gallegro Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Mośka napisał(a):...Zimno juz w nocy,ze hej - Cioteczki ja z takim przemysleniem: moze wykombinowaly bysmy naszym psinom (w tzw. miedzyczasie) jakies zaslonki na otwory w budach? Ktora ma jakies doswiadczenie w tym temacie, co sie nada? Nie moze przepuszczac wiatru. :cool3: Mam kilkanaście metrów starego grubego chodnika o szer. ok. 80cm. Niestety ostatnio zawilgotniał i miejscami trochę zczerniał. Jeśli nie będzie nic lepszego, można pociąć na kawałki i zamocować nad otworami w budach. Sprawdzałem i wiem, że takie rozwiązanie zdaje egzamin. Jest właśnie czymś w rodzaju grubej tkaniny. Quote
Mośka Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Gallegro - o takie cos wlasnie chodzi. Zadziwiasz mnie- jak na faceta to w mig łapiesz :evil_lol: Quote
gallegro Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Faktycznie... zauważyłem, że dzisiaj wyjątkowo nieźle kumam :lol:. Dlatego radzę wam Cioteczki, skrzętnie to wykorzystać... następna taka okazja może nie prędko się trafić :evil_lol: Quote
enia Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 gallegro napisał(a):Faktycznie... zauważyłem, że dzisiaj wyjątkowo nieźle kumam :lol:. Dlatego radzę wam Cioteczki, skrzętnie to wykorzystać... następna taka okazja może nie prędko się trafić :evil_lol: A co z siatką???:lol: Quote
Ania W Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Ah ! Gallegro z tym podziwem to chyba przesada ;-) Ja już wczoraj bei mówiłam , że lubię robić takie rzeczy ( akcje, festyny itp.). Ja podziwiam dzieciaki :-) Oczywiście to wszystko nie miałoby miejsca gdyby nie sponsorzy i darczyńcy :- ). Dziękuję marie, Oldze i Bei, u której zopatrzam się już hurtowo :-) Gdybyście widzieli jak ona wczoraj wieczorem "czyściła" dom przy mnie :-) Polecam się także pamięci innych :-) Ja w sobotę też dowioze sporo szmat, przepraszam - materiałów ( różniste :-)) Quote
gallegro Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 >Enia, sam się o to prosiłem ;). Wspomniana wcześniej oferta jest ostateczna. Przypomnę: 13pln za 1mb siatki o wysokości 150cm z drutu fi 3,5mm (oczywiście ocynk). Ponieważ taka wysokość może być za mała, może zrobić na zamówienie o dowolnej wysokości gdzie siatka 180cm będzie kosztowała ok. 15pln/mb. Kwestia ustalenia wysokości. Sugerowałem, że 180cm może być za dużo. moim zdaniem optimum to 160 - 170cm. Psy które potrafią się wspinać, przeforsują i wyższą. Siatka do zrobienia prawie od ręki. Podtrzymuję ofertę pomocy w trasporcie. Co robimy? Czekamy na sobotę, żeby zdecydować? Quote
Ania W Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Może być i 1.50m. ale boksy mimo to muszą być zadaszone... Tak myślę...Bo siatka może miec i dwa metry a jak pies będzie chciał to i tak wyjdzie... Wielkie dzięki dla oxy - Fanty dotarły . Baaaardzo dziękuję ! Żałuję , że nie mogłam zrobić tego osobiście :-) Quote
enia Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Dobrze to siatka poczeka do soboty, musze bilobil zażyc bo inaczej zapomnę........ Quote
Olga132 Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 enia napisał(a):Dobrze to siatka poczeka do soboty, musze bilobil zażyc bo inaczej zapomnę........ mam nadzieję, że nie zapomnisz bilobilu zażyć:eviltong: Quote
enia Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Ona ma zamiast krwi jad........ żmija jedna......;) ps. przypominam ponownie dzwonilaś po sucha karmę???Ola???:mad: Quote
gallegro Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 enia napisał(a):Ona ma zamiast krwi jad........ żmija jedna......;) Spoko Ciotki, u węgrowskiego weta jest surowica na czarną godzinę ;). Mam nadzieję, że nie było potrzeby jej użyć. A teraz mała niespodzianka. Znalazłem na Allegro producenta bud z ... Siedlec :crazyeye:. Mam wysłać jakieś dane na temat zapotrzebowania. Proszę o info na temat wielkości, formy (podwójne?) i wykończenia. Na ile bud wystarczy materiału na ocieplenie, który jest (był?) w schronisku. Czy nie byłoby wskazane wykonanie bud w różnych wymiarach? Proszę o pilną odpowiedz. Ma to związek z ew. następnym zamówieniem i na wypadek, gdyby nasza rozmowa ze stolarzem z Węgrowa, zakończyła się nie zbyt konstruktywnie ;-) Quote
Mośka Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 No faktycznie Gallegro -dziś jesteś oszałamiający :evil_lol: Super z ta firma z Siedlcami, bo ja juz przestalam wierzyc w tego stolarza ( i to nie tylko przez ten ślub ;) ). Musimy oszacować ile bud potrzebujemy "na już" - zadałam takie pytanie Osiolkowi,ale ona odpowiedziala, że ze 100 chyba. Nie bylam jeszcze w schronie, ale mam cichą nadzieję, że to trochę przesadzona liczba :crazyeye: Poza tym wielkosc zamowienia zależy od kasy,ktorej jeszcze nie mamy:shake: Quote
beka Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Sadząc po zdjeciach które robiła Osiołek to liczba sto nie jest mocno przesadzona. Kiedy następne Węgrowskie spotkanie (bo ja w domu uwiązana z młodszym jestem ) bo bardzo chcę poznać Węgrowską rodzinkę(aż mnie skręca że mnie tam nie będzie ;( Osiołku , ludziki czy mogę wykorzystać zdjecia ze schronu? Mam materacyk z łożeczka dzieciącego do zabrania . Kto zoże zawieźć do schroniska? Quote
enia Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 No z tymi budami to sprawa poważna , ciężko na już określić ile potrzeba zwłaszcza jak funduszy brak.Tam niby sa budy ale takie jakieś......Wiem ,że bardzo pilnie siatka potrzebna jest i te płaty blachy do ochrony przed wiatrem i śniegiem.Musimy w sobote zapisać co i jak na miejscu.Bo najlepiej te najgorsze budy wymienic na nowe, lub psom z krótka sierscia dac ocieploną bude, a reszte tych w lepszym stanie ocieplic dodatkowo od zewnatrz i wewnątrz, tylko jakis pan złota rączka by sie tam przydał żeby na miejscu to zrobić. Quote
enia Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Nie możemy wszystkich funduszy wydac na nowe budy, bo przeciez pomagamy z zakupem karmy gdy jest potrzeba.........inaczej psy będa jadły samą kaszę na wodzie.Co tu robić? Quote
gallegro Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Mośka napisał(a):No faktycznie Gallegro -dziś jesteś oszałamiający :evil_lol: W takim razie drogie Cioteczki proszę równać do mnie i odpowiedzieć na konkretnie zadane pytania :razz:. Wielkość budy, a nie wielkość zamówienia miałem na myśli... chyba, że to ja źle zrozumiałem... ale nie... przecież ja dzisiaj jestem (patrz cytat ;)). W przypadku sfinalizowania budowy 6-ciu bud, możemy liczyć na następną darowiznę w podobnej kwocie. O innych nie wiem, choć liczę, że trochę by sie jeszcze uzbierało. Szacuję, że w porywach uda się zorganizować kilkanaście podwójnych bud. Pytanie dotyczyło rozmiarów (jakie były zamówione w Węgrowie?) i czy wszystkie jednakowe. Moim zdaniem powinny być zróżnicowane, co pozwoli zaoszczędzić na kosztach. Czy budy mają być otwierane od góry (ułatwione czyszczenie, ale droższe). Czy ścianki mają być podwójne, a w środku ocieplenie (jakie i czy mamy?). Czym pokryty dach? Wszystko ma znaczenie, jeśli chodzi o cenę. Gdybyśmy się spotkali wcześniej można byłoby zobaczyć na gruncie jaki wariant jest najlepszy, ale zima za pasem i nie można czekać. Może ma ktoś kontakt z osobami, które przerabiały temat i mogłyby służyć rada w tej materii? Uprasza się niniejszym mądre Ciotki, o konkretne informacje :cool3:. >Enia, zobowiązałem się co jakiś czas podrzucić 100kg porcji rosołowych, więc nie będzie aż tak źle ;-). Jeśli zamrażarka będzie pusta, to kolejną porcję przywiozę w sobotę. Quote
beka Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Mam ok 10 a może wiecej nie wiem pakiety szybowe (takie okna bez ram ) Mozna nimi tez osłonić od wiatru i śniegu. Co o tym myślicie? Quote
gallegro Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 beka napisał(a):Mam ok 10 a może wiecej nie wiem pakiety szybowe (takie okna bez ram ) Mozna nimi tez osłonić od wiatru i śniegu. Co o tym myślicie? Jakie rozmiary? Może być problem z zamocowaniem, ale... Quote
beka Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Kurcze nie wiem. Sprawdzę. A tu wątek o budach z Inne http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=29012 Quote
xxxx52 Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Uwazacie ,ze ten stolarz z Wegrowa jest za drogi?Prosze czas ucieka,najlepiej poszukac taniego stolarza ,ale nie za taniego jest ryzyko ,przeciez buda musi sluzyc pare lat,musi byc ocieplona,roznych gabarytow,otwierana z gory.Podejmijcie dycyzje,a psy nie dlugo beda marznac,juz i tak wieczory sa chlodne.Nie czekajcie na sniegi!Ciagle czekam na zdjecie i mam 100euro,i checi na dalsza zbiorke.Czy pieniazki na szczepienia dotarla?Pozdrawiam Quote
oxa Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Aniu - to ja dziękuję:lol: Jest szansa, że się poznamy - pracuję na Ogrodowej. Mam nadzieję, że coś wybrałyście, następnym razem postaram się bardziej - oczyszczę znajomych:mad: :lol: Ponieważ zgubiłam wątek nie zdążyłam tego zrobic:oops: Napiszcie gdzie macie zbiórkę większych rzeczy i czy będzie transport - mam budę - (może nie jest za elegancka - mąż klecił dla znajdka - ale prawie cała ocieplona i na początek może się przydac) gąbkowe materace jeśli się przydadzą, też - jeśli znajdę jakiś transport to podrzucę w miarę możliwości (jestem uziemiona stadem dzieci:razz: ) Quote
Ania W Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 oxa napisał(a):Aniu - to ja dziękuję:lol: Jest szansa, że się poznamy - pracuję na Ogrodowej. Mam nadzieję, że coś wybrałyście, następnym razem postaram się bardziej - oczyszczę znajomych:mad: :lol: Nie, nie to ja dziękuję ! Następny raz na wiosnę :p Rzeczy zwozimy do bei (Włochy) więc budy też można tam dostarczyć ale lepiej wcześniej dac znac i się domówić. Buda przyda się jak najbardziej !:loveu: Quote
Osiolek Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Ja znowu nudze na temat bud. Po pierwsze - dobra wiadomosc - wlasnie mam obiecane 5000kr od tutejszego TOZU na EuropeWschodnia, 1000 od Moniki (tej od materacykow) i sama dorzuce 1000, czyli 7000kr, ok 2800zl, 14 bud. xxx52 100Euro, czyli jeszcze 2 budy :-) Ale musza sie najpierw pokazac te 6 materacykowych bud. Ktos sie musi za to wziac, bo wyglada na to ze w tym tempie to natura zdazy zrobic swoje :-( Acha, kontakt ze mna w ciagu dnia jest jedynie na maila (w pracy zakaz surfowania :-( ) Quote
Osiolek Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Jak nudzic to solidnie ;-) Na Allegro znalazlam ogloszenie o budzie: http://www.allegro.pl/item134179344_buda_dla_psa_tel_606_666_989.html#desc Dzwonilam (tel 0606 666 989) Pan mieszka w Miedzylesiu, robi sam budy, chce 250zl, ale przy wiekszej ilosci da sie zejsc z ceny, pierwsza buda ma byc gotowa w sobote - jest ktos chetny do podjechania (ja chetnie, ale sie nie wyrobie ;-) )? Mozliwosc transportu do Wegrowa chyba tez jest, tyle ze mialam bardzo kiepski odbior wiec rozmowa byla dosyc urywana.... Trzeba by obejrzec - wiele sie nie znam, ale dach ma byc z blachy, a deski suche, zeby nie wysychaly bo beda szpary. Kto chetny?????? Quote
Recommended Posts