Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 254
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Krótka relacja z dnia dzisiejszego.
Adopcja bez problemów, biorąc pod uwagę Paluchowe standardy można by rzec że "luzik".
Ze schroniska Malwina pojechała do naszej zaufanej lecznicy na USG i ogólny przegląd.
Malwina ma:
- anginę, powiekszone więzy chłonne, bardzo wysoką temperaturę i paskudnie wyglądające gardło
- stan zapalny gruczołu okołoodbytowego
- zapalenie grudkowe trzeciej powieki
- kamień na zębach
- niedrożny kanał słuchowy prawego ucha - zarośmiety - nasz wet mówi że czegoś takiego nie widział, wygląda na stary uraz lub wadę wrodzoną
Na anginę dostała Augumentin, na zapalenie gruczołu Distreptaze, do oczu Tobradex. Kamień będzie usuwany za parę tygodni jak się poprawi stan ogólny, jeśli Tobradex nie pomoże to będzie także zabieg powieki. Malwina ze wzgledu na anginę zostaje na razie u nas, do DT pojedzie jak się trochę podleczy.
USG nie wykazało żadnych problemów w jamie brzusznej. Zbadany został dziś też kał pod kątem pasozytów - wynik negatywny.
Nie udało się dziś zrobić RTG na dysplazje (Gagarina nie robi dysplazji w weekendy) i badania krwi (Malwina jadła śniadanie) W związku z tym że zostaje na razie u nas zrobimy w poniedziałek.
Malwina została wykąpana i tymczasem wygrzewa się w łazience

Posted

Biedactwo sliczne. W sama pore ją zabraliscie ze schronu.
Swoją droga, to nie leczy sie psiakow w schronisku?:shake: Przeciez musiała juz dawno wymagac podania antybiotyku.:-(

Posted

Ptysia owczarkowa juz czyściutka :lol:, super szybka akcja !!!. A moze ta angina to przez ucho? czy vet coś podejrzewał w sprawie ucha? mówiłeś też, że ma biegunki, może lepsza karma i lek pomogą, może nie ma alergii

Posted

Jaka ona slodka w tym reczniku, biedulka kochana. Wreszcie jej sie zycie odmieni. W jakim jest stanie psychicznym?
Wplace obiecane pieniadze w przeciagu kilku dni. Moze od razu z gory za 3 miesiace. Trzymaj sie Malwinko! :iloveyou:

Posted

Malwinka dziś miała pobraną krew - wyniki jutro. Ogólnie jest z nią coraz lepiej. Zmiana karmy zdecydowanie poprawiła funkcjonowanie psa. Wypróżnia się znacznie rzadziej i o wiele lepiej to wygląda - dziś już właściwie "normalnie" to znaczy jak u zdrowego psa. Je bardzo chętnie, apetycik ma. Ma też bardzo dobry humor, zaczepia do zabawy nasze psy i próbuje rozrabiać i szaleć. Niestety ze względu na anginę spacery na razie krótkie - chociaż Malwina bardzo by chciała biegać i szaleć z Tesią.
Morisowa od wczoraj chora więc rozliczenie wpływów się troszkę opóźni. Ja jutro zrobię podsumowanie dotychczasowych wydatków.

Posted

Alter Ego napisał(a):
Jaka ona slodka w tym reczniku, biedulka kochana. Wreszcie jej sie zycie odmieni. W jakim jest stanie psychicznym?

Jest całkiem nieźle, ale to wynika z jej psychiki, Malwina po prostu wszystkich kocha i uśmiecha się do całego świata. Zawsze wesoła i pogodna.
A co do ręcznika, Malwinka to ewenement - jedyny pies który po kąpieli grzecznie dał sie zawinąć w ręcznik i go natychmiast nie zrzucił :-)

Posted

KWL napisał(a):
Malwinka dziś miała pobraną krew - wyniki jutro. Ogólnie jest z nią coraz lepiej. Zmiana karmy zdecydowanie poprawiła funkcjonowanie psa. Wypróżnia się znacznie rzadziej i o wiele lepiej to wygląda - dziś już właściwie "normalnie" to znaczy jak u zdrowego psa. Je bardzo chętnie, apetycik ma. Ma też bardzo dobry humor, zaczepia do zabawy nasze psy i próbuje rozrabiać i szaleć. Niestety ze względu na anginę spacery na razie krótkie - chociaż Malwina bardzo by chciała biegać i szaleć z Tesią.
Morisowa od wczoraj chora więc rozliczenie wpływów się troszkę opóźni. Ja jutro zrobię podsumowanie dotychczasowych wydatków.

Supero wiesci!!! :) Malwinka Rozrabiara zaczyna sie rozkrecac! Choroba wyraznie zaczyna odpuszczac skoro humorek jest!

Posted

Melduję się! Od poniedziałku jestem na zwolnieniu, od weekendu nawet komputera nie włączałam. Ale już się pozbierałam :p

Angina Malwiny rzeczywiście została w schronisku przegapiona, ale to musiało akurat się zacząć. Sunia miała apetyt ogromny jak zwykle, nie kaszlała, zachowywała się jak zawsze - ani opiekun ani wolontariusz nie zauważył różnicy w zachowaniu/
samopoczuciu :oops: Dopiero jak nasz wet chciał obejrzeć zęby i otworzył pysk, to objawiło się czerwone gardełko. Niestety w warunkach schroniska o wiele trudniej zauważyć rzeczy, których u swojego psa w domu by się nie przegapiło.

Za to dobra wiadomość jest taka, że wstępnie wykluczamy problemy z trzustką a także alergię pokarmową (objawowo nie pasuje wg naszego weta). Najprawdopodobniej Malwina ma tylko wrażliwy, delikatny przewód pokarmowy i musi mieć dobrej jakości karmę, coś typu sensitive.
Obecnie je to, co akurat dla niej dostaliśmy od znajomych, czyli Hill's weterynaryjny, który ma za zadanie ograniczenie nietolerancji składników pokarmowych i składników diety. I w ciągu trzech dni trawienie uregulowane, kupki ładne i dwa razy dziennie :)

Malwina w mieszkaniu grzeczna, czyściutka. Trochę marudno-jęcząca, ale jest coraz ciszej, więc się chyba powoli ogarnia dziewczyna w nowej sytuacji.
Na spacerach bardzo chce się bawić, ale ma zerową kondycje. Tesia przeszczęśliwa, bo owczarek nie ma szans jej dogonić :eviltong: Malwa chwilę biega a zaraz pada zmęczona i bez sił.

Mam nadzieje, że do weekendu będzie już się nadawać do wyjazdu do hoteliku, bo choć nie sprawia problemów to jednak jest .... siódmym psem u nas... w mieszkaniu w bloku... a to jednak już troszkę za dużo ;) i zgodziłam się na nią tylko awaryjnie.

Posted

Deklaracje stałe:
Alter Ego 10 zł
KWL 10 zł
Kuba Ł z FB 30 zł
Ewa&Duffel 10 zł
Cantadorra 10 zł
Jola S spoza dogo 30 zł
_______
100 zł

Deklaracje jednorazowe:
wiga138 - 90 zł
Małgosia S od bela51 - 20 zł
Bjuta - "coś"
magdyska25 - "coś"
Smakołyki Psismaczki 150 zł

Apsa - transport

Wpłaty:
30 - Katarzyna W. Warszawa z fb
10 - Ewa L. Mragowo z fb
19 - Jakub Ł Łódź z fb
20 - magdyska25
30 - Bjuta
150 - Tomasz L. Tychy (Smakołyki Psismaczki) z fb
30 - Jolanta S. Warszawa
90 - wiga138
20 - Małgosia S. od bela51
10 - kwl
______
409 zł

mam jeszcze jedną dziwnie opisaną wpłatę 20 zł "DLA NOEMI" od Ceri Sp. z o.o. w imieniu: Kasia S - czy ktoś się przyzna?

Posted

[quote name='morisowa']Deklaracje stałe:
Alter Ego 10 zł
KWL 10 zł
Kuba Ł z FB 30 zł
Ewa&Duffel 10 zł
Cantadorra 10 zł
Jola S spoza dogo 30 zł
_______
100 zł

Deklaracje jednorazowe:
wiga138 - 90 zł
Bjuta - "coś"
magdyska25 - "coś"

Apsa - transport

Wpłaty:
30 - Katarzyna W. Warszawa
10 - Ewa L. Mragowo
19 - Jakub Ł Łódź
20 - magdyska25
30 - Bjuta
150 - Tomasz L. Tychy (Smakołyki Psismaczki?)
30 - Jolanta S. Warszawa
90 - wiga138
10 - kwl
______
409 zł

czy ktoś z osób wymienionych w deklaracjach stałych przyznaje się do którejś z trzech pierwszych wpłat? czy są od osób z fb?

mam jeszcze jedną dziwnie opisaną wpłatę 20 zł "DLA NOEMI" od Ceri Sp. z o.o. w imieniu: Kasia S - czy ktoś się przyzna?

30 - Katarzyna W. Warszawa
10 - Ewa L. Mragowo
19 - Jakub Ł Łódź
150 - Tomasz L. Tychy (Smakołyki Psismaczki?)

To osoby z fb. Dziękuję za info :)
Później na fb podziękuję darczyńcom :)

Posted

ok, to dopiszę to w rozliczeniu, żeby było jaśniej :)

Wszystkim wpłacającym bardzo dziękuję :Rose: a dodatkowe serdeczne podziękowania dla Marinki za prowadzenie wątku na fb :Rose:

Posted

Rozliczenie wydatków na 9.02.11

Wizyta w lecznicy w tym:
- USG jamy brzusznej
- badanie kału
- ogólne przebadania psa
110 zł
Wykupienie leków w aptece (pozycje 1,2 i 4)
58,36 zl
Pobranie i analiza krwi
60 zł
Arthrofos 30 tabl.
10 zł
Razem 238,36 zł
Czyli 409-238,36=170,64

Malwinka ma 170,64 zł na plusie

Posted

kwl, dopisz jeszcze 10 zł za Arthrofos (oddałam Malwinie 30 tabl z opakowania, które kupiłam swojemu psu za 34,50 - 90tabl) - to preparat z glukozaminą i chondroityną, dr Czajka zalecił podawać jakieś suplementy na stawy.
150 zł potrzebne będzie za pierwszy miesiąc w hoteliku
12,44 - tyle zostaje, a wypadałoby jeszcze zrobić rtg w kierunku dysplazji

[quote name='magdyska25']Magda- 7 psów w bloku. Jak Ty to dziewczyno ogarniasz? Ja przy 3 psach mam problem ;)
7 to za dużo ;) z szóstką dajemy radę, 4-5 to już przyjemny komplecik (zależy też jaki zestaw psów się trafi) a z samą naszą trójką podstawową to już by jakoś tak pusto było ;)

edit.
wpłynęło 20 zł od Alter Ego (za dwa miesiące), dziękuję :)

Posted

[quote name='morisowa']Deklaracje stałe:
Alter Ego 10 zł
KWL 10 zł
Kuba Ł z FB 30 zł
Ewa&Duffel 10 zł
Cantadorra 10 zł
Jola S spoza dogo 30 zł
_______
100 zł

Deklaracje jednorazowe:
wiga138 - 90 zł
Bjuta - "coś"
magdyska25 - "coś"

Apsa - transport

Wpłaty:
30 - Katarzyna W. Warszawa z fb
10 - Ewa L. Mragowo z fb
19 - Jakub Ł Łódź z fb
20 - magdyska25
30 - Bjuta
150 - Tomasz L. Tychy (Smakołyki Psismaczki) z fb
30 - Jolanta S. Warszawa
90 - wiga138
10 - kwl
______
409 zł

Kasia S. to znajoma z fb :)
Już melduję o dotarciu przelewu :)

Posted

Kupiłam dziś Malwince jeszcze osłonowe "bakterie" ze względu na antybiotyk, który bierze.

I jeszcze dopowiem, że rtg odłożone na potem, bo rtg na dysplazję robi się w premedykacji, a na razie Malwina nie nadaje się do narkozy. Za to za jakiś czas (jak skończy leki i będzie w lepszym stanie ogólnym) połączymy badania z zabiegiem usunięcia kamienia i zabiegiem oczu.