Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czarne Gwiazdy napisał(a):
Pisałem już na ten temat, więc czytaj - suce zabrakło parę dni do uprawnień, dlatego były bez rodowodu [kolejny raz tego nie napiszę], a czy rodzeństwo nie wiem, też się zastanawiałem...

czyli rozumiem, ze i wlasciciel psa i wlasciciel suki zostali za puszczanie miotow bezpapierowych zawieszeni w Zwiazku Kynologicznym tak??????????????????

• Replies 396
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dziewczyny ale chyba pretensje o bezpapierowy miot , to nie kierujecie do Czarne gwiazdy :roll:

Ps. Pooglądałam sobie galerię i świetne masz te czypsy.:lol:

Posted

Olivka napisał(a):
Dziewczyny ale chyba pretensje o bezpapierowy miot , to nie kierujecie do Czarne gwiazdy :roll:

Ps. Pooglądałam sobie galerię i świetne masz te czypsy.:lol:

ale my nie mamy do niego pretensji, tylko staram sie dowoedziec czegos wiecej, bo podaje jak na tacy ze ma zwierze bez papierow po jakich rodzicach, wiec chcialabym wiedziec co ZK na cos takiego

Posted

[quote name='Elitesse']Czarne jak suka nie ma uprawnien to sie jej nie kryje !! zwlaszcza miotowym bratem
to byla po prostu wpadka prosto mowiac :evil_lol:
a to ze suce zabraklo paru dni to fajna bajeczka do wciskania nieswiadomym nabywcom, cos na zasadzie 10 szczenie z miotu nie dostaje rodowodu :diabloti:
Skąd ja mogę wiedzieć czy ona była kryta, czy byłą wpadka czy co więcej? To nie moja broszka. Nie będę sie zagłębiał w sprawę rodziców Tuśki, w szczególności, ze nie o tym jest temat! Ktoś chce porozmawiać to na PW.

czyli rozumiem, ze i wlasciciel psa i wlasciciel suki zostali za puszczanie miotow bezpapierowych zawieszeni w Zwiazku Kynologicznym tak??????????????????
Z tego co widzisz nie.

Jak ktoś ma jeszcze jakieś ale do mojej Tuśki to na priv, a nie w temacie o petach i zwierzętach hodowlanych, widzę, że lubicie skakać z tematu do tematu :)

A poza tym nie wstydzę się, że mam bezpapierową sukę i bezpapierowego psa w domu. Kiedy kupowałem Tuśkę nie miałem pojecia czym się różni pies bez rodowodu od psa z rodowodem poza ceną, a kiedy kupowałem Negra nie chciałem psa z rodowodem, bo mój punkt widzenia kończył się na tym: Po co mi? Tak myślałem kiedyś, teraz mam zupełnie odmienne zapewne jak wszyscy tutaj, ale się tego nie wstydze i nie mam sobie tego za złe, że nie byłem obeznany w środowisku ZK etc... i nie wyrzucę dwóch psów z domu, bo nie mają papierów. Przesadzacie... Koniec rozmowy o mnie. Temat jest o czym innym ;)

Posted

orsini napisał(a):
ale my nie mamy do niego pretensji, tylko staram sie dowoedziec czegos wiecej, bo podaje jak na tacy ze ma zwierze bez papierow po jakich rodzicach, wiec chcialabym wiedziec co ZK na cos takiego

Nie wiem, nie jestem właścicielem tamtej hodowli, więc nie do mnie te pytania...

Pooglądaj sobie ogłoszenia szczeniąt, zauważysz, że bez papierów jest więcej niż z papierami. Z tego powiedzmy 3/4 to hodowcy. Pytaj się ich wsyzstkich czemu psy są bez rodowodu.

Posted

Temat zakladalam JA wiec zaraz go moge zmienic nawet na topic pt. CZARNE GWIAZDY tak?:))))))))))))))))))a 2. mnie Twoja Tusia nie interesuje, interesuje mnie jej hodowca, bo to jest to o czym ja caly czas pieje: oszukiwanie ludzi. Np. Zwiazku Kyn. a ten przeciez tworza ludzie nie?

Posted

Pooglądaj sobie ogłoszenia szczeniąt, zauważysz, że bez papierów jest więcej niż z papierami. Z tego powiedzmy 3/4 to hodowcy. Pytaj się ich wsyzstkich czemu psy są bez rodowodu.

ja nie mam najmniejszego powodu pytac sie dlaczego puszczaja jeden miot na papiery a drugi bez, od tego jest ZK, jak mi podeslesz takie www gdzie jest t o co piszesz to sie tym zajme OBIECUJE:))))

Posted

orsini napisał(a):
Temat zakladalam JA wiec zaraz go moge zmienic nawet na topic pt. CZARNE GWIAZDY tak?:))))))))))))))))))a 2. mnie Twoja Tusia nie interesuje, interesuje mnie jej hodowca, bo to jest to o czym ja caly czas pieje: oszukiwanie ludzi. Np. Zwiazku Kyn. a ten przeciez tworza ludzie nie?

Jak cię interesuje hodowca to sie zgłoś do hodowcy.

Kto kogo oszukał? Mnie nikt nie oszukal

Posted

Ciebie nie, ale kazdy hodowca zrzeszony w Zk ma pewne obowiazki tak?i prawa, ale zeby z tych praw korzystac trzeba tez byc fair, a nie oszukiwac ze sie jest w porzadku.Jakbys mi jeszcze podpowiedzial pod ktory Oddzial ZK podlega t ahodowla to bys mi sprawe ulatwil, chociaz, i tak sobie poradze:))))))))))))))))))

Posted

orsini napisał(a):
Ciebie nie, ale kazdy hodowca zrzeszony w Zk ma pewne obowiazki tak?i prawa, ale zeby z tych praw korzystac trzeba tez byc fair, a nie oszukiwac ze sie jest w porzadku.Jakbys mi jeszcze podpowiedzial pod ktory Oddzial ZK podlega t ahodowla to bys mi sprawe ulatwil, chociaz, i tak sobie poradze:))))))))))))))))))

Pogadaj se z hodowcą, ok? Nie znam dokłądnie regulaminu, ale czy jak hodowca ma na przykład kundla to nie może go rozmnażać, bo mu zabrania ZK?

Albo na przykłąd inna sytuacja. W hodowli poza hodowcą mieszka jeszcze jedna albo więcej osób. Powiedzmy, że ta osoba/osoby robią na złość na kazdym kroku i w momencie, kiedy hodowca był w pracy zrobił na złośc dopuszczając do siebie psy.

Albo jakiś pies uciekł, spotkał sie z innym psem i nieszczęście gotowe.

Albo, albo.... to wszystko tez jest sprzeczne z regulaminem?

I jeszcze chciałbym cię uświadomić, że Tusia ma ponad 2 lata...

Posted

... i nie wyrzucę dwóch psów z domu, bo nie mają papierów. Przesadzacie... Koniec rozmowy o mnie.

To chyba Ty troszke przesadzasz :roll: .

Posted

Czarne Gwiazdy prawdziwy hodowca NIE rozmnaza kundla bo mu na to regulamin ZK zabranial, zabrania i zabraniac bedzie-to sie przes ostatnie 2 lata nie zmienilo.a dwa: prawdziwy hodowca wie co sie dzieje w schroniskach dla zwierzat, wiec po co mialby wypuszczac kolejne kundle???dla zdrowia suczki moze????????????hahaha

Posted

Ka-Vanga napisał(a):
To chyba Ty troszke przesadzasz :roll: .

nikt Ci nie karze niczego wyrzucac i nikt Cie nie potepia , tu jest duzo osob majacych bezpapierowe zwierzatka.Ale takiemu "hodowcy" nie mozna odpuszczac!bo poprostu szkoda tych suk!!!co cieczka to szczeniaki?bo raz na papiery raz bez???SZKODA ZWIERZAT, Czarne Gwiazdy jako miloscnik pieskow powinienes rozumiec

Posted

Pogadaj se z hodowcą, ok? Nie znam dokłądnie regulaminu, ale czy jak hodowca ma na przykład kundla to nie może go rozmnażać, bo mu zabrania ZK?

Albo na przykłąd inna sytuacja. W hodowli poza hodowcą mieszka jeszcze jedna albo więcej osób. Powiedzmy, że ta osoba/osoby robią na złość na kazdym kroku i w momencie, kiedy hodowca był w pracy zrobił na złośc dopuszczając do siebie psy.

Albo jakiś pies uciekł, spotkał sie z innym psem i nieszczęście gotowe.

Albo, albo.... to wszystko tez jest sprzeczne z regulaminem?

I jeszcze chciałbym cię uświadomić, że Tusia ma ponad 2 lata...

Yyyyyyyy to po co w takim razie regulamin?????? To po co w takim razie mamy w kraju ustanowione pewne prawa???????

Posted

Czarne Gwiazdy zdarzaja sie takie sytuacje o ktorych piszesz: mam w domu suki mam psa, rodzice nie dopilnuja-mam szczeniaki.Ale wiesz co wtedy robie?pisze do swojej Komisji Hodowlanej ze takie cos mialo miejsce, nawet jesli suce czy psu brakuje wystaw i szczenieta z reguly dostaja te metryki, jesli sie to zdazylo raz , a nie co cieczka. I wszystki jest zgodnie z prawem. Komisja Hodowlana jest dla nas, tzn. dla ludzi i tam zasiadaja wyobraz sobie myslacy ludzie i wiedza, ze takie sytuacje moga miec miejsce.a hodowca Twojej suki nie zglosil tego, bo przy nastepnej nie moglby suki pokryc, wiec w zaden zbieg okolicznosci nie uwierze:)))ani w to ze dlatego bez papierow ze wystaw brakuje, bo od tego sa tzw. warunkowe krycia:)))))

Posted

[quote name='orsini']nikt Ci nie karze niczego wyrzucac i nikt Cie nie potepia , tu jest duzo osob majacych bezpapierowe zwierzatka.Ale takiemu "hodowcy" nie mozna odpuszczac!bo poprostu szkoda tych suk!!!co cieczka to szczeniaki?bo raz na papiery raz bez???SZKODA ZWIERZAT, Czarne Gwiazdy jako miloscnik pieskow powinienes rozumiec
Rozumiem i zapewniam, że nie jest to hodowla na takiej zasadzie jak mówisz, więc nie snuj jakiś wzniosków z Księżyca

To chyba Ty troszke przesadzasz .
Jak na razie spotkałem sie z wrogością, bo mam sukę z hodowli, ktora wydala psy bez papierow

I nie wypowiadam sie już na temat hodowcy, którym ja nie jestem. nie moja działka, nie moja sprawa. Nie będę bronił kogoś zupełnie mi obcego. Moge porozmawiac na inne tematy.

Posted

orsini napisał(a):
Czarne Gwiazdy zdarzaja sie takie sytuacje o ktorych piszesz: mam w domu suki mam psa, rodzice nie dopilnuja-mam szczeniaki.Ale wiesz co wtedy robie?pisze do swojej Komisji Hodowlanej ze takie cos mialo miejsce, nawet jesli suce czy psu brakuje wystaw i szczenieta z reguly dostaja te metryki, jesli sie to zdazylo raz , a nie co cieczka. I wszystki jest zgodnie z prawem. Komisja Hodowlana jest dla nas, tzn. dla ludzi i tam zasiadaja wyobraz sobie myslacy ludzie i wiedza, ze takie sytuacje moga miec miejsce.a hodowca Twojej suki nie zglosil tego, bo przy nastepnej nie moglby suki pokryc, wiec w zaden zbieg okolicznosci nie uwierze:)))ani w to ze dlatego bez papierow ze wystaw brakuje, bo od tego sa tzw. warunkowe krycia:)))))

Tiara miałą tylko raz dzieci, dalej upierasz sie przy swoim i wymyślasz jakieś krycia co cieczkę i męczenie suki. Zastanów się czasem. EOT z mojej strony

Posted

Elitesse napisał(a):
a takie fajne byly te pierwsze wypowiedzi ...

czar prysl:)))Czarne Gwiazdy nie martw sie odpowiedni Oddzial ZK sie tym zajmie, a hodowca Twojej suki Ci napewno podziekuje:))))))))za taka reklame:))))))))))))))))))))))i ciekawe GDZIE i KTO jest do Ciebie wrogo nastawiony???ja jestem wrogo nastawiona do tego rozmnazacza, od ktorego kupiles sunie!a jak do Ciebie moglabym jak jeszcze wczoraj sie chcialam z Toba hajtac?:)))))))))))))))

Posted

orsini napisał(a):
czar prysl:)))ja jestem wrogo nastawiona do tego rozmnazacza, od ktorego kupiles sunie!a jak do Ciebie moglabym jak jeszcze wczoraj sie chcialam z Toba hajtac?:)))))))))))))))

a juz myslalam ze bedziemy wesele jakies mieli hihi :Cool!:

Posted

Tiara miałą tylko raz dzieci, dalej upierasz sie przy swoim i wymyślasz jakieś krycia co cieczkę i męczenie suki. Zastanów się czasem. EOT z mojej strony

i bede sie upierac, bo raz ale za to BEZPAPIEROWE!!!!zlamanie regulaminu , za to sie....wylatuje z ZK, albo jest sie zawieszonym to juz ich Oddzial zdecyduje co z nimi zrobic:))))

Posted

Pisałem już na ten temat, więc czytaj - suce zabrakło parę dni do uprawnień, dlatego były bez rodowodu [kolejny raz tego nie napiszę], a czy rodzeństwo nie wiem, też się zastanawiałem...

ZWIĄZEK KYNOLOGICZNY jest instytucją, która przede wszystkim ma ograniczać i nie dopuszczać do narodzin NIERODOWODOWYCH szczeniąt. Związek jest dla hodowców aby im pomagać,wspierać i znależć sposób jak najmniej bolesny (dla psów oczywiście) aby zgodnie z przepisami wszystko grało.Związek to nie sąd cywilny. Tu się nie osądza ludzi.Jest komisja hodowlana, która w tak wyjątkowych sytuacjach (jeśli suka nie ma wszystkich uprawnień hodowlanych) może uznać miot jako rodowodowy i zezwolić na wydanie metryk nowonarodzonym szczeniętom. Właściel suki otrzymuje pouczenie na piśmie, iż miot uznano warunkowo a matka szczeniąt ma w jak naszybszym czasie uzupełnić to co jej brakuje aby być hodowlaną. ZWIĄZEK KYNOLOGICZNY to są hodowcy i oni potrafią zrozumieć wszelkie mogące zajść sytuacje na skutek których suka jest szczenna. Wciskanie KITU :angryy: , ŻE SUCE ZABRAKŁO KILKU DNI DO UPRAWNIEŃ ......... po prostu suka nie spełnia warunków hodowlanych i hodowlaną być pewnie nie może.

Posted

vis napisał(a):
. Wciskanie KITU :angryy: , ŻE SUCE ZABRAKŁO KILKU DNI DO UPRAWNIEŃ ......... po prostu suka nie spełnia warunków hodowlanych i hodowlaną być pewnie nie może.

Jest w trakcie robienia championatu ;)

Posted

[quote name='orsini']i bede sie upierac, bo raz ale za to BEZPAPIEROWE!!!!zlamanie regulaminu , za to sie....wylatuje z ZK, albo jest sie zawieszonym to juz ich Oddzial zdecyduje co z nimi zrobic:))))
dosyć długo już się znęcacie nad Carnymi Gwiazdami :mad: a w życiu , jak to w życiu bardzo rzadko jest coś czarno-białe :shake:. Oczywiście właścicielka hodowli o której tu mowa popełniła błąd, ale może faktycznie miot nie był planowany i postanowiła go nie zgłaszać a potem musiała gdzieś szczenięta ulokować. Przyczyn mogło być wiele, nasze związki nie działają zbyt wzorcowo i tolerowanie hodowli nawet sędziów, którzy puszczają mioty papierowe i bez też się zdarzają:mad:. Ryba psuje się od głowy i napiętnować raczej tak ostro należy te przypadki, ale kto się odważy wywalić koleżankę/kolegę ze związku :eviltong:? Proponuję zakończyć już ten temat, bo nie jest to przykład wzorcowo prowadzonej hodowli a może skupmy się na tym, jak owa wzorcowa hodowla prowadzona być powinna :lol:

Posted

Moim zdaniem podstawą dobrej hodowli są dobre suki wydające zdrowe i wyrównane potomstwo :lol:. Mamy w Polsce silne hodowle o wyrobionej marce i mamy również strasznie dużo drobnych hodowli, które często mają jedną suczkę i jeden miot:shake:.
Nie wiem dokładnie, jak zakłada się hodowlę w USA, czy innych krajach europejskich, ale posłużę się przykładem Rosji, gdzie poziomu niektórych hodowli możemy im pozazdrościć. W Rosji nie jest wcale łatwo złożyć hodowlę, czyli "pitomnik" jak u nas. Tam, aby zarejestrować hodowlę pod własnym przydomkiem trzeba spełnić 3 warunki:

• wykazać się 2 letnią udokumentowaną pracą hodowlaną,
  • ukończyć kurs,
  • wypuścić chyba 2 mioty pod przydomkiem hodowli, z której taki początkujący hodowca ma suczkę.

Bardzo trudno jest prowadzić pracę hodowlaną, jak się nie ma solidnej bazy w postaci paru suk hodowlanych. Rozszerzanie własnego stada w nieskończoność, jest raczej niemożliwe, przynajmniej nie dla każdego i opisane rozwiązanie ma wiele pozytywnych cech:

• początkujący hodowca nie pozostaje sam ze sobą, ma zapewnioną opiekę doświadczonego hodowcy, który skoro miot ma być na jego przydomek hodowlany będzie się czuł bardziej zań odpowiedzialny,
  • hodowca, któremu zależy na osiągnięciu swoich celów, może prowadzić swoją pracę i politykę hodowlaną w oparciu o poszerzoną bazę suczek, które od niego wyszły,
  • nie powstają setki przydomków hodowlanych, czasem przydomek jest rejestrowany dla 1 suki.