Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 725
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Przychodzi taki moment na wątku, gdy pies przechodzi 100% metamorfozę, pod względem wyglądu i zachowania. Wówczas śmiało otwieram smutno wyglądające banerki, bo wiem ,że to jest już tylko bolesna przeszłość. Tak i tutaj śmiało porównuję małą teraz i zastanawiam się gdzie ona jest na tych pierwszych zdjęciach. Niewiarygodne jak można zwierzakowi pomóc w najbardziej oczywisty sposób.
Agucha, nie zapominaj o Toffi, on jest zapewne zazdrosny, to jest tak jak z małymi dziećmi.

Posted

Agucha napisał(a):
W Niemczech jest wszytko tak zorganizowane, i prawo ludzkie i zwierzęce.
Jednak Niemcy jakiś plus posiadają ;)

to opowiem Wam co sie mojej sasiadce przytrafilo(tu w niemczech)
Jej pies -mix border collie,lubi czasem kogos obszczekac i nawet doskoczyc (ale nie ugryzie).
Na polanie zawsze jest spuszczony ze smyczy.. Kiedys dojrzal rowerzyste pognal za nim i skoczyl do niego ,koles sie wywrocil ,mial pekniecie czaszki i jakies tam inne lzejsze obrazenia.Podal sasiadke do sadu o odszkodowanie(pies nie byl ubezpieczony).Sad stwierdzil jednak ,ze winy psa w tym zdarzeniu nie ma,gdyz facet byl bez kasku(a tu jest obowiazek noszenia kasku w czasie jazdy),a obowiazku trzymania psa na smyczy na tej polanie nie bylo.:evil_lol:

Posted

To tak, jak w Kanadzie. Ciotka mojej ciotki tam mieszka.Sąsiedzi wyjechali gdzieś.Dzieci innych sąsiadów dla zabawy weszły na ich posesję.Okazało się, że okienko od piwnicy było uchylone (matołki) i dzieciaki wlazły do środka.Dla jaj odkręciły wodę.Urwały kurek i w drugą stronę już nie poszło.Uciekły.Piwnica zalana.Wszystko do remontu.
Właściciele podali rodziców do sądu, a sąd nie tylko ich nie ukarał , ale dał karę grzywny dla właścicieli zalanego domu za to, że przez ich niefrasobliwość dzieci mogły się potopić.

Posted

docha napisał(a):
Tak i tutaj śmiało porównuję małą teraz i zastanawiam się gdzie ona jest na tych pierwszych zdjęciach. Niewiarygodne jak można zwierzakowi pomóc w najbardziej oczywisty sposób.
Agucha, nie zapominaj o Toffi, on jest zapewne zazdrosny, to jest tak jak z małymi dziećmi.

Zuzinka zmieniła się o 180 stopni! Juz nie trzęsie się jak galaretka gdy ktoś się zbliża z rękami do niej, a w szczególności faceci. Uwielbia spacerki, smarowanko kremem i... siedzenie mi na kolankach :loveu:
Ponad wszystko jednak lubi jak ją "czeszę" szczotką do ubrań taką z naturalnym włosem:lol::lol::lol:
Niczym innym jej się poczesać nie da więc chociaż to:evil_lol:

Toffi nie jest tak zazdrosna jak Pinuś, który próbuje odganiać wszystkich ode mnie:diabloti: Toffinek sobie odbija to na spacerkach, kiedy można poszaleć z mamuśką i patyczkami ;)

Posted

Nikt do nas nie zagląda? :(

Okazuje się, że Zuzia jest jak szczeniaczek i po każdym piciu, jedzeniu itp - załatwia się automatycznie... Trzeba ją uczyć czystości od podstaw.

Dochodzi do tego to znaczenie terenu. Nie powiem, żeby to nie było irytujące - co 10 kroków ona kuca i wydusza z siebie choćby kropelkę ;/ To Pinuś - pies - tak się nie zachowuje. Na pewno to nie jest pęcherz, bo to na szczęście już wyleczyliśmy...

Co jeszcze - wyszło dzisiaj, że Zuzia broni jedzenia! Dostała kostkę prasowaną i moja córa chciała ją pogłaskać a ona do niej wystartowała z zębami... Ja wiem, żę należy postępować ostrożnie i moje dzieci sa tego nauczone, ale - nikt sie tego nie spodziewał! Miskę z karmą pozwala sobie odebrać, ale jak ma smakołyk to jest odwrotnie. Nawet na mnie z rozmachu wyszczerzyła zeby za co dostała solidny opieprz i więcej się już nie zapomniała.

Ćwiczymy z nią i z dziećmi, podawanie jedzenia i smakołyków z ręki, delikatnie odbieranie z pochwałami, głaskanie po całym ciele podczas jedzenia czy siadanie blisko niej i zajmowanie sie swoimi sprawami, tak żeby ona czuła nasza
obecnośc i oswajała się z myślą, że człowiek jej niczego nie odbierze...

Nie wiem czy dobrze postępuję. Macie może jakieś rady?

Aha! Powiedzcie mi proszę - objawem czego może być kupa o konsystencji galaretki? Robaczyca?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wklejam zdjęcie z zamówioną karmą. Zamówienia składam w KrakVecie i nigdy nie biorę faktur... z tego wszystkiego i tym razem zapomniałam, a zamawiałam też rzeczy dla swojego psa. Myślę, że sama fotka bohaterki wątku z jej jedzonkiem wystarczy ;)

Tutaj z Pinusiem i jego jedzonkiem :)

Posted

fajna ona jest, to zdjęcie z kostką rewelacyjne.
A może ona jednak ma infekcję układu moczowego? Moje Neriska też tak robiła, dostała leczenie i jest OK.

Posted

Ostatnio skończyły jej się antybiotyki, które brała na zapalenie pęcherza moczowego. Mocz z krwisto czerwonego, zmieniał się stopniowo w różowy aż przybrał normalny - żółty kolor.
Tzn, ze to może być jeszcze co innego??

Posted

może jeszcze wymagać podawania leków odkażających jakiś czas, np.Furaginu. Ona pewnie miała dłużej trwającą infekcję , więc nie ustąp[i tak szybko.A objawy wskazują ,że jeszcze nie jest zdrowa.

Posted

Ona sika jak szalona tylko na dworze, w domu jej się to zdarza po wypiciu wody, zjedzeniu, spaniu, zabawie itp - tak jak typowemu szczeniakowi -> chce mi się to robię tu i teraz.

Chodzę z nią na spacery 4-5 razy dziennie... no cóż, jak nauka to nauka ;)

Posted

A czy ona tak jakby znaczy teren? Czy siusia? Moja Bianca DT znaczyła teren i wetka zaleciła USG, czy nie ma cysty na jajjniku. Ale Zuzia jest młoda, więc raczej to nie to.

Agucha napisał(a):
Ona sika jak szalona tylko na dworze, w domu jej się to zdarza po wypiciu wody, zjedzeniu, spaniu, zabawie itp - tak jak typowemu szczeniakowi -> chce mi się to robię tu i teraz.

Chodzę z nią na spacery 4-5 razy dziennie... no cóż, jak nauka to nauka ;)

Posted

Ja bym to nazwała właśnie znaczeniem terenu, bo nie ma tam żadnego strumienia moczu tylko ledwie wydusza kropelki z siebie... czasem nic nie leci, ale ona zadowolona ze sobie przykucnęła.

Nie pozwalam jej na to, staram sie odwrócić jej uwagę ale ona na spacerach głuchnie, liczy się tylko wąchanie i sikanie! Tragedia...

Justyna mówiła, że miała ona USG pod katem ciąży, ropomacicza itp. Ponoć nic nie wykazało...

Sama juz nie wiem co robić... jakie badania, jeżeli w ogóle itp ;/

Posted

Wiesz co, różnie :D jak ma się wysikać to kuca, zrobi co ma zrobić i leci dalej... żeby za parę metrów sobie oblać krzaczek, kępę trawy itp... potrafi łapę podnosić, albo tak się wygiąć, że tylne łapy ma prawie proste a brzuchem po ziemi ciągnie... cyrk na kółkach!

Pierwszy raz widze sukę z takimi zapędami...:roll:
Czy sterylizacja jej pomoże??