Evelina Posted February 8, 2006 Posted February 8, 2006 [quote name='Gosiek']Jak pieknie podane, na gazecie. ;) Albo raczej papierzyskach :oops: Moj jarosz tak uwielbia :lol: Bez gazety nic nie smakuje ;) Quote
Gosiek Posted February 8, 2006 Posted February 8, 2006 Evelina napisał(a):Jak pieknie podane, na gazecie. ;) Moj jarosz tak uwielbia :lol: Bez gazety nic nie smakuje ;) :evil_lol: ciekawa byłam kto zwróci uwagę na wzorek na moich talerzach :evil_lol: strasznie mi sie podobają :oops: Quote
Evelina Posted February 8, 2006 Posted February 8, 2006 Gosiek napisał(a)::evil_lol: ciekawa byłam kto zwróci uwagę na wzorek na moich talerzach :evil_lol: strasznie mi sie podobają :oops:Sliczne sa :lol: A co na nich wypisano ? :roll: Quote
olcha Posted February 8, 2006 Posted February 8, 2006 Super talerz! Planuję zakup jakiegoś większego fajnego zestawu! A kotleciki mniam mniam. Chyba wypróbuję :razz: Quote
asher Posted February 8, 2006 Posted February 8, 2006 Teklunia napisał(a):Ale pojawil sie problem - otoz w wiadomosci moze byc max. 30 obrazkow (czyli zdjec, emotek, obrazkow...). Tak zdecydowal admin. I w tym momencie w pierwszym poscie jest juz 30 obrazkow (a i tak 2 emotki juz wywalilam :() To oznacza, ze juz ani jedna gwiazdka sie nie zmiesci :( Co teraz??? Evelina, ratuj :oops:A może dawac zwykłe gwiazdki z klawiatury? Beda mniej widowiskowe, ale będą ;) Quote
Teklunia Posted February 8, 2006 Author Posted February 8, 2006 asher napisał(a):A może dawac zwykłe gwiazdki z klawiatury? Beda mniej widowiskowe, ale będą ;) ooo, moze! niezla mysl :buzi: Quote
Gosiek Posted February 8, 2006 Posted February 8, 2006 Evelina napisał(a):Sliczne sa :lol: A co na nich wypisano ? :roll: a bo ja wiem? Pismo wygląda jak przykładowe lekarskie... maczek nie do rozczytania :lol: nie urażajac lekarzy oczywiscie ;) Quote
M&M&O&I Posted February 9, 2006 Posted February 9, 2006 no to ja też daje przepis :) CIASTKA CYNAMONOWE Składniki: 110g masła 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 1 1/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki sody (ja dałam proszek do pieczenia bo nie miałam sody) 2 łyzeczki zmielonego cynamonu Przygotowanie: Włożyć masło i 3/4 szklanki cukru pudru i ucierać do uzyskania lekkiej puszystej masy.Dodać jajko i dobrze utrzeć. Przesiać mąkę, wymieszać z sodą(ja dałam proszek do pieczenia) i dodać do masy maślanej.Wyrobić. Owinąć w folię plastikowa i chłodzić 30 minut w lodówce aż stwardnieje. Wsypać cunamon i pozostały cukier do miseczki i wymieszać. Z ciasta uformować małe kulki i obtoczyć je w cukrze z cynamonem. Ułożyć w odległości 5 cm od siebie na lekko posmarowanej tłuszczem plasze i piec ok. 10 minut lub do zarumienia w temp. 180stopni. Uwagi: Ciastka wychodzą dosyc słodkie więc można dodać mniej cukru pudru.. wystarcza na ok. 25 sztuk SMACZNEGO :lol: Quote
mrowka Posted February 10, 2006 Posted February 10, 2006 A ja chcialam powiedziec, ze OMLET PUSZYSTY -GOSI jest przepyszny!!! Dzisiaj jadlam i zyje :evil_lol: Pychota!! Quote
Alicja Posted February 10, 2006 Posted February 10, 2006 A ja dziś spaliłam 1 blaszkę Duńskich ciasteczek:placz::placz::placz:ale drugą upilnowałam :p i są pyszne tylo strrrrrrrrrrrrrrasznie słodkie :eviltong: Quote
Gosiek Posted February 13, 2006 Posted February 13, 2006 oj Ala - a przecież mówiłam ze koszmarnie słodkie :diabloti: ale nie ma tego złego.... duzo się ich na raz nie zje :evil_lol::evil_lol::evil_lol: bardzo się cieszę ze olecik wszystkim smakuje :multi::multi::multi::multi: a teraz przepisik na: ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I SERKA TOPIONEGO [SIZE=2]PORCJA NA 3-4 OSOBY [SIZE=2]ugotować na parze 4 średnie ziemniaki [SIZE=2]4 duże pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na suchej patelni w celu usunięcia z nich wody [SIZE=2]pół czerwonej cebulki pokroić w piórka [SIZE=2]kilka plasterków wędliny pokroić w kosteczkę [SIZE=2]2 ząbki czosnku drobno posiekać [SIZE=2]2-3 serki topione "serdelki" [SIZE=2]blaszkę/formę do pizzy wysmarować ociupinką oliwy, ułożyć ziemniaczki pokrojone w plasterki. Na ziemniaki ułożyć pieczarki, cebulkę, wędlinę, wszystko posypać czosnkiem a następnie serki topione równomiernie rozlać po całej formie - najlepiej za pomocą szprycy tortowej :p piec w 200oC około 20 minut - tak żeby serki się ozłociły......... smacznego zapiekanka przed pieczeniem w trakcie po upieczeniu:p Quote
Teklunia Posted February 13, 2006 Author Posted February 13, 2006 [quote name='Gosiek'][SIZE=2] po upieczeniu:p o kurcze, jakie slicznosci smakowite :-o uwielbiam zapiekanki, szczegolnie, gdy sa takie apetyczne... Powiedz Gosiu, jest tak smaczna na jaka wyglada? :lol: Quote
Gosiek Posted February 13, 2006 Posted February 13, 2006 [quote name='Teklunia']o kurcze, jakie slicznosci smakowite :-o uwielbiam zapiekanki, szczegolnie, gdy sa takie apetyczne... Powiedz Gosiu, jest tak smaczna na jaka wyglada? :lol: jest jeszcze smaczniejsza niz na to wygląda - zwłaszcza z czosneczkiem :diabloti: Quote
Alex_i_Suzi Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 [quote name='Gosiek'] jest jeszcze smaczniejsza niz na to wygląda - zwłaszcza z czosneczkiem :diabloti: Zapiekanka rewelacyjna. Ja dodalam jeszcze zielonej papryki i troche boczku. Mniam, mniam... Quote
olcha Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 Uwierzycie, że to własnej roboty! Eveliny-moderatorki :cool3: ! :sabber: :sabber: :sabber: JA CHCĘ...NIE...JA ŻĄDAM PRZEPISU! Quote
Alex_i_Suzi Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 [quote name='olcha'] Uwierzycie, że to własnej roboty! Eveliny-moderatorki :cool3: ! :sabber: :sabber: :sabber: JA CHCĘ...NIE...JA ŻĄDAM PRZEPISU! Co to za cudo??? Rowniez czekam na przepis :lol: Quote
r_2005 Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 [quote name='olcha'] Uwierzycie, że to własnej roboty! Eveliny-moderatorki :cool3: ! A co mamy nie wierzyć... W niedzielę miała robić drugie, ale zdjęć nie wstawiła:-( Quote
Evelina Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 r_2005 napisał(a):A co mamy nie wierzyć... W niedzielę miała robić drugie, ale zdjęć nie wstawiła:-(Ciekawe czy uwierzysz ? :evil_lol: Tarte zrobilam, fotki tez :cool3: tylko czasu mi potrzeba, zeby wsio zebrac i wstawic przepis :oops: Ta niedzielna jeszcze apetyczniejsza wyszla :cool3: Quote
r_2005 Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 Evelina napisał(a): Tarte zrobilam, fotki tez :cool3: tylko czasu mi potrzeba, zeby wsio zebrac i wstawic przepis :oops: Ta niedzielna jeszcze apetyczniejsza wyszla :cool3: A to może i czasu na zjedzenie zabrakło? Jeśli tak to ten... no... możesz spokojnie mi przysłać, nie zmarnuje się:eviltong: Quote
aga1215 Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 To może, w oczekiwaniu na Evelinę (też czekam :) ) przepis na kulebiak -paszteciki (chyba go jeszcze nie było) Kulebiak 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka 25 dag mąki 8 dag margaryny szczypta soli Farsz świeżą kapustę ugotować, posiekać.Dodać przyrumienioną cebulkę i posiekanych, ugotowanych dobrych grzybów wg gustu i możliwości. Całość podpusić, doprawić. Ciasto Drożdże rozetrzeć z cukrem.Mąkę wysiekać z solą,tłuszczem, śmietaną i żółtkami. Polać rozpuszczonymi drożdżami. Zagnieść. Rozwałkować niezbyt grubo. Jeżeli robimy kulebiak to rozwałkowujemy ciasto wielkości blaszki na roladę, nakładamy farsz i zwijamy w roladę. Jeśli robimy paszteciki to oczywiście kroimy na prostokąty 5cm - 8-10cm nakładamy farsz i zwijamy. Zwinięte paszteciki (kulebiak) przekładamy na blaszkę i zostawiamy do wyrośnięcia. Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym białkiem (ew.całym rozbełtanym jajkiem) Pieczemy w piekarniku 150 - 180 st.ok 1/2 godziny na złoty kolor. Zamiast farszu kapuścianego można zrobić z mięsem lub na słodko. Kulebiak jest pyszny podany w plastrach ze świeżym masełkiem albo na drugi dzień - można takie plastry przysmażyć na masełku. Świetnie smakuje do piwa:multi: (ja zwykle robię z podwójnej porcji - na 2 blaszki pasztecików) Smacznego :) Quote
Evelina Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 r_2005 napisał(a):A to może i czasu na zjedzenie zabrakło? Jeśli tak to ten... no... możesz spokojnie mi przysłać, nie zmarnuje się:eviltong:Mnie starczylo czasu na maly kawalek, reszte ciacha rodzina pozarla :oops: Quote
Teklunia Posted February 16, 2006 Author Posted February 16, 2006 [quote name='aga1215'] o kurcze, to juz jest wyzsza szkola jazdy :lol: sa takie ladne jak..... ze sklepu ;) Quote
Daga_i_Oskar Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 Ile tu pysznośći :crazyeye: Dawno nie zaglądałam do tego topicu bo jakos tak nie chciałam sobie smaka robic tymi pysznosciami :oops: Quote
r_2005 Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 Evelina napisał(a):Mnie starczylo czasu na maly kawalek, reszte ciacha rodzina pozarla :oops: Ehhh... życie... To zdjęcia chociaż daj... Quote
aga1215 Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 [quote name='Teklunia']o kurcze, to juz jest wyzsza szkola jazdy :lol: sa takie ladne jak..... ze sklepu ;) Teklunia -wręcz przeciwnie - przepis wyjątkowo prosty, mało roboty a zawsze wychodzi. Najdłużej robi się farsz :roll: Quote
Recommended Posts