Magda & Zicko Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Aga nawet prawnie jest ,że jeżeli komuś zaginął pies ma dosyć długo okres czasu na jego odzyskanie. a jeżeli został skradziony to nawet 2 lata.. ( nie jestem pewna co do tych lat ale może mnie ktoś poprawć :) ) a ja na tymczasie mam shihtzaka też. ale on do adopcji chyba predko nie pójdzie.. :/ Quote
jusstyna85 Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Agucha napisał(a):Kiedy mija te 14 dni? Ja o niczym nie wiem! Myślałam, że ona normalnie jest ze schronu wyciągnięta a nie zabrana z kwarantanny... Galimatias totalny się zrobił! :( Kwarantanna liczy się od pierwszego dnia kiedy sunia pojawia się w Schronisku.Trafiła do schronu bodajże w tym samym dniu,kiedy zakładałam wątek.W czasie 14 dni właściciel może odebrać psa... Quote
jusstyna85 Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 mshume napisał(a):Pies znakowany to 3 lata na odzyskanie. W schronisku nie znaleziono czipu i oni o tym nie wiedzą,więc w grę wchodzi tylko 2 tyg Quote
magenka1 Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Cioteczki ten wątek może czytać każdy, trochę mnie dogo nauczyło aby niektóre rzeczy pisać pv wiec piszcie na pv bo zaraz może coś się wydarzyć nieciekawego, Ja tam życzę jak najlepiej sunia jest w bardzo dobrych rękach :) Quote
mshume Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Ale psa mozna odebrac od nowego wlasciciela w ciagu 3 lat, jesli pies byl znakowany. Kazdy wet moze zglosic, do bazy, ze taki pies u niego byl. Quote
divia_gg Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Oj, jak Cie to pocieszy, to aż trzęsiawki z nerwów dostałam. Mialam to samo jak szukalam kolaczki czipa w bazie. Odebralo mi myslenie, a jak znalazam nie moglam spac, wie kobitki swietnie Was rozumiem. I tez bylo imie i sunia na nie reagowala!!! Och, ale akcja. Czekam z niecierpliwoscia i lacze sie z Wami w tym podnieceniu;) A rany rany:) Quote
mshume Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 My piszemy po polsku, a to niemiecki pies. Nikt tu nic nie ujawni. Wlasciciel musi udowodnic,moze to jego pies.Ksiazeczka z naklejka czipa, zdjecia psa itd itp. Moze byc obciazony kosztem utrzymania psa i jego leczenia. Tylko naprawde zdesperowany i kochajacy wlasciciel go odbierze. Quote
mshume Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Pamietam wątek sunki u malagos, co przygarnęłą podobną bidzię. Okazalo sie (dopiero po śmierci suni, miala 17 lat), ze byla rasowym lhasa apso i pochodziła z Litwy. Quote
Agucha Posted March 25, 2010 Author Posted March 25, 2010 divia_gg napisał(a): Och, ale akcja. Czekam z niecierpliwoscia i lacze sie z Wami w tym podnieceniu;) A rany rany:) Ja tam dziękuję za takie podniecenie... idę po piwo :placz: Quote
mshume Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Ja tam tez nie jestem pozytywnie podkręcona. Co to maleństwo przeszło :( Quote
divia_gg Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Wiem kochane wiem...Ale jestem ciekawa co to sie wydarzylo, ze malenka w takim stanie wyladowala...W kazdym razie dobrze, ze ma opieke i ludzia dla siebie i jej niec zlego juz na pewno nie grozi;) Quote
tomcug Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Agucha, że też musiałaś wyniuchać tego chipa. :watpliwy: Quote
mshume Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Agucha postąpiła bardzo uczciwie, wielki szacunek za to :Rose: Wszyscy mamy psa/ psy i dla spokoju sumienia należy sprawdzic, czy ktos (np. dziecko) po suni nie płacze. Ale łatwo Zuzanki nie oddamy :shake: Quote
Agucha Posted March 25, 2010 Author Posted March 25, 2010 :sad::sad::sad: Nic mnie dziś nie pocieszy... Własnie wtula mi łysą główkę w szyję...:placz: Quote
jusstyna85 Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Schronisko postanowi co zrobić z tym,musiałam im powiedzieć,bo sunia jest pod ich prawną opieką... Niufek może pomóc w kontakcie z właścicielami(zna język,mieszka w Niemczech) ,lecz radzi umieszczenie w bazie danych,bo jeśli cała sprawa wyjdzie,to będą niesamowite problemy.Jesli właściciele zareagują,tzn ,że ktoś im ją skradł,albo zgubiła sie,jesli oleją,tzn że wyrzucona,choć to mało prawdopodobne. Quote
mshume Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Wysłano mejla do bazy ,procedura zachowana.W bazie język do kontaktu: niemiecki/angielski. Baza jest nie tylko dla Niemiec, alei Danii, Austrii, Szwajcarii.Jakie problemy? Psy są kradzione,ale i wyrzucane, bo się znudziły, sikały w domu itd itp. Quote
mshume Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Ale sama pisałaś, że schronisko czipa nie znalazło... Quote
jusstyna85 Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Na prośbe Niufek wklejam psiaka z Niemiec,którego właściciele poszukują,są zrozpaczeni...najprawdopodobniej pies jest już w Pl...To sznaucer,zaginal w niemczech w Zittau Quote
matrioszka2 Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 I do wątku malawaszki: http://www.dogomania.pl/threads/13364-Sznaucery-w-schroniskach-aktualizacja-6-2008 Quote
Recommended Posts