Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tekla64 napisał(a):
a zrzuc w cholere te spodnie! on pewnie koniecznie chce zadbac o twa skore na nozkach, coby zawsze byly piekne i gladkie!!!!

Hahahahahhaha o tym nie pomyslałam :lol:

Posted

Dostałam PW...

Ehhh smutno :(

Kuba ma około 18 lat.
Całe życie był bardzo posłuszny, grzeczny, łatwy w obsłudze.
Ciężko pracował, nigdy nie kulał, nie miał wolnych dni ani wakacji.
Pasł się tylko między jedną robotą a drugą.
Jego "Pan" gospodarz był z niego bardzo dumny.
Nigdy nie nadepnął rządka ziemniaków, truskawek . Stawiał zgrabnie wielkie nogi, jakby mógł to by frunął w powietrzu ciągnąc za sobą po polach rozmaite żelazne sprzęty na zmianę z wozem ziemniaków, buraków, węgla, drzewa ...czego się da, bo przecież koń musi zarobić na siebie, Pana i całą rodzinę.

W zimie Kuba pierwszy raz w życiu zachorował. Przemoczył się, przeziębił - niewłaściwa diagnoza, a może jej brak i machniecie ręką gospodarza - bo przecież Kuba ma końskie zdrowie i nigdy nie chorował ...

Z przeziębienia zrobiło się przewlekłe zapalenie oskrzeli. Choroba bez problemu do wyleczenia, ale Kubie jego Pan nie chciał dać szans.
Kubuś całe życie wiernie służył ...i nie zasłużył na leczenie :shake:

Na wsi jeden furman mądrzejszy od drugiego . Doradzili gospodarzowi żeby sprzedał konia na ubój, póki jeszcze stoi. Bo pewnie tak świszczy, bo ma dziurawe płuca, albo przerwał przeponę przy pracy w lesie albo ma rozedmę i tym podobne rózne wsiowe mądrości :-(

Kubuś ma zaflegmione oskrzela. Wystarczy anybiotyk, leki wykrztuśne, witaminy i trochę odpoczynku, żeby koń mógł wrócić do zupełnego zdrowia i pracować dalej obsypując te kilometry ziemniaków. Chciałam pomóc go wyleczyć. Ale Pan gospodarz go nie chce. Jest szczyt sezonu, nie będzie czekał do jesieni aż koń wróci do formy. Poza tym bardziej do niego przemawia opinia furmanów niż jakiekolwiek badania. Skoro gadają , że ma dziurawe płuco ...

Zaprzągł konia do wozu i pojechał ostatni raz. Tam gdzie sprzedają węgiel jest wielka waga na którą wjeżdżają ciężarowki .
Ale nie kupił węgla. Wjechał na wagę, odpiął wóz, zważył konia i wyjechał dumny z wydrukiem i pieczątką. Całe 650 kg, będzie masa polędwicy .
Dostanie za niego 5 zł za kilogram :-(

Mam tylko jedno stare zdjęcie jak wracał po całym dniu pracy z lasu

Bardzo proszę o pomoc dla Kuby. 650 kg x 5 zł = 3250 zł
Tyle potrzebuje Kuba żeby przeżył :placz:

Jeśli możesz mu pomóc, podaruj chociaż 5 zł, prześlij wiadomość dalej, trzymaj za niego kciuki...

Klikając na banerek, można wpłacić przez portal siepomaga.pl
System automatycznie przekieruje do płatnści internetowych.

Można także tradycyjnym przelewem na konto :

Fundacja "Zwierzę nie jest rzeczą"
ul. Batalionu "Skała" AK 8/36,
31-273 Kraków

Bank PKO BP
07 1020 2906 0000 1702 0256 2460 z dopiskiem "KUBA"

Posted

[quote name='ahedok']biedny Kuba :(

a może do jakiejś fundacji z nim...?

on jest wykupowany przez fundację chyba:

Można także tradycyjnym przelewem na konto :

Fundacja "Zwierzę nie jest rzeczą"
ul. Batalionu "Skała" AK 8/36,
31-273 Kraków

Posted

Tekla64 napisał(a):
to niestety wlasnie mentalnosc furmanow w wiekszosci a dzis konie sa tanie wiec kupi se nastepnego

Ojjj nie zauwazyłam. No niestety taka rzeczywistość:(
Doginka napisał(a):
Przykro czytać o koniku:sad:

O kazdym zwierzęciu przykro... ale kurcze tyle
lat służył ehh
ahedok napisał(a):
biedny Kuba :(

a może do jakiejś fundacji z nim...?

greatmadwomen napisał(a):
on jest wykupowany przez fundację chyba:

ano jest wykupowany. Kasa jest zbierana ja wczoraj tez skromnie wysłałam ehh

Posted

Właśnie mi się przypomniało, ze wczoraj na wybieguz djęcia 4 zrobiłam;) A w nocy 3 :lol:

Zapraszam

Tazzio z miska;)

I Apus zwany też Apsikiem...

CDN

Posted

A w nocy oglądając sobie TV nagle mi sie tak dziwnie zrobiło i spojrzałam na psa....

No bo przecież na deskach wygodniej niż na legowisku, które swoją drogą wsuniete pod łóżko :cool3:

i w całej okazałości

pozdrawiamy :p

Posted

Uświniony Tazz wymiata! Nie żeby mnie dziwił taki widok ;)
Smutno czytać takie historie jak ta o Kubie :( Ludzie są niestety bezduszni, zwierzę jest jak maszyna, jak się psuje to do wymiany.

Posted

westie_justa napisał(a):
Moja Dotka śpi identyko ale mniej miejsc zajmuje :lol:
filmik super:evil_lol:

:) No raczej się domyślał co do tego miejsca zajmowanego;)
Doginka napisał(a):
Ale śliczny ten spaniel:loveu:
A spanie łapami do góry to raczej standard u sznupów każdego rodzaju:lol:

Przekażę właścicielce;) Niestety jest z nim problem nie chce dac się obmacać i w zębole zajrzeć :(

Posted

Saththa napisał(a):
Przekażę właścicielce;) Niestety jest z nim problem nie chce dac się obmacać i w zębole zajrzeć :(

Uh kolejny... Ale co? Gryzie, warczy czy co? (niestety wiem co znaczy gryzący spaniel, ciągle takie do schronów trafiają)

Posted

greatmadwomen napisał(a):
Uh kolejny... Ale co? Gryzie, warczy czy co? (niestety wiem co znaczy gryzący spaniel, ciągle takie do schronów trafiają)

Przy obcej osobie oczywiscie bo właścicielka zrobi z nim co zechce. A no z zebami startuje wyrywa się, on wogule ejst taki niedotykalski w sumie. A problem jest bo chciała go wystawiac :)

Posted

Ah no to inna historia w sumie :) Myślę iż trzeba przyzwyczajać, może poleć Pani książkę "Drugi koniec smyczy" jestem w trakcie czytania i myślę że można się nauczyć z niej dużo, m.in. co w takich sytuacjach robić, ogólnie książka jest o tym jak ludzie się różnią od psów i jakie my błędy popełniamy(właściwie zachowujemy się po ludzku) i one nas przez to nie rozumieją. Zresztą każdemu ją polecam kto chce coś wiedzieć i poczytać :) Można także wprowadzić w życie te uwagi, bardzo przydatne.

Posted

Co do spaniela i charakterku - nic nowego , codzienność ;)
Filmik ON-kowy bardzo pomysłowy !
A Tazzio to faktycznie ma dziwne preferencje co do miejsca do spania