mrowka Posted February 1, 2006 Posted February 1, 2006 A ja kopjuje Wam przepis od Marty!! KURCZAK A' LA FRYTKI - moja specjalność Składniki - pierś z kurczaka (ilość w zalezności od tego ile osób am być na obiedzie ) -jajko -mleko -mąka -olej (smażymy na głębokim oleju) -przyprawy: curry, czosnek, sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, maggi, gyros, przyprawa do kuchni włoskiej - całkowita dowolność-ja robie totalny miks z tego wszystkiego NA SOS: -musztarda, ketchup, majonez, czosnek, curry Przygotowanie Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i doprawić wedle uznania. Ciasto: Ciasto jak na naleśniki tyle,ze gestsze (bedziemy obtaczać w nim kurczaka) i ja osobiście je też lekko doprawiam tym mixem który wymieniłam + można dodać troszkę natki pietruszki Kawałki kurczaka (małe- ok 4 cm tak na oko - tak więc na raz wrzucimy ich kilkanaście nawet) obtaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju (trzeba uważać by nie byl zbyt gorący bo szybko się zarumieni skórka a mięsko może nie "dojść") aż do uzyskania ładnego złotego koloru. Przepis banalnie łatwy a u nas w domu robi furorę. Sos: pół na pół majonez z ketchupem + odrobina musztardy. Doprawić czosnkiem (my uzywamy suszonego) i curry. Smacznego Dzisiaj robiłam na obiad, pychota!!! ;) Quote
yoreczka Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 Zupa – pieczarkowa z makaronem 30 dag pieczarek włoszczyzna (bez pora) ziemniaki śmietana sól pieprz ziarka masło natka makaron Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Włoszczyznę obrać zetrzeć na tarce, marchew można pokroiś w kostkę. Pieczarki z włoszczyzną gotować do miękkości. Dodać pokrojone ziemniaki i pieprz. Po ugotowaniu dodać masło i rozrobioną śmietanę oraz natkę. Ugotować makaron rosołowy (najlepszy jest domowej roboty). do miseczki wkładamy makaron zalewamy gorącą zupką. ;) pycha. Quote
yoreczka Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 Sałatka rybna 1 średnia makrela 3 duże ogórki kwaszone 1 średnia cebula olej pieprz (niekoniecznie) Ogórki, cebule kroimy w kostkę, makrele obrać wyjąć ości i pokroić lub porozdzielać palcami. Wszystko wymieszać. Można dodać olej i pieprz według uznania. Quote
Gosiek Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 Robię podobną sałatkę/pastę rybną ale makrelę mielę w maszynce do mięsa, ogórki czasem dodaję ale korniszonki pokrojone w bardzo drobną kostkę, dodaję kilka jaj na twardo też w drobną kostkę i peczek szczypiorku + łyzka majonezu - pyyysznosci :cool3: Quote
yoreczka Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 Gosiek napisał(a):Robię podobną sałatkę/pastę rybną ale makrelę mielę w maszynce do mięsa, ogórki czasem dodaję ale korniszonki pokrojone w bardzo drobną kostkę, dodaję kilka jaj na twardo też w drobną kostkę i peczek szczypiorku + łyzka majonezu - pyyysznosci :cool3: ooooooooooo to wypróbuję :mad: Quote
Teklunia Posted February 2, 2006 Author Posted February 2, 2006 hihihi, ja tez robie rybna salatke i tez troszke inaczej: Makrele rozdrabniam, cebulke kroje w kosteczke, jajko na twardo tez i dodaje koncentrat pomidorowy i przyprawy. I koniec :) Quote
mrowka Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 Gosiek napisał(a):Robię podobną sałatkę/pastę rybną ale makrelę mielę w maszynce do mięsa, ogórki czasem dodaję ale korniszonki pokrojone w bardzo drobną kostkę, dodaję kilka jaj na twardo też w drobną kostkę i peczek szczypiorku + łyzka majonezu - pyyysznosci :cool3: Zgadzam się, też tak robię... Mniaaam ;) Quote
Teklunia Posted February 2, 2006 Author Posted February 2, 2006 dzis na obiad mamy: KASZA GRYCZNA Z WARZYWAMI I KURCZACZKIEM 150g kaszy gryczanej 2 spore marchewki 1 cebula 1 szklanka fasolki szparagowej 1 udko kurczaka olej sół i pieprz Udko gotujemy. Marchewki kroimy w slupki, fasolke na 2-3cm kawalki, a cebule w kosteczke. Warzywa smazymy do miekkosci na odrobinie oleju, dodajac do nich przyprawy. Kasze gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane udko obieramy ze skóry i drobno kroimy. Na patelnię z warzywami dodajemy mięso i kaszę. Podlewamy odrobiną rosolu (ktory zostal po ugotowaniu udka) i dusimy przez jakies 10 minut. KONIEC :) warzywka podczas smazenia: ugotowana kasza: efekt koncowy :) Quote
Alicja Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 A ja mam innowację do wprowadzenia podczas pieczenia wg przepisu Ciemnego ciasta z bakaliami ;) Podczas przyrzadzania nie dajemy bakalii tylko wlewając masę do formy , jak już zapełnimy dno wkładamy do masy kokosanki ciasteczka , może być też masa kokosowa / ale z gotowymi mniej roboty/.Zalewamy reszta masy i pieczemy . Fotka niezbyt udana:cool3:,ale to jasne to kokosanka ;) Quote
dbsst Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 :shake: ja tu nie moge zagladac :shake: mam pytanie czy z kury rosolowej da sie cos zrobic procz rosolu ten etap przeszla ;) :oops: :oops: :oops: :oops: Quote
Alicja Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 dbsst napisał(a)::shake: ja tu nie moge zagladac :shake: mam pytanie czy z kury rosolowej da sie cos zrobic procz rosolu ten etap przeszla ;) :oops: :oops: :oops: :oops:można potaktować ja na potrawkę lub zmielić i zrobić cósik z mięska mielonego ;) Quote
dbsst Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 Alicjarydzewska napisał(a):można potaktować ja na potrawkę lub zmielić i zrobić cósik z mięska mielonego ;) o a jak sie robi potrawke :D mam ochote na potrawke z ryzykiem mniam Quote
Alicja Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 dbsst napisał(a):o a jak sie robi potrawke :D mam ochote na potrawke z ryzykiem mniamobiera mięsko , kroi lub skubie ;), lekko można podsmażyć na tłuszczyku , można dodać różniste warzywka i dusić razem z mięskiem no i oczywiście koniecznie przyprawy . Quote
dbsst Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 Alicjarydzewska napisał(a):obiera mięsko , kroi lub skubie ;), lekko można podsmażyć na tłuszczyku , można dodać różniste warzywka i dusić razem z mięskiem no i oczywiście koniecznie przyprawy . jestes KOCHANA dziekuje Quote
r_2005 Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 dbsst napisał(a)::shake: ja tu nie moge zagladac :shake: mam pytanie czy z kury rosolowej da sie cos zrobic procz rosolu ten etap przeszla ;) :oops: :oops: :oops: :oops: Myślę, że z pozostałego mięsa możesz różne wariacje sobie przyrządzić, łącznie ze zmieleniem go i zrobieniem pierogów:evil_lol: albo krokietów:evil_lol: albo wykorzystać do chińszczyzny:evil_lol: ehh... wiele pomysłów... Quote
yoreczka Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 r_2005 napisał(a):Myślę, że z pozostałego mięsa możesz różne wariacje sobie przyrządzić, łącznie ze zmieleniem go i zrobieniem pierogów:evil_lol: albo krokietów:evil_lol: albo wykorzystać do chińszczyzny:evil_lol: ehh... wiele pomysłów... no wdało się:multi: podaj jakiś przepisik. Quote
r_2005 Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 yoreczka napisał(a):no wdało się Co się wdało?:crazyeye: :eviltong: Quote
Basia&Safi Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 a moze jakies przepisik na ciasteczka na walentynki :) jakies latwe do zrobienia i smaczne :):):):) Quote
yoreczka Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 r_2005 napisał(a):Co się wdało?:crazyeye: :eviltong: i z Ciebie jest kuchareczka :eviltong: :eviltong: :eviltong: :eviltong: :eviltong: Quote
r_2005 Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 yoreczka napisał(a):i z Ciebie jest kuchareczka :eviltong: :eviltong: :eviltong: :eviltong: :eviltong: Hi hi, ja muszę mieć natchnienie. Inaczej to tylko w gębie jestem mocna:lol: Quote
Alex_i_Suzi Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 [SIZE=3]yoreczka Dzisiaj wyprobowalamTwoj przepis na Szarlotkę na cieście półkruchym. Musze przyznac, ze ciasto wyszlo rewelacyjne :) i niestety juz prawie sie skonczylo :roll: Quote
Teklunia Posted February 2, 2006 Author Posted February 2, 2006 Gosiu, zrobilam Twojego omlecika na kolacje mojemu TZowi :) Ale polowe zjadlam ja, bo byl pyszniutki... z dzemem malinowym... mniami :p Quote
Basia&Safi Posted February 3, 2006 Posted February 3, 2006 ja bardzo lubie omleciki z kurczakiem " kroje cieniutko kurczaka w male kosteczki i mieszam z ciastem do omletow do tego przyprawy i na patelnie" mniam mniam Quote
M&M&O&I Posted February 3, 2006 Posted February 3, 2006 ja też sie dzisiaj skusiłam na tego omlecika i przepyszny był :evil_lol: Quote
dbsst Posted February 3, 2006 Posted February 3, 2006 basiulka22tychy napisał(a):ja bardzo lubie omleciki z kurczakiem " kroje cieniutko kurczaka w male kosteczki i mieszam z ciastem do omletow do tego przyprawy i na patelnie" mniam mniam o to uwielbiam moj TZ mi robi pyyyyyyyyyyyyych z warzywkami mniaaaaaaami Quote
Recommended Posts