Jump to content
Dogomania

Pół roku trzymali go w piwnicy!!!A teraz śpi na kanapie:) Marlej ma dom! :):)

Recommended Posts

• Replies 4.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja swoim gotuje, ale chyba lepiej by było dla nich, zeby jadły suchą karmę.. Bo gotuje z drobiu który jest koszmarnie nie wskazany, bo kury są pasione jakimiś sterydami i antybiotykami :roll:
Do tego Majka, "chyba" sterylizowana ( jak trafiła do schroniska, to miała wrośniętego jeszcze jednego szwa, więc założyli, ze to była sterylka, zresztą od roku jaki jet u mnie cieczki nie miała :roll:. No i Majka dostaje porcję jak dla fretki a i tak grubnie :roll:

Co do wyboru karm, polecam ten artykuł... WSZYSCY powinni go przeczytać... Jest rewelacyjny, Facet testuje psie karmy, i opisał wszystkie za i przeciw każdej z karm......

[url]http://www.psy24.pl/1777-Krotka-rozprawka-o-suchych-karmach.html[/url]

Posted

[quote name='Asior']ja nie daję warzyw bo gdzieś wyczytałam, że pies nie trawi warzyw :roll:[/QUOTE]

Eeee tam. Pewnie, że trawi. Byle nie strączkowe ;)

[URL="http://connectit.pl/%7Eorion/index.php?option=com_content&task=view&id=424&Itemid=110"]http://connectit.pl/~orion/index.php?option=com_content&task=view&id=424&Itemid=110[/URL]

Ja daję marchewkę, pietruszkę, burak, brokuły, trochę kalafiora, pomidory, a z owoców jabłko i banan.

Posted

Posmęcę z rana dobra?

Siusiak słabo - naprawdę mi się nie podoba....Dzisiaj jedziemy do weta.

A ten gówniarz warczy, kły mi pokazuje, wczoraj robiłam ze 20 podejść do wieczornego zawiązania linki.
Uspokajanie nie działa, karcenie nie działa - świra dostanę.
Zaczynam się martwić na poważnie bo przestali strzelać czyli mamy zanik stresora i zmniejszyliśmy dawkę leku do 1 tabletki czyli jak dla niego jest w zasadzie nieodczuwalna. A on się rozkręcił i atakuje.

Pomiędzy wyjściami mogę głaskać, lekko przytulić - bez nadmiernych czułości, i toleruje - gorzej niz było, ale ogólnie bez tragedii, ale jak się któregoś razu nie zdążę odwrócić to mam po tętnicy cholera

Posted

No to pięknie :roll:
Gusia, a może porozmawiaj z Piotrem na ten temat? No jak słowo daję, że jeszcze do jakiej tragedii dojdzie (tfu, tfu, odpukać!!!!)
On sobie chyba cały czas kojarzy spacer z tymi cholernymi petardami. Przecież to w końcu musi mu minąć!

Posted

Rozmawiałam
Piotr przychodzi w poniedziałek. Niewiele mogę zrobić, jedyne co mogę to uważać.
On powinien szybko załapać, że wychodzenie znowu jest ok, ale zaczyna się trząść - nie tak trochę, tylko cały się telepie - jak tylko klękam żeby przywiązać linkę.

Posted

Faktycznie smęcisz...:splat:
Gusiu, Ty się naprawdę zastanów poważnie co dalej.. jak już sama się zaczynasz bać, to naprawdę musi być źle. Każdy spacer to będzie ryzyko i on to będzie czuł...do poniedziałku, jeszcze 3 wieczorne spacery.
Trzymać psa na haju całe życie też nie ma sensu..

Oj głupiutki, biedny Marleyku..:( co Ci ci ludzie zrobili...:(:(

Posted

To nawet nie jest kwestia bania, ja się po prostu boję co będzie dalej - w sensie adopcyjnym, w sensie komfortu życia Marleja, w sensie jego socjalizacji.

Ten pies to niestety jedna wielka niewiadoma.

Ja uważam, że trzeba dać mu szansę, bo w tym momencie jego zachowanie jest niemiarodajne - wciąż pod wpływem silnego stresy to raz, pod wpływem leków - dwa. Nie można teraz go oceniać.
Tak sygnalizuję problem tylko, żeby wszyscy wiedzieli....

Posted

I dobrze, że sygnalizujesz. Uczciwa z Ciebie kobita ;)
No mówiłam, że problem będzie. Gusia, ile on jest u Ciebie? Będzie juz ze 3 miesiące? Na odległość to każdy mądry, a ja nawet nie chcę wiedzieć co Ty przeżywasz. Tylko raz go widziałam, ale wtedy to taka bida była, że nawet do głowy by mi nie przyszło, że on może do Ciebie z zębami wystartować.

Posted

Ja wiem, Kochana nie mówię, żeby go uśpić... choć mój pies rok temu dokładnie w Sylwestra został uśpiony..:( ale to była tragedia co wyprawiał.
Jesteś związana emocjonalnie z Marleyem i na pewno inaczej na to patrzysz.. ale nikt nie chcę by doszło do tragedii, możesz się kiedyś nachylić po coś przy nim i może Cię złapać..
Najgorsze jest to, że głupich ludzi wokół wiele.. wystarczy, że będzie odpust.......:( dzieci nakupują petard i kolejny szok dla Marleya..

Posted

Gusiu, nie piszę od jakiegoś czasu, ale czytam...A gdyby Marlejowi dać jakąś krótką, mocną smycz i niech z nią stale chodzi po domu, a przed wyjściem tylko doczepiać do niej linkę? Wtedy nie musiałabyś "majstrować" mu z bliska przy karku i może wyjście byłoby mniej stresujące?

Posted

Ooooo, fajnie, że jesteś Monika !!

Samo majstrowanie przy karku nie jest dla niego tym największym stresorem - najgorzej jest w momencie gdy chwytam za linkę i wychodzimy. Może i to jest dobry pomysł z tą smyczą cholera. Tylko czy jej obecność nie będzie go stale nakręcać? - jak myślicie?

Posted

Przyszłam tradycyjnie uścisnąć łapę Marleja i wyrazić Gusiu podziw dla Twoich starań o uratowanie tego psa, pod każdym możliwym względem.

Jesteś najdzielniejsza - nie mam najmniejszych wątpliwości !!!

Zastanawiam się, czy p. Piotr (zakładam, że to doświadczony behawiorysta) ... z jaką dozą prawdopodobieństwa, jest w stanie przewidzieć:
czy Marlej, gdy już będzie w nowym domu, będzie w stanie pokonać swoje ogromne lęki i być szczęśliwym psem?
Czy to jest teoretycznie możliwe?
Czy za rok, czy za dwa (???) będzie można z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że jest to pies przewidywalny i można go spokojnie wydać do adopcji???
Czy jak zmieni dom, to zaakceptuje jeszcze raz nowego "swojego" człowieka?
Nie znam się na tym wszystkim, ale takie pytania mi się nasuwają i przyznaję, że to wszystko trochę mnie niepokoi ... nie wspominałam o Twoim bezpieczeństwie, które jak wiadomo jest pierwszoplanowe!!!

Nasz pies, jest u nas 2 lata, przeżycia miał bardzo trudne, ale z pewnością nie tak dramatyczne, jak Marlej ... i do dzisiaj wystarczy najmniejszy stukot w domu, a on się zrywa i ucieka z pokoju itp.itd. ale nigdy nie był agresywny w stosunku do ludzi, natomiast na psy reaguje niestety agrsją.

Myślę Gusiu o Tobie i ... wspieram Cię na odległość!!!

Posted

[quote name='gusia0106']Ooooo, fajnie, że jesteś Monika !!

Samo majstrowanie przy karku nie jest dla niego tym największym stresorem - najgorzej jest w momencie gdy chwytam za linkę i wychodzimy. Może i to jest dobry pomysł z tą smyczą cholera. Tylko czy jej obecność nie będzie go stale nakręcać? - jak myślicie?[/QUOTE]

Może na początku będzie go trochę nakręcać, ale z drugiej strony, jeśli smycz będzie na tyle krótka, żeby się nie ciągnąc za nim kilometrami, to może nie będzie aż tak na nią zwracał uwagi, a gdyby to poprzeć jakimiś nagrodami....hm, sama nie wiem....albo gdybyś od czasu do czasu chodziła z nim na smyczy po domu? Bo może on wyczuwa,że jak się zakłada linkę, to będzie się coś działo - bo i Ty jesteś pewnie trochę zdenerwowana, i nagle on musi wyjść z bezpiecznego domu itd... Może chodzenie z nim po domu na smyczy pozwoliłoby go troszkę "odczulić"?

Posted

Dzięki Ewanka :loveu:

Pytałam o to Piotra w momencie jak Marlej robił takie szybkie postępy.
No nie, nigdy nie będzie psem przewidywalnym i nigdy nikt nie da gwarancji na jego zachowanie.

Piotr wtedy dość malowniczo porównał go do narkomana zaleczonego o którym wiadomo, że zawsze narkomanem będzie - i jest ok, nie bierze, nawet o tym nie myśli, ma wszystko pod kontrolą, ale może być tak, że jeśli się znajdzie w środowisku, które będzie mu przypominało ćpanie, ktoś mu da dragi, spotka starych znajomych... - to nie możemy być pewni czy nie weźmie.

Tak samo z Marlejem - nawet jeśli za rok będzie w super domu, gdzie wszyscy będą go kochali, nikt mu nie zrobi krzywdy, a np. do pokoju w czasie sylwestra gdy będą huki wejdzie mężczyzna z linką, kablem, smyczą w ręku - nie możemy mieć pewności czy się na niego nie rzuci.

Posted

[quote name='MonikaP']Może na początku będzie go trochę nakręcać, ale z drugiej strony, jeśli smycz będzie na tyle krótka, żeby się nie ciągnąc za nim kilometrami, to może nie będzie aż tak na nią zwracał uwagi, a gdyby to poprzeć jakimiś nagrodami....hm, sama nie wiem....albo gdybyś od czasu do czasu chodziła z nim na smyczy po domu? Bo może on wyczuwa,że jak się zakłada linkę, to będzie się coś działo - bo i Ty jesteś pewnie trochę zdenerwowana, i nagle on musi wyjść z bezpiecznego domu itd... Może chodzenie z nim po domu na smyczy pozwoliłoby go troszkę "odczulić"?[/QUOTE]

Może to jest rozwiązanie, faktycznie.
Ja linkę przywiązuję mu nie tylko jak idziemy na spacer tylko kilkanaście razy dziennie, żeby mu się nie kojarzyła właśnie tylko z wyjściem z domu. Towarzyszy temu głaskanie w miejscach strategicznych i smarowanie nocha pasztetem bo o wzięciu przez Marleja w sytuacji stresowej smakołyka nie ma mowy nawet.

Posted

[quote name='gusia0106']Dzięki Ewanka :loveu:

Pytałam o to Piotra w momencie jak Marlej robił takie szybkie postępy.
No nie, nigdy nie będzie psem przewidywalnym i nigdy nikt nie da gwarancji na jego zachowanie.

Piotr wtedy dość malowniczo porównał go do narkomana zaleczonego o którym wiadomo, że zawsze narkomanem będzie - i jest ok, nie bierze, nawet o tym nie myśli, ma wszystko pod kontrolą, ale może być tak, że jeśli się znajdzie w środowisku, które będzie mu przypominało ćpanie, ktoś mu da dragi, spotka starych znajomych... - to nie możemy być pewni czy nie weźmie.

Tak samo z Marlejem - nawet jeśli za rok będzie w super domu, gdzie wszyscy będą go kochali, nikt mu nie zrobi krzywdy, a np. do pokoju w czasie sylwestra gdy będą huki wejdzie mężczyzna z linką, kablem, smyczą w ręku - nie możemy mieć pewności czy się na niego nie rzuci.[/QUOTE]

Nie brzmi to zbyt optymistycznie. Odpowiedzialnych, "gotowych na wszystko", a nie zwracających z adopcji z byle błahego powodu domów... jak na lekarstwo. Oddają z powodu kupy na dywanie albo "krzywego spojrzenia", a tu...
Gusia, jesteś Najdzielniejsza z Dzielnych, medal z kartofla Ci się należy, a ja nie przestaję ciepło o Was myśleć i trzymać kciuków.

A propos chodzenia na smyczy po domu... może wystarczyłaby taka przypinana pętelka (nie ciągnie się za psem)...
Pozdrawiam!