Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

anett napisał(a):
a konkretniej można?
Jakie są objawy, podejrzenia? jakich wymaga badań?

Objawy na dziś to głównie rozwolnienie i chudość. Weci schroniskowi dawno temu zapisali jej dietę intenstinal. I jak to jadła, to rzeczywiście z przewodem pokarmowym było ok. Ale diety bywają a nie są, więc na co dzień Malwinka je zwykłe puszki. Wcina dużo (apetyt ma ogromny), tyć nie tyje a kupy robi paskudne. Swego czasu jadła z darów Acanę, ale to tez jej nie służyło. Podejrzenia schroniskowe - albo jakaś alergia pokarmowa, albo taki wrażliwy przewód pokarmowy. Do tego Malwina miała problemy ze skórą, nawracające zapalenie uszu i oczu.
Nie wiadomo ile z tych problemów wynika wyłącznie z warunków w jakich przebywa delikatny pies, ze stresu i z tego, że suka źle znosi schr psychicznie a ile z tego, że jest chora i będzie sprawiać problemy także w domu. A ludzie gdy tylko słyszą, że specjalna dieta, rezygnują....
No i jeszcze ma podejrzenie dysplazji stawów biodrowych. Miała mieć zrobione rtg. Nie miała. Za to ma zapisany Carprodyl.
I to wszystko. Trzeba by po prostu zobaczyć jak będzie w normalnych warunkach z dobrą karmą, a jak będzie dalej kiepsko to szukać przyczyny.
Niestety przeciętni adoptujący chcą psa "gotowego" a nie "psa z niespodzianką".

• Replies 254
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ponieważ podejrzewano dysplazje, zapisano jej Carprodyl. Rtg w końcu jej nie zrobili. Ponieważ chodzi dobrze, nie bierze przeciwzapalnych, bo po co jej szkodzić .?
(Malwinka miała gorszy czas, wtedy zgłoszono problemy z chodzeniem, od wielu miesięcy nie widać, żeby było coś nie tak)

Posted

Dobry początek :-) dziękujemy Alter Ego !
Podwajamy - także 10 zł :-) naprawdę na wiele więcej mnie dziś niestety nie stać :-(
Mam nadzieję jutro się dokładnie wyjaśni na co zbieramy i ile.

Posted

Malwinka to po pierwsze bardzo wesoła sunieczka, łagodna do całego świata, chce biegać i się bawić. Może nie najmądrzejsza ;) :evil_lol: (oberwę za to od kwl'a :eviltong: ) ale za to bardzo sympatyczna. Taka sierotka. Potencjalnie bardzo ładny i fajny pies.

Jak się ją odchucha w dt to się będą bili o nią!
A tak mija właśnie rok jej pobytu w schronisku, rok zmarnowanej młodości :-(

Potrzeba minimum 150 zł za sam pobyt a do tego badania, karma.

Posted

Dzięki, Apso!

Potwierdzone, jest miejsce dla Malwinki!
Kojec, ale głównie bieganie po całym podwórku, towarzystwo dwóch psów i opieka Pani. Koszt to 150 zł miesięcznie + karma.
Zanim ją wyciągniemy musimy mieć więcej deklaracji, bo potem nie damy rady...

Posted

Na FB nas nie ma - nie mamy czsu na jeszcze jeden portal - proszę jeśli ktoś ma czas, chęci i możliwości niech wystawi akcję na Malwinkę

Posted

Malwinka to cudo :-) Wspaniała kochana sunieczka :-) Ona mówi ty na mnie warczysz ? To ja cię poliżę :-) Kocha wszystkie psy i ludzi - jak mozemy ją tak zostawić ?

Posted

KWL napisał(a):
Na FB nas nie ma - nie mamy czsu na jeszcze jeden portal - proszę jeśli ktoś ma czas, chęci i możliwości niech wystawi akcję na Malwinkę

Poprosiłam jedna osobe z dogo. Ja niestety tez jestem ciemna , choc mam załozone konto na FB.

Posted

morisowa napisał(a):
Objawy na dziś to głównie rozwolnienie i chudość. Weci schroniskowi dawno temu zapisali jej dietę intenstinal. I jak to jadła, to rzeczywiście z przewodem pokarmowym było ok. Ale diety bywają a nie są, więc na co dzień Malwinka je zwykłe puszki. Wcina dużo (apetyt ma ogromny), tyć nie tyje a kupy robi paskudne. Swego czasu jadła z darów Acanę, ale to tez jej nie służyło. Podejrzenia schroniskowe - albo jakaś alergia pokarmowa, albo taki wrażliwy przewód pokarmowy. Do tego Malwina miała problemy ze skórą, nawracające zapalenie uszu i oczu.
Nie wiadomo ile z tych problemów wynika wyłącznie z warunków w jakich przebywa delikatny pies, ze stresu i z tego, że suka źle znosi schr psychicznie a ile z tego, że jest chora i będzie sprawiać problemy także w domu. A ludzie gdy tylko słyszą, że specjalna dieta, rezygnują....
No i jeszcze ma podejrzenie dysplazji stawów biodrowych. Miała mieć zrobione rtg. Nie miała. Za to ma zapisany Carprodyl.
I to wszystko. Trzeba by po prostu zobaczyć jak będzie w normalnych warunkach z dobrą karmą, a jak będzie dalej kiepsko to szukać przyczyny.
Niestety przeciętni adoptujący chcą psa "gotowego" a nie "psa z niespodzianką".

no to klops - to samo co nasz Ramzes - brzydkie koopy - badania miał porobione..trzustka ok....je Hilsa Id - do oporu...troche przytył..troszeczkeeeee...teraz juz dostaje wypełniacz w postaci Ariona dla duzych ras

Posted

bela51 napisał(a):
Poprosiłam jedna osobe z dogo. Ja niestety tez jestem ciemna , choc mam załozone konto na FB.

Jestem na Twoje wezwanie.
Oto wydarzenie ślicznej Malwinki na fb:

http://www.facebook.com/event.php?eid=194247040586173&pending

Kochani jeśli chcecie zbierać tam pieniążki (a takie jest przecież założenie) potrzebne będzie konto do wpłat.
Może jakaś organizacja zechce Wam udostępnić swoje konto, jeśli nie to proszę o pw z namiarami :)