Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dla rozladowania atmosfery zobaczcie jaka fajna fote znalazlam na www:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

• Replies 396
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='orsini']Marysia nie no hahahaahaha
ale poniewaz to negatyw to chyba w photoshopie mozna odwrocic kolory?bo ja tam slepa jestem i widze tylko jakis cien:(((((
a po czym ta sunia jest?po Twoim piesku?:lol: :lol:

Orsini zbaczasz z tematu, który sama wywołałaś, to naprawdę nie jest istotne kim ja jestem :razz: , ale odpowiem:
to nie jest sunia po moim psie i nigdzie też nie było mowy o tym, że mam psa :eviltong: .

Wracając do tematu:
moja opinia na temat prowadzenia hodowli jest bardziej zbieżna z tą, którą prezentuje pink, czy olivka.
Podstawą hodowli są poprawne, zgodne ze wzorcem psy/suki i wyrównane, zdrowe mioty :terazpol: . Na temat wyboru najlepszego szczenięcia w jednym miocie dla rożnych hodowców rożne szczęnięta są te the best. Mówimy oczywiście o tych pięknie zbudowanych dobrze kątowanych, bez jakichkolwiek odstępstw- bo bywają mioty gdzie tylko takie szczeniaki są :agrue: i jeden hodowca wybierze szczenię lżejsze, o dłuższych nogach bardziej elastyczne- ciągnące się - co, wg niego lepiej rokuje jeżeli chodzi o przyszłe wystawy, drugi wybierze pod katem mocniejszej kości . Dane mi było brać udział w wyborze najlepszej suki i dla mnie ta na którą stawiał inny hodowca była nie do przyjęcia bo była pająkowata, ja wolę grubszą kość :lol: . Nie zgodzę, się z opinią, że w wieku 8 tygodni można wybrać wystawowe szczenię, chyba, że właśnie mamy miot o sporym rozrzucie w jakości szczeniąt. O końcowym efekcie, czy mamy do czynienia z tzw. królem ringów decyduje jeszcze to coś co widać w starszym wieku a określić, czy mamy show, czy poprawne zwierzę można, bardziej w wieku 9 m-cy. U nas nie praktykowane ze względu na relację kosztów utrzymania a późniejszą ceną :shake: .
Jak trudno wybrać jest najlepsze szczenię widać często po szczeniakach które pozostawiają sobie hodowcy i to doświadczeni, często rodzeństwo sprzedane jako mniej rokujące wystawowo bije na głowę to w rękach hodowców na wystawach - a przecież trudno przypuścić że hodowca zostawił sobie świadomie gorsze szczenię :shake: .

Posted

a ja zostane przy swoim:)))w wieku 8tygodni w zdecydowanej wiekszosci widac jakiej klasy szczenie jest czy jest to typowy pet czy tez ma nazwijmy to zadatek na psa wystawowego. i wtedy sie z Toba zgodze-najlepszym rozwiazaniem jest zostawic sobie 2-3 takie pieski i poczekac na to co dalej-czy serio mielismy racje, czy pies nie przerosl, czy zeszly mu jadra, czy ma wszystkie zeby. Ale gorsze szczenietawidac juz w wieku 8tygodni;))))dlatego ci co maja warunki te gorsze szczenki sprzedaja jako PETS,a te wybrane trzymaja:)))))
Czyli Twoj hodowca tez by tej Twoje suki nie wybral rozumiem?:))))))))))))))))))
a ja i tak mysle, ze wiem po jakim psie jest to zwierze:))))bo do tatusia bardzo jest podobna:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

marisia napisał(a):
Jak trudno wybrać jest najlepsze szczenię widać często po szczeniakach które pozostawiają sobie hodowcy i to doświadczeni, często rodzeństwo sprzedane jako mniej rokujące wystawowo bije na głowę to w rękach hodowców na wystawach - a przecież trudno przypuścić że hodowca zostawił sobie świadomie gorsze szczenię :shake: .

a moglabys mi prosze podac przyklady jakies?:)))bo w druga strone to ja Ci moge podac kuuuuuuuuupe:)))ze to jednak hodowca ma najlepszego z miotu:))))))))))))))))

Posted

orsini napisał(a):
Czyli Twoj hodowca tez by tej Twoje suki nie wybral rozumiem?:))))))))))))))))))
a ja i tak mysle, ze wiem po jakim psie jest to zwierze:))))bo do tatusia bardzo jest podobna:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Nie nie wybrałby :modla: a jakiego tatusia typujesz :razz: , jak trafisz to nie zaprzeczę :smile:

Posted

Ok, ja zaczne:))podam kilka przykladow gdzie to jednak najlepsze suki z miotu zostaly u hodowcow, a nie poszly do ludzi. W porzadku alfabetycznym i od razu napisze, ze inne suki z tych miotow tez sa bardzo,bardzo ladne, mioty bardzo, bardzo udane i wyrownane,ale te musialy sie jakos wyrozniac jednak, skoro hodowcy sobie je akurat zostawili w wieku malutkim:))))
Ayla
Bungi
Flaszka
Kruszyna
Quini
Zarianka
5 hodowcow 6 miotow.
Natomiast nie znam przypadku odwrotnego, wiec marysiu poprosze o przyklad:))))przyklady w sumie, bo raz sie moze trafic.
No i skoro w wieku 8tygodni nie widac czy dany osobnik ma zadaten na krola ringu to jakim cudem te osoby wybraly akurat te a nie inne szczeniaki?przypadek????:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

marisia napisał(a):
Nie nie wybrałby :modla: a jakiego tatusia typujesz :razz: , jak trafisz to nie zaprzeczę :smile:

a dwa razy moge strzelac???
bo mam 2 faworytow w sumie:))))
ale pierwszym jest Wektorek:eviltong: :eviltong: :eviltong:

Posted

W jednym przypadku bym polemizowała, akurat lepsza suczka trafiła do kupującego, a gorsza została.

Orsini jak zwykle show, pet i koniec. Pet Orsini to jest pies nie nadający się do hodowli.:lol:
Nie możesz sprzedać Orsini showa w wieku 8 tyg, nawet jeśli ma wyjątkowe cechy, nie biorąc na siebie odpowiedzialności za jego dalszy rozwój.
Jeśli tak zrobisz, to możesz wyjść na hmm, mówiąc delikatnie na osobę nie godną zaufania ?

Posted

Olivko no ja caly czas dokladnie o tym mowie:))))))
ze jak cos sprzedam jako show to to ma spelniac wymagania psa show. I dzieki Bogu na razie trafiam na samych takich hodowcow, ktorzy mi kitu nie wcisneli: chcialam show-dostalam. I zycze wszystkim zeby trafiali na takich ludzi jak ja!
glupi ma szczescie jak to zawsze powtarzam:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

orsini napisał(a):
Ok, ja zaczne:))podam kilka przykladow gdzie to jednak najlepsze suki z miotu zostaly u hodowcow, a nie poszly do ludzi. W porzadku alfabetycznym i od razu napisze, ze inne suki z tych miotow tez sa bardzo,bardzo ladne, mioty bardzo, bardzo udane i wyrownane,ale te musialy sie jakos wyrozniac jednak, skoro hodowcy sobie je akurat zostawili w wieku malutkim:))))
Ayla
Bungi
Flaszka
Kruszyna
Quini
Zarianka
5 hodowcow 6 miotow.
Natomiast nie znam przypadku odwrotnego, wiec marysiu poprosze o przyklad:))))przyklady w sumie, bo raz sie moze trafic.
No i skoro w wieku 8tygodni nie widac czy dany osobnik ma zadaten na krola ringu to jakim cudem te osoby wybraly akurat te a nie inne szczeniaki?przypadek????:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Alya, Bungi, Flaszka wiem a Kruszyna, Quini, Zarianka - możesz dopisać przydomek bo nie jestem pewna.

Posted

Olivka napisał(a):
W jednym przypadku bym polemizowała, akurat lepsza suczka trafiła do kupującego, a gorsza została.

no i tu jest to dzieki czemu jest ciekawie na swiecie i kolorowo:)))tzn. ze kazdemu co innego sie podoba-i dobrze!
no ja to kazda z tych suk bym chciala miec w domu-moze tylko niektorym kolor przemalowac:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: na inny, ktory mi sie bardziej podoba:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

hihihihihi nie wiem jak Kruszyna ma na imie hahahahaha ale jaja:)))))mala Piwowarka:))))
a 2 pozostale to Alaya Zaria i Queen of The Ring (tu szczeniak MUSIAL sie czyms wyrozniac, ze dostal takie imie w dodatku trafne, a ciekawe jak, skoro u szczeniaka nie widac:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: )
Wiec ponawiam pytanie: jakim cudem one zostaly wybrane przez hodowcow do pozostawienia w domu jesli nie widac po szczeniaku?przypadek???ja nie wierze w przypadki:diabloti: :diabloti: :diabloti:
a wiec jednak WIDAC co ma zadatek na shows i co ma zadatek , zeby wygrywac. Bo wszystkie wymienione suczeta wygrywaja i to duzo:klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz:

Posted

[quote name='marisia']Orsini zbaczasz z tematu, który sama wywołałaś, to naprawdę nie jest istotne kim ja jestem :razz: , ale odpowiem:
to nie jest sunia po moim psie i nigdzie też nie było mowy o tym, że mam psa :eviltong: .
Mówimy oczywiście o tych pięknie zbudowanych dobrze kątowanych, bez jakichkolwiek odstępstw- bo bywają mioty gdzie tylko takie szczeniaki są :agrue: i jeden hodowca wybierze szczenię lżejsze, o dłuższych nogach bardziej elastyczne- ciągnące się - co, wg niego lepiej rokuje jeżeli chodzi o przyszłe wystawy, drugi wybierze pod katem mocniejszej kości .

Ja zauważyłam ,że jednak na wystawach lepiej prezentują się te pieski, które sa lżejszej kości.A szczerze mówiąc, to taka mocna kość jest właśnie jak najbardziej pożądana u suki hodowlanej.
I wybór, albo wybrać z miotu na show, albo wybrać z miotu na wspaniałą sukę hodowlaną, która da super szczeniaki,nawet jak zdecydyjemy się kryć lżejszym reproduktorem, a wiadomo jak jest w czarnych, przeważnie są słabszej kości.
Bardzo cennym reproduktorem wydaje mi sie Uni Justyny. Właśnie ze względu na kościec, dla delikatnych suczek bardzo pożądany dla stosujących kojarzenie wyrównawcze. Nie zdecydowałam się na niego tylko dlatego, że Olivka jest za blisko z nim spokrewniona, a ja jeszcze boję się kryc w takim pokrewieństwie. Ale kto wie, może następnym razem. Wiem ,że właśnie z typem Olivki dać może piękne szczeniaki, z bardzo dobrymi głowami , mocniejszą kością i super głowami i włosem. Co do długości patrzeć należy też na jego rodzeństwo i przodków bardzo krótkich.

Posted

teraz ja czekam na WASZE przyklady:)))))
ze NIE widac:))))))
a wiec takie co to sa najlepsze z miotu, ale w innych rekach niz hodowca, pod warunkiem ze hodowca ma suke z tego samego miotu

Posted

Olivka napisał(a):
[Bardzo cennym reproduktorem wydaje mi sie Uni Justyny.

nie zebym sie czepiala:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: ale przepraszam czym pokrylas Olivke?:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

orsini napisał(a):
teraz ja czekam na WASZE przyklady:)))))
ze NIE widac:))))))
a wiec takie co to sa najlepsze z miotu, ale w innych rekach niz hodowca, pod warunkiem ze hodowca ma suke z tego samego miotu

Podałam przykład Quini
Orsini patrz post wyżej.

Posted

orsini napisał(a):
hihihihihi nie wiem jak Kruszyna ma na imie hahahahaha ale jaja:)))))mala Piwowarka:))))
a 2 pozostale to Alaya Zaria i Queen of The Ring (tu szczeniak MUSIAL sie czyms wyrozniac, ze dostal takie imie w dodatku trafne, a ciekawe jak, skoro u szczeniaka nie widac:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: )
Wiec ponawiam pytanie: jakim cudem one zostaly wybrane przez hodowcow do pozostawienia w domu jesli nie widac po szczeniaku?przypadek???ja nie wierze w przypadki:diabloti: :diabloti: :diabloti:
a wiec jednak WIDAC co ma zadatek na shows i co ma (zadatek , zeby wygrywac. Bo wszystkie wymienione suczeta wygrywaja i to duzo:klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz:

Kruszyna to DIVA Walentynka Piwowar
(i to imie to chyba tez nie przypadek;) )

Posted

Olivko no tu kwestia gustu, bo mi osobiscie sie wlasnie Quini najbardziej podoba z tego miotu. Zaraz dojde do wniosku ze mam taki sam gust jak Joanna J.:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: A zreszta sedziowie tez chyba tak mysla, bo Quini jest chyba najbardziej utytulowana z suka z tego miotu?tu nie wiem , bo nie sledze az tak tej hodowli, ale widzialam suke na Ukrainie rowniez niezrobiona, i smialo moge stwierdzic: ja bym chciala taka suke miec!!!!

Posted

Natalia_W napisał(a):
Kruszyna to DIVA Walentynka Piwowar
(i to imie to chyba tez nie przypadek;) )

racja:))))
Natalia ale Wasze za to znam:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: z imienia:)))))))chociaz Kenza tez dlugo nie moglam zapamietac bo mi sie mylil z tym z Zawiercia:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: