, dziękuję za odpowiedzi :lol:

Ad. kosztów wysyłki to mogą być orientacyjne? Czy co do grosika? :evil_lol:
Ad. wpisu o sfinalizowaniu bazarku w tytule, to jeśli to ułatwia życie modom, to ustalmy np., że w tytule powinniśmy wpisać DO USUNIĘCIA. Kar za to nie będzie, ale niech wejdzie w nawyk.
[/quote]
No jeśli nie ma się dokładnej wagi to można to zaznaczyć i napisać, że cena wysyłki jest orientacyjna bo nie posiadasz dokładnej wagi. Z tym, że jeśli będzie podana niższa kwota to kupujący może potem mieć pretensje jeśli zażądasz więcej za wysyłkę.

Ok. dopisze w regulaminie, że dla ułatwienia pracy moderatorów po sfinalizowaniu bazarków dopisać w tytule "do usunięcia"

Posted

[quote name='Pianka']ulv ktoś pisał o wątku usługowym w takich przypadkach, myśle, że najlepiej z niego skorzystać. Ktoś komuś coś tam posprząta czy wyprowadzi psa, a pieniążki możecie dać na czyjegoś własnego psa. Myślę, że tak będzie najlepiej. [/quote]

:shock::roflt::placz: Nie wiem czy się śmiać czy płakać:crazyeye:

Jak sobie to wyobrażasz. :crazyeye:Mając chorego psa trzeba poświęcać mu mnóstwo czasu.Wizyty u weterynarza,opatrunki czy co tam akurat potrzeba. Jeśli do tego ma się jeszcze inne zwierzęta i na dokładkę mnóstwo tymczasów (a w niektórych przypadkach są to szczeniaczki albo kocięta które wymagają uwagi praktycznie na okrągło) jest zapewne jeszcze jakaś praca, dom i rodzina, która nie wiadomo dlaczego chce jeść:mad: ,dzieci, które też z niewiadomych przyczyn żądają uwagi:evil_lol: TZ mający swoje prawa :diabloti:
I kiedy ten człowiek ma jeszcze myć okna albo wyprowadzać cudze psy czy robić jeszcze coś innego usługowo???????:crazyeye:

Posted

A czy ja pisałam, żeby robila to ta sama osoba?

Ktoś komuś coś tam posprząta czy wyprowadzi psa, a pieniążki możecie dać na [B][U]czyjegoś [/U][/B]własnego psa.

Dodatkowo pisałam, że to ktoś wcześniej proponował, nie pamiętam kto, ale jak chcesz to poszukam

czytać ze zrozumieniem, a jak nie to jak piszesz iść płakać i się śmiać

Posted

Możliwe że czegoś nie doczytałam i przepraszam.Ciężko jest przebrnąć przez te wszystkie posty zwłaszcza, że skaczą jak pijane żaby.:angryy:

Niby masz rację ale ja osobiście wątpię czy znajdzie się dużo chętnych do pracy na cudzego psa. :roll:

Posted

[quote name='Ania+Milva i Ulver']rozumiem,że bazarku na Brajla wystawić juz nie mozna? prosze o konkretna odpowiedz[/quote]
Nie można.
Dużo osób zadeklarowało wpłaty co miesiąc na Brajla wiec tu nie powinno być problemu.

Posted

Brajl to szczęściarz. Większość innych zwierzów nie ma takiej popularności i takich możliwości :-(

Fona, mi się wydaje, że możesz :evil_lol: Usługą za którą pobierzesz wynagrodzenie będzie przekazanie kosmetyku między Avonem a dogomaniakiem :evil_lol: A wysokość Twojej prowizji za tę wcale nie prostą usługę, będzie różnica między zakupem a sprzedażą :)
Tylko w jakiej formie może to na usługowym widnieć?

W sensie "Przyjmę zlecenie zakupu kosmetyków (np. krem "LALA") w firmie Avon i przekazania ich do zleceniodawcy. Prowizja za wykonanie tej usługi pośrednictwa zostanie przekazana na :schronisko w Psikutkowie. Szczegóły na pw". Chyba, że będziesz mogła założyć własny wątek na off topiku z taką usługą :cool3:

Posted

SZANOWNI STRAZNICY BAZARKOWEGO PORZADKU!

juz kilka razy pisalam, ze zamykacie bazarki niepokonczone, a miesiacami wisza te, ktore maja w tytule zakonczony

uprzejmie prosze o przywrocenie bazarku tego:

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9790131#post9790131[/URL]

thx

Posted

Jeśli dopuszczalna jest usługa w postaci mycia okien to usługa w postaci zrobienia za kogoś zakupów i dostarczenia takowych pod drzwi moim zdaniem niczym się nie różni. Będzie więc bazarek miał filię w "usługach". Wygląda to jak dla mnie nieco nonsensownie i zupełnie nie rozumiem czemu ( ściganiu oszustów?) ma służyć? Ale skoro tak ma być to trudno.:roll: Kasowanie "długich" bazarków to z kolei pozbawianie możliwości wykazania sie własnie wiarygodnością takowych(dokonanymi już zakupami, dobrą oceną kupujących itd.) ale skoro to przeszkadza to będą same szybkie , krótkie , monotematyczne i ...trudne do oceny .Za to będzie ich duuużo a w tłumie zawsze łatwiej o przekręty ...
A czy jest w ogóle jakieś miejsce na dogo przewidziane dla tych , którzy stanęli wobec dylematu : moje zwierze potrzebuje natychmiast dużej kasy na leczenie i albo nie leczę bo nie mam albo przedstawiam problem przyjaciołom i (do ich uznania) proszę o ratunek. Wątek na PwP? czy jakiś off? czy po prostu won :oops:
Niestety nowy regulamin nie załatwił jednej ważnej jak sądzę sprawy- jasnego i jednoznacznego zdefiniowania które zwierzaki można objąć pomocą przy pomocy bazarków. Określenie "bezdomny" jest niestety bardzo wieloznaczne. Czy bezdomny jest pies którego pan chce oddac do azylu bo wyjeżdża i ratunkiem jest szybki transport do DT na koniec Polski? Czy bezdomny jest pies biedaków których nie stac na leczenie mimo że bardzo kochaja swoje zwierze? Czy bezdomny jest pies w azylu mimo że ma dach i miskę? Który dom jest domem a który tylko udaje dom? A wiejskie burki przykute łańcuchem do budy to "domne" czy bezdomne?
Chcę byc w zgodzie z regulaminem ale przede wszystkiem z sumieniem i zdrowym rozsądkiem więc myślę że jeszcze trzeba doprecyzować pewne sprawy - może łatwiej będzie określić którym zwierzakom ( w jakich sytuacjach) nie wolno pomagać i przyjąc że reszcie nie wymienionej wolno.

Posted

[quote name='Pianka']A czy ja pisałam, żeby robila to ta sama osoba?

Ktoś komuś coś tam posprząta czy wyprowadzi psa, a pieniążki możecie dać na [B][U]czyjegoś [/U][/B]własnego psa.

Dodatkowo pisałam, że to ktoś wcześniej proponował, nie pamiętam kto, ale jak chcesz to poszukam

czytać ze zrozumieniem, a jak nie to jak piszesz iść płakać i się śmiać[/quote]
Ja też nie wiem.... powiedzmy, że ja chciałabym pomóc takiemu psu- czasem wystawienie bazarku to absolutnie JEDYNA rzecz jaka mogę zrobić, kasy u mnie wieczny niedobór. A usługi niestety odpadają w przedbiegach, ja nie mam czasu się po siedzeniu podrapać chwilami....:shake:

Posted

1. określcie dokładnie jak wygląda kwestia bazarków na konkretne fundacje czy schroniska, czy też ma być wyznaczony konkretny pies czy może być "ogólnie" i jak wtedy wygląda rozliczenie bazarku skoro nie zawsze wiemy jak te pieniądze zostały spożytkowane.

druga sprawa: moim zdaniem jesli fundacje mają pod swoją opieką zwierzęta również "domne" tylko potrzebujące opieki czy wsparcia finansowego (czyli np. biedne wiejskie - dokarmianie, czy cieżko chore - wparcie fin. w leczeniu, czy takie którymi chwilowo właściciele nie mogą się zajmować - np. pan w więzieniu) to czy przeznaczając zysk bazarkowy na taką fundację łamiemy regulamin bazarkowy :roll: jeśli nie to jest to wyjście dla osób które chciałyby zbierać przez bazarek na swoje zwierzaki - oddać je pod "opiekę" fundacji i przez nią zbierać pieniądze.

3. jeśli chodzi o allegro to zgadzam się że bardzo często prowizja z aukcji zżera wszystkie zyski, szczególnie jeśli aukcja ma być dobrze widoczna, a przedmioty które chcemy sprzedać nie są zbyt cenne. nie oszukujmy się, wiele fantów nie byłoby sprzedanych w ogóle albo nie osiągnęloby takich wysokich cen gdyby były wystawione na allegro. tu wiemy że pomagamy zwierzętom i na pewno ma to duży wpływ na decyzję o zakupie i o cenie.
jaką macie alternatywę (oprócz all.) dla osób których po zmianie regulaminu nie będzie tu miejsca?

Posted

robi sie nonsensownie
na bazarku sprzedawac avonu nie moge - w uslugach - tak

zawsze bylam wewnetrznie przeciw bazarkom na wlasne zwierze, ale zakaz robienia bazarku na psa, ktory byl na dogo jako bezdomny, po czym zostal na stale w DT lub zostal zaadoptowany, pod warunkiem ze dogomaniacy beda pomagac w jego utzrymaniu, bo jest np. ciezko chory, jest [B]nie fair[/B]

Posted

A czy nie możnaby pozwolić na otwieranie bazarków dla zwierząt, które mają swój wątek? Na przykład Gienia L. zakłada wątek, w którym opisuje sytuację swojego zwierzaka, własną sytuację finansową, oraz prosi o pomoc. Kto chce, ten prześle pieniążki, a ktoś inny otworzy bazarek. Czym różni się bezpośredni przelew od bazarku? Jedna i druga pomoc uzyskana jest za pośrednictwem Dogomanii, więc jeśli wprowadza się zakaz bazarkowania na "domne" to i zwykłej prośby o pomoc nie powinno być wolno napisać. Jakieś to nielogiczne jest.

Ja tylko cały czas przeciwna jestem otwieraniu bazarków na własne psy (tymczasy też) przez osoby, które "przetracają" potrzebne tym psom pieniądze, to znaczy kupują ekskluzywne, moim zdaniem, przedmioty czy usługi, a potem robią bazarek pisząc, że im nie wystarcza na lekarza czy co tam. Każdy odpowiada za stworzenia, nad którymi opieki się podjął, i można pomóc tylko komuś, kto uczciwie robi wszystko, żeby sobie poradzić. I jeśli ja kupuję np. pojemnik na karmę za 50zł, to nie wyjadę za chwilę z bazarkiem na szczepienie Ola, albo :evil_lol: na samą karmę... I naprawdę nie ma znaczenia, że kupując ten pojemnik pomogłam jakiemuś pieskowi, ponieważ potem, robiąc bazarek, niejako żądam zwrotu tych pieniędzy.

Posted

[quote name='roz2']A czy nie możnaby pozwolić na otwieranie bazarków dla zwierząt, które mają swój wątek? Na przykład Gienia L. zakłada wątek, w którym opisuje sytuację swojego zwierzaka, własną sytuację finansową, oraz prosi o pomoc. Kto chce, ten prześle pieniążki, a ktoś inny otworzy bazarek. Czym różni się bezpośredni przelew od bazarku? Jedna i druga pomoc uzyskana jest za pośrednictwem Dogomanii, więc jeśli wprowadza się zakaz bazarkowania na "domne" to i zwykłej prośby o pomoc nie powinno być wolno napisać. Jakieś to nielogiczne jest.

Ja tylko cały czas przeciwna jestem otwieraniu bazarków na własne psy (tymczasy też) przez osoby, które "przetracają" potrzebne tym psom pieniądze, to znaczy kupują ekskluzywne, moim zdaniem, przedmioty czy usługi, a potem robią bazarek pisząc, że im nie wystarcza na lekarza czy co tam. Każdy odpowiada za stworzenia, nad którymi opieki się podjął, i można pomóc tylko komuś, kto uczciwie robi wszystko, żeby sobie poradzić. I jeśli ja kupuję np. pojemnik na karmę za 50zł, to nie wyjadę za chwilę z bazarkiem na szczepienie Ola, albo :evil_lol: na samą karmę... I naprawdę nie ma znaczenia, że kupując ten pojemnik pomogłam jakiemuś pieskowi, ponieważ potem, robiąc bazarek, niejako żądam zwrotu tych pieniędzy.[/QUOTE]

Ja się pod tym podpisuję 6 rękami i 8 łapami :evil_lol:

Posted

[quote name='Pianka']ulv ktoś pisał o wątku usługowym w takich przypadkach, myśle, że najlepiej z niego skorzystać. Ktoś komuś coś tam posprząta czy wyprowadzi psa, a pieniążki możecie dać na czyjegoś własnego psa. Myślę, że tak będzie najlepiej.

dla mnie bezsens i mało realne
np osoby z małych miejscowosci niejednokrotnie są jedynymi dogomaniakami ze swoich miasteczek czy wsi wiec komu taką usługę zaoferuja??

[B]"Gdy bazarek zostanie zakończony, wszystkie przesyłki trafią do Kupujących – udokumentuj w wątku fakt dotarcia pieniędzy na cel wskazany w pierwszym poście."[/B]

[B]w jaki sposób ma być udokumentowane?[/B]

Posted

Po ponownym omówieniu, decyzja moderatorów wprowadzamy taki punkt

[B]"W wyjątkowych przypadkach moderatorzy mogą zezwolić na licytację przedmiotu "za zwrotem kosztów". Zezwolenie na otworzenie takiego bazarku wydawane jest na indywidualną prośbę na pw, decyzja podejmowana jest przez minimum 3 moderatorów, w czasie 7 dni i nie wymaga uzasadnienia. Wyznaczony moderator po zakończeniu bazarku skrupulatnie skontroluje dokumentacje finansową. Do potwierdzenia poniesionych kosztów wymagana jest faktura VAT."[/B]

[quote name='"taks"']Jeśli dopuszczalna jest usługa w postaci mycia okien to usługa w postaci zrobienia za kogoś zakupów i dostarczenia takowych pod drzwi moim zdaniem niczym się nie różni.[/quote]
Osoba, która robiła zakupy dostaje pieniądze przed pójściem na zakupy (w końcu za coś musi kupić te rzeczy) i potem dostaje za samo zrobienie zakupów. I te pieniądze idą na psa. Jakoś trudne do zrozumienia czy jak?:roll:

[quote name='"taks"']Niestety nowy regulamin nie załatwił jednej ważnej jak sądzę sprawy- jasnego i jednoznacznego zdefiniowania które zwierzaki można objąć pomocą przy pomocy bazarków. Określenie "bezdomny" jest niestety bardzo wieloznaczne[/quote]
czytać i jeszcze raz czytać
[B]Zakazana jest sprzedaż na prywatne cele (np."zbiórka na nowy sweter",na swoje zwierzęta lub zwierzęta znajomych).[/B][COLOR=red][B]Cała suma z bazarku[/B][/COLOR][B] ( poza kosztami wysyłki ) idzie na wybrany cel. Zakazuje się zatem bazarku - sprzedam perfumy za 100 zł - połowa idzie na Burka.[/B]

Ale jak tak trudno sie domyśleć to napisze w nawiasie, że za zwierze bezdomne uznaje się zwierze, które szuka domu docelowego. Zreszta ktoś już zadawał to pytanie i napisałam jasno i wyraźne, wiec czytajcie.[quote name='"ulvhedinn"']powiedzmy, że ja chciałabym pomóc takiemu psu- czasem wystawienie bazarku to absolutnie JEDYNA rzecz jaka mogę zrobić, kasy u mnie wieczny niedobór.[/quote]
Ja też bym chciała wielu pomóc, ale nie mogę.

[quote name='"HebaNova"']określcie dokładnie jak wygląda kwestia bazarków na konkretne fundacje czy schroniska, czy też ma być wyznaczony konkretny pies czy może być "ogólnie" i jak wtedy wygląda rozliczenie bazarku skoro nie zawsze wiemy jak te pieniądze zostały spożytkowane.
[/quote]
Przecież wiadomo, że fundacja czy schronisko nie weźmie tych pieniędzy sobie do kieszeni, tylko je właściwie spożytkuje. Można wystawiać bazarki na fundacje i schronisko w końcu mają pod opieką bezdomne zwierzaki.

[quote name='"HebaNova"']druga sprawa: moim zdaniem jesli fundacje mają pod swoją opieką zwierzęta również "domne" tylko potrzebujące opieki czy wsparcia finansowego (czyli np. biedne wiejskie - dokarmianie, czy cieżko chore - wparcie fin. w leczeniu, czy takie którymi chwilowo właściciele nie mogą się zajmować - np. pan w więzieniu) to czy przeznaczając zysk bazarkowy na taką fundację łamiemy regulamin bazarkowy [/quote]
Piszesz, że pieniądze idą na taką, a taką fundacje. A fundacja wykorzysta je już sobie we własnym zakresie.
Zbieranie pieniędzy na fundacje tak. Zbieranie pieniędzy na zwierze "domne" nie.

[quote name='"roz2"']A czy nie możnaby pozwolić na otwieranie bazarków dla zwierząt, które mają swój wątek? Na przykład Gienia L. zakłada wątek, w którym opisuje sytuację swojego zwierzaka, własną sytuację finansową, oraz prosi o pomoc. Kto chce, ten prześle pieniążki, a ktoś inny otworzy bazarek. Czym różni się bezpośredni przelew od bazarku?[/quote]
Różnica jest taka, że na bazarku to kupujący płaci i to jego pieniądze. Są dwie osoby kupujący i sprzedający. A jak ktoś robi sobie przelew to robi to z własnej inicjatywy to jego pieniądze i tylko jego. Niech sobie zrobi przelew gdzie chce. Może nawet sobie przelać pieniądze koleżance i nikomu nic do tego.
Ale jak wam coś nie pasuje, to zamkniemy wszystkie takie watki np. watek Brajla?:roll:

[quote name='"fona"']zawsze bylam wewnetrznie przeciw bazarkom na wlasne zwierze, ale zakaz robienia bazarku na psa, ktory byl na dogo jako bezdomny, po czym zostal na stale w DT lub zostal zaadoptowany, pod warunkiem ze dogomaniacy beda pomagac w jego utzrymaniu, bo jest np. ciezko chory, jest [B]nie fair[/B][/quote]
Jak nie jesteście sami w stanie opłacić takiego psa to nie wydawajcie go osobie, której nie stać go na utrzymanie. Ja bym w życiu nie dała psa osobie, której nie stać na niego.
Myślcie trochę. Co by sie stało gdyby dogo padło? Co byłoby z pomocą dla takiej osoby? Zostawilibyście ją na lodzie?

przeraża mnie jak czytam błagania niech ktoś weźmie , ratuje - my będziemy pomagać ,a potem cisza ..... i zaczyna się walka o kasę.

Może zatem wprowadzić nakazowo , że jeśli ktoś się od początku angażuje w pomoc danemu psu , to ma obowiązek wywiązać się do końca.
I skoro obiecuje pani X , że będzie wpłacać kasę by tylko za wszelką cenę ratować psa , to musi to robić , a nie umywać ręce.
Czasem odnoszę wrażenie , że dużo osób (nie urażając nikogo) dużo huczy , by rozgłos i hołdy zbierać , a potem rakiem się wycofuje i tak do następnego razu

Ja w taki sposób zostałam oszukana. Wszyscy namawiali mnie na danie psa do hotelu, obiecywali płacić, a teraz nie ma nikogo. Dosłownie nikogo. Nigdy już nie dam psa do hotelu jeśli sama w stanie nie będę go utrzymać.
Takie są realia dogo- nakrzyczeć, nakrzyczeć a potem sobie pójść.
Tyle psów, które szukają domu potrzebują pomocy finansowej, nie zabieramy im miejsca. Pomożecie psu, który ma dom, a pies, który go nie ma zostanie na lodzie.

I nie robi na mnie wrażenie zdanie "albo pomożecie albo oddam do schroniska"- tak niedawno krzyczeliście na osobę, która za to, że nie zapłaciliście długu straszyła schronem, pisaliście, że osoba, która kocha psy tak nie postępuje, a sami robicie to samo.

Kwestia psów bezdomnych nie podlega dyskusji.

[quote name='"justynavege"']dla mnie bezsens i mało realne
np osoby z małych miejscowosci niejednokrotnie są jedynymi dogomaniakami ze swoich miasteczek czy wsi wiec komu taką usługę zaoferuja??[/quote]
Cały bazarek jest bezsensem, zamkniemy go?:cool3:

[quote name='"justynavege"'][B]"Gdy bazarek zostanie zakończony, wszystkie przesyłki trafią do Kupujących – udokumentuj w wątku fakt dotarcia pieniędzy na cel wskazany w pierwszym poście."[/B]

[B]w jaki sposób ma być udokumentowane?[/B][/quote]
Sprzedający pisze, że doszły wszystkie pieniądze, a potem kupujący potwierdza, że doszły do niego zakupione przedmioty. Jak to będzie już napisane to watek będzie usuwany.

Posted

Czy moderowanie forum musi być jednoznaczne z nieprzyjemną formą wypowiedzi w stosunku do zwykłych userów? Co się kobity z Wami dzieje? Mówimy o tym co nas w różnym sensie boli, do czego chyba mamy prawo? (a może się mylę :cool3:). Poniekąd to ci zwykli userzy dają życie temu forum, a właścicielom dochód. Czy naprawdę musimy być traktowani jak niedorozwinięte dzieci, które nie umieją czytać, są wyjątkowe tępe, bo nic nie rozumieją i ciągle mają jakieś ale? Nawet jeśli czasem zachowujemy się jak te tępe istoty, to nic nie daje Wam prawa do takiego odnoszenia się do nas. Wytykanie nam nieumiejętności czytania ze zrozumieniem (podczas gdy samemu ma się z tym problem), odzywki "jak Wam nie pasuje to możemy zamknąć..." itp. dla mnie są oznaką braku szacunku i zachowaniem rozkapryszonego dziecka. Albo oznaką przewrócenia się w główce od nadmiaru "władzy".