Jump to content
Dogomania

Wolontariat w schronisku w Katowicach!! Ruszyliśmy!! Poszukiwani wolontariusze!!!

Jaki dzień Ci najbardziej pasuje (poza sobotą) do spotykania się w schronisku ?  

53 members have voted

1. 1. Jaki dzień Ci najbardziej pasuje (poza sobotą) do spotykania się w schronisku ?

• poniedziałek
      1
    • wtorek
      8
    • środa
      5
    • czwartek
      19
    • piątek
      20

Recommended Posts

Posted

w sobote byłam na akcji uwagę ludzi przykuwają tylko szczeniaczki ze starszymi psami jest gorzej... Dlatego chciałam zdjęcie od Bleki żeby poszukać jej domu wśród znajomych. 4miesięczna Miodzia miała takie wzięcie że prawie kolejka do niej była. Potem dojechały maluchy ze schroniska no to wiadomo starsze psy nie miał szans...

Posted

[quote name='maciaszek']Ale jakie opisy? :)

To co pisze Laura, że dodaje do 1 strony, gdzie???
Ja zazwyczaj robiłam ogłoszenia na kilku forach (zwierzaki, goldenline, adopcje, 3-4 serwisy ogłoszeniowe, nasza klasa, psy, psyimy, grupy dyskusyjne (jamniki, molosy, setery, goldeny) podpsem, portal hodowle, nie wiem jak dodać na stronie www.katowice.schronisko.net, czy to o tą stronę chodzi Laurze???

Posted

ja dałam jego ogłoszenie na paru forach:
podaję jego treść:

Tofik to piesek w wieku około 3 lat, który obecnie znajduje się w schronisku na Milowickiej w Katowicach.

To wyjątkowo przyjaźnie nastawiony do świata piesek, który nie wykazuje agresji ani w stosunku do psów ani kotów. Piesek średniego wzrostu o bardzo ciekawym umaszczeniu i pięknych zielonych oczach. Skoczny i wesoły, szybko się uczy, nadawałby się do wspólnych treningów z agiliti.

W schronisku jest na razie na kwarantannie ale już od soboty miał prowadzone zajęcia z tresury, będzie szkolony metodą klikierową.

Na razie bardzo ładnie reaguje na komendę "do mnie". Nie potrafi chodzić na smyczy, ale udało mi się przykuć na chwilę jego uwagę wówczas ładnie szedł przy nodze.
Może zostać świetnym psim towarzyszem zabaw dla dzieci.

Jest bardzo czujny i niepokój ogłasza krótkim szczeknięciem. Wspaniale bawi się w ósemki, zachęcając inne psy do wspólnych biegów.

Osoba adoptująca Toficzka otrzyma kupon na bezpłatną kastrację psiaka, więc nie będzie problemów, że piesek jest niespokojny, gdy w sąsiedztwie suczka będzie miała cieczkę.

Piesek ma numer 1317 jest w boksie nr 831, kontakt albo przeze mnie albo przez schronisko.
http://www.schronisko-katowice.eu/index.php/kontakt

W wyjątkowych wypadkach możliwy jest transport pieska.

Zobacz, czyż piesek nie jest uroczy?

Więcej zdjęć w albumie Picaso, jest tam też sunia Sara, również do adopcji...

http://picasaweb.google.pl/soboz4/WiewiorISara#

Posted

Soboz, najlepiej by było, gdybyś podała namiary tylko na siebie i nie pisała gdzie dokładnie psiak się znajduje oraz jaki ma numer. Będzie można sprawdzić potencjalny dom, zrobić wizytę przedadopcyjną. Schronisko takich rzeczy nie robi...

Posted

ok, następnym razem nie będę podawać, mam też 2 owczarki belgijskie malinos i terwik, dla osoby adoptującej bezpłatne szkolenie znanego szkoleniowca w Krakowie, Gdańsku i na Śląsku, psy naprawdę ładne i dobre psychicznie około 1 roku życia, ana razie w hoteliku fundacji 1 a drugi na tymczasie, ale adopcja bardzo pilna. To prośba autora wielu książek o szkoleniu psów, dostałam też kontakt gdzie możemy się zgłosić o pomoc w szkoleniu naszych psiaków, oczywiście bezpłatną,

część ogłoszeń jest bez możliwości edycji, dlatego już tak zostawię, bo musiałbym na nowo je wklejać po usunięciu starych wersji,

We wtorek pracuję do 17:00 i nie mogę podjechać do schroniska, a w sobotę jest 2dzień świąt, czy można jechać w ten dzień czy schronisko wtedy nas nie przyjmie?

Posted

Ogłoszenie mogę dać, tylko dlaczego pieska nie zgłasza się do straży miejskiej. W takich temperaturach pies ma nikłe szanse na samodzielne przeżycie, wtedy lepszy schron, choć zdaję sobie sprawę, że to ostateczność. Ale zostawić go na dworcu??? jeszcze jak wiadomo, że nikt mu suchej bulki nie rzucał, wybrałabym mniejsze zło i szansę na przeżycie...

Posted

http://animalia.pl/choinka.php

Choinka 2009

Już po raz piąty wysyłamy pocztówki i zbieramy karmę dla schronisk!
Tak jak w zeszłych sezonach zasady są proste:

• Ubieraj choinki i wysyłaj je jako pocztówki do znajomych i rodziny
  • Pocztówka, którą odbiorca obejrzy będzie zaliczona do naszej akcji*
  • Na koniec świąt podsumujemy efekty - za każde 100 zaliczonych pocztówek, przekażemy kilogram karmy dla schroniska

W poprzednich latach przekazaliśmy kilkaset kilogramów karmy!

Prześlijcie komu możecie!

Posted

mam pytanie do wolontariuszy z dłuższym stażem:) czy jak robiliście dużo ogłoszeń o psiakach to czy był jakiś odzew? Że ktoś chciał zaadoptować psiaka czy co?
Bo w schronisku dzisiaj poszły 3 małe koty... Psiaki jak widać małe zainteresowanie... szkoda

Posted

Gdy wystawiałam psy, starałam zawsze się pytać skąd zainteresowani uzyskali informację o możliwości adopcji (a 4 z nich były dodane wyłącznie przeze mnie, psy nie były w schronisku) niestety to akurat były psy rasowe, w tym dwa z rodowodem, doświadczenie znikome, ale odpowiedzi były ciekawe skąd się dowiedzieli.
Z odpowiedzi: większość telefonów i mailów była z serwisów ogłoszeniowych, co mnie dziwiło, a nie z psich for. Niestety są pewne strony, gdzie chyba nie wyrzuca się ogłoszeń, bo jeszcze teraz mam telefony o psy (głównie o doga argentyńskiego z rodowodem, adopcja przez kuzynkę - wolontariuszkę w schronisku w Wuppertalu). Bardzo to było smutne, bo niestety kundelkami było nikłe zainteresowanie, na parę psów podesłanych przez znajomą, góra 3- 4 maile i to na dodatek tylko informacyjne, bez dalszego działania. Wystawiając jamniczki miałam zainteresowanie na adopcję (ale już była adoptowana) na goldenline, zaczynam mieć wrażenie, że psie fora czytają tylko zapsieni, którzy nie bardzo mogą już powiększyć stadko, jedyna nadzieja wówczas wśród ich znajomych.

Znajomemu pomogłam w adopcji psa z schroniska, ale on sam przyszedł i powiedział, że chce adoptować pieska i miał być podobny do psa z jego dzieciństwa, był zainteresowany wyłącznie psem (koniecznie brązowym albo czarnym) typowym kundelkiem, do roku, a że jechaliśmy z jego córką (schronisko w Rudzie Śląskiej, bo akurat takiego jak on wymarzył w Katowicach nie było), to zamiast tego co wybrał wcześniej wróciliśmy nie z psem tylko z suczką, na dodatek nie z czarną tylko z białą i nie roczną tylko 5 miesięczną, ale Ksara ma teraz królewskie życie, jak to widzę to łza się w oku kręci, dla takich chwil warto tracić swój czas...
Zresztą psina faworyzuje go jak może z całej rodziny, pomimo że córka ja wybrała, a on śpiewa psalmy na temat jej mądrości...

Posted

Może warto by było prowadzić statystykę adopcji, pytając osobę adoptującą psiaka skąd uzyskała informację na jego temat, wówczas zawsze mozna skuteczniej działać, wystarczy zrobić typową ankietę, i nie musi to wcale dotyczyć wyłacznei schroniska w Katowicach tylko innych również