Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

w szelkach też próbowaliśmy. ale albo za luzne spadaly (Sonia z nich wyskakiwała), albo zbyt ciasne krepowały ruchy. same szelki założone Soni nie przerażają. Piotr na razie nie proponował nam wprowadzenia szelek:)
Sonia skupia się na przysmakach jak czuje się bezpiecznie. w chwili dużego strachu przysmaki niestety nie działają. na szczęscie ćwiczenia z Bartkiem i Ciuciu sprawiają jej frajdę;)

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

hop! napisał(a):
Czy próbowaliście uczyć Sonię chodzenia na smyczy w szelkach? Moje psy (i nie tylko) uczyłam chodzenia na smyczy od podstaw, ale w szelkach. Na obroży nie było możliwości - był potworny stres. Moje psy mają stale założone obroże z cichymi adresówkami, ale nadal reagują lękiem po dopięciu smyczy i nie ruszają się z miejsca. W szelkach nie ma problemu - właściwie jest tylko jeden - ciągną. Z moich obserwacji wynika, że lękliwe psy prędzej uczą się chodzenia na
smyczy w szelkach. Jest to również bezpieczniejsze, bo z obroży łatwiej się uwolnić.

Hop! Sonia jest teraz pod opieką behawiorysty i tak naprawdę to on podejmuje decyzje, czy ma byc w szelkach, czy w obroży. Psy niestety róznie na szelki reagują. Ja bardzo chciałam moją ciągnącą na smyczy beagielkę nauczyć chodzenia w szelkach, niestety one ją paraliżowały. Miała dwie różne pary, naprawdę wygodne, ale tylko w obróżce czuła się dobrze.

Posted

Sprzedałam 2 bluzki, które wcześniej nie poszły na bazarku. Udało mi się za nie dostać 44 zł. Przelewam całą kwotę na Sonię, bo u niej trochę krucho z kaską:-(
Mysza, zaraz przelewam na Twoje konto;-)

Posted

No Ewa - handlowiec z Ciebie pełną... psią mordką! :) Niedługo trzeba będzie co najmniej w jakąś "szczękę" zainwestować, jak się handlowo rozwiniesz! A psy jakie będę szczęśliwe i bogate! Gratuluję!

Posted

Nutusia napisał(a):
No Ewa - handlowiec z Ciebie pełną... psią mordką! :) Niedługo trzeba będzie co najmniej w jakąś "szczękę" zainwestować, jak się handlowo rozwiniesz! A psy jakie będę szczęśliwe i bogate! Gratuluję!

Wiesz, jaka jestem z siebie dumna Nutusiu? Ja, która nigdy nic nie sprzedałam?

Posted

[quote name='Ewa Marta']Sprzedałam 2 bluzki, które wcześniej nie poszły na bazarku. Udało mi się za nie dostać 44 zł. Przelewam całą kwotę na Sonię, bo u niej trochę krucho z kaską:-(
Mysza, zaraz przelewam na Twoje konto;-)
Dziękuję :loveu:

Wklejam zaległą fakturę za badania Soni, nie pamiętam czy Marta już wstawiała, lepiej, żeby była 2 razy niż wcale ;)

Posted

Sonia ma się całkiem dobrze. Rozpoczęliśmy trening smyczkowy, ale Sonia się boi i wycofuje, więc musieliśmy trochę przystopować tempo.

zabawa w łapanie smakołyków

zabawa w odnajdywanie smakołyków

Posted

A Kaluchny też tu jest? Bo mi się tak wydaje.

Coś kiedyś u Jamora chyba wyczytałam, że przywiązywał sznureczek na początek. Ale macie fachowca, więc ja tylko tak jako ciekawostkę;)

Posted

mmd napisał(a):

Coś kiedyś u Jamora chyba wyczytałam, że przywiązywał sznureczek na początek. Ale macie fachowca, więc ja tylko tak jako ciekawostkę;)

Kaluchny też jest:)
na zdjęciu 3 i 4
Sonia ma krotką smyczkę dopiętą na stale - widać ją na zdjęciach. Do tej dopinamy i odpinamy już długą smycz - ale Sonia długo nie wytrzymuje

Posted

ronja napisał(a):
Kaluchny też jest:)
na zdjęciu 3 i 4
Sonia ma krotką smyczkę dopiętą na stale - widać ją na zdjęciach. Do tej dopinamy i odpinamy już długą smycz - ale Sonia długo nie wytrzymuje

Po uszach go poznałam:)

Sonia i tak zrobiła wielki krok do przodu.

Posted

mmd napisał(a):
Po uszach go poznałam:)

Sonia i tak zrobiła wielki krok do przodu.

Ja też poznałam po uszach! :) A co do Soni, to nie tylko krok zrobiła, ale całą defiladę! Zabawa w fikołki... kto by uwierzył, że to pies z taką traumą?!?!?!?

Posted

mmd napisał(a):

Kaluchny jest wszędzie, gdzie coś się dzieje:-)
A Sonie cuna, taka wyluzowana, jak robi fikołki:-) A jaki ma podniesiony, radosny ogonek na każdym zdjęciu:-)

Stęskniłam się uż za nimi:-(

Posted

Byłam wczoraj w odwiedzinach u Sonieczki :) Dziewczyna w formie i dobrym humorze, podchodziła sama, nie trzeba było jej wołać, mogłam głaskać ;), żeby nie robić zamieszanie nie pokazywaliśmy smakołyków. Widać, ze jest zrelaksowana, dawał całusy Marcie i pozwalała ciągać się za kilkut smyczy.

Posted

SUPER:-) Mam nadzieję, że w tym tygodniu rozliczę cały bazarek ciuchowy i przeleję część Soni 174 zł:-) Dziewczynka jest na niewielkim minusie, ale za moment koniec miesiąca i minus się powiększy:-(

Edit: O masz.... zapomniałam, że Sonia jest na specjalnej karmie, którą trzeba kupować... Już teraz jest w takim razie na sporym minusie. Może ktoś dorzuci grosik na utrzymanie kochanej suni?

Sonieczka wygląda rewelacyjnie na tych zdjęciach. Coraz rzadziej ucieka od aparatu:-)

Posted

Irenko..po mega dlugiej przerwie...prosze wyslij mi na poczte dane do przelewu na Sonke..z SWiftem i IBAN..
wplace na ta pieknosc!!!:-))
na pierwszej stronie sa dane do przelewu...na ten mozna wciaz wplacac???
jezeli tak to prosze dodac mi numer SWIFT...cobym mogla robic wplaty zza granicy...:-)

Posted

Kamila_s napisał(a):
Irenko..po mega dlugiej przerwie...prosze wyslij mi na poczte dane do przelewu na Sonke..z SWiftem i IBAN..
wplace na ta pieknosc!!!:-))
na pierwszej stronie sa dane do przelewu...na ten mozna wciaz wplacac???
jezeli tak to prosze dodac mi numer SWIFT...cobym mogla robic wplaty zza granicy...:-)

Na pierwszej stronie jest nowy numer do wpłat na Sonię, opiekę nad nią sprawuję teraz ja dlatego numer się zmienił.

Bardzo dziękuję, ze chcesz Soni pomóc finansowo.

Ewa, wielkie dzięki, jeszcze z bazarku ale nam się Sonia wzbogaci :loveu: