Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Pink']orsini, marisia przedstawila Ci juz dosyc przykladow... a ze w sredniakach, to przeciez nie Jej wina ze w tym nie siedzisz :eviltong: A ze Ona jest dobra w te klocki, to i masz odpowiedzi, bo moze Jej miniusy tak nie leza jak sredniaki :evil_lol: na miniusach swiat sie nie konczy, a co za roznica jaki rozmiar czy rase sie hoduje, zasady wszedzie sa takie same...

zimno u mnie jak szlag buuu ja chce wiosny :mad:
słusznie pink, identyczne reguły powinny dotyczyć ogólnie wyboru dog show-a bez względu na rasę :lol:

• Replies 396
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='orsini']Olivko dziekuje.
Ale ja prosze MARYYYYYYYYYYYSIEEEEEEE,bo to ona napisala:)))to ja poprosze o konkrety, bo z tego co widze, marysia lubi poprostu sobie popisac texty niepoparte przykladami

a co Ty taka nerwowa orsini :diabloti:, nie załapałaś na czym polega grupa dyskusyjna :shake:, każdy odpowiada, jak chce i wtedy kiedy ma czas. Sorry dziewczyno, ale ja w pracy pracuję :mad:

Nie mam zamiaru podawać Ci nazwy hodowli, którym się to przytrafiło i nie będę więcej podawać przykładów :mad::mad::mad:, ale jak się zastanowię, to przychodzą mi do głowy jeszcze 2 suczki mini, które większe sukcesy odnosiły ( druga nadal odnosi ) na ringach, niż ich miotowe siostry, które pozostały w rękach hodowców :diabloti::diabloti::diabloti:.

Posted

[quote name='orsini']marysiu kurcze widze ze nie czytasz dokladnie:)))NIKT nie napisal, ze w 100%!!!!!!!!!!!!!!NIKt!!!!!!!!!!!!!
i ja pisalam o 8tygodniach:)))))to dwa!:evil_lol: :evil_lol:

o wreszcie przyznałaś rację a ja dodam: i to wcale nie tak rzadko hodowca się myli przy wyborze najlepszego szczenięcia :diabloti::diabloti:

[quote name='orsini']
Pomylki sie zawsze zdarzaja nawet ja sie nam pies wydaje show!a inna sprawa-co dla Ciebie jest show dla mnie jest petem jak sama zauwazylas trafnie:evil_lol: :evil_lol:

Orsini, właściwie to chyba możemy już zakończyć dyskusję na temat wyboru show doga :lol:.

Ja mam inne pytanie do Ciebie, związane z tym, jak palujesz poprowadzić swoja hodowlę. Bardzo dużo pisałaś na temat niesamowicie ostrych kryteriów doboru psów do hodowli, a której wynika, iż większość psów byś zakwalifikowała, jako pety a do rozmnażania dopuściła tylko i wyłącznie ideały a reszta :2gunfire:.

Poniżej pozwoliłam sobie Ciebie zacytować:

Galeria sznaucerów 18-10-2005 strona 499

[quote name='orsini']i ciag
ehhh...gdyby nie ten jej kolor to ja bym byla taka szczesliwa, ze szok!ale co tam :lol::lol::lol:nie zrobi kariery wystawowej, ale pokladam w nia nadzieje hodowlana :lol::lol:

i dalej:

[quote name='orsini']hahaha ... skorek niestety jest pieprzaczka:-(((((ale za to niesie cz-sr gen , wiec....

Ja z tych cytatów domniemywam, że przy tak ostrych kryteriach, jakie stawiasz :evil_lol::evil_lol::evil_lol:, to Skorek raczej jest pet-em :-(:-(:-(a jednak pokładasz w tej suczce nadzieje hodowlane:diabloti:, to jak to właściwie jest z Twoimi planami hodowlanymi i :mad::mad::mad::mad::mad:

Posted

no i widzisz marysiu jak Ty gadasz same ogolniki i zero konkretow:)))))
ZADNYCH PRZYKLADOW tylko lejesz wode!!!:))ja podalam KONKRETNE przyklady Ty mi rzucilas jedna miniature, ktora wcale NIE byla sprzedawana jako najlepsza z miotu!!!!ale to taki szczegol bo widze ze mylisz pojecia:))))
aaaaaaha MI KOLOR nie przeszkadza, to Ty sie czepilas koloru i przedpiersia jakby to bylo najwazniejsze, wiec dla mnie Skorek wcale nie jest petem, bo ja na pety i showy roznicuje pod wzgledem ANATOMII:)))))))co mi po kolorze jak anatomia by byla do bani????a Skorek jakby pancia miala kase w USA by byl showem-jak zreszta na innej liscie zauwazylas-tam sa same ciemne pieprzaki no moze nie same ale w 95%:))))a ja jak jeszcze nie dotarlo jestem fankaAMERYKANSKICH sznaucerow:)))wiec skoro w USA taki kolor jest wrecz pozadany to dlaczego mam traktowac z tego powodu swoje najbardziej udane dziecko jako pet????:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: wiem ze u nas kariery za to wlasnie nie zrobi, ale ja w przeciwienstwie do Ciebie nie kieruje sie tytulami:)))))a wygladem psa:))))niektorych Interow za darmo bym nie wziela, wiesz przeciez Marysiu:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

Pudło orsini, wystawca intera tego o którym myślisz, nosi ze sobą zdjęcie rtg z zaświadczeniem od lekarza weterynarii i w razie czego tłumaczy, że zarodek zęba jest, tylko ząb nie wyrósł .Pink w takim razie sa 2 intery z brakiem zebow:)))bo ten o ktorym ja pisze takiego zaswiadczenia nie posiada.Ale co tam p1, jak chyba zwyc.swiata w ktoryms tam roku nie ma ...siekacza!!!!to dopiero wyczyn nie?????

Posted

Pink w takim razie sa 2 intery z brakiem zebow

ale mnie intery nie interesuja :evil_lol: a z drugiej strony jak ktos ma troche kasy na jezdzenie i zaciecie do wystawiania to intera sobie z palcem w tylku zrobi... kiedy niewazne ale zrobi :eviltong:
Tutaj chodzi o to jak my sobie wyobrazamy hodowanie, a nie czy czyjs inter ma zeba czy nie.... bo to jest jego sprawa i sedziow.

A Twoja opowiesc odnosnie Skorka jest przykladem na to, ze mozna mowic o show i pet tylko ogolnie encyklopedycznie a nie na przykladach hodowli, bo kazda ma rozne zalozenia. Bo Skorek jest w Twoim ogolnym pojeciu show-a przykladem peta (a peta Twoim zdaniem i zdaniem Romas nie nalezy rozmnazac, tak pisalyscie pare kartek wczesniej).... tylko ze dla Ciebie ta suka przedstawia wartosc hodowlana, a to jest to o czym ja pisze caly czas :eviltong: czyli ze nie moze byc tak ze tylko show ma bezwzgledne prawo do rozrodu, ale wlasnie takie normalne dobre psy powinno sie promowac zeby one rozwijaly i poprawialy rase. Bo jak pisalam show-ow jest trzy na krzyz i rasy nie zbawia ;)

Posted

Pink no nie rozumiemy sie:))mam Ci napisac po niemiecku zebys zrozumiala???
Skorek fur mich ist ein SHOWHUND!!!Das Farbe ist scheissegal (tu nie wiem jak sie pisze) fur mich. :evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Pet das heisst scheisse Anatomie , nicht die Farbe. Verstanden????:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:Showhund das ist nich ein Hund die wygrywa auf shows:)))sondern mit guten Anatomie. Die Titteln sind auch scheissegal fur mich, und ich kenne viele Champions die Pets fur mich sind, und ich kenne viele Hunde leben auf kanapa die SHOWS sind.
Jetzt klaar????
:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

super Ci to wyszlo ;) ale po co w ogole w takim razie ta dyskusja :crazyeye: jezeli dla Ciebie pies z niewlasciwym kolorem wlosa jest show, to nie mamy o czym rozmawiac, bo w takim razie wszystkie sa show :evil_lol: bo jeden ma tylko zly kolor, a drugi zle cos tam, a trzeci tylko cos tam zlego malego .... bo dla jednego anatomia jest wazniejsza, a dla drugiego siersc, kolor czy wybarwienie. I dlatego mowilam niech sie kazdy bawi w swoje klocki i nie patrzy na innych, bo jak dla Ciebie cos tam jest scheißegal, to dla innych moze byc cos innego i nie mozna stwarzac definicji czegos co jest nie do przeskoczenia.

Posted

orsini napisał(a):
Pink no nie rozumiemy sie:))mam Ci napisac po niemiecku zebys zrozumiala???
Skorek fur mich ist ein SHOWHUND!!!Das Farbe ist scheissegal (tu nie wiem jak sie pisze) fur mich. :evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Pet das heisst scheisse Anatomie , nicht die Farbe. Verstanden????:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:Showhund das ist nich ein Hund die wygrywa auf shows:)))sondern mit guten Anatomie. Die Titteln sind auch scheissegal fur mich, und ich kenne viele Champions die Pets fur mich sind, und ich kenne viele Hunde leben auf kanapa die SHOWS sind.
Jetzt klaar????
:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Orsini!
Powaliłaś mnie na kolana, ty poliglotko :roflt:

Posted

orsini napisał(a):
Pudło orsini, wystawca intera tego o którym myślisz, nosi ze sobą zdjęcie rtg z zaświadczeniem od lekarza weterynarii i w razie czego tłumaczy, że zarodek zęba jest, tylko ząb nie wyrósł .Pink w takim razie sa 2 intery z brakiem zebow:)))bo ten o ktorym ja pisze takiego zaswiadczenia nie posiada.Ale co tam p1, jak chyba zwyc.swiata w ktoryms tam roku nie ma ...siekacza!!!!to dopiero wyczyn nie?????

orsini nie mieszaj - nie chodziło mi o żdanego intera :mad:
Dodam dla wyjaśnienia: akurat wad, które dopuszcza wzorzec się nie czepiam, ale wad, które wzorzec opisuje akurat tak:mad:. We wzorcu wyraźnie jest napisane, jaka powinna być np. sierść:mad::mad::mad:.

Posted

orsini napisał(a):
no i widzisz marysiu jak Ty gadasz same ogolniki i zero konkretow:)))))
ZADNYCH PRZYKLADOW tylko lejesz wode!!!:))ja podalam KONKRETNE przyklady Ty mi rzucilas jedna miniature, ktora wcale NIE byla sprzedawana jako najlepsza z miotu!!!!ale to taki szczegol bo widze ze mylisz pojecia:))))
aaaaaaha MI KOLOR nie przeszkadza, to Ty sie czepilas koloru i przedpiersia jakby to bylo najwazniejsze, wiec dla mnie Skorek wcale nie jest petem, bo ja na pety i showy roznicuje pod wzgledem ANATOMII:)))))))co mi po kolorze jak anatomia by byla do bani????a Skorek jakby pancia miala kase w USA by byl showem-jak zreszta na innej liscie zauwazylas-tam sa same ciemne pieprzaki no moze nie same ale w 95%:))))a ja jak jeszcze nie dotarlo jestem fankaAMERYKANSKICH sznaucerow:)))wiec skoro w USA taki kolor jest wrecz pozadany to dlaczego mam traktowac z tego powodu swoje najbardziej udane dziecko jako pet????:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: wiem ze u nas kariery za to wlasnie nie zrobi, ale ja w przeciwienstwie do Ciebie nie kieruje sie tytulami:)))))a wygladem psa:))))niektorych Interow za darmo bym nie wziela, wiesz przeciez Marysiu:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Żadnych konkretów, nie będzie chciałabyś jak zwykle zamieszać, ale nic z tego:diabloti:

Oczywiście, że kolor Ci orsini nie przeszkadza, Ty nie należysz do ZKWP, nie jeździsz na organizowane wystawy i Ciebie nie obowiązuje wzorzec:loveu: . W przeciwieństwie do mnie nie kierujesz się tytułami, ale do USA karierę Skorkowi zrobić byś pojechała:loveu:?

Tymczasem jesteśmy tu i teraz i całe szczęści, że jakieś wzorce kynologiczne obowiązują bo inaczej dopiero mielibyśmy bardzo nie wyrównany poziom większości ras przy Twoim podejściu :mad:. Co do interów, to nie Tobie to oceniać, nie trzymasz się wzorca, to Twoje zdanie się nie liczy:mad:. Zresztą, jak wielokrotnie już tutaj pisałaś Ty się właściwie nie znasz ani na wyborze dobrego szczeniaka, ani na prowadzeniu hodowli:evil_lol:. Sądziłam, że dyskusję rozpoczęłaś po to, żeby poznać zdanie innych na ten temat, ale Ty się do dyskusji nie nadajesz:shake:, liczy się tylko Twoje zdanie, a właściwie nie masz żadnych podstaw:eviltong:.

Posted

Marysiu ahahahaha wiesz co wole moje psy odbiegajace od wzorca hahahaha niz Twoje takie zgodne z tym wzorcem niby:))))))))))))))))))))))))))i czepiasz sie tego koloru i przedpiersia co juz Ci na liscie napisalim:)))bo czego innego masz sie czepic????hahahahaWaszko w skrocie?np. Marysia lubi cacuszka:)))bo sa zgodne ze wzorcem wg. niej i maja super kolor i siersc hahahahahaPink jak nie pamietasz o co w tym topicu chodzi i od czego sie zaczal to ja Ci nie napisze, bo...kancelaria prawnicza czyta DGM:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))a czy ma sens ta dyskusja???mysle, ze jesli choc jedna potencjalna osoba chetna do kupna psa(nie tylko sznaucera) sie zastanowi dzieki temu topicowi od kogo woli kupic: czy od osoby ktora roznicuje miot i jak mowi ze sprzedaje najlepszego to tak jest i bierze za to odpowiedzialnosc, czy tez od takiej gdzie wszystkie szczenieta sa rewelacyjne itd. Wiec jesli choc jednej osobie da to do myslenia to TAK ta dyskusja ma sens. Bo przeciez o to tu chodzi z tym podzialem na psy do kochania (pets) i na psy tez do kochania(show).A to kto ma co za show to juz poboczny topic i tu zgody nie bedzie, bo to co preferuje Marysia dla mnie jest CACUSZKIEM, i na odwrot:)))))))))))))))))))

Posted

Już zakończmy ten topik, bo strasznie dłuuuuuuuuuugi nam się zrobił.
Każdy z nas inaczej prowadzi hodowle i nie ma co się spierać która lepiej, która gorzej.
Orsini segreguje na pety i show
Marisia Pink, ja i pewnie wiele innych osób na pety , breedingi i show.
Ja w czasie kiedy zajmuję się sznaucerami widziałam może kilka sztuk show biegające po ringach. Większość to poprostu pet breeding wspaniałe psy hodowlane.
Dlatego nie można spieszyć sie z klasyfikacją u szczeniąt, bo na show wyrastają tylko nieliczne. I składa się na to i wygląd i psychika i prowadzenie psa. Czy pies jest faktycznie show masz sposobność przekonać się dopiero jak pies jest jużrozwinięty. Co powiesz ludziom , którym sprzedałaś show szczeniaka, pies dorasta i nie jest show?
Może rację mają te hodowle, które mając wyrównany miot nie różnicują ceny, bo i po co jak wszystkie szczenięta są wyrównane i piękne, dobre psychicznie.
Przecież to właśnie z takich wyrównanych miotów wyrastają show.

Posted

Olivka napisał(a):
Może rację mają te hodowle, które mając wyrównany miot nie różnicują ceny, bo i po co jak wszystkie szczenięta są wyrównane i piękne, dobre psychicznie.
Przecież to właśnie z takich wyrównanych miotów wyrastają show.

tak???caly miot show????no to poprosze o przyklad takiego miotu:)))))nawet niekoniecznie sznaucery-moze byc cokolwiek:)))ale tak zeby miot liczyl min. 6 sztuk, bo jak w miocie Livki byla np. Berry i Bungee to sie nie liczy:)))))))))

Posted

Elitesse napisał(a):
byl kiedys taki miot sredniakow dawno dawno temu : FUUL Max, Fux i chyba Flik Asesor i wszystkie championaty porobily :)

mialo byc MINIMUM 6 SZTUK W MIOCIE tak?:)))))))))))))))))))))))a Ty tu 3 podalas:)))))

Posted

zmus wlascicieli 3 szczeniat do wystawiania :evil_lol:

[SIZE=+1]SKY SIRIUS ze ZáhrabskéInternational, Spanish, French[SIZE=+1]SYMPATIC SISSI ze ZáhrabskéCzech Junior,
Czech, Slovak, Club, International[SIZE=+1]SMALL STAR ze ZáhrabskéClub Germany, Germany, VDH,
Interchampion

Posted

orsini napisał(a):
tak???caly miot show????no to poprosze o przyklad takiego miotu:)))))nawet niekoniecznie sznaucery-moze byc cokolwiek:)))ale tak zeby miot liczyl min. 6 sztuk, bo jak w miocie Livki byla np. Berry i Bungee to sie nie liczy:)))))))))

Ludzie jak ja mam do Orsini mówić, żeby rozumiała?
Może ktoś ma jakąś radę?
Orsini nie show. Jesu jak Ty łatwo widzisz te show w miotach.Tylko wyrównany miot. Gdzie one są, może u Ciebie jest jakiś show?
Wiesz tak łatwo klasyfikujesz, na te show, że ja to bym się bała już kupić właśnie z takiej hodowli u której w każdym miocie zdażają się te show.
Piszę Ci wyraźnie większość psów biegających po ringu , nawet te championy to breeding.