Szamanka Posted November 15, 2011 Posted November 15, 2011 [B][COLOR="darkgreen"]Usunęłam posty nie związane z tematem.[/COLOR][/B] Quote
farabutto Posted November 29, 2011 Posted November 29, 2011 Mój komentarz do kwestii tytułowej jest taki, że to co wydawało się, że będzie pomagało zwierzętom, de facto w nie uderza! Warto odkryć dlaczego tak się stało ponieważ wszystko wskazuje na to, że inicjator i twórca tej zmiany chce kontynuować swoją szlachetną misje i w tym celu, jako pierwszy, zapisał się już do nowoutworzonego Parlamentarnego Zespołu Przyjaciół Zwierząt. [URL]http://www.sejm.gov.pl/SQL2.nsf/skladzesp?OpenAgent&97[/URL] Quote
pixel Posted December 10, 2011 Posted December 10, 2011 [quote name='farabutto']Mój komentarz do kwestii tytułowej jest taki, że to co wydawało się, że będzie pomagało zwierzętom, de facto w nie uderza! Warto odkryć dlaczego tak się stało ponieważ wszystko wskazuje na to, że inicjator i twórca tej zmiany chce kontynuować swoją szlachetną misje i w tym celu, jako pierwszy, zapisał się już do nowoutworzonego Parlamentarnego Zespołu Przyjaciół Zwierząt. [URL]http://www.sejm.gov.pl/SQL2.nsf/skladzesp?OpenAgent&97[/URL][/QUOTE] Niech zgadnę...Przewodniczący ma nadzieję też iść w ministry po paru saltach na zwierzęcej trampolinie? Quote
ata Posted December 12, 2011 Posted December 12, 2011 Jeżeli jeszcze nie było ..... to proszę .. [URL]http://www.facebook.com/elzbieta.jazwiecka[/URL] Quote
Ola Mikos Posted December 12, 2011 Posted December 12, 2011 Witam serdecznie, od razu chciałam zaznaczyć, że nie jestem trolem :). Czytam Wasz wątek, ale nie znalazłam odpowiedzi. Natomiast temat był poruszany i macie opinie na ten temat. Czy mogę prosić o radę. Reprezentuje serwis z ogłoszeniami o zwierzętach i jestem w kropce. Żeby te ogłoszenia weryfikować, chcieliśmy wprowadzić tylko podział na sprzedaż rasowych=rodowodowych i na adopcje. Jednak hodowle zarejestrowane, które mogą sprzedawać swoje szczenięta, też mają czasami psy bez rodowodu. Udostępniając kategorie sprzedaży mieszańców, musielibyśmy się liczyć, że pojawią się tam też ogłoszenia od osób prywatnych. Druga kwesta, udostępniając dział Adopcje, myślimy o schroniskach, ale też jest dużo osób, które z dobrym, szczerych pobudek chcą pomóc i szukają też domu dla bezdomnych, ale też dla swoich szczeniąt, a niby też nie można oddać psa. Są psy i nie znikną z dniem 1 stycznia i nie wiem, jak teraz przeorganizować serwis. Proszę Was o opinię. Ola Quote
Agata Balu Posted December 12, 2011 Posted December 12, 2011 [quote name='Ola Mikos']Witam serdecznie, od razu chciałam zaznaczyć, że nie jestem trolem :). Czytam Wasz wątek, ale nie znalazłam odpowiedzi. Natomiast temat był poruszany i macie opinie na ten temat. Czy mogę prosić o radę. Reprezentuje serwis z ogłoszeniami o zwierzętach i jestem w kropce. Żeby te ogłoszenia weryfikować, chcieliśmy wprowadzić tylko podział na sprzedaż rasowych=rodowodowych i na adopcje. Jednak hodowle zarejestrowane, które mogą sprzedawać swoje szczenięta, też mają czasami psy bez rodowodu. Udostępniając kategorie sprzedaży mieszańców, musielibyśmy się liczyć, że pojawią się tam też ogłoszenia od osób prywatnych. Druga kwesta, udostępniając dział Adopcje, myślimy o schroniskach, ale też jest dużo osób, które z dobrym, szczerych pobudek chcą pomóc i szukają też domu dla bezdomnych, ale też dla swoich szczeniąt, a niby też nie można oddać psa. Są psy i nie znikną z dniem 1 stycznia i nie wiem, jak teraz przeorganizować serwis. Proszę Was o opinię. Ola[/QUOTE] Zaznaczam, ze nie jestem prawnikiem ale sądzę, że mozna podzielic oferowane sprzedawane psy na "rasowe" i "w typie rasy" tak jak zrobiono to w ustawie o ochronie zwierząt, w części dotyczącej ras zakwalifikowanych jako agresywne " w typie rasy" oznacza to, ze pies pasuje do wzorca rasy, ale nie ma rodowodu. Na tomiast "adopcje" dotycza wszystkich psów bezdomnych szukających domu i sa nieodpłatne natomiast wymagaja spisania umowy adopcyjnej z tymczasowym posiadaczem (schronisko, organizacja, wolontariusz) Czyli wypada że bez 3 opcji się nie obejdzie Quote
Ola Mikos Posted December 12, 2011 Posted December 12, 2011 Witam, bardzo dziękuje Pani Agato. Też mi chodziło o to, że jeżeli nie można sprzedawać psów z niekontrolowanych źródeł, to czy my powinniśmy pozwalać na emisje tego typu ogłoszeń. Ta kategoria "w typie rasy", czy mieszańce, będzie na to pozwalała. Pozd. Quote
pixel Posted December 13, 2011 Posted December 13, 2011 [quote name='Ola Mikos']Witam, bardzo dziękuje Pani Agato. Też mi chodziło o to, że jeżeli nie można sprzedawać psów z niekontrolowanych źródeł, to czy my powinniśmy pozwalać na emisje tego typu ogłoszeń. Ta kategoria "w typie rasy", czy mieszańce, będzie na to pozwalała. Pozd.[/QUOTE] Ja to bym Ci proponował przeczytać dokładnie ustawę. Gdzie tam jest napisane, że nie można ogłaszać szczeniaków? Zgodnie z ustawą nie wolno rozmnażać i wprowadzać do obrotu poza miejscem chowu i hodowli. Ogłaszanie nie jest jeszcze wprowadzaniem do obrotu, a tym bardziej rozmnażaniem. Więc z czym masz problem? Quote
Ada-jeje Posted December 13, 2011 Posted December 13, 2011 [quote name='pixel']Ja to bym Ci proponował przeczytać dokładnie ustawę. Gdzie tam jest napisane, że nie można ogłaszać szczeniaków? Zgodnie z ustawą nie wolno rozmnażać i wprowadzać do obrotu poza miejscem chowu i hodowli. Ogłaszanie nie jest jeszcze wprowadzaniem do obrotu, a tym bardziej rozmnażaniem. Więc z czym masz problem?[/QUOTE] Chyba zartujesz? jesli nie wolno rozmnazac to skad sa szczeniaki do oglaszania? Chyba nie bocian je przyniosl? Quote
pixel Posted December 13, 2011 Posted December 13, 2011 [quote name='Ada-jeje']Chyba zartujesz? jesli nie wolno rozmnazac to skad sa szczeniaki do oglaszania? Chyba nie bocian je przyniosl?[/QUOTE] Nie bocian, ale rodzice mogli zostać rozmnożeni nie w celu handlowym. Może przez przypadek? Może w celu zaspokojenia psiej chuci? A może w celu rozdania szczeniaków gratis? Już widzę udowadnianie w sądzie działania sprawcy z zamiarem... :evil_lol: Tak czy siak, ogłaszanie szczeniaków nie jest zabronione! Quote
funia Posted December 13, 2011 Posted December 13, 2011 zobaczcie co dostałam na pw Już nie mam spokoju .... [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/14/36895515095717351163517.jpg/][IMG]http://img14.imageshack.us/img14/9819/36895515095717351163517.jpg[/IMG][/URL] Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL] Quote
kokula Posted December 13, 2011 Posted December 13, 2011 Już mam nockę z głowy. Okropny obrazek. To pewnie chodzi o to co się dzieje z bezdomnymi psami na Ukrainie w związku z nadchodzącym Euro 2012. Quote
farabutto Posted December 13, 2011 Posted December 13, 2011 [FONT=Verdana]Przebrnąłem przez tekst ustawy i uważam, że wszystkie te regulacje z powodzeniem mogłyby funkcjonować w wielu krajach. W Polsce są problemy, bo zwykle każdy z nas, zamiast stosować przepisy zgodnie z intencją ustawodawcy, szuka dziury w całym.To źle rokuje naszym Braciom. [/FONT] Quote
Ada-jeje Posted December 13, 2011 Posted December 13, 2011 [quote name='pixel']Nie bocian, ale rodzice mogli zostać rozmnożeni nie w celu handlowym. Może przez przypadek? Może w celu zaspokojenia psiej chuci? A może w celu rozdania szczeniaków gratis? Już widzę udowadnianie w sądzie działania sprawcy z zamiarem... :evil_lol: Tak czy siak, ogłaszanie szczeniaków nie jest zabronione![/QUOTE] Twoj cytat: Zgodnie z ustawą nie wolno rozmnażać i wprowadzać do obrotu poza miejscem chowu i hodowli. Owszem masz racje ze nie jest zabronione oglaszanie szczeniakow. Znajac zapis w ustawie, gdyby to odemnie zalezalo, zazyczyla bym sobie udokumentowania ze osoba rozmnozyla psy zgodnie z zapisem w ustawie. Quote
Karmi Posted December 13, 2011 Posted December 13, 2011 [quote name='farabutto'][FONT=Verdana]Przebrnąłem przez tekst ustawy i uważam, że [U]wszystkie[/U] [U]te regulacje z powodzeniem mogłyby funkcjonować w wielu krajach. W Polsce są problemy, bo zwykle [B]każdy z nas[/B], zamiast stosować przepisy zgodnie z intencją ustawodawcy, szuka dziury w całym.To źle rokuje naszym Braciom.[/U] [/FONT][/QUOTE] Niektórzy [B]Z NAS[/B]... przykre to.... :-( Quote
donia11 Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 Albo ktoś zgrywa głupa... albo sorry nim jest.:crazyeye: Proponuje jeszcze raz wgryźć się w ustawę. "Rozmnażanie i sprzedaż poza miejscem hodowli". Pseudohodowca szuka furtki? no to może się zdziwić. Jest też zapis o obligatoryjnej sterylizacji/kastracji. Jeśli ktoś szuka furtki i pisze o tym oficjalnie to żal mi takiego delikwenta a przede wszystkim jego psów:placz: Quote
donia11 Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 [quote name='Ola Mikos']Witam, bardzo dziękuje Pani Agato. Też mi chodziło o to, że jeżeli nie można sprzedawać psów z niekontrolowanych źródeł, to czy my powinniśmy pozwalać na emisje tego typu ogłoszeń. Ta kategoria "w typie rasy", czy mieszańce, będzie na to pozwalała. Pozd.[/QUOTE] Czyli nic się nie zmieni. Mam nadzieję, że takie serwisy będą za to bardzo srogo karane. Pies urodzony w hodowli bez papierów to niby skąd? Jak to w Polsce - aby obejść prawo. Quote
Agata Balu Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 [quote name='Ada-jeje']Twoj cytat: Zgodnie z ustawą nie wolno rozmnażać i wprowadzać do obrotu poza miejscem chowu i hodowli. Owszem masz racje ze nie jest zabronione oglaszanie szczeniakow. Znajac zapis w ustawie, gdyby to odemnie zalezalo, zazyczyla bym sobie udokumentowania ze osoba rozmnozyla psy zgodnie z zapisem w ustawie.[/QUOTE] Ado-jeje ogłaszanie płatne lub bezpłatne nie jest zabronione jeżeli Firma publikująca ogloszenie podaje kontakt do oglaszającego. Firma publikujaca ogloszenie nie ma obowiązku sprawdzania czy zwierzę pochodzi z legalnej czy też nielegalnej hodowli. Natomiast jest to rola organów administracyjnych lub skarbowych które moga sprawdzac czy hodowla jest rejestrowana legalnie czy tez nie. Ciekawam co się bedzie działo na Allegro i innych internetowych sklepikach ze zwierzetami. Quote
pixel Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 [quote name='Agata Balu']Ado-jeje ogłaszanie płatne lub bezpłatne nie jest zabronione jeżeli Firma publikująca ogloszenie podaje kontakt do oglaszającego. Firma publikujaca ogloszenie nie ma obowiązku sprawdzania czy zwierzę pochodzi z legalnej czy też nielegalnej hodowli. Natomiast jest to rola organów administracyjnych lub skarbowych które moga sprawdzac czy hodowla jest rejestrowana legalnie czy tez nie. Ciekawam [B]co się bedzie działo na Allegro i innych internetowych sklepikach ze zwierzetami[/B].[/QUOTE] Nic się nie będzie działo. To znaczy nic nowego. A niby dlaczego miałoby się dziać? Quote
Agata Balu Posted December 15, 2011 Posted December 15, 2011 Ano dla tego, że oferować do kupna można tylko psy z zarejestrowanych hodowli. Ja już myślę o zorganizowaniu akcji "uświadamiania" wystawców psów na Allegro :-) Hodowcy psów rasowych są to naogół osoby zrzeszone w organizacjach kynologicznych i pobieraja tylko zwrot "kosztów produkcji" obciążony zresztą podatkiem. "Okazjonalni hodowcy" mogą psa tylko podarować. Quote
Dana i Muszkieterowie Posted December 15, 2011 Posted December 15, 2011 [quote name='funia']zobaczcie co dostałam na pw Już nie mam spokoju .... [URL="http://imageshack.us/photo/my-images/14/36895515095717351163517.jpg/"][IMG]http://img14.imageshack.us/img14/9819/36895515095717351163517.jpg[/IMG][/URL] Uploaded with [URL="http://imageshack.us"]ImageShack.us[/URL][/QUOTE] To wszystko dzieje się w XXI wieku, to też - można podpisywać petycję: [URL]http://www.ptroa.co.il/petition/[/URL] :-( Quote
Karmi Posted December 16, 2011 Posted December 16, 2011 [quote name='pixel']Nic się nie będzie działo. To znaczy nic nowego. A niby dlaczego miałoby się dziać?[/QUOTE] Szczęśliwie dla zwierzaków nie jest to zależne od Ciebie więc: [URL]http://www.youtube.com/watch?v=MluQZBt_Io0[/URL] Quote
xxxx52 Posted December 16, 2011 Posted December 16, 2011 Mam zapytanie nastepujace. czy uwazacie ,ze psa ktory ugryzl czlowieka (dziecko)sie usypia Czy uwazacie ,ze psa ktory zagryzl czlowieka(dziecko)sie na miejscu zabija? wyczytaklam dzisiaj ,ze huski tak pogryzl glowe malego dziecka ,ze umarlo w szpitalu ,a psa uspono . Quote
Victoria Posted December 16, 2011 Posted December 16, 2011 z tego co ja wiem, usypia sie psa ktory kogos zagryzl lub baaardzo dotkliwie pogryzl Quote
xxxx52 Posted December 16, 2011 Posted December 16, 2011 pogryzienie nie jest rowne pogryzieniu.zagryuienie jest pozbawieniem zycia czlowieka lub zwierzecia.Dlatego powinno sie rozgraniczac i nie w kazdym przypadku usypiac. ja tez bylam pogryziona kilka razy przez psa,ale psom sie nic nie stalo ,uszlo im bezkarnie. Quote
Recommended Posts