Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='mestudio']A czy faktura od nas dotarła?[/QUOTE]
Mam chyba 6 faktur w domu, ja wracam za tydzień do Sandomierza, ale może ktoś z domowników mi pomoże tym razem.

Posted

Na pewno robisz kawał dobrej roboty a akcja jest jedną z sensowniejszych na dogo - i chwała Ci za to.
Tym bardziej, że wkładasz w prowadzenie tego tyle pracy nalezy Ci się bezapelacyjnie stanowisko Wodza refundowanych sterylek :evil_lol:- a Twoja decyzja powinna byc ostateczna i rozstrzygająca:eviltong:
Zasady przyznawania dotacji zostały ustalone w 1 poscie i tego się trzymajmy. Jeśli faktycznie trafi sie jakas wyjatkowa sytuacja ( jak wyżej) to mysle że bez łamania zasad skarbonki zawsze znajdzie sie jakiś sposób aby pomóc.

Troche mnie tylko niepokoi wysokośc niektórych opłat - no ale tego czy na prawde ktos zadał sobie trud wyszukania czegos taniego sprawdzic nie jestesmy w stanie - pozostaje wierzyc ,że przynajmniej wiekszośc sięgajac po pomoc tutaj pomyślała tez o innych psach które z tego funduszu dostaną ( lub z braku srodków nie) pomoc.
Chcę w to wierzyć choć obserwacje na dogo niestety wskazują, że pewien egocentryzm także w odniesieniu do "własnych" bezdomniaków nie jest rzadkością

Posted

Jako Wódz :grins: śmiem twierdzić i szczerze, czasami mam dowody, że niektórzy w ogóle się nie targują i po prostu nadużywają akcję..
Bo nie wierzę, że jedni mogą i znajdują upusty, a inni nie. Tym bardziej, że rejony podobne..

Posted

Ja korzystam w sumie z trzech, czyli wszystkich wetów w naszej okolicy i niestety ceny są zbliżone. Ostatnią sunię zawiozłam nawet 20 km od nas ale sterylka aborcyjna, sunia mała i koszt 300 zł. Parę lat temu sterylizowałam w Legionowie moją pudelkę miniaturkę i zapłaciłam za nią 450 zł, za owczarkowatą starszą sunię ponad 600 zł...My mamy chyba drogi rejon chyba , że ktoś zna w okolicy kogoś tańszego, kogo jakimś cudem ja nie znam.

Posted

[quote name='Soema']Jak Wódz :grins: śmiem twierdzić i szczerze, czasami mam dowody, że niektórzy w ogóle się nie targują i po prostu nadużywają akcję..
Bo nie wierzę, że jedni mogą i znajdują upusty, a inni nie. Tym bardziej, że rejony podobne..[/QUOTE]

Zwykle proszę o zniżkę i dostaję, ale bardzo małą. Dla mnie najważniejsze jest, żeby sterylizacja była wykonana dobrze. Nie zawsze ma się możliwość wykonania zabiegu u weta - ideowca, który liczy po kosztach.

W grudniu wpłacę swoją deklarację po raz ostatni i na tym kończę swój udział w akcji. Skorzystałam z pomocy skarbonki sterylkowej raz - mam nadzieję, że to nie było nadużycie.

Posted

hop!
przyznam, że nie bardzo rozumiem co sprowokowało Cie do takiej wypowiedzi i decyzji
Znam ceny w Krakowie i zapewniam że choc nie jest to tanie miasto to mozna sterylizować i za 500-600 zł a nawet więcej i poszukać weta który zrobi to bez specjalnego żebrania o zniżkę za 300-350 ( co dalej nie jest po kosztach). I wcale ta tańsza z definicji nie jest gorzej wykonana - śmiem na konkretnych przykładach twierdzić, że bywa wręcz odwrotnie bo tzw. "renomowane" kliniki lubią doliczac za sam znany adres i nie sa juz zainteresowane zdobywaniem kolejnych klientów ( zwłaszcza tych mniej zasobnych).
I o to tylko chodzi w tej dyskusji. Nikt na tym watku nie zmusza do wypłakiwania się u weta aby zrobił zabieg za darmo albo powierzania suki takiemu który operuje byle jak byle tanio. Apelowałam tylko o odrobinę empatii i choc mały wysiłek aby niepotrzebnie nie obciażać skarbonki jesli [U]tylko jest mozliwośc obniżenia kosztów[/U]- tylko tyle. Czy to tak duzo ,żeby aż poczuć się obrażoną i strzelać focha?

Posted

[quote name='hop!']Zwykle proszę o zniżkę i dostaję, ale bardzo małą. Dla mnie najważniejsze jest, żeby sterylizacja była wykonana dobrze. Nie zawsze ma się możliwość wykonania zabiegu u weta - ideowca, który liczy po kosztach.

W grudniu wpłacę swoją deklarację po raz ostatni i na tym kończę swój udział w akcji. Skorzystałam z pomocy skarbonki sterylkowej raz - mam nadzieję, że to nie było nadużycie.[/QUOTE]
Zupełnie nie rozumiem, po co ta ironia. I w ogóle o co chodzi w Twoim wpisie i co Cię tak zezłościło. Przykro, że podjęłaś taką decyzję, ale każdy ma prawo dysponować własnymi pieniędzmi, nikt tu nikogo do niczego nie zmusza.
I drożej, wcale nie znaczy, że lepiej..
Mnie bokserkę z łańcucha udało się profesjonalnie ciachnąć za 250zł, bo uprosiłam, choć większość woła od 350zł do 500zł, nie zawsze się uda. A wiem, że niektórzy nawet nie szukają, nie pytają innych wetów.

Posted

Doszły faktury:

1. Tomaszów Mazowiecki(Anna K.)

2. Ostrołęka
(przychodnia weterynaryjna "Aga")

3. Starachowice
(gabinet weterynaryjny "cztery łapy")

4. Kraków
(Missieek)

5. Kozienice
(Ewa B.)

6. Magdalenka/Wólka Kosowska, Łazy - pieczątka poczty z Magdalenki, pieczątka kliniki z tego drugiego
(klinika weterynaryjna Redline)

Posted

Wiecie dziewczyny, nie każdy umie prosić (ja nie, dlatego mój TZ się targuje jak przekupa) i jeszcze nie każdy ma wybór wetów w okolicy. W moim mieście na 4 wetów aż jeden wykonuje sterylki - inni mają gabineciki, w których co najwyżej zrobią okład i zaszczepią. Nie żartuję, bo wiele razy próbowałam się u innego weterynarza umówić na sterylkę to za każdym razem były wymówki dziwne, które mnie zaskakiwały.
Poszukałam innego weterynarza w najbliższym mieście i sterylka owszem tańsza wyproszona, ale co z tego skoro paliwa za darmo nie dają i 50 zł i tak przejechane dodatkowo.
Mimo wszystko ceny 600 czy 500 zł to rzeczywiście jakieś wariactwo, szkoda, że coraz więcej materializmu wśród wetów.

Ta faktura z Kozienic to moja - jest w koszulce z fakturą kartka ze wszystkimi danymi.

Posted

LadySwallow, dziękuję za wiadomość. Faktycznie, powinnam była tu napisać już wcześniej.
Gaję wycofujemy. Jest już wysterylizowana, ale koszt sterylizacji obiecała nam pokryć pewna fundacja. Więc póki co niech korzystają inne suki.

Posted

[quote name='bric-a-brac']LadySwallow, dziękuję za wiadomość. Faktycznie, powinnam była tu napisać już wcześniej.
Gaję wycofujemy. Jest już wysterylizowana, ale koszt sterylizacji obiecała nam pokryć pewna fundacja. Więc póki co niech korzystają inne suki.[/QUOTE]

Dzięki za informację. :)

Staram się pomóc Soemie i zebrać suczki zgłoszone do zabiegów i te już po. Staram się to dobre słowo. Zrozumcie - bez odrobiny zaangażowania z każdej strony nie będzie się dało tego uporządkować! Wklejajcie suki zgłaszane do zabiegów według szablonu z pierwszej strony (imię, wątek, koszt i rodzaj sterylki, klinika wet, w której zabieg się odbędzie), informujcie, gdy suki są po zabiegach, [B]wklejajcie chociaż co wątków suk banerki z pierwszej strony![/B] Bo inaczej można odnieść wrażenie, że na wątku wyciąga się jedynie rękę po kasę, szczególnie gdy psa zgłasza osoba mająca deklaracje, a nie będąca odpowiedzialną za psa, co już pozostawiam sumieniu indywidualnych osób...

Posted

co do cen sterylek - wiadomo jak jest, jeden wet zrobi po kosztach, a drugi ma w nosie, że to bezdomna istotka ...
dlatego znów proponuję podawać info o gabinetach, gdzie DOBRZE i choć w miarę tanio mozna ciachnąć suczkę
może stworzyć osobny wątek do tego, a w pierwszym poście umieścić linka do niego? bo tu, nawet jak ktoś coś poleci, to "ginie w tłumie" ;)

Posted

Szwy są drogie, a weci też ludzie i muszą z czegoś żyć. Nikt chleba czy masła nie sprzeda po kosztach, to dlaczego swoją wiedzę i pracę ktoś ma dawać po kosztach ?
Zgadzam się z tym ,że można informować weta ,że sunia jest bezdomna i za sterylizację płacicie z własnej kieszeni lub ze zbiórki prywatnych osób i prosić o zniżkę.
"Mój" wet wie o tym i zawsze za tymczaski bierze mniej.Jak idę ze swoimi zwierzami to płace standardowo.

Posted

[B]chciałam wypisać Misię z kolejki do sterylizacji[/B] bo niestety odnalazł się właściciel i zabrał ją do domu:( uprosiłam ich na zabieg, ale w tej sytuacji kiedy pies już ma dom nie podlega chyba pod waszą skarbonkę?więc jakoś musimy dać radę sami

Posted

[quote name='Poker']Szwy są drogie, a weci też ludzie i muszą z czegoś żyć. Nikt chleba czy masła nie sprzeda po kosztach, to dlaczego swoją wiedzę i pracę ktoś ma dawać po kosztach ?[/QUOTE]
A dlaczego my mamy te koszty pokrywać? ;) Gwarantuję Ci, że 200 zł za małą suczkę, to na pewno nie jest po kosztach.
Dla mnie ta dyskusja jest dziwna. Wszędzie jest tak, że są drożsi i tańsi weci. Zdarzają się tez lekarze, którym tak jak nam zależy na bezdomniakach i dają zniżki - to jest ich dobrowolny wkład w walkę z bezdomnością. Dlaczego z tego nie korzystać? Był tu już taki przypadek, że była sterylka za astronomiczną kwotę, a po kilku miesiącach za POŁOWĘ ceny innej suczki w tym samym mieście - dało się znaleźć kogoś tańszego, bo trzeba było samemu pieniądze nazbierać. I tylko o to chodzi: skarbonka daje pieniądze, to druga strona mogłaby choć minimum dobrej woli wykazać.
I nie mów, że nikt masła czy chleba potrzebującym po kosztach nie daje.

Posted

[quote name='mestudio']Poker masz rację, jednak niektórzy weterynarze przesadzają z cenami.

[B]Wstawiliśmy w wątku podhalanki banerek proponowany w pierwszym poście.[/B][/QUOTE]

Super, może ktoś jeszcze wejdzie na wątek i wesprze inicjatywę :)

[quote name='zerduszko']A dlaczego my mamy te koszty pokrywać? ;) Gwarantuję Ci, że 200 zł za małą suczkę, to na pewno nie jest po kosztach.
Dla mnie ta dyskusja jest dziwna. Wszędzie jest tak, że są drożsi i tańsi weci. Zdarzają się tez lekarze, którym tak jak nam zależy na bezdomniakach i dają zniżki - to jest ich dobrowolny wkład w walkę z bezdomnością. Dlaczego z tego nie korzystać? Był tu już taki przypadek, że była sterylka za astronomiczną kwotę, a po kilku miesiącach za POŁOWĘ ceny innej suczki w tym samym mieście - dało się znaleźć kogoś tańszego, bo trzeba było samemu pieniądze nazbierać. [B]I tylko o to chodzi: skarbonka daje pieniądze, to druga strona mogłaby choć minimum dobrej woli wykazać. [/B]
I nie mów, że nikt masła czy chleba potrzebującym po kosztach nie daje.[/QUOTE]

Nic dodać, nic ująć ;)

Posted

[quote name='docha']chyba przydzielany limit na psa rozwiązałby Wam ten problem[/QUOTE]

No niekoniecznie, to trochę szerszy temat - myślę, że chodzi ogólnie o sytuacje, gdzie za sterylkę zwykłą, nieaborcyjną, małej suni jest płacone np. 300-400 zł...

Posted

[quote name='docha']chyba przydzielany limit na psa rozwiązałby Wam ten problem[/QUOTE]
zacytuję siebie i dodam: limit ze skarbonki sterylkowej

Posted

[quote name='zerduszko']A dlaczego my mamy te koszty pokrywać? ;) Gwarantuję Ci, że 200 zł za małą suczkę, to na pewno nie jest po kosztach.
Dla mnie ta dyskusja jest dziwna. Wszędzie jest tak, że są drożsi i tańsi weci. Zdarzają się tez lekarze, którym tak jak nam zależy na bezdomniakach i dają zniżki - to jest ich dobrowolny wkład w walkę z bezdomnością. Dlaczego z tego nie korzystać? Był tu już taki przypadek, że była sterylka za astronomiczną kwotę, a po kilku miesiącach za POŁOWĘ ceny innej suczki w tym samym mieście - dało się znaleźć kogoś tańszego, bo trzeba było samemu pieniądze nazbierać. I tylko o to chodzi: skarbonka daje pieniądze, to druga strona mogłaby choć minimum dobrej woli wykazać.
I nie mów, że nikt masła czy chleba potrzebującym po kosztach nie daje.[/QUOTE]
Jasne jest dla mnie ,że należy starać się o zniżkę. 300 - 450 zł za małą suczkę to dużo.
A dlaczego pokrywać my mamy koszty? Bo pomoc psom to nasze hobby. Czy któraś z nas chce pracować za darmo ? To jest wetów praca , nie hobby.

Posted

[quote name='docha']zacytuję siebie i dodam: limit ze skarbonki sterylkowej[/QUOTE]
Ale jaki limit i jak liczony? To nic nie da, bo dla jednych 150zł np. to cała sterylka, a dla innych to połowa, czy 2/3... to nie chodzi o to, że wszystkie sterylki mają być poniżej 300zł, tylko o to, żeby chociaż popytać i ponegocjować, bo niektórzy udowadniają, że się da.
I ci co zrobili wszystko, żeby było jak najlepiej i w rozsądnej cenie nie będą się obruszali.