tufi Posted March 10, 2005 Posted March 10, 2005 Bo Bigos ma byc na diecie niskobialkowej. Nie stac mnie na karme typu renal royal canin, wiec Bigos dostaje leki mieszane z jedzeniem. Zeby nie dostawal za duzo bialka, to w tej chwili je karme dziewczynek - acane lamb&rice - ona ma jakies 23% bialka; bo we wszystkich karmach dla szczeniat bialko ma min. 29%; w renalu jst to poziom 12% bodajze - ale doszlam tez do wniosku, ze mlody rosnie i tak drastycznie mu tego bialka nie ogranicze. Nie dostaje go w innej postaci skondensowanej - typu nabial. Senior light acany ma 21% bialka - szkoda, ze ten drugi ma tak duzo :(
PIKA Posted March 10, 2005 Posted March 10, 2005 [quote name='tufi'] Senior light acany ma 21% bialka - szkoda, ze ten drugi ma tak duzo :([/quote] Może dlatego, że ten "nasz " light jest dla psow doroslych ale jeszcze nie starych, o normalnym zapotrzebowaniu na bialko :wink: ja tam wlasnie takiej karmy szukalam Inne firmy maja lighty, ale dla seniorów Tuffi a moze spróbuj z Nutra Nuggets, oni mają dla seniorów i Nutra nie jest tak droga jak Royal. Wręcz w hurtowni jak kupowałam poprzednio to cena byla prawie identyczna jak Acany, z tym że za 15 kg, a Acana ma 20 kg :wink: Tylko nie pamietam ile tam bylo bialka :oops:
tufi Posted March 11, 2005 Posted March 11, 2005 No ale ja seniora nie chce dawac :( Idealna by byla karma z ryba, jagniecina lub krolikiem z bardzo niskim bialkiem - zeby dziewczyny tez mogly jesc, bo Bercik na kurczaka jest uczulona.
coztego Posted March 11, 2005 Posted March 11, 2005 Tufi, w karmach Boscha masz mniej białka: Junior Maxi Plus- dla szczeniąt gigantów- 24% Adult Maxi- 21% Sesitive- 21% A nawet mają dietę weterynaryjną (pewnie tańszą od RC)- 13% Acana light ma 27%? Dużo... :hmmmm:
jare1 Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 [quote name='coztego']No i pojechałam dzisiaj do zabrzańskiego sklepu, w którym podobno miała być acana... Jak zapytałam o tę karmę to pan na mnie popatrzył co najmniej dziwnie... :o Muszę odnaleźć numer do dystrybutora i wykombinować jakiś transport, a może wskaże mi inne miejsce... 8) Kurcze, w tym moim mieście jest strasznie kiepsko z karmami... :roll:[/quote] W Zabrzu już jest w 2 sklepach (Centrum i Rokietnica), a na stronie "nay" pisze, że dostawa całego asortymentu (więc chyba 4kg też) w granicach GOP-u jest bezpłatna :) Powstaje pytanie, gdzie jest "Twoje miasto" ? :wink:
coztego Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 [quote name='jare1'] W Zabrzu już jest w 2 sklepach (Centrum i Rokietnica), (...) Powstaje pytanie, gdzie jest "Twoje miasto" ? :wink:[/quote] Moje miasto jest w centrum, Zabrza oczywiście. To w którym sklepie dostanę acanę? 8) Ja ciągle nie jestem przekonana, czy chcę suce dawac jakąś suchą karmę... ale jak już będę miała sklep pod nosem to może kupię na spróbowanie... ;)
Agnes Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 coztego tez mialam dylemat...ale jesli chcesz gdzies z suczydlem wyjechac np na tydzien, nie bedzie wozic ze soba miecha warzyw itp zeby ugotowac, albo jezdzic z ugotowanym - upierdliwe troche, w lato sie moze zepsuc itp. Dlatego daje Azie rano 1/3 dziennej dawki, zeby ise przyzwyczajala do suchej i tolerowala dobrze. Dzieki temu podczas wyjazdu nie ma problemu z karmieniem psa - biore Acane pod pache i tyle :D
jare1 Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 [quote name='coztego'][quote name='jare1'] W Zabrzu już jest w 2 sklepach (Centrum i Rokietnica), (...) Powstaje pytanie, gdzie jest "Twoje miasto" ? :wink:[/quote] Moje miasto jest w centrum, Zabrza oczywiście. To w którym sklepie dostanę acanę? 8) [/quote] Św.Urbana 3 niech Cię nie zmyli, że to wędkarski :)
coztego Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 [quote name='jare1']Św.Urbana 3 niech Cię nie zmyli, że to wędkarski :)[/quote] "Sumik" czy jakos tak? :hmmmm: dzisiaj widziałam ich samochód w mieście i rzuciła mi się w oczy ryba :lol: Sklep wędkarsko-zoologiczny czy jakoś tak mieli napisane... No to zobaczymy.... 8)
greg Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Moje psy po Acanie miały ostra biegunkę. Teraz karmie Hillsem i jest wszystko ok. Wg. mnie ta Acana średnia jest.
Agnes Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 dla twoich psow, ale jak chyba widzisz po tym temacie nie dla wszystkich, naszczescie 8)
cw Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Mojemu Acana słuzy b. dobrze!, nawet lepiej niż Royal!
Magdula Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 Do 5 miesiąca karmiłam Antarka domowym jedzonkiem a od miesiąca jest na Acanie i muszę przyznać że jest świetna-dobrze przyswajalna i wykorzystana, niewiele trzeba żeby nakarmić 30-kilogramowego"szczeniaczka" :D poza tym ma naprawdę niezły skład,pies je ja coraz chętniej,tym bardziej jak cos sie do niej dorzuci,napewno przy niej zostaniemy :D
amokk Posted March 21, 2005 Posted March 21, 2005 Ja karmie swojego pieska Acana od dwoch tygodni i jestem bardzo zadowolona. Jest to pierwsza i jedyna jak do tej pory karmja ktora moj pies je z apetytem, na jej widok slinka mu cieknie, ma sliczna siersc, jest pelen energiia poza tym (nie chcac juz za wiele jej chwalic) w koncu robi ladne kupki.. a naprawde Figo mial straszne problemy z zoladkiem i biegunka wystepowala raz na dwa tygodnie conajmniej. Jak na dzis dzien moge stwierdzic ze karma jest na medal i moge polecic ja kazdemu.. ktorego pies jest niejadkiem i ma problemy z bzruszkiem.
Justa Posted March 25, 2005 Posted March 25, 2005 Zastanawiam się nad przejściem na Acane, ale chciałam zapytac czy jest ona dostępna gdzies w dobrych sklepach zoologicznych w Warszawie? Może ktoś sie orientuje? :roll: Bardzo zależałoby mi na odpowiedzi.
ciacho Posted March 25, 2005 Posted March 25, 2005 wydaje mi się że widziałam ja kiedyś na bazarku przy Hali Mirowskiej, ale w dużych sklepach się widziałam
florance Posted March 25, 2005 Posted March 25, 2005 Justa ale po co Ci w sklepach? Przecież to sama wygoda jak Ci pod nos dowożą...:)
Justa Posted March 25, 2005 Posted March 25, 2005 No tak, ale nie mam gdzie trzymać 20 kg suchej karmy... :-?
Justa Posted March 25, 2005 Posted March 25, 2005 A na stronie jest napisane,że trzeba dopłacać 15 zł! Chyba, że Ty inna bierzesz, bo ja myslałam o adult small breed (czy jakos tak). W każdym razie dla dorosłych psów małych ras.
malawaszka Posted March 25, 2005 Posted March 25, 2005 noto co że jest tak na stronie napisane - dzwonisz do przedtsawiciela i pytasz - u nas nie ma z tym problemu, więc nie sądzę, żeby u Was był 8) a poza tym niedługo wystawa w Wawce i tam na 100% będziesz mogła kupić sama a biorę dokładnie tą samą :fadein:
Justa Posted March 25, 2005 Posted March 25, 2005 Oooo właśnie ;) To na wystawce zakupię !!! Waszunia jestes genialna po rpostu :calus: Tylko żeby czarnej smakowała... :roll: Może maja jakies próbki?
florance Posted March 25, 2005 Posted March 25, 2005 Mają, ale wyślą Ci max 3 próbki po 100 g, a to trochę mało, żeby wypróbować...
Recommended Posts