Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tez sie ciesze, ze z Kaja lepiej i trzymam dalej kciuki. Jeny jak ja nie lubie jak zwierzaki choruja :shake:
A co do zoltka, to utarlam ostatnio chlopakom z bialym serem, to myslalam ze kalkomanie na talerzykach zliza hihi

Posted

Ciekawe jak Wasia rozdzieli to żółtko na 6 i zapoda ha ha. Pół żółtka dziennie na piesa małego. No a my znowu ciut lepiej. :) Odtruwa się Kajcia i jest różowa od buraków. :)

Posted

Ja gdzies kiedys wyczytalam, ze jedno zoltko na tydzien jest okejos. Ja daje jedno zoltko na dwojke w tygodniu ale robie przewaznie z jogurtem. Pol 1/3 duzego jogurtu do tego rozbeltam zoltko i chlopaki sie ciesza Ostatnio robilam z bialym serem, bo jogurtu nie mialam ale paszczakom chyba lepiej z serem smakowalo.

Posted

[quote name='AnkaG']No tfu tfu chyba mamy przełom. Kajcia dzisiaj mniej łazikowała, zaczyna łapać kontakt wzrokowy. Jak jechałam do wetów to wyglądała przez okno i patrzyła już w oczy wetów. Więc chyba się odtruwa :) No i przeszły drgawki.
Ustalenia: przechodzimy na spirulinę co weszka doradziła. Wg wetów to spirulina jest i dla ludzi dobra i nawet nie wiedzieli, że jest juz specjalna dla psów. Tak, że przy okazji mała reklama sklepu weszki :). Ten preparat zawiera wszystko co Kajci teraz potrzeba: aminokwasy, wit. z grupy B i żelazo no i wiele innych. Przechodzimy na dietę warzywną (ziemniaki, buraki, jabłka). Znalazłam na wątku wątrobowym. Napisał o niej m@d (niektóre z was wiedzą kto :) ). Zostawiamy żółtko.
No i czekamy na efekty ...
Ech lepiej mi dzisiaj ...[/QUOTE]

Ja wpierdzielam spirulinę od 2 miesięcy, bo zawiera B12, a większość wegetarian ma jej niedobór.Znajduje się bodajże jeszcze w brązowym ryżu i pestkach dyni.W ogóle algi są bardzo zdrowe i niedrogo wychodzą.Ja zapłaciłam paręnaście zł za 100 gram, a dopiero zużyłam połowę, ale fakt faktem dziennie zalecana jest łyżeczka, przynajmniej dla ludzi.Nawet nie pomyślałam, żeby to psom dać, ale spróbuje:).Zawsze jak jem to się upierd... tak świństwo brudzi ;).Aaaaaaaaa i maseczka jest fajna z tego :).

Posted

[quote name='zerduszko'] Ale tego nie można za dużo, bo costamcośtam;)[/QUOTE]

Bo ma dużo witamin jak wątróbka, komplecik właściwie, a nadmiar niektórych witamin może uszkodzić niektóre narządy lub zakłócić ich funkcjonowanie.Drożdże też są bardzo zdrowe, bo mają komplecik z grupy B, ale grzybica na nich też pięknie rośnie ;).
Najgroźniejsze jest przedawkowanie wit A chyba, nawet można umrzeć.Zanotowano jeden przypadek śmiertelny, kiedy to facet, gdzieś na Antarktydzie zjadł swoje psy i wykorkował.Największa ilość znajduje się w wątrobie niedźwiedzia polarnego, 1000-krotnie przekracza dawkę dopuszczalną dla człowieka.Także jakby Was ktoś częstował to odmówcie grzecznie ;)

Posted

[quote name='AnkaG']Ciekawe jak Wasia rozdzieli to żółtko na 6 i zapoda ha ha. Pół żółtka dziennie na piesa małego. No a my znowu ciut lepiej. :) Odtruwa się Kajcia i jest różowa od buraków. :)[/QUOTE]

Na wątrobę są bardzo dobre też karczochy i cykoria.Niestety karczochy są drogie i trudne do zdobycia :(

Posted

[quote name='WATACHA']Ja wpierdzielam spirulinę od 2 miesięcy, bo zawiera B12, a większość wegetarian ma jej niedobór.[/QUOTE]
Wegan jeśli już, ale niestety niedobór tej witaminy grozi nam wszystkim jedzącym prod. z masowych produkcji :shake:
A smaczne toto?

Posted

[quote name='zerduszko']Wegan jeśli już, ale niestety niedobór tej witaminy grozi nam wszystkim jedzącym prod. z masowych produkcji :shake:
A smaczne toto?[/QUOTE]

Czytałam, że wegetarian to bezmyślnie powtarzam, ale masz rację.To weganie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego.A co B12 nie ma w masówkach?Nie rozumiem za bardzo o czym piszesz, ale dziś słabo myślę, bo się w ramach mojej konsekwencji cukru najadłam.Spirulina czy smaczna?Sama w sobie nie bardzo i dziwnie pachnie.Ja sobie robię kanapkę, a potem posypuję nią pomidorka i wtedy jest apetyczne :)

Posted

No ja kupię u weszki 250 g i będę wszystkim suczydłom dawać. Mój TZ jak usłyszał ile to ma wszystkiego (super skład) to tez już chce ...
Ta dieta dla Kajci to po to by jak najmniej białka jadła przez jakiś czas. Aminokwasy (ale kilka określnych) na odtrucie. No i wit. z grupy B.
Kurde jaka to radość jak się kuca przy psie i patrzy w oczy a nie tępo przed siebie ...

Posted

[quote name='AnkaG']No ja kupię u weszki 250 g i będę wszystkim suczydłom dawać. Mój TZ jak usłyszał ile to ma wszystkiego (super skład) to tez już chce ...
Ta dieta dla Kajci to po to by jak najmniej białka jadła przez jakiś czas. Aminokwasy (ale kilka określnych) na odtrucie. No i wit. z grupy B.
Kurde jaka to radość jak się kuca przy psie i patrzy w oczy a nie tępo przed siebie ...[/QUOTE]

Fajnie, fajnie, oby tak dalej

Posted

[quote name='Saththa']mam odebrałam :)

wrzucuć na dgm? i odpisałam na maila ;)[/QUOTE]

Jak nie masz nic przeciwko, że u Ciebie znaczy u białego i czarnego. No ale w sumie pasują bo one czarne z dodatkiem białego :)

Posted

[quote name='WATACHA']A co B12 nie ma w masówkach?[/QUOTE]
Bo tam ogólnie gwno jest, to dotyczy i warzyw, i owoców i prod. pochodzenia zwierzęcego :shake: Skąd się bierze wit. D u zwierząt które słonka nie oglądają?
A w tej spirulinie to skąd b12? Syntetyczna?