Teklunia Posted April 3, 2006 Author Posted April 3, 2006 Śliwki w boczku 10 suszonych śliwek bez pestek kilka orzechów włoskich 10 plastrów wędzonego boczku wykałaczki Do każdej śliwki włożyć kawałek orzecha. Następnie owinąć ją boczkiem i spiąć wykałaczką. Piec w piekarniku przez ok. 30 min w 180 stopniach. PYCHA!!! Nawet dla tych ktorzy nie cierpią boczku ;) przed upieczeniem: po upieczeniu: Quote
olcha Posted April 3, 2006 Posted April 3, 2006 Ja takie z grilla robie. Podobno pyszne...bo ja nie przepadam :eviltong: dla innych robię :eviltong: Quote
Teklunia Posted April 3, 2006 Author Posted April 3, 2006 Nadziewane pomidory 8 sporych, jędrnych pomidorów 1 puszka groszku konserwowego 1/2 puszki kukurydzy 1 kabanos kawałek żółtego sera majonez sól, pieprz natka pietruszki Z pomidorów pościnać czubki i łyżeczką wydrążyc miąższ. Wnętrze lekko posolić i popieprzyć. Farsz I: Ser żółty pokroić w małą kostkę, wymieszać z odsączonym goszkiem. Przyprawic, dodać 2 łyżki majonezu i doklądnie wymieszać. Farszem nadziać pomidory. Podawać schłodzone, posypane natką pietruszki. Farsz II: 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy, kabanos pokrojony na małe kawałeczki, przyprawy, majonez - wymieszać i postępowac jak wyżej. Quote
Teklunia Posted April 3, 2006 Author Posted April 3, 2006 [quote name='olcha'] Ja takie z grilla robie. Podobno pyszne...bo ja nie przepadam :eviltong: dla innych robię :eviltong:ja też podchodziłam do tego z dużymi oporami, bo nie znoszę boczku, ale naprawde mi smakowało :) Jajka faszerowne Jajka ugotować na twardo, ostudzic i obrać. Przekroić na połówki i wydrążyć żółtka. Przygotować farsze i nadziać nimi jajka. Posypać jakąś zileninką dl aładnego wyglądu. Schłodzić, a potem zjeść :lol: Farsz pieczarkowy: Kilka pieczarek umyć, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Po wystudzeniu rodrobnić (najlepiej widelcem) razem z żółtkami, przyprawami i majonezem. Farsz serowy: Ser żółty zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wymieszać z żółtkami i majonezem. Przyprawić. Farsz szynkowy: Szynkę konserwową drobniutko posiekać. Dodać żółtka i przyprawy. Wymieszać z ketchupem. Farsz ziołowy: Zółtka wymieszać z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Połączyć z majonezem, solą i pieprzem. Quote
olcha Posted April 3, 2006 Posted April 3, 2006 Teklunia napisał(a):ja też podchodziłam do tego z dużymi oporami, bo nie znoszę boczku, ale naprawde mi smakowało :) No właśnie tak się wszyscy zajadają, że ja chyba też się w końcu skuszę. Ale jeśli już to spalone tak, żeby tego tłuszczu już nie było :shake: Quote
yoreczka Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 No teraz moja kolej na przepisik :cool3: Teklunia superrrrrrrrr że odnowiłaś topik :multi: mam nadzieję że inni też się włączą do kucharskiej zabawy :diabloti: Zupa – Barszcz biały marchewka pietruszka seler ziele angielskie liść laurowy majeranek chrzan ze słoiczka bez dodatków kiełbasa biała lub kawałki wędlin, kiełbasy 2 torebki barszczu białego 4 jajka sól śmietana Kiełbasę gotujemy z zielem i liściem około 30 min, jeżeli dajemy wędlinę lub inną kiełbasę nie trzeba osobno gotować. W tej wodzie gotujemy startą włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Po ugotowaniu dodajemy barszcz rozrobiony wodzie. Gotując dalej dodajemy pokrojoną kiełbaskę, jajka ugotowane na twardo pokrojone. Doprawić do smaku solą i chrzan na koniec dodać śmietanę i majeranek. Tak samo robię żurek. Quote
yoreczka Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 Sernik na zimno (duża porcja) 4 serki danona waniliowe 2 żelatyny małe 1/2 kostki masła 4 żółtka 1 szklanka cukru mieszanka z puszki owocowa rodzynki 2 galaretki troszkę mleka owoce na wierzch Żółtka, cukier i masło utrzeć stopniowo dodawać serki. Żelatynę rozpuścić w 1 szk zimnej wody, przelać do garnka na małym ogniu rozpuścić nie gotować dodać pół szklanki mleka. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy odsączone owoce i rodzynki delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki po lekkim stężeniu ułożyć na wierzch owoce. Na koniec wlać galaretkę. Smacznego! Quote
yoreczka Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 Sałatka jarzynowa 3 marchewki 2 pietruszki 1 selera małego 3 ogórki kwaszone 4 jabłka 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 jajka Majonez Sól Pieprz Musztarda Warzywa obrać ugotować w osolonej wodzie, jajka tak samo. Warzywa, obrane jabłka, jajka, ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać odsączoną kukurydzę i groszek. Wszystko dokładnie wymieszać. Majonez dodać według uznania i dokładnie wymieszać jak ktoś lubi ostrzejszą sałatkę można dodać troszkę musztardy i pieprzu. Quote
yoreczka Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 Placki ziemniaczane 4 duże ziemniaki 1 cebula jajko 3-4 łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia Obrane ziemniaki i cebule zetrzeć na drobnej tarce, dodać jajko, sól, pieprz i mąkę. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju. Można jeść posypane cukrem. Quote
yoreczka Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 Surówka z cykorii i jabłka 2 cykorie żółte (zielone listki są bardziej gorzkie) jabłko śmietana cukier sok z cytryny liść sałaty Cykorie kroimy drobno, jabłko ścieramy na grubszej tarce. Śmietanę, cukier i sok z cytryny wymieszać dokładnie dodać do składników. Wymieszaną sałatkę podawać na liściu sałaty. Quote
Poświata Posted April 7, 2006 Posted April 7, 2006 Jajka faszerowane, barszczyk biały, sałatka jarzynowa, hmmm.... czyżby coś wisiało w powietrzu :hmmmm: :-D . Quote
olcha Posted April 7, 2006 Posted April 7, 2006 Poświata :roflt: :eviltong: Chciałabym złożyć zamówienie: - owocowa tarta Eveliny - ryżyk z jabłuszkiem Gosiek - rogaliki Tekluni z czekoladą - nadziewane pomiodorki i jajeczka - sernik na zimno - sałatkę jarzynową Kiedy dostarczycie :cool3: ?? Odchudzam się :placz: Więc sobie chociaż wirtualnie pomarzę... Quote
Teklunia Posted April 7, 2006 Author Posted April 7, 2006 [quote name='olcha']Poświata :roflt: :eviltong: Chciałabym złożyć zamówienie: - owocowa tarta Eveliny - ryżyk z jabłuszkiem Gosiek - rogaliki Tekluni z czekoladą - nadziewane pomiodorki i jajeczka - sernik na zimno - sałatkę jarzynową Kiedy dostarczycie :cool3: ?? Odchudzam się :placz: Więc sobie chociaż wirtualnie pomarzę... u mnie terminy nie sa dlugie, ale odbior jedynie osobisty :cool3: Quote
olcha Posted April 7, 2006 Posted April 7, 2006 Teklunia napisał(a):u mnie terminy nie sa dlugie, ale odbior jedynie osobisty :cool3: Czyli, że przyjedziesz do mnie, a ja osobiście od Ciebie odbiorę tak? :hmmmm: :evil_lol: Quote
Teklunia Posted April 7, 2006 Author Posted April 7, 2006 olcha napisał(a):Czyli, że przyjedziesz do mnie, a ja osobiście od Ciebie odbiorę tak? :hmmmm: :evil_lol:Ty Szpryciulo :lol: Twoja interpretacja jest dosc oryginalna ;) Quote
olcha Posted April 7, 2006 Posted April 7, 2006 Teklunia napisał(a):Ty Szpryciulo :lol: Twoja interpretacja jest dosc oryginalna ;) Jak byś już tak głodowała miesiąc to też byś sobie szprytnie interpretowała :eviltong: Quote
Teklunia Posted April 7, 2006 Author Posted April 7, 2006 olcha napisał(a):Jak byś już tak głodowała miesiąc to też byś sobie szprytnie interpretowała :eviltong: a czemu Ty tak glodujesz? :-o przyjedz do mnie biedactwo, akurat obiad zrobilam to sie zalapiesz :lol: Quote
olcha Posted April 7, 2006 Posted April 7, 2006 [quote name='olcha'] Odchudzam się :placz: Więc sobie chociaż wirtualnie pomarzę... Temu :placz: Quote
Poświata Posted April 9, 2006 Posted April 9, 2006 PIZZA "CO KTO LUBI" opakowanie Pizzy Knorra :lol: , dodatki jak w tytule Pizzę i sos robimy według przepisu na opakowaniu, na wierzch wrzucamu co kto ma, albo co kto lubi i w 1/2 godz. obiad gotowy :cool3: :lol: . Na talerzu zdjęć nie udało się zrobić, bo za szybko z nich znikała :eviltong: . Quote
Teklunia Posted April 10, 2006 Author Posted April 10, 2006 oswiadczam, ze wlasnie jestem po konsumcji Gosinej zapiekanki z ryzu i jablek :) byla bardzo smakowita :p mniam mniam! Quote
r_2005 Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Zaraz kogoś zastrzelę!!! Jestem głodna i uwielbiam placki ziemniaczane, a tu takie widoki:-( Mogłabym je jeść ZAWSZE.:p Quote
asher Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Rety, a ja dzisiaj o jednym malutkim jogurcie :placz: :placz: :placz: Tekluniu, śliwki z boczkiem to się je na ciepło, czy jako zimne zakąski też można serwować? Poświatko, napisz jakie ciasto wchodzi z tego knorowego wynalazku? Czy takie kruche i suchawe jak w pizzach mrożonych (błeee!), czy może jednak jest bliższe temu prawdziwemu pizzowemu ciastu? Quote
Teklunia Posted April 10, 2006 Author Posted April 10, 2006 asher napisał(a):Rety, a ja dzisiaj o jednym malutkim jogurcie :placz: :placz: :placz: Tekluniu, śliwki z boczkiem to się je na ciepło, czy jako zimne zakąski też można serwować? zazdroszcze Ci tego jednego jogurciku... tez bym chciala tylko tyle jesc... sama sie zastanawialam jak to jest z tymi sliwkami, czy bede smaczne rowniez na zimno... niestety ani jedna nie zdazyla wystygnac :lol: wszystkie zostaly pozarte na cieplo :) Quote
asher Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Mnie to pewnie nawet na ciepło by nie smakowały, bo choć boczek uwielbiam, to śliwek suszonych nie cierpię ;) Ale imprezę planuję, a goście, jak to goście, wszystko zeżrą :lol: Quote
Poświata Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 asher napisał(a):Poświatko, napisz jakie ciasto wchodzi z tego knorowego wynalazku? Czy takie kruche i suchawe jak w pizzach mrożonych (błeee!), czy może jednak jest bliższe temu prawdziwemu pizzowemu ciastu? Bliższe jest temu prawdziwemu ciastu, na drożdżach wyrośnięte, elastyczne, ładnie się rozciąga w formach. Asherku, moje dzieci, które są niejadkami, zażerają się tą pizzą i oczywiście biorą czynny udział w wyrabianiu (czyt. babraniu :roll: ) ciasta, ozdabianiu itp. itd (zabawa przednia, sprzątania tylko potem trochę więcej :shake: ). Poza tym naprawdę szybko się robi, bo w czasie kiedy wyrobiona pizza wyrasta, Ty kroisz składniki, trzesz serek itp., a potem 20 min w piekarniku i myk na talerz, pychotka. Quote
Recommended Posts