Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A ja kopjuje Wam przepis od Marty!!

KURCZAK A' LA FRYTKI - moja specjalność

Składniki

- pierś z kurczaka (ilość w zalezności od tego ile osób am być na obiedzie )
-jajko
-mleko
-mąka
-olej (smażymy na głębokim oleju)
-przyprawy: curry, czosnek, sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, maggi, gyros, przyprawa do kuchni włoskiej - całkowita dowolność-ja robie totalny miks z tego wszystkiego

NA SOS:

-musztarda, ketchup, majonez, czosnek, curry

Przygotowanie

Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i doprawić wedle uznania.
Ciasto: Ciasto jak na naleśniki tyle,ze gestsze (bedziemy obtaczać w nim kurczaka) i ja osobiście je też lekko doprawiam tym mixem który wymieniłam + można dodać troszkę natki pietruszki

Kawałki kurczaka (małe- ok 4 cm tak na oko - tak więc na raz wrzucimy ich kilkanaście nawet) obtaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju (trzeba uważać by nie byl zbyt gorący bo szybko się zarumieni skórka a mięsko może nie "dojść") aż do uzyskania ładnego złotego koloru.
Przepis banalnie łatwy a u nas w domu robi furorę.

Sos: pół na pół majonez z ketchupem + odrobina musztardy. Doprawić czosnkiem (my uzywamy suszonego) i curry.

Smacznego

Dzisiaj robiłam na obiad, pychota!!! ;)

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zupa – pieczarkowa z makaronem

30 dag pieczarek
włoszczyzna (bez pora)
ziemniaki
śmietana
sól
pieprz ziarka
masło
natka
makaron

Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Włoszczyznę obrać zetrzeć na tarce, marchew można pokroiś w kostkę. Pieczarki z włoszczyzną gotować do miękkości. Dodać pokrojone ziemniaki i pieprz. Po ugotowaniu dodać masło i rozrobioną śmietanę oraz natkę. Ugotować makaron rosołowy (najlepszy jest domowej roboty). do miseczki wkładamy makaron zalewamy gorącą zupką. ;) pycha.

Posted

Sałatka rybna

1 średnia makrela
3 duże ogórki kwaszone
1 średnia cebula
olej
pieprz (niekoniecznie)

Ogórki, cebule kroimy w kostkę, makrele obrać wyjąć ości i pokroić lub porozdzielać palcami. Wszystko wymieszać. Można dodać olej i pieprz według uznania.

Posted

Robię podobną sałatkę/pastę rybną ale makrelę mielę w maszynce do mięsa, ogórki czasem dodaję ale korniszonki pokrojone w bardzo drobną kostkę, dodaję kilka jaj na twardo też w drobną kostkę i peczek szczypiorku + łyzka majonezu - pyyysznosci :cool3:

Posted

Gosiek napisał(a):
Robię podobną sałatkę/pastę rybną ale makrelę mielę w maszynce do mięsa, ogórki czasem dodaję ale korniszonki pokrojone w bardzo drobną kostkę, dodaję kilka jaj na twardo też w drobną kostkę i peczek szczypiorku + łyzka majonezu - pyyysznosci :cool3:

ooooooooooo to wypróbuję :mad:

Posted

hihihi, ja tez robie rybna salatke i tez troszke inaczej:

Makrele rozdrabniam, cebulke kroje w kosteczke, jajko na twardo tez i dodaje koncentrat pomidorowy i przyprawy. I koniec :)

Posted

Gosiek napisał(a):

Zgadzam się, też tak robię... Mniaaam ;)

Posted

dzis na obiad mamy:

KASZA GRYCZNA Z WARZYWAMI I KURCZACZKIEM

150g kaszy gryczanej
2 spore marchewki
1 cebula
1 szklanka fasolki szparagowej
1 udko kurczaka
olej
sół i pieprz

Udko gotujemy. Marchewki kroimy w slupki, fasolke na 2-3cm kawalki, a cebule w kosteczke. Warzywa smazymy do miekkosci na odrobinie oleju, dodajac do nich przyprawy. Kasze gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowane udko obieramy ze skóry i drobno kroimy. Na patelnię z warzywami dodajemy mięso i kaszę. Podlewamy odrobiną rosolu (ktory zostal po ugotowaniu udka) i dusimy przez jakies 10 minut.
KONIEC :)

warzywka podczas smazenia:

ugotowana kasza:

efekt koncowy :)

Posted

A ja mam innowację do wprowadzenia podczas pieczenia wg przepisu Ciemnego ciasta z bakaliami ;)
Podczas przyrzadzania nie dajemy bakalii tylko wlewając masę do formy , jak już zapełnimy dno wkładamy do masy kokosanki ciasteczka , może być też masa kokosowa / ale z gotowymi mniej roboty/.Zalewamy reszta masy i pieczemy .
Fotka niezbyt udana:cool3:,ale to jasne to kokosanka ;)

Posted

:shake: ja tu nie moge zagladac :shake:

mam pytanie czy z kury rosolowej da sie cos zrobic procz rosolu ten etap przeszla ;) :oops: :oops: :oops: :oops:

Posted

dbsst napisał(a):

mam pytanie czy z kury rosolowej da sie cos zrobic procz rosolu ten etap przeszla ;) :oops: :oops: :oops: :oops:
można potaktować ja na potrawkę lub zmielić i zrobić cósik z mięska mielonego ;)

Posted

Alicjarydzewska napisał(a):
można potaktować ja na potrawkę lub zmielić i zrobić cósik z mięska mielonego ;)

o a jak sie robi potrawke :D

mam ochote na potrawke z ryzykiem mniam

Posted

dbsst napisał(a):
o a jak sie robi potrawke :D

mam ochote na potrawke z ryzykiem mniam
obiera mięsko , kroi lub skubie ;), lekko można podsmażyć na tłuszczyku , można dodać różniste warzywka i dusić razem z mięskiem no i oczywiście koniecznie przyprawy .

Posted

Alicjarydzewska napisał(a):
obiera mięsko , kroi lub skubie ;), lekko można podsmażyć na tłuszczyku , można dodać różniste warzywka i dusić razem z mięskiem no i oczywiście koniecznie przyprawy .

jestes KOCHANA dziekuje

Posted

dbsst napisał(a):

Myślę, że z pozostałego mięsa możesz różne wariacje sobie przyrządzić, łącznie ze zmieleniem go i zrobieniem pierogów:evil_lol: albo krokietów:evil_lol: albo wykorzystać do chińszczyzny:evil_lol: ehh... wiele pomysłów...

Posted

r_2005 napisał(a):
Myślę, że z pozostałego mięsa możesz różne wariacje sobie przyrządzić, łącznie ze zmieleniem go i zrobieniem pierogów:evil_lol: albo krokietów:evil_lol: albo wykorzystać do chińszczyzny:evil_lol: ehh... wiele pomysłów...

no wdało się:multi: podaj jakiś przepisik.

Posted

yoreczka napisał(a):
i z Ciebie jest kuchareczka :eviltong: :eviltong: :eviltong: :eviltong: :eviltong:

Hi hi, ja muszę mieć natchnienie. Inaczej to tylko w gębie jestem mocna:lol:

Posted

basiulka22tychy napisał(a):
ja bardzo lubie omleciki z kurczakiem " kroje cieniutko kurczaka w male kosteczki i mieszam z ciastem do omletow do tego przyprawy i na patelnie" mniam mniam

o to uwielbiam moj TZ mi robi pyyyyyyyyyyyyych z warzywkami mniaaaaaaami