Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Saththa']Zdjęcia wstawiłam :lol: i nic? a potem jęczą duszyczki, ze zdjęć nie ma :lol:[/QUOTE]

Zdjęcia od razu obejrzane ..i dobrze wiesz, że masz śliczne psiaki. :lol:
Kto by pomyślał; taka łasa na pochwały :evil_lol:

A zdjęć i tak mało :eviltong:

Posted

[quote name='AnkaG']Ech no problem w tym, że przy wątrobie jak poczytałam mało białka, dużo węglowodanów. A na hemoglobinę czerwone mięso ale przy wątrobie nie wskazane. Kurde co dobre na hemoglobinę to niedobre na wątrobę.
Moje rano jedzą gotowane - dużo warzyw, kasza i mało mięsa a po południu suche (royala ligt). Pilnuję by nie tyły. Czyli dla wątroby ok.
Kajci teraz zamiast suchego dajemy chudy biały ser, żółtko i zieloną pietruszkę. Od jutra jeszcze dodamy glukozę na wzmocnienie. To wet w zeszłym, roku zalecił i teraz będziemy znowu podawać przez jakiś czas. Zaznaczam, że to nie moje pomysły tylko weta.
A Kajcia biedna - taka otępiała chodzi. Tak jakby ją raptownie demencja starcza dopadła. :( Nie cieszy sie, nerwowo krąży, bez przerwy chodzi do miski z wodą, zagląda o jedzenie. Ale przynajmniej ze schodów tak nie spada. Ożywia się na spacerkach ale to tez nie to co było. :(
Jedyny plus, że ona żarta więc szamie wszystko co się jej daje. :)[/QUOTE]

U mojego 13latka też się zaczyna coś dziać z wątrobą :shake: więc pilnie czytam co na ten temat piszesz.
Na razie wetka kazała podawać przez 2 miesiące Essentiale Forte i za trzy tygodnie idziemy do kontroli.

A o kotka zdrowie dalej walczę. :-( W piątek (bo zostały odstawione sterydy) okaże się czy organizm znowu zacznie zabijać krwinki (u niego jest agresja autoimmunologiczna)

Posted

[quote name='danyww']Zdjęcia od razu obejrzane ..i dobrze wiesz, że masz śliczne psiaki. :lol:
Kto by pomyślał; taka łasa na pochwały :evil_lol:

A zdjęć i tak mało :eviltong:[/QUOTE]

nie łasa na pochwały, tylko na zauwazanie chociaz ze zdjecia sa :lol: bl jak nie ma to sa marudzenia :lol:

[quote name='danyww']U mojego 13latka też się zaczyna coś dziać z wątrobą :shake: więc pilnie czytam co na ten temat piszesz.
Na razie wetka kazała podawać przez 2 miesiące Essentiale Forte i za trzy tygodnie idziemy do kontroli.

A o kotka zdrowie dalej walczę. :-( W piątek (bo zostały odstawione sterydy) okaże się czy organizm znowu zacznie zabijać krwinki (u niego jest agresja autoimmunologiczna)[/QUOTE]

3mamy kciuki!!

Posted

Zibulec jak miał kłopoty z wątrobą to brał Hepatil i Essentiale forte równocześnie - tzn. jedno rano, a drugie wieczorem. Długo dosyć - 2 miesiące chyba albo trochę dłużej. No ale u niego to było niestety wynikiem podania leków przeciwzapalnych. A podobno lekarstwa mają leczyć?

Posted

[quote name='danyww']U mojego 13latka też się zaczyna coś dziać z wątrobą :shake: więc pilnie czytam co na ten temat piszesz.

A o kotka zdrowie dalej walczę. :-( W piątek (bo zostały odstawione sterydy) okaże się czy organizm znowu zacznie zabijać krwinki (u niego jest agresja autoimmunologiczna)[/QUOTE]

No trzymamy kciukasy za zdrowie kotka i pieska.
Taki przypadek jak u mnie problemów neurologicznych od wątroby to rzadki przypadek.

Posted

[quote name='ulana']Zibulec jak miał kłopoty z wątrobą to brał Hepatil i Essentiale forte równocześnie - tzn. jedno rano, a drugie wieczorem. Długo dosyć - 2 miesiące chyba albo trochę dłużej. No ale u niego to było niestety wynikiem podania leków przeciwzapalnych. A podobno lekarstwa mają leczyć?[/QUOTE]

Leki przeciwzapalne są często sterydowe i niestety dają skutki uboczne. Jedno leczy na drugie szkodzi.

Posted

[quote name='AnkaG']To w nawiązaniu do jednego z Twoich powyżej postów :) Tylko muszę jakieś zrobic bo ostatnie to mam z zimy w ubrankach :)[/QUOTE]

zrób zrób, koniecznie ;)

Posted

[quote name='zerduszko']Półtorej jakoś ;) Ciężkość mnie nie interesuje, tylko wielkość ;)

Ps. No ja bym musiała też schudnąć, może nie 15 kg, ale zawsze coś jest do zrzucenia ;) Poproszę o przepis ;)[/QUOTE]
Musisz jeść więcej warzyw :evil_lol:
[quote name='AnkaG']Leki przeciwzapalne są często sterydowe i niestety dają skutki uboczne. Jedno leczy na drugie szkodzi.[/QUOTE]
W ogóle większość leków ma skutki uboczne, z tym, że jedne większe drugie mniejsze.Przecież potem trzeba też coś leczyć...i biznes się kręci :shake:

Posted

[quote name='AnkaG']No nie mam jeszcze :)[/QUOTE]

No wiesz co....

AnkaG gdzie Ty chodzisz ze swoimi psami na te łąki? sa tam ludzi duzo?

Mój dół ukochany został zaadoptowany przez 10 chłopaczków sobie jakies dziury buduja coby sobie na rowerach skakac :(

I dzieci sie w krzakach bawia...

Nie mam gdzie chodzic z psami :( Tj Tazzman byłby ucieszony jakbym wczoraj pozwoliła m u zjesc tę gromade dzieci co mu przed nosem z traw ( wysokiej jakies 1,20m) wyskoczyły na sciezke i znikneły w trawie obok :mdleje: na szczescie był na smyczy :razz:

jestem nieszczęśliwa :(

[quote name='WATACHA']Musisz jeść więcej warzyw :evil_lol:

[/QUOTE]

ile to wiecej?:)

Posted

[quote name='Saththa']No wiesz co....

AnkaG gdzie Ty chodzisz ze swoimi psami na te łąki? sa tam ludzi duzo?

Mój dół ukochany został zaadoptowany przez 10 chłopaczków sobie jakies dziury buduja coby sobie na rowerach skakac :(

I dzieci sie w krzakach bawia...

Nie mam gdzie chodzic z psami :( Tj Tazzman byłby ucieszony jakbym wczoraj pozwoliła m u zjesc tę gromade dzieci co mu przed nosem z traw ( wysokiej jakies 1,20m) wyskoczyły na sciezke i znikneły w trawie obok :mdleje: na szczescie był na smyczy :razz:

jestem nieszczęśliwa :(

ile to wiecej?:)[/QUOTE]

to był taki żarcik w związku, że Zarduszko jest wege.

Posted

Na łąki jeździmy do Wołczkowa - są łąki i las. Ludzi różnie ale spoko. Jak ktoś idzie to można na łąke głębiej wejść i ludzie się ogólnie pilnują z psami.

U Kajci był totalny zastój - ogólnie źle. Dzisiaj jakiś przełom chyba bo rano nawet Nukę pod ogonem niuchnęła, trzymajcie kciuki bo ... jest mi strasznie i nie mogę spać. Dzisiaj jedziemy do weta.

Posted

[quote name='AnkaG']Na łąki jeździmy do Wołczkowa - są łąki i las. Ludzi różnie ale spoko. Jak ktoś idzie to można na łąke głębiej wejść i ludzie się ogólnie pilnują z psami.

U Kajci był totalny zastój - ogólnie źle. Dzisiaj jakiś przełom chyba bo rano nawet Nukę pod ogonem niuchnęła, trzymajcie kciuki bo ... jest mi strasznie i nie mogę spać. Dzisiaj jedziemy do weta.[/QUOTE]

Trzymamy nieustająco

Posted

Ja się tyle naczytałam i na dogo i w necie, że łeb mi puchnie. Ta choroba nazywa się efancylopatia wątrobowa (ale pewności nie ma, że to to). W skrócie - wątroba źle przerabia białko - wytwarza się amoniak który zatruwa organizm .Leczenie takie jak zastosował mój wet. Dzisiaj pogadam z wetem by na kilka dni w ogóle białko odstawić - same warzywka.

Posted

No tfu tfu chyba mamy przełom. Kajcia dzisiaj mniej łazikowała, zaczyna łapać kontakt wzrokowy. Jak jechałam do wetów to wyglądała przez okno i patrzyła już w oczy wetów. Więc chyba się odtruwa :) No i przeszły drgawki.
Ustalenia: przechodzimy na spirulinę co weszka doradziła. Wg wetów to spirulina jest i dla ludzi dobra i nawet nie wiedzieli, że jest juz specjalna dla psów. Tak, że przy okazji mała reklama sklepu weszki :). Ten preparat zawiera wszystko co Kajci teraz potrzeba: aminokwasy, wit. z grupy B i żelazo no i wiele innych. Przechodzimy na dietę warzywną (ziemniaki, buraki, jabłka). Znalazłam na wątku wątrobowym. Napisał o niej m@d (niektóre z was wiedzą kto :) ). Zostawiamy żółtko.
No i czekamy na efekty ...
Ech lepiej mi dzisiaj ...

Posted

No i powiedział mi wet dzisiaj, ze gdyby nie to, że Kajcia w tak dobrej kondycji (nie zatuczona i wybiegana) to by już nie żyła ... No i, że zareagowaliśmy, że coś nie halo jednak z nią.

No a Sandra dawaj foty swoich psów. :)