maciaszek Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 [quote name='Viris']No to może tak zrozumiecie - albo bazarki będą na bezdomne zwierzęta, albo dział zostanie zamknięty.[/quote]A takie stawianie sprawy to już mi się bardzo nie podoba :(. Wyrażamy tu swoje zdanie. Nie my - anonimowi w sieci, ale my - dogomaniacy, użytkownicy TEGO portalu, posiadający psy i psom oraz ich właścicielom pomagający (wszelkim psom). Może zamiast nas straszyć jak dzieci w szkole, założyć odrębny wątek dotyczący tego konkretnie tematu, zapytać co ludzie sądzą o bazarkach na własne psy, poszukać WSPÓLNIE rozwiązania? Miło by było jakby dogomania była przyjazna jej użytkownikom ;) (nie mówię, że nie jest w ogóle, ale że nie jest zawsze...). A może jakimś rozwiązaniem problemu oszustwa byłoby gdyby bazarek na (przykładowo) mojego psa założył jakiś inny dogomaniak po uprzednim sprawdzeniu czy sytuacja jaką przedstawiam ma miejsce? Quote
Kara. Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 Jeśli "stary" i znany z pomocy dogomaniak wystawia bazarek dla swoich tymczasów lub własnych psów to chyba można zaufać bo cała ta forma pomocy jest oparta na zaufaniu. Wszyscy albo prawie wszyscy znają stałe DT bo to tak naprawdę jest niewiele osób. Zresztą można zrobić listę:evil_lol: Mogę zacząć: Ulv, Gameboy, Halbina, Marchewa,missiek, Bianka, (to tylko kilka bo na tych akurat wątkach ostatnio byłam. A "nowi" niech przechodzą "kontrolę przedbazarkową" czyli zgłaszają sie do "starego" dogomaniaka i ten sprawdza, potwierdza i wystawia opinię. A u nowych bez takich rekomendacji po prostu nie kupować i tyle. A jak ktoś kupi i zostanie oszukany to już jest jego problem. Quote
rozi Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 A może możnaby utworzyć [B]dodatkowe forum[/B], na przykład "trudne sytuacje" czy coś w tym rodzaju, i tam osoby, których psy (kotki) znalazły się w impasie, wystawiałyby swoje bazarki? Ja uważam, że taki bazarek powinien prowadzić sam właściciel/opiekun zwierzaka, sam odpowiadałby za wszystko z tym związane. Quote
Viris Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 [quote name='maciaszek']A takie stawianie sprawy to już mi się bardzo nie podoba :(. (...)Może zamiast nas straszyć jak dzieci w szkole(...)[/quote]Jeszcze mnie zbij linijką po rękach. Nie ja postawiłam tak sprawę - ja tylko chciałam pomóc i zrobić coś w kwestii tego żeby bazarku nie zamykano. Kapisz? Czy napisać drukowanymi? TO NIE JEST MÓJ POMYSŁ ŻEBY BAZAREK ZOSTAŁ ZLIKWIDOWANY. Tyle w temacie. Już nic nie zamierzam robić, nie będę się wtrącać, bo zaraz to wyjdzie jaka jestem nieczuła i okropna. I że nigdy mój pies nie był chory ( dobre dobre, jak ratowałam psy i ostatni grosz oddawałam na akcje transportowe - to gdy nie miałam za co swojego psa nakarmić nie przyjęłam pieniędzy oferowanych mi z konta które miało pomagać bezdomnym). Kto tam będzie miał siłę i ochotę dalej to ciągnąć, może skorzystać z tego na moje nieszczęście napisanego przeze mnie regulaminu. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Quote
misiaczek Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 No to może i ja powiem co o tym sądzę :cool3:. Akurat temat w którym sobie rozmawiamy,mówi sam za siebie.Na bazarku buszują oszuści,którzy żerują na ludzkiej naiwności i na dobrych sercach dogomaniaków. Może to Wy użytkownicy forum,stworzycie doskonały regulamin bazarku,taki aby blokował nadużycia,taki aby rozpoznać kto z userów rzeczywiście zbiera na swojego potrzebującego psa.Tylko jak to rozpoznać??? Na dogomanii jest 15tys zarejestrowanych użytkowników.Jest sobie taki x,który jest zarejestrowany już rok na forum,udziela się gdzieś tam,niekoniecznie na PwP...i co??? To go będzie uprawniać,żeby napisać "mój pies jest w potrzebie,zbieram na jego leczenie".Kto nam zagwarantuje,że to prawda??? Jeszcze tak myślałam,że może gwarancją mogłoby być poręczenie co najmniej 2 dogomaniaków,ze dana sytuacja ma miejsce.Ale to też by się sprawdziło w niewielkiej ilości przypadów.To jest internet.Większość z nas jest anonimowa.Ktoś może być uczciwy,ale osobiście na dogomanii znać może 2-3 osoby,które spotkał dajmy na to na wystawie.Czyli są z innego miasta,czyli mało wiarygodni poręczyciele kiepskiej sytuacji finansowej iksa i tego że akurat pies mu zachorował. Nie rozumiem dlaczego tak się wzbraniacie aby na własne psy wystawiać allegro.Czy pomyśleliście,ze zbierając tu na swojego,zabieracie szansę temu bezdomnemu,który nie ma nikogo,kto mógłby o niego zadbać.Tylko proszę nie piszcie w kontrargumentach,że pies dogomaniaka jest na straconej pozycji w starciu z bezdomnym. Quote
Diuna B. Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 [quote name='roz2']A może możnaby utworzyć [B]dodatkowe forum[/B], na przykład "trudne sytuacje" czy coś w tym rodzaju, i tam osoby, których psy (kotki) znalazły się w impasie, wystawiałyby swoje bazarki? Ja uważam, że taki bazarek powinien prowadzić sam właściciel/opiekun zwierzaka, sam odpowiadałby za wszystko z tym związane.[/quote] To jest niezła myśl-może rozdzielić bazarek na część dla bezdomnych psów i na część dla psów w potrzebie. Quote
justynavege Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 wg mnie to ze mozna bedzie wystawiać tylko na bezdomne psy nic nei da wielka sztuka zrobić zdjęcie jakiemuś psiakowi na ulicy i wymyślić do tego bajeczkę są zdolniachy , ba nawet anstolatkowie ( nie pamietam nicku ale Viris się sprawą tej dziewczyny zajmowała co wyłudzała na schroniskowe psy ) i kiedy pies jest bezdomny? jak siedzi pod blokiem ? czy jak nie ma prawnego opiekuna a ma DT za darmo a moze ma tylko płatny a jak jest w hoteliku?? osobiście wiele bazarkow ( nie sama przy pomocy innych) wystawiałąm dla psów ulv , Magdę znam i szanuje i Jej ufam i nie wyobrażam by mogla w tej chwili dac sobie radę ze spłąta długu u weta 2000 zł ponad niestety nie znam zadnego sposobu na blokadę nadużyć myślę ze go nie am gdyby był np operatorzy telefoniczni , banki sprzedające na raty itp nie mieliby problemu z naciągaczami ja sama jesli kupuje staram sie to robić tylko u osób którym ufam Quote
eloise Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 hm.... dla mnie tu tkwi problem- czy można pomagać dogomaniakom, którzy maja zwierzaki na niekończących sie tymczasach?i musza je utrzymywać? albo oddać do schronu? i 2 sprawa- 2 konkretne przypadki- sparalizowana Kra i Oskar- czy to, ze znalazły opiekunów oznacza, ze nie możemy im pomagać bazarkami? bo utrzymanie takie psa kosztuje straszne pieniądze, a alternatywą, gdyby nie te domy, pewnie byłoby uśpienie zwierzaka... bo w schronie i tak nie miałyby szans a oszustów nie unikniemy. jeżeli uda wam sie znaleźć sposób na ograniczenie oszustw, to super, ale pewnie nigdy wszystkich się nie pozbędziemy. Quote
misiaczek Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 [quote name='justynavege'] i kiedy pies jest bezdomny? jak siedzi pod blokiem ? czy jak nie ma prawnego opiekuna a ma DT za darmo a moze ma tylko płatny a jak jest w hoteliku?? [/quote] Wystawiając bazarek,podajemy linka do wątku psa.Tam zawsze pisze,gdzie pies przebywa co mu jest i inne szczegóły. Jeśli chodzi o domy tymczasowe,to takie bazarki przecież istnieją i nikt ich nie zamyka. Jeśli chodzi o Ulv,sytuacja jest wyjątkowa.Ona brała psy na tymczasy.... i tak z pozostałymi,którzy mają psy na niekończących sie tymczasach. Nie znam sytuacji,żeby taki bazarek był zamykany. Quote
justynavege Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 misiaczek ale cały czas nie daje to blokady dla oszustów sęk w tym ze czują się anonimowi i bezkarni a przez takie osoby sami zaczynamy być podejrzliwi ktoś kiedyś zaproponowal coś atkiego jak w przypadku allegro - za dobra transakcję - punkt wtedy by było wiadomo z kim mamy do zcynienia( choć i tak pewnie nie do końca ) ale nie wiem czy to technicznie wykonalne i kto by się tym zajmował ech.... Quote
fona Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 justyna, ale co Ci da punkt, jak nie bedziesz wiedziala, jak zostaly wykorzystane pieniadze ze sprzeadzy przedmiotu Quote
rozi Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 Ja jeszcze może wspomnę o wątku usługowym. Można spróbować zwyczajnie zarobić pieniążki na swojego zwierzaka, to wzbudziłoby chyba mniejszy protest niż sprzedaż przedmiotów. Quote
Pianka Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 Ponieważ oszustw jest coraz wiecej, wspólnie tworzymy nowy regulamin, który ma na celu zmniejszenie tego zjawiska. Przez oszustwa istnieje groźba zamknięcie całkowicie tego działu. My chcemy tego uniknąć, dlatego powstaje nowy regulamin. Jak się nie będziecie stosowac to przypuszczam, że bazar zostanie zamkniety, na co juz wpływu nie będziemy mieli. Bardzo prosze pomóżcie nam w tym i nie stwarzajcie problemów. Przeciez nie chcecie stracić takiej fajnej możliwości pomocy psom. Bo ja na pewno nie chce, bo mi nie raz bazar pomógł zbierać pieniądze na bezdomniaki. Co do psów na DT- to psy, które nie mają domu, psy w potrzebie, ktore widnieją w dziale "psy do adopcji", wiec na takie można robić bazarki. Pomagamy psom, które nie mają domu stałego. Quote
eloise Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 ale ponowie pytanie- co z Oskarem? chyba każdy zna jego przypadek. Asiaf1 walczyła jak lwica o jego zdrowie, znalazła dla niego dom, ale pani, która sie nim opiekuje nie jest w stanie go utrzymać czy Oskarowi też możemy pomagać bazarkami? pytam o ten konkretny przypadek, bo sama wystawiam na niego bazarki, i uważam, ze warto Quote
Pianka Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 Jeśli Oskar nie szuka nowego domu to po wprowadzeniu nowego regulaminu nie będzie można na niego wystawiać bazarków. Nie mozemy robic tak, że jednym pozwalamy, a drugim nie. Regulamin jest dla wszystkich, nie dla wybrańców. Quote
Lulka Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 [quote name='justynavege']misiaczek ale cały czas nie daje to blokady dla oszustów sęk w tym ze czują się anonimowi i bezkarni a przez takie osoby sami zaczynamy być podejrzliwi ktoś kiedyś zaproponowal coś atkiego jak w przypadku allegro - za dobra transakcję - punkt wtedy by było wiadomo z kim mamy do zcynienia( choć i tak pewnie nie do końca ) ale nie wiem czy to technicznie wykonalne i kto by się tym zajmował ech....[/quote] na jakis forach widzialam cos takiego pod avatarkiem jak "pomogl" - i jest liczba ile razy - , moze mozna cos takiego zrobic np. z napisem bazarek i osoby kupujace - sprzedajace daja punkt i juz ;) Quote
Diuna B. Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 Hasło ,,pomógł" napewno jest na briardzim forum-mopomania Quote
rozi Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 Takie "pomógł" polega na tym, że user w założonym przez siebie wątku może kliknąć guzik "pomógł" w poscie innego usera. Potem w czyimś profilu można obejrzeć, w czym pomógł (pokazują się te punktowane posty). Quote
Dorota_Phoenix Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 gdyby moje psy zachorowały (też były bezdomne i zostały adoptowane " z ulicy") to poszłabym na allegro..żeby chociażby uniknąć takich podejrzeń, że chce kogos zrobić w balona.. też nie byłoby mnie stać na wydanie kilku tysięcy złotych od ręki na leczenie psów... Quote
Margo05 Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 Dogomaniacy są coraz mądrzejsi. Potrafią sami wyłapać nieuczciwych wystawiających bazarek. Nie zawsze, jednak coraz częściej. Wiele sytuacji, które trafiają na ten wątek rozwiązuje się pozytywnie. Bo okazuje się, że nie było to oszustwo, a jedynie nieporozumienie. Wszystko zależy od nas samych. I czy to będą bazarki na psy bezdomne, czy na własne nie będzie miał znaczenia. Jeśli będę chciała oszukać to i tak to zrobię. I jest to proste jak baranie rogi. Wystarczy, że wystawię bazarki na jakiegoś bezdomnego zwierzaka, którym się "opiekuję" lub któremu "chcę znaleźć dom". I nawet skany faktur tu nie pomogą. Bo nikt nie będzie w stanie sprawdzić, czy np. karma którą jakoby kupiłam dla bezdomnego nie została zjedzona przez moje psa, lub czy to nie on dostał leki. A można pójść dalej i poprosić znajomą osobę o branie faktur na zakupy dla jej zwierzaka, wklejać na bazarki, wątki czy gdzie tam ma być, a kasę brać do kieszeni. Już nie raz tak bywało. Niektórzy tak wykorzystywali Fundacje, z których otrzymywały pieniądze na zwierzęta. Lewa faktura i kaska do kieszeni. Tego się nie uniknie. Jednak uważam, że biorąc pod uwagę ilość bazarków, odsetek oszustw jest niewielki. I nie wyobrażam sobie odcięcia od pomocy takich psiaków jak Oskar, jak Frodek, jak Brajl i wiele innych. Quote
justynavege Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 [quote name='fona']justyna, ale co Ci da punkt, jak nie bedziesz wiedziala, jak zostaly wykorzystane pieniadze ze sprzeadzy przedmiotu[/quote] no włąśnie fona to miałam na mysli pisząc " nie do końca" Pianka na pewno ani ja ani osoby tu pisząc ( tak sie domyślam ) nie mają zamiaru stwarzac problemów bo też mi się przysłowiowy nóż w kieszeni otwiera w przypadku wyłudzaczy tu na dogo zerujacych sęk w tym by nowy regulamin nie zamknął drogi do pomocy tym którzy jej potrzebują a zamknął mozliwość oszustw i wyłudzeń Quote
Jo37 Posted June 2, 2008 Posted June 2, 2008 Mam niestety wrażenie ,że zapomina się ,że dogomania to nie twór sam w sobie tylko dogomaniacy czyli ludzie . Może ankieta pozwoliłaby poznać poglądy użytkowników na proponowane zmiany . Ja jestem zdecydowanie za tym ,żeby można było wystawiać bazarki na wszystkie psy w potrzebie (własne również ) . W końcu to kupujący decyduje czy chce tej czy innej osobie pomagać. Moim zdaniem wystawiać bazarki powinny osoby pełnoletnie . Przy tej okazji zgłaszam pomysł aby w panelu użytkownika była możliwość sprawdzenia czy mamy doczynienia z osobą dorosłą czy nie . Quote
ulvhedinn Posted June 2, 2008 Posted June 2, 2008 Jo, a skoro Cie widzę- to dopraszam sie o adres do wysłania kubeczków!!!!! Quote
ulvhedinn Posted June 2, 2008 Posted June 2, 2008 No to jeszcze pobazuję na \"sprawie Kra\". Zwierzów mam dużo - swoje, tymczasy... i taka Kra, wieczny tymczas. Już jej nie oddam, bo po 2,5 roku, to byłoby barbarzyństwo, więc jest chyba moja na stałe.No i własnie tu jest problem, bo czasem naprawdę potrzebne jest mi wsparcie. Swoje własne \"od zawsze\" zwierzaki- Pałka i Ambra leczę i opiekuję ze SWOICH funduszy. ZAWSZE. Mimo, że np. w tym roku było wybitnie ciężko, bo Pao ma nad głową groźbę złosliwego nowotworu i trzeba go badać regularnie, a Amb przeszedł zapalenie jelit.... Ile we Wrocku kosztuje leczenie, wiecie. Pao przeszedł m.in. operację paszczy, dwa RTG, punkcje węzłów chłonnych, dwa badania wycinków (50 zł każdy) regularnie musi mieć badaną krew. Trudno- mój pies, świadomie wzięty- mój problem. Ale co właśnie, kiedy pojawia się problem z \"wiecznym tymczasem\"? Bo nie sądzę, żeby KrA była ostatnim przypadkiem. Był Skor, też kosztowny. Będą pewnie i inne.... Przecież, jeśli nikt zwierzaka nie zechce, to go nie wyrzucę, ani nie oddam do schroniska.... cóż, najwyżej stanę z nimi w przejściu na Świdnickiej z kartką \"zbieram na karmę\".... Quote
taks Posted June 2, 2008 Posted June 2, 2008 [FONT="]Kochane Cioteczki ( i Wujkowie) rozgorzała prawdziwa burza wokół bazarku i oszustów i obawiam się aby w ferworze naprawiania "nie wylano dziecka z kąpielą". 1/ w internecie zawsze są i będą oszuści i żaden regulamin temu nie zapobiegnie - naiwnością jest myślenie że może być inaczej. Jestem na bazarku dość aktywna i nie wydaje mi się aby ten problem ( faktycznych oszustw a nie różnicy poglądów co do prawa do handlowania czy zbyt niecierpliwych ludzi nie biorących pod uwagę fatalnego działania poczty i dogo niestety też) poza kilkoma w skali roku "aferami" był aż tak wielki, że wymaga odgórnego działania z zamykaniem włącznie. Przy setkach jeśli nie tysiącach transakcji wpadki zawsze będą - to jest oczywiste 2/wkładanie do jednego worka tych co na bazarku próbują szukać pomocy dla swoich zwierząt (i piszą o tym otwarcie ) i tych co nie przesyłają towaru, nie przekazują pieniędzy , podają wymyślone historie - to jakieś nieporozumienie. Oszust to określenie jednoznaczne - to ktoś kto podaje nieprawdę a nie ten kto jest w potrzebie i szczerze o tym pisze. 3/odsyłanie ludzi do allegro to nie jest " eleganckie" rozwiązanie - dla wielu to nie kwestia dowolnego wyboru tylko bariera nie do przeskoczenia (sprawa konta, umiejętności obsługi itd.) 4/forum jest otwarte ( i nikt nie zakłada barier na najgłupsze nawet wpisy i pseudo rady pseudo fachowców - i słusznie) więc może byłoby dobrze jednak zostawić trochę miejsca na zdrowy rozsądek ludzi robiących zakupy na bazarku. Nie ma przymusu kupowania. No chyba, że ktoś nie umie oprzeć się okazji. Bo i nie czarujmy się ale to nie zawsze czysto charytatywna działalność kupujących - bywa że na bazarku pojawiają się atrakcyjne rzeczy za pół darmo i pokusa jest tak silna że nie ważne kto i na co sprzedaje. Niestety po to są oczy żeby czytać i głowa żeby chwilę pomyśleć. Już dawno wyrosłam z wieku kiedy widzi się tylko czarne i białe więc trudno mi zrozumieć to wyciąganie najcięższej artylerii bo na dogo pojawiają się co jakiś czas oszustki. A może warto się zastanowić czy aby nie było tak od zawsze tylko teraz dogo bardziej czujne i takie rzeczy "wychodzą" a dawniej nie. A może zamiast wymyślać jakieś bariery które tylko zatrują życie uczciwym a dla oszustów będą śmieszną przeszkodą ( bo nic tak na prawdę nie da się udokumentować - nawet konto schroniska czy weta może być "skarbonką oszusta" - bo kradzieże w schronach to nic nowego a krewnych czy znajomych z odpowiednią pieczątką tez można znaleźć jak się bardzo chce) warto pomyśleć co zrobić aby dogo zaczęło normalnie działać. Posty przeskakują, logowanie to koszmar, linki się nie otwierają - wiele osób toczy prawdziwe boje żeby odczytać wiadomości , w porę odpowiedzieć , nerwy ,nerwy i podejrzenia że ktoś milczy , nie odpisuje, nie przesyła. Śledzę czarną listę od początku i poza jednostkowymi przypadkami prawdziwych oszustw (którym zresztą w dużej mierze pomogła zwyczajna naiwność dogomaniaków - bo jak dla mnie to to śmierdziało od początku na kilometr jak choćby te "wirtualne" obroże po śmiesznej cenie ) bazarek przypomina pensję dla niewinnych panienek a nie dzisiejsze realia internetowego sklepu więc chyba z tym darciem szat to przesada.[/FONT] Quote
Recommended Posts