Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

r_2005 napisał(a):
Oglądając te zdjęcia czuję, że mi żołądek do kręgosłupa się przykleił :placz:

:roflt: :roflt: :roflt: Dobreeee

Mi się strasznie eklerki podobają.

A ja dziś zrobiłam "kopiec kreta" dr. Oetkera (krótko pisząc ciasto z torebki ale pyyyszne) nie wiem czy wypada wstawiac zdjęcia między waszymi wyrobami?

Posted

UWAGA, UWAGA!
KOMUNIKAT

Każda następna osoba, która wklei na forum zdjęcie, bądź też przepis na coś pysznego, będzie podlegać odpowiedzialności karnej z artykułu (tu zostawie na później, ale coś wymyślę :diabloti: ) za psychiczne, wręcz sadystyczne znęcanie się na innymi urzytkownikami DGM. Osoby te mogą również spodziewać się, że pracodawcy osób, które w trakcie oglądania strony (w pracy, rzecz jasna) uszkodziły sprzęt biurowy poprzez zaślinienie monitora, bądź wielokrotne uderzanie głową, zniszczyły klawiaturę i inne części składowe wchodzące w skład urządzeń biurowych, będą zgłaszać się do prokuratury. :mad:

Posted

[quote name='Kenduś']

UWAGA, UWAGA!
KOMUNIKAT

Każda następna osoba, która wklei na forum zdjęcie, bądź też przepis na coś pysznego, będzie podlegać odpowiedzialności karnej z artykułu (tu zostawie na później, ale coś wymyślę :diabloti: ) za psychiczne, wręcz sadystyczne znęcanie się na innymi urzytkownikami DGM. Osoby te mogą również spodziewać się, że pracodawcy osób, które w trakcie oglądania strony (w pracy, rzecz jasna) uszkodziły sprzęt biurowy poprzez zaślinienie monitora, bądź wielokrotne uderzanie głową, zniszczyły klawiaturę i inne części składowe wchodzące w skład urządzeń biurowych, będą zgłaszać się do prokuratury. :mad:
:mad: Kenduś :nono: :mad: a dlaczego Ty w pracy nie pracujesz :crazyeye: :loveu:

Posted

[quote name='olcha']

A ja dziś zrobiłam "kopiec kreta" dr. Oetkera (krótko pisząc ciasto z torebki ale pyyyszne) nie wiem czy wypada wstawiac zdjęcia między waszymi wyrobami?
olcha, wstawiaj zdjecia!
jestem bardzo ciekawa, jak to ciacho wyglada w rzeczywistosc...

Posted

[quote name='Teklunia']olcha, wstawiaj zdjecia!
jestem bardzo ciekawa, jak to ciacho wyglada w rzeczywistosc...
Ha, czasem robię Kopiec Kreta, albo Kilimandżaro, albo Spagetti albo Błękitną Lagunę i inne cuda doktora:lol:
I zapewniam wszem i wobec, że zrobione wg. przepisu wyglądają identycznie jak na zdjęciach z kartonu:lol:

Posted

[quote name='Kenduś']

UWAGA, UWAGA!
KOMUNIKAT

:lol: Zasady są po to żeby je łamać, a więc wklejam KOPIEC KRETA(wyglądałby jak ze zdjęcia gdybym wydrążyła więcej i starczyło by do posypania na wierzchu).
Robiłam też kiedyś górę kilimandżaro ale mi nie smakowała. A jak z błękitną laguną?

Z dedykacją dla Kendusia :evil_lol:

Posted

[quote name='Teklunia']yoreczka, zrobilam te rybke z pieczarkami :)
pyszna byla :)
my jedlismy jeszzce z frytkami...

oto ona:

A co to takie prześwitujące fioletowe? :drinking:

Posted

olcha napisał(a):
A co to takie prześwitujące fioletowe? :drinking:

tak myslalam, ze to bedzie zagadkowo wygladalo:)
wbrew pozorom to nie jest denaturacik, tylko tak dziwnie kuchenka elektryczna przeswitywala przez patelnie :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

OMLET PUSZYSTY
[SIZE=2]2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki mleka

białka ubić na pianę z ociupinką soli.
Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę i mleko - ponownie ubić.
Do piany z białek dodać powoli masę z żółtek i delikatnie wymieszać.
Patelnię rozgrzać, przykręcić gaz na minimum i wylać na patelnię masę jajeczną. Piec kilka minut, gdy spód się ozłoci, delikatnie zsunąć omlet na talerz i przełożyć na patelnię stroną nie pieczoną :cool3:

smacznego - omlecik nie opada i jest biszkoptowy w smaku

Posted

MNIAAAAAAAAAAAM!!! JA robię wersję uproszczoną czyli 2 jajka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki wszystko razem mieszam i nazywam to GRZYBKIEM bo środek w czasie smażenia się unosi i wygląda jak grzybek.

Posted

[quote name='Gosiek']OMLET PUSZYSTY[SIZE=2]

Gosiu, powiedziec o tym omlecie, ze jest puszysty, to powiedziec za malo...
On jest najbardziej puszystym i apetycznym omlecikiem jaki w zyciu widzialam (a omletow widzialm sporo :evil_lol:).
I ta konfiturka, ktora tak leniwie i zachecajaco splywa z boczku...
Rozmarzylam sie...:p

Posted

olcha napisał(a):
MNIAAAAAAAAAAAM!!! JA robię wersję uproszczoną czyli 2 jajka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki wszystko razem mieszam i nazywam to GRZYBKIEM bo środek w czasie smażenia się unosi i wygląda jak grzybek.
Mniam. Mój ulubiony omlet :eating:
A jakby jeszcze ktoś mi zdradził, w jakiej kolejnści mieszać składniki... Bo mnie zawsze paskudnie się mąka zbryla :oops:

Posted

Witajcie :)

Jakie smakołyki robicie :crazyeye: hmm..........aż ślinka cieknie ;)
Czasami nam przejada się wędlina robie klopsa :lol:

Oto przepis

Klops z jajkiem na kanapki

2 średnie cebule
bułka tarta
30 dag wątróbki
sól
pieprz
jajka
1 kg kurczaka np.pierś
30 dag boczku
2-3 jajka ugotowane na twardo

Kurczaka, boczek, wątróbka, cebule, bułkę namoczoną zmielić. Dodać jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem. Dokładnie wymieszać. W środek wkładamy ugotowane na twardo jajka.
Piec około godziny.

Posted

asher napisał(a):
Mniam. Mój ulubiony omlet :eating:
A jakby jeszcze ktoś mi zdradził, w jakiej kolejnści mieszać składniki... Bo mnie zawsze paskudnie się mąka zbryla :oops:
Asherku - już mówię - najpierw rozmieszaj dokładnie żółtka z cukrem, potem dodaj mleko i na samym końcu mąkę - ja mąkę wsypuję tak jakbym rozsiewała ją z łyżki ;)

Mariola - klopsy uwielbiam ale.. bez wątróbki ;)

Posted

[quote name='Teklunia']Gosiu, powiedziec o tym omlecie, ze jest puszysty, to powiedziec za malo...
On jest najbardziej puszystym i apetycznym omlecikiem jaki w zyciu widzialam (a omletow widzialm sporo :evil_lol:).
I ta konfiturka, ktora tak leniwie i zachecajaco splywa z boczku...
Rozmarzylam sie...:pa wiesz Kasiu że jak mój mąż zobaczył te fotki to znów miał chęć n takiego omlecika? :lol:
Hihi jakieś takie apetyczne te fotki wyszły :cool3:

Posted

Keks

30 dag mąki
17 dag margaryny
15 dag cukru
4 jajka
50ml rumu
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag rodzynek
15- 20 dag mieszanki bakaliowej ( orzechy włoskie łuskane, daktyle, śliwki, morele, migdały skórka pomarańczowa i cytrynowa)
sól
bułka tarta do posypania formy

Do dekoracji:
dżem wiśniowy lub morelowy
bakalie

Pokrojone bakalie namoczyć w rumie przez kilka godzin. Margarynę z cukrem i szczyptą soli utrzeć na puszystą masę, ucierając dalej dodawać pojedynczo żółtka. Potem dodać przesianą mąkę dokładnie ucierać, dodać rum, proszek do pieczenia, ubitą pianę z białek. Na koniec dodać bakalie i delikatnie wymieszać. Do przygotowanej formy włóż ciasto powinno sięgać 3/4 wysokości – Piec 45- 50 minut w temperaturze 180-200 stopni. Po wyjęciu ciasta z formy posmaruj je podgrzanym dżemem i przybierz według uznania.

Ja kupiłam gotową mieszanke keksową.