Jump to content
Dogomania

Wolontariat w schronisku w Katowicach!! Ruszyliśmy!! Poszukiwani wolontariusze!!!

Jaki dzień Ci najbardziej pasuje (poza sobotą) do spotykania się w schronisku ?  

53 members have voted

1. 1. Jaki dzień Ci najbardziej pasuje (poza sobotą) do spotykania się w schronisku ?

• poniedziałek
      1
    • wtorek
      8
    • środa
      5
    • czwartek
      19
    • piątek
      20

Recommended Posts

Posted

To co ja uważam to jedno....pamiętaj o sprawie Hektora.
Ale z drugiej strony szkolone też nie mogą być faworyzowane.
Oczywiście było by super gdyby nam dali wolną rękę.
Ale to musieli by wstrzymywać adopcje szkolonych psów- i tych domów szukali byśmy my, co na pewno by nie przeszło, albo przy każdej adopcji wołano by wolontariusza do wizyty, ale tego się zwykle w schronach nie robi i była by troszkę dezorganizacja gdyby do tego psa była robiona wizyta a do tego już nie.
A jak Ty to widzisz?
Tzn jak by to miało przebiegać?

Posted

[quote]pracujemy nad nimi, bo nie nadają się do adopcji.[/quote]
Czy ja wiem...
Sara, nie do adopcji?
A Foksiu?
Bez DT, albo DS to on postępów dużych nie zrobi.
A po za tym ostatnio coś szkoleniowców długo nie było.
I powiem ci, zauważyłam to na przykładzie Lusi, że to co ja wypracuję z nią to jedno, a to co przyszły właściciel sam musi wypracować to drugie, dopóki nie będzie regularnych spotkań z behawiorystą, który Foksia nauczy się uspokajać i ignorować psów, a Lusię oduczy rzekomej agresji i lękliwości do facetów, to uczenie ich siad i waruj nie ma sensu.
Z drugiej strony takim psom jak Czarek przyda się lekcja oduczania ciągnięcia na smyczy.
Program dobry, ale troszkę ostatnio dezorganizacja, ale jak na poczatki to myślę jest super, myślę, ze z czasem jak zobaczymy jak to działa wszystko sie rozkręci:)

Posted

[COLOR=Red][B]Kochani, mam prośbę. Ci z Was, którzy będą jutro w schronisku niech dowiedzą się czy trafiła tam ta sunia[/B][/COLOR]: [url]http://www.dogomania.pl/threads/139319-Blacky-juA-w-dt-szuka-ds-Katowice-POTRZEBNE-NOWE-OGA-OSZENIA[/url] jaki ma teraz numer schroniskowy i dlaczego została oddana?
Jasza dostała wczoraj wieczorem sms od Wiewiórki, że Blacky jest w katowickim schronisku. Bez słowa wyjaśnienia dlaczego, co się stało... Pisałam do Wiewiórki, Jasza też, ale Wiewiórka milczy.

Posted

[quote name='smuga']czym uspakajcie psy w noc sylwestrową? bo moja nusia już zaczyna sie trząść :([/QUOTE]

[COLOR=#000000][FONT=Arial]Moja Zuzia też boi się wystrzałów, trzęsie się i dyszy... Wczoraj już od ok 18 zaczęła być niespokojna, jednak ignorowałam jej zachowanie, aby go nie wzmacniać, dałam jej się schować w bezpieczne dla niej miejsce, bardzo lubi łazienkę ;) i ziewałam przy niej cały czas aby się uspokoiła i naprawdę podziałało :) Na szczęście sylwester już za nami, chociaż nawet dzisiaj co jakiś czas ktoś rzuci jakąś petardę...

_Lara dzięki za info o sterylce, przekaże tej Pani od Fendi :)

A co do adopcji psów które szkolimy to mnie to też denerwuje że są one wydawane do domów które nie są sprawdzane... Ale nie widzę żadnego sensownego rozwiązania na które zgodziłoby się schronisko... Tak jak Rybka uważam że zapewne Lusia nie miała zapewnionej odpowiedniej dawki ruchu i stąd mogły się wziąć te problemy, stres który przeżywa pies również mógł mieć na to wpływ. Być może dobrym pomysłem byłoby każdej osobie która bierze psa ze schroniska dawać wydrukowany artykuł Jacka Gałuszki gdzie opisuje co przeżywa pies gdy trafia do nowego domu i jak powinni zachować się przyszli właściciele [/FONT][/COLOR][COLOR=#0000FF][FONT=Arial][U][url]http://wesolalapka.pl/porady/o-psie-ze-schroniska/47-gdy-bierzesz-psa-ze-schroniska.html[/url]
[/U][/FONT][/COLOR][COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2]
[/FONT][/COLOR]

Posted

Ale jak to na ulicy? Co się stało? Może trzeba Wiewiórce jakoś pomóc?

Dowiedz się proszę jaki Blacky ma teraz numer schroniskowy, ok? I czy jest na kwarantannie czy trafiła prosto do boksu.

Posted

Ludzie powinni najpierw sie zastanowić zanim wezmą psa... potem są takie sytuacje i najgorzej ma pies :(
Kto jedzie jutro do schronu? wiecie coś o godzinie? na którą?
bo ostatnio wcześniej przyjedżam i musze czekać, a tak to przyjadę na tą co wy:)

Posted

Napisałam właśnie do Wiewiórki co z Manią i czy jakoś jej pomóc. Ja jutro też będę w schronie ok.9.15. Zobaczę jaki numer ma Blacky...

[B]maciaszek[/B], nie mam pojęcia co się stało, domyślam się, że doszło do spięcia między Wiewiórką a rodzicami..

Posted

[quote name='Rybka_39']Psy są w schronisku i to wystarczy, powód myślę nie jest istotny.
Ja dziś nie dałam rady niestety.[/QUOTE]

Powód nieistotny? :crazyeye::crazyeye::crazyeye: myślę, że nie na co dzień psy z dt wracają do schroniska... dalej nie będę tu ciągnąć dyskusji.

Dziś w schronisku było bardzo mało osób. Ja, kuba123, Reyes, soboz4, jeszcze jedna wolontariuszka, której nie kojarzę + jej dwóch kolegów. Mocno sypał śnieg, zwłaszcza momentami. Ja miałam Julkę na spacerze, soboz4 najpierw Sarę, potem jakąś nową sunię, nazwała ją Zara. Na spacerze był jeszcze Foksio, psiak szorściak - nie pamiętam imienia, i jeszcze jeden psiak.

[B]maciaszku[/B], do Ciebie prośba. Amikat mówiła żeby lepiej na stronie schroniska wyszczególnić psy, które są szkolone. Stworzyć jakąś zakładkę.

Posted

Maciaszku, dodałam zdjęcia w albumie picaso
To jest opis dla Zary, nie wiem czy ma jakieś imię, jest w boksie nr 931, ma nr 73/09

Zara to roczna sunia, która od "zawsze" mieszka w schronisku. Jest miłym psem, który nie wykazuje agresji nawet w konfliktowych sytuacjach.
Nie boi sie huku petard i wszystkiego jest ciekawa.Nawet w sytuacjach nieznanych jest bardzo odważna. Gdy była w lesie bała się wyrzuconych opon, mimo to podeszła do nich, obwąchała je i dopiero po zaspokojeniu ciekawości poszła dalej.Jest pieskiem średniej wielkości, mniej więcej powyżej kolan, około 17 kg. Ma bardzo grube futerko, trochę zaniedbane i wymagające porządnego wyszczotkowania.
Bardzo lubi głaskanie i nie boi się ręki. Nie wykazuje strachu również przy głośnych i nieznanych dźwiękach.
Uwielbia zabawę z piłką, mogłaby bez końca przynosić piłeczkę do rzucania.Reaguje na każde cmoknięcie czy głos człowieka, Niestety nie zna na razie żadnej komendy, dopiero zacznie naukę. Nie bardzo ma ochotę na smakołyki w czasie spaceru, widać uważa, że spacer ciekawszy niż przysmaki.Jest trochę nieokrzesana, ale nigdy nie była w domu i nie wie co to nauka i dobre wychowanie, ale jest tak ładnie wpatrzona w człowieka, że nie powinna mieć kłopotu z przyswojeniem paru zasad i komend.
Gdy wyszła na dwór od razu załatwiła się, więc nie będzie problemu z nauczeniem jej czystości w domu. Powinna trafić do osób lubiących zabawę z psem i spacery, bo Zara jest pieskiem pełnym energii.

Czy jak wysyłam Ci link "udostępniony" to czy mam tu jeszcze raz dawać link do albumów i czy wszystkie potrzebne albumy Ci się wyświetlają????

[url]http://picasaweb.google.pl/soboz4/ZaraOdwaznaSuniaDoAdopcji?feat=directlink[/url]

[url]http://picasaweb.google.pl/soboz4/SzukamWAscicielaZnajdkaZParkuKosciuszki?feat=directlink[/url]

[url]http://picasaweb.google.pl/soboz4/FoksikDoAdopcji?feat=directlink[/url]

Posted

[quote name='__Lara'][B]maciaszku[/B], do Ciebie prośba. Amikat mówiła żeby lepiej na stronie schroniska wyszczególnić psy, które są szkolone. Stworzyć jakąś zakładkę.[/QUOTE]Niestety nie da się tego zrobić.

[quote name='soboz4']Maciaszku, dodałam zdjęcia w albumie picaso
To jest opis dla Zary, nie wiem czy ma jakieś imię, jest w boksie nr 931, ma nr 73/09[/QUOTE]Zdjęcia mi się otwierają, ale chyba jest zamieszanie z numerem... 73/09 na stronie ma ta psina: [url]http://katowice.schronisko.net/adopcja-id-24427.html[/url] a to zdecydowanie nie ta sama suka... Co więcej nie widzę na stronie schronu/wśród zdjęć robionych psiakom suki podobnej do Zary. Więc albo:
- Zara ma inny numer
- schronisko podało mi błędny numer suki 73/09
- suka nr 73/09 była w boksie z Zarą i obie zgubiły obroże i pracownicy założyli je odwrotnie
- jeszcze coś innego...
Jeśli jesteś pewna, że zara ma numer 73/09 to z takim ją na stronę wprowadzę, a tamta sukę zdejmę do wyjaśnienia.

Posted

jestem tylko pewna nr 931 bo taki mi podano, ale takiego nie znalazłam, myślałam więc że to numer boksu, podobna wydała mi się sunia z numerem 73/09, więc dlatego taki podałam, Zara była z jakąś suczką, tyle jedynie wiem, bo pod podanym numerem na stronie schroniska nie znalazłam żadnej suni...

Przeglądałam jeszcze raz wszystkie psy, żadna z innych suczek (psów zresztą też) mi nie pasuje. Czy możesz też dodać, gdzie się tylko da znajdę z Parku Kościuszki???

Posted

Przeglądałam jeszcze raz wszystkie psy, żadna z innych suczek (psów zresztą też) mi nie pasuje. Czy możesz też dodać, gdzie się tylko da znajdę z Parku Kościuszki???

Posted

Jak będziesz we wtorek w schronie (albo ktoś inny, jeśli Ciebie nie będzie) spisz proszę dokładny jej numer i datę trafienia do schroniska.

Znajdę zaraz dodam. Nie wiesz czasem jaki ma numer?