Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

opisane przez BajkaB

"Otrzymałam zgłoszenie,iz na jednej z posesji w Strzemieszycach kona zagłodzony pies.Pojechałam prawie natychmiast w asyście Policji.Widziałam juz wiele,ale to co dane mi było zobaczyć dzisiaj przeszło moje oczekiwania.Przy rozwalającej sie pseudo budzie,na łańcuchu leżała i konała śliczna zagłodzona suczka,a na niej popiskiwały zagłodzone szczeniaki.Suka nie reagowała na nic,miała drgawiki,była nieprzytomna.
W budynku,w koszmarnej rupieciarni przebywał drugi psiak,zaniedbany,odwodniony,wychudzony,ze zmianami skórnymi.
Właścicielka twierdziła,ze dokarmiała suke i początkowo próbowała tłumaczyć się,ze nic złego sie nie działo.Kiedy zareagowałam ostro przyznała,ze nie było jej przez tydzień,aczkolwiek stan psów wskazuje na bardzo długie głodowanie.
Właścicielka psów histeryzowała i spazmowała,ze bardzo kocha psy i zeby jej ich nie zabierac.O pozostawieniu psiaków nie było jednak mowy.Natychmiast zabrałam je do kliniki weterynaryjnej.
Sunia o imieniu Nelly jest w stanie agonalnym.Pani weterynarz oceniła jej stan jako krytyczny
,,Suczka silnie odwodniona,słaba,nieprzytomna,z licznymi ranami i otarciami na łapach,wychudzona,wyziębiona,objawy neurologiczne,omamy,ruchy wiosłowe kończyn,brak reakcji na boźdźce.Rodziła miesiąc temu,brak pokarmu w gruczołach mlekowych.
5 szczeniąt wygłodzonych,wyziębnionych.
Drugi pies o imieniu Ares zaniedbany,wychudzony,wygłodzony,odwodniony,zmiany na skórze po wygryzieniach lub otarciach,,

"Gehenna tych zwierząt musiała trwać przynajmniej od kwietnia, czyli od czasu kiedy, jak twierdzi ta pani, przeniosła się do Mikołowa i bywała na posesji sporadycznie - stwierdza Edyta Dziwak z Fundacji dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych EMIR. Jeszcze rzadziej na posesji pojawiał się współwłaściciel działki, który z opiekunką zwierząt jest w sporze prawnym. Nie podejrzewał, że sprawa będzie miała tak krytyczny finał. - Pies wtedy był jeszcze w dobrym stanie - to znaczy żył, stał na nogach, ale był chudy. Nawet zażartowałem do żony, mówię: "zobacz, nawet ścieżka do tego psa słabo wydeptana". Czyli, że był mało karmiony - stwierdza Marek Jakubowski, współwłaściciel działki.
Ares, pies który był więziony w pomieszczeniu metr na metr, nie miał innego wyjścia, musiał się żywić drewnem i własnymi odchodami.
Próbowaliśmy się skontaktować z właścicielką psów, ale bezskutecznie.
[SIZE=4]Fundacja EMIR ustaliła, że jest nią trzydziestoletnia NAUCZYCIELKA. - W zasadzie muszę powiedzieć, że ona nie się w ogóle nie tłumaczy. Twierdzi, że bardzo kocha zwierzęta, że zawsze gardziła ludźmi, którzy się znęcają nad zwierzętami - podkreśla Dziwak. Jednak widząc zwierzęta w tak strasznym stanie trudno w to uwierzyć.

- Zostało przyjęte zawiadomienie o przestępstwie z art. 35 ustawy o ochronie zwierząt, za które to grozi kara pozbawienia wolności do lat 2, jeżeli to znęcanie było ze szczególnym okrucieństwem - wyjaśnia mł. asp. Mariusz Miszczyk z KMP w Dąbrowie Górniczej. A że było to znęcanie się ze szczgólnym okrucieństwem w Fundacji EMIR nie mają żadnych wątpliwości.

Wszystkie psiaki są pod opieką Fundacji EMIR-Oddział SOSNOWIEC..

Błagamy o finansowe wsparcie,bo nie mamy funduszy na ratowanie psiaków."

Wpłaty prosimy kierować na konto:

Fundacja dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych "EMIR"Oddział Sosnowiec
Konto Fundacji: Bank Śląski O/Grodzisk Maz.
59 1050 1924 1000 0090 6204 7718

z dopiskiem Psiaki ze Strzemieszyc

WĄTEK POŚWIĘCONY ARESOWI:loveu:, KTÓREMU UDAŁO SIĘ PRZEŻYĆ

SUNIA JUŻ ZA TM :-(

A oto nasz BOHATER ARES:

... i warunki, w jakich żył

oraz w klinice

Ares jest dzielnym psiakiem
"Ares otworzył się, jest wystraszony , ale pozwala się głaskać, przytulać i robić ze sobą już wszystko. Bardzo kochany pies. "

A tutaj jeszcze "urządzenie wielofunkcyjne, czyli PRALKO-BUDA!!!, w której ponoć wcześniej "mieszkał" inny nieszczęśnik :-(

O oprawczyni można również zobaczyć materiał w TV SILESIA

http://www.tvs.pl/informacje/18634/

oraz 26.11.2009 w Wiadomościach tvp 1 i 2

SZUKAMY DLA ARESKA DOMU,
który pomoże dojść mu do siebie po tym, co przeżył.
:-(

ALLEGRO CEGIEŁKOWE
http://www.allegro.pl/item829291361_koszmar_psiej_matki_i_jej_dzieci.html

kontakt w sprawie ARESA
[email protected]

tel. kontaktowy: 785 066 066

ARES JEST OGŁOSZONY W:
Gumtree
AlegratkA.PL
www.adopcjapsa.pl
animalia.pl
nasipupile.pl
kokosy.pl
dwukropek.pl
aukcjezwierzat.pl
pineska.pl
olx.pl
hodowcy.com
neeon.pl

Ślicznie dziękujemy
:loveu:

• Replies 273
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja też się melduję.
Przydałyby się zdjęcia jego pyszczka cudownego i ruszam z ogłoszeniami!
Niech tylko dojdzie do siebie, niech zaufa człowiekowi...

Posted

caelestis napisał(a):
Ależ nie ma za co :)
Nie mogę niestety go wziąść do siebie, więc chociaż tak pomogę choć troszkę

A ja pomogę podnosząc go ;)