Jump to content
Dogomania

Shar pei w schroniskowym boksie - ginie w oczach. Nie przetrwa zimy!!! - Już w DS

Recommended Posts

Posted

Patrzę na niego i aż mi oczy wilgotnieją. Nagle wróciły wspomnienia o mojej ukochanej Kyruni :( Z własnego doświadczenia wiem, że adopcja shar pei to nie lada wyzwanie, ale nie znam wspanialszego uczucia niż wsłuchiwanie się w spokojny oddech psa, który wreszcie śpi bezpieczny w swoim domu, nic nie rozśmiesza bardziej niż dziwne pochrumkiwanie tego świnko-psa, nic nie wzrusza tak jak wdzieczne, wierne oczy wpatrzone w twoje. To nic że koszty, że czas poświęcony, że trud, bo kiedy po wieczornym spacerze na twoich udach spocznie ta biedna psia głowa, kiedy z piersi psa wyrwie się stłumione westchnienie ulgi - to wiesz, że spotkało cię największe szczęście jakiego mogłeś się spodziewać i dziękujesz psu za to, że pozwala ci nazywać się jego panem.
Tak to jest być właścicielem shar pei ;)

• Replies 190
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[FONT=Arial]jaanna019 ja tu się tak męczę, a ty tak ładnie napisałaś. może tobie uda się napisać jakieś fajne ogłoszenie? :)[/FONT][FONT=Arial]

a na razie zmodyfikowany wcześniejszy tekst. proszę o korektę i mogę ruszać z ogłaszaniem
[/FONT]
[FONT=Arial]
[/FONT]
[FONT=Arial]Zajrzyjcie w jego oczy.. na dnie zranionego serca powoli gaśnie iskierka nadziei...[/FONT][FONT=Arial]

Kapsel to 4-letni pies w typie Shar Pei, który w swoim kilkuletnim życiu doświadczył już okrucieństwa ze strony człowieka. Został porzucony w lesie! - tylko taki sposób pozbycia się niechcianego psa przyszedł do głowy byłym „właścicielom” Kapsla - ludziom bez serca i odrobiny wyobraźni.
[/FONT][FONT=Arial]Czy naprawdę byli tak okrutni, że skazali go na samotną tułaczkę, głód, i zimno? Czy zdawali sobie sprawę, że będzie przeraźliwie wystraszony, zdezorientowany, stęskniony? Czy tylko tyle znaczyły dla nich 4 lata miłości Kapsla? Wspaniałego i pięknego psa, który nadal wierzy w człowieka...

Kapsel jest typowo domowym psem. Nie brudzi w domu, potrafi chodzić na smyczy. Jest psem zrównoważonym, żywiołowym i pogodnym, o łagodnym nastawieniu do ludzi i innych psów. Zdradza jednak typowy dla swojej rasy upór i niezależność. Nie toleruje kotów. Nie znany jest jego stosunek do dzieci.[/FONT]

[FONT=Arial]Kapsel cieszy się dobrym zdrowiem, konieczne jest jednak podawanie karmy bez zawartości kurczaka. [/FONT][FONT=Arial]Pies jest wykastrowany i posiada wszystkie niezbędne szczepienia. [/FONT]
[FONT=Arial]
Kapsel obecnie przebywa w schronisku w Opolu. Ostatnio schudł, a i tak był już bardzo chudy. Jego sierść jest cieniutka, nie przetrzyma zimy w boksie!!! Dodatkowo bardzo ciężko znosi zamknięcie w kojcu...

Dlatego jeśli nie jest Ci obojętny dalszy los Kapsla i możesz stworzyć mu kochający dom zadzwoń lub napisz... [/FONT]
[FONT=Arial]Bezpośredni kontakt z psem ma Pani Lidka, która jest pracownikiem schroniska i może ona udzielić na jego temat wszystkich informacji- tel: 691 585 094
[/FONT]
[FONT=Arial]W trosce o dobro psa przed adopcją konieczne jest przeprowadzenie wizyty przedadopcyjnej, a także podpisanie umowy ze schroniskiem. [/FONT]

Posted

Tekst jest super! Jeśli [FONT=&quot]jaanna019[/FONT] wyrazi zgodę, na dole ogłoszenia można dopisać:

W tak wzruszający sposób opisała wspólne życie z adoptowanym Shar Pei osoba, która nie zawahała się przygarnąć schroniskowe nieszczęście do własnego domu i serca:
„Patrzę na Kapsla i aż mi oczy wilgotnieją. Nagle wróciły wspomnienia o mojej ukochanej Kyruni. Z własnego doświadczenia wiem, że adopcja shar pei to nie lada wyzwanie, ale nie znam wspanialszego uczucia niż wsłuchiwanie się w spokojny oddech psa, który wreszcie śpi bezpieczny w swoim domu, nic nie rozśmiesza bardziej niż dziwne pochrumkiwanie tego świnko-psa, nic nie wzrusza tak jak wdzięczne, wierne oczy wpatrzone w twoje. To nic że koszty, że czas poświęcony, że trud, bo kiedy po wieczornym spacerze na twoich udach spocznie ta biedna psia głowa, kiedy z piersi psa wyrwie się stłumione westchnienie ulgi - to wiesz, że spotkało cię największe szczęście jakiego mogłeś się spodziewać i dziękujesz psu za to, że pozwala ci nazywać się jego panem.
Tak to jest być właścicielem shar pei“.

W związku z tym, że w dniu jutrzejszym [FONT=&quot]clamour[/FONT] (zainteresowana adopcją Aresa – SP z opolskiego schroniska), udaje się w towarzystwie [FONT=&quot]violad1[/FONT] do Opola, proponuję wstrzymać się z ogłaszaniem Kapsla. Jeśli nie uda się zaadoptować Aresa, [FONT=&quot]clamour[/FONT] chciałaby zaadoptować Kapsla. Wszystko zależy od tego, który pies zaakceptuje nową opiekunkę. Tak więc jutro WIELKI DZIEŃ dla tych dwóch sharpików – jeden z nich ma szansę na nowy domek. Trzymajmy kciuki!

Posted

zdzwońcie lepiej do schroniska i upewnijcie się czy oby Kapsel na pewno jest jeszcze do adopcji bo Violdi1 która z nową właścicielka zabrała Aresa oświadczyła ze pies jedzie do Warszawy do nowej rodziny. Więc nie wiem czy prowadzenie alegro jest sensowne .
Pysio Dzwoń

Posted

[quote name='jaanna019']W sumie dobrze by było dla psa, szkoda że nie będziemy wiedzieć gdzie i do kogo. Pysio dzwoń :)[/QUOTE]

Jeśli nie my to maczexk zawsze moze się dowiedzieć, a Ty masz z nią kontakt:-) Może coś będziemy wiedzieć

Posted

Jutro zadzwonię do pani kierownik i zapytam o Kapsla. Jeśli to prawda, że szykuje się dla niego domek to chyba urządzę imprezkę z tej radości! :) Może i do tego wpaniałego stworzonka uśmiechnie się szczęście:)

Posted

Rozmawiałam z panią kierownik. Był telefon w sprawie Kapsla (wiedzieli o nim z ogłoszenia). Zainteresowana adopcją Kapsla mieszka w Warszawie. Jej mama ma 10-letnią sunię Shar Pei – tak więc Pani zna rasę. Psiaki nie będą mieszkać razem, ale będą się widywać. Zainteresowana osoba miała zadzwonić do Pani Lidki i podać namiary na siebie.

Jak tylko uda mi się dodzwonić do P. Lidki (bo ona zna szczegóły), napiszę na forum. Pani kierownik prosi o pomoc w przeprowadzeniu rozmowy przedadopcyjnej, jako że pies pojedzie daleko i nie będą mogli odwiedzać go w domku. Jest ktoś chętny na wizytę?

Posted

Pysioo jak będziesz miała adres tej zainteresowanej Pani to napisz mi na PW. Ja co prawda na rasie się średnio znam, ale doświadczenie w wizytach mam. Więc jakby nikogo chętnego nie było to ja wstępnie sie mogę zgłosić. Choć przyznam szczerze, że zrobił by to ktoś kto ma doświadczenie w robieniu wizyt i dodatkowo zna się na rasie

Posted

Mam dobre wieści. Osoba chętna na adopcję Kapsla wyraziła zgodę na wizytę przedadopcyjną. :)

Rozmawiałam już z Panią (naszą dogomaniaczką), która przeprowadzi wizytę przedadopcyjną (doświadczenie w przeprowadzaniu wizyt, własny sharpik na stanie). Pani wizytowała już inny dom w Warszawie, w którym zamieszkał schroniskowy sharpik. Jeśli będzie chciała – sama się ujawni. :)
Wizyta odbędzie się w najbliższym możliwym terminie – pasującym obu paniom.