olcha Posted April 11, 2006 Posted April 11, 2006 Teklunia napisał(a): sama sie zastanawialam jak to jest z tymi sliwkami, czy bede smaczne rowniez na zimno... niestety ani jedna nie zdazyla wystygnac :lol: wszystkie zostaly pozarte na cieplo :) U mnie jak zostały na grillu i wystygły to nikt ze znajomych już nie chciał ruszyć. Więc też nie wiem czy dobre. Myślę, że raczej na gorąco się nadają. Quote
yoreczka Posted April 13, 2006 Posted April 13, 2006 Sałatka jajeczna 5 jajek ugotowanych na twardo pomidor duży ogórek Zieliny pęczek rzodkiewek szyczpiorek najlepszy z dymki majonez Sól Jajka obieramy i kroimy drobniutko, resztę składników kroimy w kostkę, szczypiorek drobno posiekany. Dodajemy majonez. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Smacznego !!! Quote
asher Posted April 13, 2006 Posted April 13, 2006 Wrzucę bez zdjęcia, bo nie mam aparatu, ale sałatka, jest tak pyszna, że się z wami podzielę przepisem :cool3: Sałatka pieczarkowa Ok. 1,5 kilograma pieczarek 6 jajek groszek konserwowy (puszka, albo dwie, jak kto lubi) natka pietruszki majonez sól, pieprz, maggi Pieczarki obieramy, gotujemy (niedługo - mają byc ugotowane, miękkie, ale jędrne, nie rozpadające się) i jak wystygną kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i też kroimy w kostkę. Natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, solimy, pieprzymy i skrapiamy lekko maggi (kto nie lubi - nie musi ;) ). I gotowe :p Sałatka powinna się ciut przegyźć, ale taka świeża też jest pyszna!!!! :facelick: Własnie się nią obżeram :eating: Quote
yoreczka Posted April 13, 2006 Posted April 13, 2006 Filety smażone w cieście piwnym 1 kg filetów z mintaja (może być każda inna ryba) Sól 1 szk. mąki 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 szk. piwa olej Rozmnożone filety podzielić na porcje posolić i zostawić na 10 min. Z piwa, mąki, jajka, cukru zrobić ciasto jeżeli będzie za gęste można dolać ciut wody. Rybę zamaczamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Quote
yoreczka Posted April 13, 2006 Posted April 13, 2006 Chrzan 1 szk. wody 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego Szczypta soli 3 łyżeczki cukru chrzan Chrzan obrać i zetrzeć na tarce lub przepuścić przez sokowirówkę i wymieszać z sokiem. Wodę, kwasek, sól, cukier zagotować. Wystudzoną letnią zalewę wlać do chrzanu i dokładnie wymieszać, włożyć do słoika, zakręcić i odstawić do góry dnem. Quote
yoreczka Posted April 13, 2006 Posted April 13, 2006 Ćwikła 2 buraczki 2-3 łyżki płaskie chrzanu Buraczki ugotować obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z chrzanem odstawić na pół godziny. Chrzan dodajemy według uznania zależności czy lubimy ostrą lub łagodną ćwikłę. Quote
yoreczka Posted April 13, 2006 Posted April 13, 2006 Pierś kurczaka w sosie pieczarkowym 1 pierś z kurczaka masło cebula 30 dag pieczarki łyżka mąki pieprz sól troszkę wegety Masło rozpuścić, cebule obrać pokroić drobną kostkę, pieczarki pokroić w plastry, pierś z kurczaka pokroić w kawałki. Na maśle przesmażyć mięso obsypane wedetą i przełożyć do innego garnka. Tak samo przesmażyć cebule dodać pieczarki. Jak puszczą sok wszystko dodać do mięsa , wlać wodę i dusić do miękkości. Na końcu rozrobić mąkę z wodą wlać doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem, ziemniakami, z kaszą gryczaną Smacznego J Quote
olcha Posted April 13, 2006 Posted April 13, 2006 asher napisał(a): Sałatka pieczarkowa Ok. 1,5 kilograma pieczarek 6 jajek groszek konserwowy (puszka, albo dwie, jak kto lubi) natka pietruszki majonez sól, pieprz, maggi MNIAAAAAAAAAAAAAM moja najulubieńsza sałatka :multi: (tylko bez maggi) A tą jajeczną yoreczki chyba zrobie bo mam nawet składniki w domu :cool3: (i nareszcie Polskie pomidory, które smakują jak pomidory mniam) Quote
Gosiek Posted April 13, 2006 Posted April 13, 2006 a ja kopiuję z mojego topiku przepis na mazurka.. w swięta dołączę do niego zdjecia :cool3: MAZUREK z kaszką CIASTO: 25dkg miodu (może być sztuczny) 3 łyżki kakao 2 jajka 80 dkg mąki pszennej 25 dkg margaryny 1 łyzka sody Wszystko razem zagnieść, podzielić na 3 części. Rozwałkować na rubość 0,5cm i piec w gorącym piekarniku na złoty kolor - w 180° nie dłuzej niż 15 minut bo ciasto za bardzo sie wysuszy. MASA: 1/2 litra mleka, 3 łyzki kaszy manny - ugotować Utrzeć szklankę cukru pudru z kostką "palmy" - dodawać powoli kaszę z mlekiem. POLEWA: 5 łyzek cukru, 3 łyzki kakao, 3 łyzki wody, 5 dkg masła wstawiam zaległą foteczkę :) Quote
r_2005 Posted April 13, 2006 Posted April 13, 2006 Ha, dawajcie siakieś wielkanocne przepisy, plisssssss:p Quote
Teklunia Posted April 21, 2006 Author Posted April 21, 2006 o masz Ci los, zupelnie zapomnialam... mialam obfocic keksa i go tu wstawic, ale juz go nie ma :oops: Quote
olcha Posted April 21, 2006 Posted April 21, 2006 Teklunia napisał(a):o masz Ci los, zupelnie zapomnialam... mialam obfocic keksa i go tu wstawic, ale juz go nie ma :oops: :obrazic: 10 znaków Quote
r_2005 Posted April 21, 2006 Posted April 21, 2006 Teklunia napisał(a):o masz Ci los, zupelnie zapomnialam... mialam obfocic keksa i go tu wstawic, ale juz go nie ma :oops: To był keks z robaczkami?:evil_lol: Quote
Teklunia Posted April 21, 2006 Author Posted April 21, 2006 r_2005 napisał(a):To był keks z robaczkami?:evil_lol: ten akurat nie, ale jak chcesz mozna zamiast bakalii dacrobaczki ;) z wygladu sa podobne :lol: Quote
r_2005 Posted April 22, 2006 Posted April 22, 2006 Teklunia napisał(a):ten akurat nie, ale jak chcesz mozna zamiast bakalii dacrobaczki ;) z wygladu sa podobne :lol: A ze smaku...?:shake: Quote
Teklunia Posted April 28, 2006 Author Posted April 28, 2006 ale tu pustki :-o chyba wszyscy na diete przeszli, co by sie w bikini ladnie prezentowac ;) a ja dzis zrobilam malo dietetyczne, ale smakowite leniwe :p PIEROGI LENIWE 1/5 kg twarogu półtłustego 1 jajko 1 szkl. mąki szczypta soli (naprawde tyciusieńka) masło cukier lub bułka tarta (lub oba w wersji lux ;)) Twaróg prztrzeć przez sitko lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, i odrobinkę soli. Potem stopniowo dodawać mąkę - aż do uzyskania spręzystej konystencji. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, lejące się, należy dodać więcej mąki. Wyłożyć ciasto na stolnicę, podzielić na kilka części , z każdej formować wałeczek o grubośi ok. 2 cm i kroić w ukośne paski (mają powstać romby). Wrzucać partiami na osolony wrzątek. Gotować do wypłynięcia, a potem jeszcze 2-3 minuty. Ja lubię jeść posypane cukrem, a TZ dostał takie ze zrumienioną na maśle bułeczka :p bez dodatków (prosto z gara :lol:): z masłem i bułeczką: Quote
Teklunia Posted April 29, 2006 Author Posted April 29, 2006 no i w dalszym ciagu nikogo :shake: a ja dzis zrobilam krowki :p tak, tak - cukierki krowki :) i wyszly takie same jak ze sklepu... tylko tak niemilosiernie slodkie, ze nie da sie zjesc ich zbyt duzo. ale to dobrze :lol: KRÓWKI 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 1/2 szklanki cukru 1/4 kostki masła 4 łyżki miodu 1 paczuszka cukru waniliowego ok. 100 g orzeszków (mogą być jakie kto lubi, ja użyłam orzeszków ziemnych) Orzeszki dość grubo siekamy . Mleko, cukier, cukier waniliowy, miód i masło wkładamy do małego garnuszka i gotować na małym ogniu. Trzeba stale mieszać, żeby masa się nie przypaliła. Gotujemy to ok. 25 minut, aż masa zgęstnieje wyraźnie i nabierze brązowego (karmelowego) koloru. I cały czas mieszamy!!! Teraz do gorącej masy dodajemy przygotowane orzeszki. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i smarujemy tłuszczem. Masę wykładamy do foremki i wyrównujemy łyżką. Zostawiamy do zastygnięcia. Gdy wyraźnie stwardnieje (ale jeszcze da się nacisnąć) wyjmujemy ją z foremki na natłuszczoną lekko olejem deskę i na prostokątne karmelki. Cukierki zawijamy w kawałki brązowego papieru do pieczenia lub w celofan. Quote
anushka Posted April 29, 2006 Posted April 29, 2006 :talker: :talker: niemogę..niemogę... :no-no-no: po jakiego kija ja tu teraz weszłam...idę do sklepu bo mnie skręci zaraz :grab: :grab: same pyszności:bigcool: :bigcool: :bigcool: Quote
asher Posted April 29, 2006 Posted April 29, 2006 Mniam, mniam, mniam!!! :facelick: Tekluniu, a po co się je owija? Trzeba je jeszcze potem zapiec? :???: Quote
Teklunia Posted April 29, 2006 Author Posted April 29, 2006 asher napisał(a):Mniam, mniam, mniam!!! :facelick: Tekluniu, a po co się je owija? Trzeba je jeszcze potem zapiec? :???:owija sie po to zeby wygladaly profesjonalnie :cool1: w papierkach, jak ze sklepu ;) Quote
Evelina Posted April 29, 2006 Posted April 29, 2006 Teklunia :loveu: Wiekszej frajdy nie moglas mi sprawic. :sweetCyb: :sweetCyb: :sweetCyb: Pal licho Dogo, lece krowkami sie oblepiac :evil_lol: Psalmy dziekczynne od mojego malzowinka masz jak w banku :lol: Zeby tylko mi sie udalo :oops: No popatrz, skubany cos wyczul i sie przed kompem zjawil :evil_lol: Quote
r_2005 Posted April 29, 2006 Posted April 29, 2006 Teklunia napisał(a):owija sie po to zeby wygladaly profesjonalnie :cool1: w papierkach, jak ze sklepu ;) A po kiego owijć, żeby za sekundę odwijać?:evil_lol: Quote
Evelina Posted April 29, 2006 Posted April 29, 2006 r_2005 napisał(a):A po kiego owijć, żeby za sekundę odwijać?:evil_lol: Na dluzej starcza przecie :evil_lol: Bedzie sie je zeskrobywac z papierka, potem z paluszkow zlizywac :evil_lol: Quote
r_2005 Posted April 29, 2006 Posted April 29, 2006 Evelina napisał(a):Na dluzej starcza przecie :evil_lol: Bedzie sie je zeskrobywac z papierka, potem z paluszkow zlizywac :evil_lol: A najprędzej to można się udławić własną śliną, jak się tak będzie odwijać i odwijać... Evelina, Ty chyba nie będziesz zawijała?:razz: Quote
Recommended Posts