vetankaa Posted April 16, 2010 Posted April 16, 2010 Jeśli sami przyniesiemy swoje zwierzątko które nam zdechło lub załatwimy od gospodarza to kroimy i nie ma problemu Quote
Talagia Posted April 19, 2010 Posted April 19, 2010 O rany... Dobrze, ze u nas nikt nie proponuje zebysmy przyniesli swoje zdechle pieski czy cos =0 i ciach ciach ciach... A tak wlasciwie po co je kroicie? Po technikum raczej nie mozna biegac ze skalpelem po lecznicy co? ;) Na SGGW po 1 semestrze odpadlo jakos blisko 90 osob, ale oczywiscie na 2 semestrze rowniez doszly repety i nie mam pojecia ile teraz jest :D Moja grupa z 17 osob liczy teraz 12. vetankaa większość osob z twojego technikum napewno nie pojdzie na wete, wiec nie masz co sie martwić, ze im smród przeszkadza itp ;) Na wecie raczej ludzie nie maja z tym problemow, o dziwo nikt nie zwymiotował podczas ostatniej sekcji kozy jak prowadzaca przebila niechcacy żwacz...Wiec jak na takie żółtodzioby, to nie jest fatalnie ;) Quote
vetankaa Posted April 26, 2010 Posted April 26, 2010 [quote name='Talagia'] A tak wlasciwie po co je kroicie? Po technikum raczej nie mozna biegac ze skalpelem po lecznicy co??[/QUOTE] hehe to jasne ze po technikum nie możemy biegać ze skalpelem po lecznicy, no chyba że podczas zabiegu przy asystowaniu trzeba będzie biegać;) A kroimy po to, hmm dobre pytanie, chyba po to aby zobaczyć anatomie zwierzaka na żywo, dla urozmaicenia zajeć praktycznych, sama nie wiem po co. Tak sobie wymyślił nasz lekarz wet i tak jest. [quote name='Talagia'] większość osob z twojego technikum napewno nie pojdzie na wete, wiec nie masz co sie martwić, ze im smród przeszkadza itp ;) [/QUOTE] Z tego co się orientuję z 25 osób może jakieś 5-6 osób napomina o wecie, ale od mówienia a robienia czegoś w tym kierunku to niektórym daleka droga. Czas, nauka i matura wszystko rozwiąże... Quote
vetankaa Posted May 10, 2010 Posted May 10, 2010 Przeglądałam arkusz i uważam że poziom był średni, są zadania które nie wymagają dużej wiedzy tylko myślenia lub też wczytania się w treść zadania a do kilku przydała mi się wiedzą z przedmiotów zawodowych. Ale żeby nie było tak fajnie są i takie które hmm z aktualną wiedzą ciężko jest mi ugryźć... więc nie ma co się martwić cały rok przed nami więc miejmy nadzieję że za rok powiemy że matura nie sprawiła nam większego problemu;d Quote
Justa Posted May 15, 2010 Posted May 15, 2010 [quote name='amensalizm']Nie można zapominać u super praktykach w rzeźni.[/QUOTE] Albo w oborze :p Quote
Martyna.Dź Posted May 24, 2010 Posted May 24, 2010 Ja też bym chciała iść na weterynarię , ale to jeszcze kilka lat muszę poczekać . ;]] Interesuje się od bd małego zwierzętami i chce im pomagać .;-) Quote
wiska Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 ja jestem matura 2012,ale z zaciekawieniem czytam ten watek i juz nie moge sie doczekac waszych relacji ze studiow :D Chodze do wroclawskiej 7ki (rozszerzone biologia,chemia i fizyka) i z przerazeniem patrze na matury. Ta w tym roku co byla to jak przegladalam to na pewno bym zdala,tylko na jakim poziomie...:/ Z drugiej strony strasznie wam zazdroszcze ,ze macie juz stosunkowo blisko do egzaminu dojzalosci :D Ja na pewno bd zdawac na wroclawski UP takze mam nadzieje,ze kiedys sie zobaczymy :) A zootechnika to naprawde ostatecznosc. Bez jakis podyplomowych dodatkowych studiow to nie ma kompletnie pracy w zawodzie... Quote
MonikaP Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 Miło mi poinformować, że na poznańskim Uniwersytecie Przyrodniczym od roku akademickiego 2011/2012 będzie prowadzony nabór na kierunek : weterynaria (studia magisterskie) :-). Quote
Impresja&Simarilion Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 rozmawialiśmy sobie z wykładowcami na ten temat :P wsyzstkich bardzo ciekawi jaki bedzie poziom na tych nowotworzonych wydziałach. I czemu 5 lat a nie 5,5 jak wszędzie indziej? Quote
Justa Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 [B]Impresja[/B], [URL="http://www.dogomania.pl/threads/10944-Studiowanie-weterynarii/page15"]http://www.dogomania.pl/threads/10944-Studiowanie-weterynarii/page15[/URL] Quote
MonikaP Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 [quote name='Impresja']rozmawialiśmy sobie z wykładowcami na ten temat :P wsyzstkich bardzo ciekawi jaki bedzie poziom na tych nowotworzonych wydziałach. I czemu 5 lat a nie 5,5 jak wszędzie indziej?[/QUOTE] Przepraszam, te 5 lat to było moje przejęzyczenie. Podejrzewam, że studia będą trwały dokładnie tyle samo, co na innych wydziałach ;-). Quote
Pinesk@ Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 Kurcze, ja nie wiem jak to z tymi moimi marzeniami o wecie będzie :/ Boję się zdawać rozszerzoną chemię bo sobie dość olałam pierwszy i drugi semestr obecnego roku i nie wiem czy nadrobię, głupia ja :wallbash: Na koniec z chemii będę mieć ledwie, ledwie tróję jak uda mi się poprawić spr. z redoxów . :roll: Wolę biologię, rozszerzenie z bio. na pewno będę zdawać. No i podstawy j. obcego. Nawet jeeeśli się jakoś na wet dostanę to nie wiem czy dam radę z wkuwaniem. To będzie prawdziwy maraton. Zootechnika jako alternatywa odpada, chyba że naprawdę w ostateczności. Quote
sheltia12 Posted June 15, 2010 Posted June 15, 2010 [quote name='amensalizm']Ja sie zaliczam. Ale wet u mnie na drugi wybór idzie, po lekarskim ;) Wrocław. Ba pewno nie jest bardzo trudno, trudniej niż na innych kierunkach, łatwiej niż na medycynie ;) Nie można zapominać u super praktykach w rzeźni.[/QUOTE] Jestem prawie po I roku weterynarii, i wcale nie stwierdzam, ze jest łatwiej niż na medycynie. Ba! Śmiem twierdzić, że nawet trudniej.... Quote
Justa Posted June 15, 2010 Posted June 15, 2010 [quote name='sheltia12']Jestem prawie po I roku weterynarii, i wcale nie stwierdzam, ze jest łatwiej niż na medycynie. Ba! Śmiem twierdzić, że nawet trudniej....[/QUOTE] Tak naprawdę porównywac może tylko ten, który oba kierunki studiował (choćby przez jakiś czas) Quote
tinker Posted July 19, 2010 Posted July 19, 2010 a nie wiecie może co z weterynarią 2011 w Krakowie? Pytałam sie na Rolniczej i powiedzieli, ze mają otwierać, że są już jakies listy itp... Nie powiem, ze bardzo by mi to ułatwiło życie, bo nie wiem jak utrzymam siebie i konia w obcym mieście :O Quote
asymetria Posted July 19, 2010 Posted July 19, 2010 [quote name='tinker']a nie wiecie może co z weterynarią 2011 w Krakowie? Pytałam sie na Rolniczej i powiedzieli, ze mają otwierać[/QUOTE] Oni już ją tak otwierają od co najmniej 5 lat. Tak się składa, że przez ostatni rok studiowałam na UR zootechnikę i nikt nic nie wie - ani profesorowie, których pytałam, ani dziekanat. Zawsze odpowiadają "No będziemy otwierać, ale kiedy, to nie wiadomo". Myślę, że jeszcze parę lat poczekamy na weterynarię w Krakowie... Quote
Kati25092 Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 Witam ;) Ja też mam zamiar iść na weta, prawdopodobnie do Olsztyna (najbliżej Torunia jest) i mam dylemat co z moimi psiunami... Bedą tęsknić to jedno, że ja też to drugie ale moja matka sobie z nimi nie poradzi :/ jak ją na spacer Onka wyprowadza... ;)) Quote
Kinia Posted September 24, 2010 Posted September 24, 2010 Przeczytałam temat, mimo że maturę zdaję w 2012 dopiszę się:) Nie jestem na biol-chemie, ani w technikum weterynaryjnym, tylko w LO w klasie o profilu sportowym z rozszerzonymi: biologią, geografią, angielskim, częściowo informatyką i częściowo polskim. Postanowiłam sobie, że spróbuję dostać się na wete do Wrocławia, bo tam mam najbliżej, co oznacza że muszę przerobić całą chemię na własną rękę... Z tego co się orientowałam, zdać rozszerzone trzeba biologię i chemię, więc czeka mnie ciężkie zakuwanie, więc mam pytanie czy jest tego sporo z chemii? Wszystko jest trudne, czy są rzeczy proste i tylko kilka zagadnień nie do ogarnięcia? Jak myślicie na ile trzeba zdać żeby się dostać? Quote
Impresja&Simarilion Posted September 24, 2010 Posted September 24, 2010 Na Wrocław w tym roku było 160 punktów czyli po 80 z obu matur. Co do chemii to zależy czy ogolnie lubisz i nie sprawia Ci trudności. Quote
aganela Posted September 24, 2010 Posted September 24, 2010 i ja się dopisuje....zdawałam maturę 2010,ale za mały wynik i narazie idę na alternatywę-ochronę środowiska na URZ i zamierzam w tym roku poprawiać biol.i chem-rozszerzone.Cicho wierzę,że mi się uda....jestem chyba zdolny leń...od dziś zaczełam testy z biologii... Najbliżej by mi było do Lublina,ale też ciągnie mnie na mazury do Olsztyna.. Quote
Kinia Posted September 24, 2010 Posted September 24, 2010 [quote name='Impresja']Na Wrocław w tym roku było 160 punktów czyli po 80 z obu matur. Co do chemii to zależy czy ogolnie lubisz i nie sprawia Ci trudności.[/QUOTE] To sporo, w sensie że ciężko mi będzie 80 z chemii uzbierać... A do punktów liczy się tylko biol i chem i nic więcej, wydawało mi się, że język też? Quote
aganela Posted September 24, 2010 Posted September 24, 2010 Kinia jeśli 160 ,to tylko 2 przedmioty.. Quote
Recommended Posts