Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Evelina']

Tarta owocowa
Składniki na foremkę 30 cm średnicy

A dlaczego
mi się to nie otwiera?

Tak wyglądała ostatnio przeze mnie zrobiona, której co poniektórzy tak się dopominali. :evil_lol:

To ja, to ja się dopominałam, ale już samo czytanie przepisu zmęczyło mnie:evil_lol:

I na koniec lodowa inspiracja. :eviltong:

Evelina, z Ciebie artystyczna dusza jest:razz:
Jedno tylko mi się nie podoba - jakieś małe te myszy...

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ZAPIEKANKA Z RYŻU I JABŁEK

2 szklanki ryżu
2 szklanki wody
2 szklanki mleka
łyzka cukru waniliowego
1 łyzka margaryny
3/4 kg jabłek (ale można oczywiscie więcej)
cukier do smaku
cynamon do smaku
bita śmietana - ewentualna dekoracja ;)

1. Wymieszać mleko z wodą, zagotować, wrzucić ryż, dodać margarynę i cukier waniliowy i gotować około 2 minut.
Po tym czasie wstawić do większego garnka z wrzącą wodą..... gotować aż ryż bedzie sypki.
2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. w garnuszku upróżyć jabłka dodajac odrobinę wody - jabłka mają być miękkie ale nie rozgotowane.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyłożyć 2/3 ryżu - na to jabłka posłodzone do smaku i posypać cynamonem. Na wierzch wyłożyć resztę ryżu - uklepać... ja posypuję z wierzchu odrobina cukru - cukier w pieczeniu tworzy pyszna, chrupiąca skorupkę. :p
Piec w 220oC.
Pokroić na porcje i polać bitą śmietaną

smacznego

Posted

olcha napisał(a):
No i nic nie dało! To nie ten smak, który widzę na zdjęciu Gosi :placz:
:razz:no to nie widzę innego wyjścia jak udać się do Gosi nagoscinę ;)

Posted

Gosiek napisał(a):

bita śmietana - ewentualna dekoracja ;)

Heheh no jak wół jest napisane, że albo bita śmietana albo coś innego :eviltong:

Posted

Moglby ktos wstawic smaczki dla psinek.
Jakies ciacha watrobkowe, czy cus ? :oops: :roll:

Wchodze do tego topiku, pod nieobecnosc rodziny, bo jakby zobaczyla te wszystkie smaczki to z kuchni bym nie wyszla. :evil_lol:

Posted

Evelina napisał(a):
Moglby ktos wstawic smaczki dla psinek.
Jakies ciacha watrobkowe, czy cus ? :oops: :roll:

Wchodze do tego topiku, pod nieobecnosc rodziny, bo jakby zobaczyla te wszystkie smaczki to z kuchni bym nie wyszla. :evil_lol:

Gosia ma na pewno przepis na jakies psie pysznosci... Kiedys robila im fotki.

Posted

witajcie :p

Dawno mnie tu nie było :placz: teraz będę bywać częściej, maluszki mam już na świecie ;) i mniej zmartwień :multi:

Podaje przepisik na śledzie

Śledzie w oleju z natką

1/2śledzi
pęczek natki
cebula
olej
mleko

Śledzie moczymy w mleku. Cebule i natkę drobno posiekać. Do słoika wkładamy warstwami cebula, śledzie, natka i tak w kółko, na końcu zalać oliwą. Najlepiej smakują następnego dnia.

Posted

Ostatnio zauważyłam, ze dogomania schodzi na psy :eviltong:
Zamiast zdjęc psów, w galerii znaleźć można fotki różnych smakołyków - najpierw pączki, teraz takie apetyczne śledziki :diabloti:
Na szczęście mam dzisiaj zapas śledzi w lodówce i zaraz lece zrobić sobie kolację :p Chociaż na pewno moje sledzie nie będą tak dobre jak dogomaniackie. :cool3:

• 2 weeks later...
Posted

Co tu tak cichutko :crazyeye: ????
Dziewczyny, ja mam wiosenne zachcianki.... niesprecyzowane.... coś mi się chce, ale sama nie wiem dokładnie co.... Przepisy poproszę, tym bardziej że zanim człowiek się obejrzy to już Wielkanoc do drzwi zapuka.
No szybciutko,
raz dwa,
coś na smaczek
każda przepisik jakiś ma.

Posted

Witajcie :)

Kochani co tu takie pustki :crazyeye: gdzie się wszyscy podziali :mad: Teklunia wracaj z innymi.:-( Postaram się dziś coś wsadzić na zachentę, tylko musze się uporać ze zdjęciami z wystaw i nie tylko,:diabloti: strone zaniedbałam tak jak ten topik :roll:

Posted

no, czas odkopac te zapomniana galerie :lol:

Szarlotka z kruszonką

Skladniki:
1 szkladnka cukru
4 szklanki maki
1 jajko dużę lub 2 małe
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
śmietana
1 kg jablek (antonowki lub reneta)
cynamon

2/3 tłuszczu siekamy nożem z 2 szkl. mąki, dodajemy 3,4 szkl. cukru, żółtko, ubite białko, proszek do pieczenia - zagniatamy. Śmietanę dodajemy na samym końcu, w sytuacji gdyby ciasto nie chciało się ładnie zespolić. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki a następnie
w plasterki. Gotujemy przez 15 min. w garnku (podlane wodą), z dodatkiem cukru i cynamonu.
Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Ma mieć grubość 1 cm. Robimy w cieście dziurki widelcem i podpiekamygo przez 10 min. w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem). Wyjmujemy i nakładamy na to masę jabłkową.
Teraz kruszonka:
z 2 szkl. mąki, 1/3 tłuszczu i 1,4 szkl. cukru wyrabiamy kruszonkę i posypujemy ją wierzch ciasta.
Pieczemy w 175 stopniach przez ok 40 min. Pod koniec pieczenia mozna obnizyc temp. do ok. 150 stopni.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pyszna jest taka szarlotka na ciepło z lodami śmietankowymi :p

Posted

Kruche rogaliki

3 szklanki mąki
1 serek homogenizowany waniliowy (150g)
1 kostka margaryny
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
konfitura (lub krem czekoladowy)
cukier puder

Z mąki, serka, margaryny, cukrur i proszku zagnieść ciasto. Rozwałkować je na grubość ok. 0.5 cm i powycinać kwadraty o długości boku ok. 10 cm. Na jeden z rogów nałożyć konfiturę i zwinać w rulon zaczynając od rogu z nadzieniem, a następnie uformować tak, aby powstał ładny rogalik. Rogaliki osmarować rozmąconym żółtkiem jajka. Piec w 180 stoniach ok. 20 min. (az sie zarumienią). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.