Jump to content
Dogomania

Otwarte Zimowe Zawody Agility i I Zawody ParAgility dla Niepełnosprawnych

Recommended Posts

Posted

WIND, bardzo dziękuję za zdjęcia Camiśki!!!!!!!!! Ale plamę mam na udzie! Czy mogę skopiować zdjęcia na stronkę Camisi z podaniem ich autora?

A teraz WIND WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI URODZIN, 100 LAT I ŻYCZĘ CI BYŚ KIEDYŚ MOGŁA WYDAĆ PIĘKNY ALBUM ZE SWOIMI ARTYSTYCZNYMI ZDJĘCIAMI.
:tort: :new-bday: :BIG: :laola: :cunao: :bday:

• Replies 429
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Robull']Jeśli mogę wyrazić swoją opinię o zawodach, to były one bardzo dobrze zorganizowane, choć niestety nie bezbłędnie.

No cóż, staraliśmy się jak mogliśmy. Jeżeli zdarzyły się błędy, to nie wynikały one jednak ze złej woli (co sugerujesz). W każdym razie dziękujemy za uwagi - wszystkie słuszne na pewno weźmiemy pod uwagę :cool3: :lol:

[quote name='Robull'] Osobiście uważam, że zbyt długie były biegi charytatywne i impreza się trochę... rozlazła.

Ciekawa jestem, co inni o tym sądzą? Czy rzeczywiście za dużo czasu poswięciliśmy na te biegi? Wydawało nam się, że - poza szczytnym celem - to po prostu frajda, jak można się przebiec z innym psem albo po prostu rozbiegać na stosunkowo łatwym torze.

[quote name='Robull']W czasie tego samego przebiegu znajdowała się podwójna stacjonata, na której błędy zawsze były liczone pojedynczo - niezależnie ile tyczek pies strącał, liczone było jakby zawsze spadała tylko jedna tyczka. Tym czasem jest zasada w agility, że liczy się błędy za każdą strącony element (na tej przeszkodzie liczy się zatem każdą tyczkę), czyli 1 tyczka=1 błąd=5 pkt., ale 2 tyczki=2 błędy=10 pkt.

Podobnie jak Mokka poprosiłabym o podanie miejsca w regulaminie, gdzie można to wyczytać. Bo ja widzę tylko, że za zrzucenie dowolnej części dowolnej przeszkody dostaje się 5pkt a przeszkodę podwójną sędziuje się jak pojedynczą.

cytat: Spread jump. Is judged the same as the single hurdles.

Mój angielski nie jest na tyle dobry, żeby się spierać o ten "każdy strącony element". Odpowiedni fragment regulaminu brzmi:

Knockdowns. It is a fault each time any part of any obstacle is knocked down, until the dog has cleared the next obstacle.

Ale gdyby się czepiać każdego elementu oddzielnie (a nie ma tu mowy o poprzeczkach tylko o dowolnym elemencie), to w przypadku gdy pies zdemoluje przeszkodę i upadną oba skrzydła oraz poprzeczka, to według Twojej teorii musiałby mieć liczone 3 błędy.

[quote name='Robull']liczenie błędu zamiast odmowy za przejście/przebiegnięcie psa przez skok w dal

Trzeba by ocenić konkretny przypadek, bo regulamin nie jest - moim zdaniem - zbyt przejrzysty. Za przejście przez skok powinna być odmowa, ale za wylądowanie łapami pomiędzy elementami czy przewrócenie elementu już tylko błąd.

Swoją drogą przewrócenie jednego elementu to błąd. Czy w związku z tym pies lądujący na skoku w dal w taki sposób, że przewraca 2 elementy jest karany 3 błędami (łapy w środku + elementy przewrócone)? Czy też podpada to pod "not traversing the complete obstacle" i jest liczone jako odmowa?

[quote name='Robull']ustawianie koła i skoku w dal pod kątem do poprzedniej przeszkody

Zasada o prostym nabiegu obowiązuje w "official tests"

[quote name='Robull']zacinająca się fotokomórka (złośliwość rzeczy martwych)[SIZE=2]

Tak jak Flaire mam nadzieję, że większości zawodników te problemy nie dotknęły, gdyż udawało nam się dojść z nią do ładu przed ich stanięciem na starcie. Sprzęt musi się "dotrzeć" (jego obsługanci również :lol:)

Posted

O rany :crazyeye:

Wszystkim dziekuje za zyczenia
:loveu:

FikuMiku, Ty paplo :cool3: :lol:

Na szczescie moj TZ nie dal mi wpasc w depreche urodzinowa (w pewnym wieku, to juz nie radosc tylko smutek :shake: ) i do mojego 5D dokupil mi urodzinowego braciszka czyli 1DMkII N :-) Cudo :-) Strasznie fajnie jest miec takie urodziny. W weekend jade go wyprobowac na Zawodach maszerow :-)
Trzymajcie kciuki, bo bedzie to dla mnie calkiem nowe doswiadczenie.
A teraz zamiast upic sie ze szczescia, lece przygotowywac sesje na jutro :-) Robota czeka ;)

Jerez,

Oczywiscie, ze mozesz! :-)

Posted

Na szczescie moj TZ nie dal mi wpasc w depreche urodzinowa (w pewnym wieku, to juz nie radosc tylko smutek )

No tak "dwudziestka" na karku to już nie przelewki:cool3: :evil_lol:

Posted

Bajeczka dziekuje jeszcze raz za zdjecia :loveu: i przesyla razem ze mna i reszta czarno bialych (i nie tylko) serdeczne urodzinowe zyczenia!!! Pewnie tak jak u mnie, KOLEJNE 18 !!! :lol: :lol: :lol:

STO LAT!!!

Pozdrawiam
Ewa

Posted

Przeszkoda podwójna jest traktowana jako całość - czyli jako jedna przeszkoda, stąd tez bez względu ile elemntów ruchomych straci pies jest to liczone wyłącznie jako 5 pkt

błędy na trasie (za każdy 5 pkt.)
[LIST]
[*]zrzutki - błędem jest zrzucenie jakiejkolwiek części przeszkody, jeśli spadnie zanim pies pokona następną przeszkodę [/LIST]W tym wypadku 1 czy 2 tyczki tej samej przeszkody są to czesci składowe jednej przeszkody

Adekwatnie gdyby pojedyncza przeszkoda miała dwie tyczki dla ułatwienia to bez wzgledu która tyczke by pies strącił jak i ilosć to dalej tylko 5 pkt.

Co do wyliczania każdego elemntu to za skok w dal mozna byłoby i 25 pkt karnych dostać, gdyby nie fakt ze jest to tylko jedna przeszkoda i tak samo liczy sie ją jako jedną i bez względu ile elemntów poleci dostaje sie 5 pkt.

Posted

WIND: Sto lat, zdrówka,samych udanych zdjęć, pomyślności !!!:tort: :BIG: Spędziłam dziś 2 godziny , oglądając twoje wspaniałe foty na tym topiku i mam tylko jednen wniosek : twój album ze zdjeciami psów będzie hitem !!! juz się zapisuję na egzemplarz z autografem autorki :multi: Pomyśl o takim albumie :modla:

Uczestnikom sobotnio-niedzielnych zawodów gratuluję fajnej imprezy i kapitalnych pzrebiegów,uwiecznionych na fotach Wind i jej TZ

Posted

[quote name='Flaire']Pierwsze (w mojej pamięcie) organizowane przez Fort z łączną.

Na innych, nie tych organizowanych przez Fort - tak. Ale Misia do tej pory brała udział w zawodach organizowanych przez Fort dwa razy (w IALu i Fortiadzie) i na tych nie była obliczana klasyfikacja łączna. Chyba na poprzednim fortowym IALu też nie była. Może wcześniej kiedyś była, tego nie wiem, bo jestem nowa. Ale odkąd obserwuję zawody, to inni obliczali łączną, a Fort - nie.

Alez na Fortiadzie, jak na wszystkich oficjalnych zawodach byla taka klasyfikacja! Nie moge sie mylic, nie tylko mam pelne wydruki wynikow, ktore dostal kazdy zawodnik, ale także dwa wyjatkowo piekne pucharki, ktore Ami zdobyl za klasyfkacje laczna za kazdy dzien :p Co do IAL, nie pamietam jak bylo w 2004 i 2005, wiec nie bede sie upierac. Ale wczesniej, w 2002 i 2003 napewno taka byla, gdyz mam wyniki na swojej stronie, a w tych latach moim psom udalo sie zdobyc lokaty m.in. w klasyfikacji lacznej :-) (ach, IAL w Dziekanowie w 2002 roku nalezal do nas! :multi: )
Ale wtedy zdaje sie byl osobny przebieg agility, oprocz IALu, ktory byl liczony razem z Jumpingiem.

Posted

Ja się zabiję, jeśli tym razem ten cholerny serwer znów będzie tooo busy i nie wyśle mojego postu, to nie wiem, co będzie :wallbash:

Aussie napisał(a):
Alez na Fortiadzie, jak na wszystkich oficjalnych zawodach byla taka klasyfikacja! Nie moge sie mylic, nie tylko mam pelne wydruki wynikow, ktore dostal kazdy zawodnik, ale także dwa wyjatkowo piekne pucharki, ktore Ami zdobyl za klasyfkacje laczna za kazdy dzien :p Co do IAL, nie pamietam jak bylo w 2004 i 2005, wiec nie bede sie upierac. Ale wczesniej, w 2002 i 2003 napewno taka byla, gdyz mam wyniki na swojej stronie, a w tych latach moim psom udalo sie zdobyc lokaty m.in. w klasyfikacji lacznej :-) (ach, IAL w Dziekanowie w 2002 roku nalezal do nas! :multi: )
Ale wtedy zdaje sie byl osobny przebieg agility, oprocz IALu, ktory byl liczony razem z Jumpingiem.

Uuuu, kochana, lat 2002-2003 to ja nie pamiętam (za młoda jestem :lol!: ), w zawodach oficjalnych organizowanych przez Fort też jeszcze nie startowałam (w pucharach jednak liczy się tylko klasyfikacja generalna - zasady są ustalane odgórnie), brałam 2-krotnie udział w Fortowym IAL-u i raz w zawodach otwartych w Laskach w lipcu ub.r.
W IAL-ach 2004-2005 na pewno nie było klasyfikacji łącznej - ja Ci to mówię, a w nieoficjalnych lipcowych głowy nie dam, ale wydaje mi się, że też nie było. Dla mnie te weekendowe zawody były więc 4-tymi organizowanymi przez Fort, ale pierwszymi z klas. łączną.
Zresztą, to chyba nie jest najważniejsze, co było kiedyś. Te zawody były fajne i po raz kolejny okazało się, że jest zapotrzebowanie na zawody nieoficjalne.

Posted

Aussie napisał(a):
Alez na Fortiadzie, jak na wszystkich oficjalnych zawodach byla taka klasyfikacja! Nie moge sie mylic, nie tylko mam pelne wydruki wynikow, ktore dostal kazdy zawodnik, ale także dwa wyjatkowo piekne pucharki, ktore Ami zdobyl za klasyfkacje laczna za kazdy dzien :p Co do IAL, nie pamietam jak bylo w 2004 i 2005, wiec nie bede sie upierac.
Qrcze, no, ja nie wiem, o jakich zawodach ja piszę ;-), ale... Wyniki ostatniego IALu są na stronach Fortu i łączna klasyfikacja nie jest tam uwzględniona. A ja pamiętam o tym dobrze, bo Misia-Błyskawica byłaby się załapała na podium w łącznej klasyfikacji (a i troszkę sie ze mnie nabijano z tego powodu ;-) - bo była 4 w agility i 8 w jumpingu na 24 psy - więc jak mogła być trzecia w łącznej???? ;) . Ale wyniki stoja jak wół na stronce).

Więc może po prostu ja mam pecha.:-( Co do Fortiady, to na pewno po prostu pomyliłam nazwę zawodów :oops: , bo mnie chodziło o te nieoficjalne w lipcu 2005... Bo w ogóle przypomniało mi się, że Misia w fortowych zawodach (wyłącznie nieoficjalnych) startowała trzy razy, a nie, jak wcześniej napisałam, dwa. Dwa razy startowała z Mokką (właśnie w lipcu 2005 i w IALu 2004) i raz ze mną (IAL 2005). Na obydwu IALach na pewno nie było łącznej (możesz sprawdzić na stronie Fortu), a co do lipca to już nie jestem pewna, bo mnie tam nie było - a nie mogę znaleźć wyników.

Posted

Serdeczne życzenia dla WIND!:)
Chyba Cię popodrzucamy trochę, przy okazji!! co?
:cunao:
Wszystkiego NAJ!!

Gratuluję UDANYCH ZAWODÓW!!!

Żałuję, że nie przyjechałam choćby popatrzeć na zawody, widzę, że emocje aż "roznoszą" niektórych!:) Ekhhh, ale cóż zrobić.... ale już we Wrocku napewno będziemy!!! I będziemy też fotkować!

Dorota

ps. z podwójną przeszkodą to myślę tak jak Laluna, to tylko 1 błąd.
I to samo dotyczy elementów zrzucalnych na murku zdaje się:)

Posted

belgunia napisał(a):

To byłoby dobre przeszkoda warta tyle ile ilosć cegiełek. Jakiś złośliwy organizator mógłby postarac sie o duzą ilosć cegłówek, jeden bład na murku i można sobie darować dalszy bieg - limit pkt wyczerpany za kilka kolejnych zawodów :lol:

Posted

belgunia napisał(a):

No to się zgadzamy :lol:

Ale sprowokowana przez Robulla obejrzałam sobie w regulaminie zasady sędziowania skoku w dal i naprawdę mam wątpliwości. No bo nawet zakładając, że nie ma znaczenia ile kawałków pies przewróci - zawsze będzie miał jedną zrzutkę. To jak potraktować to, że pies skacze, ale wpada w środek i rozwala wszystko. Tylko jeden błąd za zrzutkę? Jeden za zrzutkę i jeden za stanięcie łapą(ami) w środku? A może w ogóle odmowę (za niepokonanie w całości)? A może odmowę ale za przejście przeszkody (jeśli pies mało dynamicznie się wybił i jeszcze spadając zrobił parę kroczków)? Jest to o tyle istotne, że w przypadku odmowy trzeba przeszkodę pokonać jeszcze raz a w przypadku błędu(ów) pokonanie jej powtórnie będzie oznaczało dyskwalifikację. A w trakcie biegu czasem trudno jest się zorientować czy sędzia pokazał odmowę czy błąd...

No i jak wygląda poprawne pokonanie tej przeszkody zakładając, że pies wpadł w środek i przewrócił oraz rozrzucił jej elementy (czasem bardzo daleko), dostał odmowę (jeśli należała się odmowa) i teraz ma ją pokonać powtórnie? Ma przeskoczyć przez wszystkie rozrzucone elementy, niezależnie od tego, jak są daleko? Ma przeskoczyć w ramach tyczek ograniczających tą przeszkodę? A jak tam leżą elementy i sobie łapy połamie wpadając między nie?

Posted

Dorotak na zawodach to sędzia decyduje czy była odmowa czy błędy, dlatego bezpiecznie kiedy masz watpliowsci spojrzeć na sędziego czy pokazał bład czy odmowę.
Co do skoku w dal to jeżeli pies skoczy i przewróci elementy to jest to 5 pkt za błąd, jezeli pies nie skoczy ale przejdzie kłusem i wtedy poprzewraca to sędzia to liczy jako odmowa.

Posted

Droga Ciociu Wind!

Z okazji urodzin życzę Ci, abyś zawsze była taka szczęśliwa, pełna radości życia, uśmiechnięta, piękna i młoda jak ja na Twoich zdjęciach! ;-)

Misia

Posted

[SIZE=2]i ja szybciutko skrobię życzenia urodzinowe:[SIZE=2][SIZE=3]:tort:
[SIZE=2][SIZE=3]Wind wszystkiego naj naj najlepszego [SIZE=2][SIZE=3]:loveu:[SIZE=2][SIZE=3] , dużo udanych zdjeć i dalszych sukcesów z Majutkiem[SIZE=2][SIZE=3]:cunao:[SIZE=2]

Posted

Jeszcze raz PIEKNIE DZIEKUJE za zyczonka :-)

Doprawdy bardzo mnie wzruszyliscie :loveu: Mam nadzieje, ze wszyscy wspolnie zrobimy jeszcze mnostwo swietnych fot na mniejszych i wiekszych zawodach :-) A z tego co widac, ten rok bedzie nam obfitowal w psie wydarzenia :-)

Aaaa ... zapomnialabym ... no to za nas wszystkich :drinking: