Jump to content
Dogomania

Na chwilę obecną 11194zł długu.Bardzo prosimy jeśli ktoś może nam pomóc.Długi w lecznicy,w hoteliku,za karmę.....Bezdomne szczebrzeszyniaki PROSZA O POMOC

Recommended Posts

Posted
14 godzin temu, Isiak napisał:

Ale że co???? Świnki?????

Dokładnie, świnki. Wet ma jeszcze inne zwierzaki, których ludzie chcieli się pozbyć. 

Posted
9 godzin temu, Murka napisał:

Dokładnie, świnki. Wet ma jeszcze inne zwierzaki, których ludzie chcieli się pozbyć. 

Masakra :( Moja wetka miała szczurka i sunię, które też były przyniesione do uśpienia.

Posted

Dzisiaj wróciły z Izbicy czarna Mamba i tri ze wsi. Obie odstawiłyśmy w miejsce bytowania z zapasem karmy, prosto do rąk pań które tam w miarę się nimi opiekują.

Tri jak tri - to półdzikuska, mogłaby się oswoić jak Busia i inne z tamtego miejsca na wsi, ale wymagałoby to czasu i DT a na chwilę obecną brak DT. Nie będzie już rodziła, ma jedzenie i opiekę, więc źle nie jest.

Mamba jest miłą kotką, trochę przestraszoną, ale otwiera się na człowieka. Miałam ją dwa dni w domu i nadawałaby się spokojnie, więc myślę o zrobieniu jej ogłoszenia i gdyby trafił się domek, zabierze się ją z miejsca bytowania.

Posted

W ostatnich dniach zaczęłyśmy z Dorą działanie na jednej z działek, gdzie jest trochę kotów do wyłapania. 

Wczoraj tj. 05.08.2021 złapany został jeden maluch taki faaaajny, srebrny

Dzisiaj tj 06.08.2021 złapane bure coś i pojechało do Izbicy na zabieg, wróci po zabiegu bo bardzo dzikie.

Bure już spakowane do podróży

20210806_123448.jpg

Do złapania są jeszcze 3 maluchy, mama maluchów i burobiały kocurek którego zdjęcie wklejałam tam gdzieś wyżej, ale nie pojawia się ostatnio, a w sumie cała łapanka głównie na niego, bo kicha.

Maluch srebrny jest u mnie i choć wychowany w dziki sposób, myślę że się oswoi, choć nie będzie to bardzo szybko. Chyba kotka, ale jeszcze nie oglądałam mocno, zawija ogonek i dziczy. Dotykany fuka i kuli się, wczoraj warczał, dziś już nie. Udało mi się rano sprowokować mruczenie jak zaczęłam go bardzo głaskać. Boi się człowieka ogólnie, ale z ręką powoli się oswaja. Odzywa się do przebywających poza kennelem Maleństwa i Melisy, tęskni pewnie za mamą i rodzeństwem 😞  Mam nadzieję że uda się nam szybko ogarnąć mu towarzystwo. Wiekowo raczej 3-4 miesiące. Robi dość brzydką kupę i robi ją wszędzie tylko nie w kuwecie. Dostał od razu odrobaczenie. Pozytywna rzecz - umie się bawić :) Fajnie zareagował na machanie wędką i sznurkiem. 

20210806_191343.jpg

• Like 2
Posted

Te dziczki nie przeżyłyby,może uda sie nam złapać dzisiaj kolejnego

bo siwulek chce się do kogoś przytulic,najlepiej do rodzeństwa

to bure w łapaku to chyba kotka

dzikie,bo złapaniu buczało,ale pózniej,jak widać na zdjęciu, z ciekawościa zaglądało co sie dzieje

ta kocina kilka miesięcy temu była puchata,śliczności,teraz zabiedzona,futerko matowe:(,

raz udało mi się odrobaczyć, i codziennie chodzę je karmić, w sumie jest ich tam 8

,dlatego musimy wyłapać, dorosłe do kastracji,maluchy najlepiej do ds

dorosłe będą musiały tam wrócić,nie ma dt 

głodne nie będą ,bo jedzenie zaniosę,ale w razie choroby to nikt tam tym kotom nie pomoże:(

• Like 1
Posted

Dziewczyny, czy wysłać Wam kawałki bawełny jak poprzednio i polarowe kocyki ewentualnie do pocięcia do budek na zimę? Jeżeli tak, to na czyj adres?

Posted

Mam do Was ogromną prośbę ,potrzbuję rady

w sobotę znalazłam młodą jaskółeczkę,druga zginęła pod kołami samochodu

zabrałam ja,bo nie miałaby możliwości przeżycia, dworzec autobusowy,dużo ludzi

karmie ja robakami,co robie z tymi robakami nie chcielibyście wiedzieć,kosztuje mnie to dużo ,bardzo dużo stresu, karmię co 2 godziny,a,żeby ja nakarmic w pokoju,muszę zamykać w łazience Molke,a ona czuje pismo nosem,i wogóle nie chce tam wchodzic

w dodatku nie mam jej gdzie trzymać, w pokoju mam ptakożerną kotke

trzymam ja na balkonie w kontenerku,ale tak nie może być,ona ma mało czasu,żeby nauczyc się wzbijać w górę

w kontenerku nie ma takiej możliwości

a samo karmienie nie wystarczy

jaskółka musi odlecieć ze stadem,w żadym miejscu /prawdopodobnie/ nie przeżyje zimy

nie wiem co dalej

sue dzwoniła do Ośrodka Re Dzikich ZW ,ale nie moga przyjąć

trzeba sie spieszyć,nie ma dużo czasu,bo za ok. 2 tygodnie jakółki odfruwają

poproszę sue o wstawienie fotek

Posted

A z jakim ośrodkiem sie kontaktowalisciea? Sprobuj zadzwonic do osrpdka w Jabłonnej to chyba najblizej Was prawda?

https://m.facebook.com/pages/category/Nonprofit-Organization/Stowarzyszenie-Leśne-Pogotowie-Ośrodek-Rehabilitacji-Dzikich-Zwierząt-1944869645843167/?locale2=pl_PL

Ale moze jej potrzeba tylko pare dni do odlotu i dasz sama rade. Zadzwon po porade do opolskiego ośrodka Avi oni maja mega doświadczenie z ptakami podpowiedza czym karmic bo to mega wazne. 

https://m.facebook.com/OpolskieCentrumAvi/

Posted

Ja dzwoniłam pod numer 600 621 121 który dostałam od Dory, że to jest do Jabłonnej. 

Pani bardzo miła i wydaje się kompetentna, życzliwa, niestety tak jak wspomina Isabel pani wyjeżdża. Tylko teraz gdzie ja dzwoniłam, czy Jabłonna i Stowarzyszenie p. Leny to jest to samo?

Posted

Ok, uf. 

Kontaktowalam się też z panią prezes z Opola, doradziła w sprawie jedzenia, znalazłam jeszcze kilka stron związanych z opieką nad ptakami ale nie odpisują na razie.

Posted

Jak tam dziewczyny, macie odzew z ogłoszeń o kociaki? U mnie posucha nadal, tylko jedno marne pytanie miałam o Migdała wysłane o 2.00 w nocy...

W tym, że adopcje stanęły jest taki plus, że Kaktus się dość fajnie oswaja. Bardzo chce się bawić z innymi kotami, ale tylko kociakom się to podoba (świetnie się z nimi bawi, taki wujek z niego:)). Już się prawie w ogóle nie boi człowieka i jego bliskości, jest ciekawski, często przyłazi i patrzy co robię. Zdarza się, że plącze się przy nogach i można go wtedy pogłaskać. Jeszcze nie czuje się z tym super komfortowo, ale nie odskakuje jak oparzony jak niegdyś; po paru głaskach jednak powoli odchodzi. Jak pomyślę jakie były początki to aż trudno w to uwierzyć. Nie zdziwię się jak niedługo będzie sam właził na kolana.

• Like 3