Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Teklunia napisał(a):

sama sie zastanawialam jak to jest z tymi sliwkami, czy bede smaczne rowniez na zimno... niestety ani jedna nie zdazyla wystygnac :lol: wszystkie zostaly pozarte na cieplo :)

U mnie jak zostały na grillu i wystygły to nikt ze znajomych już nie chciał ruszyć. Więc też nie wiem czy dobre. Myślę, że raczej na gorąco się nadają.

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Sałatka jajeczna

5 jajek ugotowanych na twardo
pomidor duży
ogórek Zieliny
pęczek rzodkiewek
szyczpiorek najlepszy z dymki
majonez
Sól

Jajka obieramy i kroimy drobniutko, resztę składników kroimy w kostkę, szczypiorek drobno posiekany. Dodajemy majonez. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą.

Smacznego !!!

Posted

Wrzucę bez zdjęcia, bo nie mam aparatu, ale sałatka, jest tak pyszna, że się z wami podzielę przepisem :cool3:

Sałatka pieczarkowa
Ok. 1,5 kilograma pieczarek
6 jajek
groszek konserwowy (puszka, albo dwie, jak kto lubi)
natka pietruszki
majonez
sól, pieprz, maggi

Pieczarki obieramy, gotujemy (niedługo - mają byc ugotowane, miękkie, ale jędrne, nie rozpadające się) i jak wystygną kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo i też kroimy w kostkę.
Natkę drobno siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, solimy, pieprzymy i skrapiamy lekko maggi (kto nie lubi - nie musi ;) ).
I gotowe :p
Sałatka powinna się ciut przegyźć, ale taka świeża też jest pyszna!!!! :facelick:
Własnie się nią obżeram :eating:

Posted

Filety smażone w cieście piwnym

1 kg filetów z mintaja (może być każda inna ryba)
Sól
1 szk. mąki
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 szk. piwa
olej

Rozmnożone filety podzielić na porcje posolić i zostawić na 10 min. Z piwa, mąki, jajka, cukru zrobić ciasto jeżeli będzie za gęste można dolać ciut wody. Rybę zamaczamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

Posted

Chrzan

1 szk. wody
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Szczypta soli
3 łyżeczki cukru
chrzan

Chrzan obrać i zetrzeć na tarce lub przepuścić przez sokowirówkę i wymieszać z sokiem. Wodę, kwasek, sól, cukier zagotować. Wystudzoną letnią zalewę wlać do chrzanu i dokładnie wymieszać, włożyć do słoika, zakręcić i odstawić do góry dnem.

Posted

Ćwikła

2 buraczki
2-3 łyżki płaskie chrzanu

Buraczki ugotować obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z chrzanem odstawić na pół godziny. Chrzan dodajemy według uznania zależności czy lubimy ostrą lub łagodną ćwikłę.

Posted

Pierś kurczaka w sosie pieczarkowym

1 pierś z kurczaka
masło
cebula
30 dag pieczarki
łyżka mąki
pieprz
sól
troszkę wegety

Masło rozpuścić, cebule obrać pokroić drobną kostkę, pieczarki pokroić w plastry, pierś z kurczaka pokroić w kawałki. Na maśle przesmażyć mięso obsypane wedetą i przełożyć do innego garnka. Tak samo przesmażyć cebule dodać pieczarki. Jak puszczą sok wszystko dodać do mięsa , wlać wodę i dusić do miękkości. Na końcu rozrobić mąkę z wodą wlać doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z makaronem, ziemniakami, z kaszą gryczaną

Smacznego J

Posted

asher napisał(a):

Sałatka pieczarkowa
Ok. 1,5 kilograma pieczarek
6 jajek
groszek konserwowy (puszka, albo dwie, jak kto lubi)
natka pietruszki
majonez
sól, pieprz, maggi

MNIAAAAAAAAAAAAAM moja najulubieńsza sałatka :multi: (tylko bez maggi)

A tą jajeczną yoreczki chyba zrobie bo mam nawet składniki w domu :cool3: (i nareszcie Polskie pomidory, które smakują jak pomidory mniam)

Posted

a ja kopiuję z mojego topiku przepis na mazurka.. w swięta dołączę do niego zdjecia :cool3:

MAZUREK z kaszką
CIASTO:
25dkg miodu (może być sztuczny)
3 łyżki kakao
2 jajka
80 dkg mąki pszennej
25 dkg margaryny
1 łyzka sody
Wszystko razem zagnieść, podzielić na 3 części. Rozwałkować na rubość 0,5cm i piec w gorącym piekarniku na złoty kolor - w 180° nie dłuzej niż 15 minut bo ciasto za bardzo sie wysuszy.

MASA:
1/2 litra mleka, 3 łyzki kaszy manny - ugotować
Utrzeć szklankę cukru pudru z kostką "palmy" - dodawać powoli kaszę z mlekiem.

POLEWA:

5 łyzek cukru, 3 łyzki kakao, 3 łyzki wody, 5 dkg masła

wstawiam zaległą foteczkę :)

• 2 weeks later...
Posted

Teklunia napisał(a):
o masz Ci los, zupelnie zapomnialam... mialam obfocic keksa i go tu wstawic, ale juz go nie ma :oops:

To był keks z robaczkami?:evil_lol:

Posted

ale tu pustki :-o
chyba wszyscy na diete przeszli, co by sie w bikini ladnie prezentowac ;)
a ja dzis zrobilam malo dietetyczne, ale smakowite leniwe :p

PIEROGI LENIWE

1/5 kg twarogu półtłustego
1 jajko
1 szkl. mąki
szczypta soli (naprawde tyciusieńka)

masło
cukier lub bułka tarta (lub oba w wersji lux ;))

Twaróg prztrzeć przez sitko lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, i odrobinkę soli. Potem stopniowo dodawać mąkę - aż do uzyskania spręzystej konystencji. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, lejące się, należy dodać więcej mąki.
Wyłożyć ciasto na stolnicę, podzielić na kilka części , z każdej formować wałeczek o grubośi ok. 2 cm i kroić w ukośne paski (mają powstać romby).
Wrzucać partiami na osolony wrzątek. Gotować do wypłynięcia, a potem jeszcze 2-3 minuty.
Ja lubię jeść posypane cukrem, a TZ dostał takie ze zrumienioną na maśle bułeczka :p

bez dodatków (prosto z gara :lol:):

z masłem i bułeczką:

Posted

no i w dalszym ciagu nikogo :shake:

a ja dzis zrobilam krowki :p tak, tak - cukierki krowki :) i wyszly takie same jak ze sklepu... tylko tak niemilosiernie slodkie, ze nie da sie zjesc ich zbyt duzo. ale to dobrze :lol:

KRÓWKI

1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
1/2 szklanki cukru
1/4 kostki masła
4 łyżki miodu
1 paczuszka cukru waniliowego
ok. 100 g orzeszków (mogą być jakie kto lubi, ja użyłam orzeszków ziemnych)

Orzeszki dość grubo siekamy .
Mleko, cukier, cukier waniliowy, miód i masło wkładamy do małego garnuszka i gotować na małym ogniu. Trzeba stale mieszać, żeby masa się nie przypaliła. Gotujemy to ok. 25 minut, aż masa zgęstnieje wyraźnie i nabierze brązowego (karmelowego) koloru. I cały czas mieszamy!!! Teraz do gorącej masy dodajemy przygotowane orzeszki.
Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i smarujemy tłuszczem. Masę wykładamy do foremki i wyrównujemy łyżką. Zostawiamy do zastygnięcia. Gdy wyraźnie stwardnieje (ale jeszcze da się nacisnąć) wyjmujemy ją z foremki na natłuszczoną lekko olejem deskę i na prostokątne karmelki.
Cukierki zawijamy w kawałki brązowego papieru do pieczenia lub w celofan.

Posted

:talker: :talker: niemogę..niemogę... :no-no-no: po jakiego kija ja tu teraz weszłam...idę do sklepu bo mnie skręci zaraz :grab: :grab: same pyszności:bigcool: :bigcool: :bigcool:

Posted

asher napisał(a):
Mniam, mniam, mniam!!! :facelick:
Tekluniu, a po co się je owija? Trzeba je jeszcze potem zapiec? :???:
owija sie po to zeby wygladaly profesjonalnie :cool1:
w papierkach, jak ze sklepu ;)

Posted

Teklunia :loveu:
Wiekszej frajdy nie moglas mi sprawic. :sweetCyb: :sweetCyb: :sweetCyb:

Pal licho Dogo, lece krowkami sie oblepiac :evil_lol:
Psalmy dziekczynne od mojego malzowinka masz jak w banku :lol:
Zeby tylko mi sie udalo :oops:

No popatrz, skubany cos wyczul i sie przed kompem zjawil :evil_lol:

Posted

Teklunia napisał(a):
owija sie po to zeby wygladaly profesjonalnie :cool1:
w papierkach, jak ze sklepu ;)

A po kiego owijć, żeby za sekundę odwijać?:evil_lol:

Posted

r_2005 napisał(a):
A po kiego owijć, żeby za sekundę odwijać?:evil_lol:

Na dluzej starcza przecie :evil_lol:
Bedzie sie je zeskrobywac z papierka, potem z paluszkow zlizywac :evil_lol:

Posted

Evelina napisał(a):
Na dluzej starcza przecie :evil_lol:
Bedzie sie je zeskrobywac z papierka, potem z paluszkow zlizywac :evil_lol:
A najprędzej to można się udławić własną śliną, jak się tak będzie odwijać i odwijać...
Evelina, Ty chyba nie będziesz zawijała?:razz: