Jump to content
Dogomania

Galeria Smaków, czyli jak uszczęśliwić Debeściaczka ;)


Teklunia

Recommended Posts

  • Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

och się pośliniłam :roll: bowsko wygladaja wasze kucharskie efekty

ja własnie jem pyszna chyba dietetyczna [B]sałetke z CYKORII I MANGO[/B]
bardzo orzeźwiająca :cool1:

produkty:
4-6 cykorii
1 mango
1 grejrfut czerwony
2 jabłka żółte
1 szczypior
100-150g sera żółtego (gouda może być)
1 łyżeczka kminku
sól pieprz do smaku

sos winegret:
3/4 szklanki oliwy z oliwek
4 łyżki soku z cytryny
3 łyzki wody
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzy (ja nie zawsze dodaje)
2-3 łyżeczki cukru

[U]sos:[/U]
wlać wszystko do słoiczka, zakręcić i mocno wstrząsać ok 30-45 sekund (pzed każdym polaniem wstrzasać)

[U]sałatka:[/U]
1.umyć obrać cykrorie wyciąć kłeby i pokroic w paski
2.obrać mango i jabłka pokroić w kostke dużą. Grejfruta obrac z błonki i pokroić lub poszarpać
3. ser pokroić w kostkę (ja lubię w wiekszą)
4. pokroić szczypior
5. wszytsko wrzucić do miski i wymieszać
6. dodać sos winegret 4 łyżki lub wiecej (jak kto lubi)
7. posypać kminkiem, posoli, popieprzyć
8. wymieszać
9. zjeść

[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images4.fotosik.pl/287/36e3e4d7b5bd7783.jpg[/IMG][/URL]

[IMG]http://images14.fotosik.pl/21/363581105446d45d.jpg[/IMG]

Link to comment
Share on other sites

No co tu taka cisza :(

[FONT=Times New Roman][SIZE=5][COLOR=darkgreen][U][B]Truskawki z ryżem lub makaronem[/B][/U][/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]ryż lub makaron[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]1/2 truskawki[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]1 łyżka cukier[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]cukier waniliowy[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]2 łyżki śmietana[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Ugotować ryż lub makaron. Truskawki obrać z szypułek. Do truskawek dodać cukier i cukier waniliowy (według uznania) zmiksować potem dodać śmietanę wymieszać. Polać ryż można jeść na ciepło lub na zimno.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT]
[IMG]http://www.yorki.info.pl/dogo/P1010034.jpg[/IMG]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[IMG]http://www.yorki.info.pl/dogo/P1010036.jpg[/IMG]

smacznego :)

trochę zdjęcie mi nie wyszło :(

Link to comment
Share on other sites

[quote name='yoreczka']No co tu taka cisza :(

[FONT=Times New Roman][SIZE=5][COLOR=darkgreen][U][B]Truskawki z ryżem lub makaronem[/B][/U][/COLOR][/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]ryż lub makaron[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]1/2 truskawki[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]1 łyżka cukier[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]cukier waniliowy[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]2 łyżki śmietana[/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Ugotować ryż lub makaron. Truskawki obrać z szypułek. Do truskawek dodać cukier i cukier waniliowy (według uznania) zmiksować potem dodać śmietanę wymieszać. Polać ryż można jeść na ciepło lub na zimno.[/SIZE][/FONT]

[IMG]http://www.yorki.info.pl/dogo/P1010034.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.yorki.info.pl/dogo/P1010036.jpg[/IMG]

smacznego :)

trochę zdjęcie mi nie wyszło :([/quote]

Moje ukochane żarełko mniam.

Skąd wytrzasnęłaś w zimę truskawki??

Link to comment
Share on other sites

To może dla odmiany cuś na ostro
[B]Pesto:[/B]
- Natka pietruszki lub/oraz świeża bazylia (lub z kostki) wg smaku
- garść ziaren słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- starty żólty ser - powinien być parmezan ale można wg smaku
- ok.1 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
całość zmiksować w malakserze (blender, przynajmniej mój za słaby) miksować nie za długo i nie na zbyt dużych obrotach - tyle, aby całość się połączyła
PYCHA!!!
można dodawać do makaronu, twarogu, pieczywa - zamiast masła.
Najlepsze na drugi dzień, coby całość się "przegryzła"
SMACZNEGO

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Evelina']Wsie przepisy pyszniasto wygladaja, nawet te zakalcowe marcepany :evil_lol: , ale nic nie przebije tego serniczka.
Jejuuuuuu musze sobie taki strzelic, w tajemnicy przed rodzina i sama wszamac :oops:
[IMG]http://images4.fotosik.pl/273/2d45ea429ee6d0bf.jpg[/IMG][/quote]
:evil_lol: zeby zrobic to zdiecie uratowalam ostatni kawaleczek serniczka:loveu: :cool3: pyyycha poprsotu jest :D

Link to comment
Share on other sites

[quote name='evaxon']:evil_lol: zeby zrobic to zdiecie uratowalam ostatni kawaleczek serniczka:loveu: :cool3: pyyycha poprsotu jest :D[/QUOTE]Wcale sie nie dziwie :evil_lol: Ciekawe czy zdolam swoj ufocic ? :lol:
Twarog, ktory z wiadereczka uzywasz, jaka ma konsystencje ? :roll:
Paciajki jak serek homogenizowany, czy trzeba go lyzka nakladac ? :roll:

[B]Yoreczka[/B], ja bym jeszcze na ten ryz z truskawkami lyzke wazowa bitej smietanki wrzucila :oops:

[B]Aguś[/B], a ile parmezanu wkladasz do pesto ?

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Evelina']Wcale sie nie dziwie :evil_lol: Ciekawe czy zdolam swoj ufocic ? :lol:
Twarog, ktory z wiadereczka uzywasz, jaka ma konsystencje ? :roll:
Paciajki jak serek homogenizowany, czy trzeba go lyzka nakladac ? :roll:

[B]Yoreczka[/B], ja bym jeszcze na ten ryz z truskawkami lyzke wazowa bitej smietanki wrzucila :oops:

[B]Aguś[/B], a ile parmezanu wkladasz do pesto ?[/quote]
:evil_lol:
a to zalezy raz robilam tez ze zwyklego sera tylko przemielonego 2 razy :)
ostatnio robilam z takiego co mial konsystencje jak serki waniliowe Campina( czy jak to tam sie pisze) raczej gestsze :)

uwielbiam ryz z truskawkami:loveu:

Link to comment
Share on other sites

[quote name='evaxon']:evil_lol:
a to zalezy raz robilam tez ze zwyklego sera tylko przemielonego 2 razy :)
ostatnio robilam z takiego co mial konsystencje jak serki waniliowe Campina( czy jak to tam sie pisze) raczej gestsze :)

uwielbiam ryz z truskawkami:loveu:[/quote]

O a ja robie z takich wiaderek specjalnych do serników. I mają taką konsystencje raczej wyciąganą łyżką.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Evelina']Wcale sie nie dziwie :evil_lol: Ciekawe czy zdolam swoj ufocic ? :lol:
Twarog, ktory z wiadereczka uzywasz, jaka ma konsystencje ? :roll:
Paciajki jak serek homogenizowany, czy trzeba go lyzka nakladac ? :roll:

[B]Yoreczka[/B], ja bym jeszcze na ten ryz z truskawkami lyzke wazowa bitej smietanki wrzucila :oops:

[B]Aguś[/B], a ile parmezanu wkladasz do pesto ?[/quote]
około 5 łyżek - ostatnio nie miałam parmezanu i dałam łagodnego żółtego sera (chyba z 10dag) i też było pyszne :sabber:

Polecam też
[B]Domowy sok[/B] [B]warzywny[/B] porcja ok.4szklanki:
- świeża marchew(ok.1/2kg)
- jabłka(4-6sztuk)
- 1 mały buraczek ćwikłowy
do sokowirówki a potem do lodówki - pić po lekkim schłodzeniu - oczywiście proporcje owoców można zmieniac wg indywidualnego upodobania :drink1:

Link to comment
Share on other sites

[B]Evaxon[/B], rob rachunek sumienia :evil_lol:
Za kilka minut wyciagam z piekarnika Sernik tygrysi [img]http://yelims.free.fr/IPB/Invision-Board-France-545.gif[/img]

Wiecie co :oops: Obiecalam go zjesc sama, ale po przyrzadzeniu i wepchnieciu masy do tortownicy okazalo sie, ze calosc wazy ponad 3,5 kg [img]http://yelims.free.fr/IPB/Invision-Board-France-18.gif[/img]

Ludzie jakie to dobre, nawet na surowo :lol:
Dawno tak paluchow nie oblizywalam przygotowujac ciasto :oops:
Wylalam mase serowa i wtedy mi sie przypomnialo, ze mialy byc jeszcze brzoskwinie :evil_lol: a ze mialy byc pod masa paluchem je powpychalam :oops: :lol:

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Evelina'][B]Evaxon[/B], rob rachunek sumienia :evil_lol:
Za kilka minut wyciagam z piekarnika Sernik tygrysi [IMG]http://yelims.free.fr/IPB/Invision-Board-France-545.gif[/IMG]

Wiecie co :oops: Obiecalam go zjesc sama, ale po przyrzadzeniu i wepchnieciu masy do tortownicy okazalo sie, ze calosc wazy ponad 3,5 kg [IMG]http://yelims.free.fr/IPB/Invision-Board-France-18.gif[/IMG]

Ludzie jakie to dobre, nawet na surowo :lol:
Dawno tak paluchow nie oblizywalam przygotowujac ciasto :oops:
Wylalam mase serowa i wtedy mi sie przypomnialo, ze mialy byc jeszcze brzoskwinie :evil_lol: a ze mialy byc pod masa paluchem je powpychalam :oops: :lol:[/quote]
:roflt::roflt:

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Evelina'][B]Evaxon[/B], rob rachunek sumienia :evil_lol:
Za kilka minut wyciagam z piekarnika Sernik tygrysi [IMG]http://yelims.free.fr/IPB/Invision-Board-France-545.gif[/IMG]

Wiecie co :oops: Obiecalam go zjesc sama, ale po przyrzadzeniu i wepchnieciu masy do tortownicy okazalo sie, ze calosc wazy ponad 3,5 kg [IMG]http://yelims.free.fr/IPB/Invision-Board-France-18.gif[/IMG]

Ludzie jakie to dobre, nawet na surowo :lol:
Dawno tak paluchow nie oblizywalam przygotowujac ciasto :oops:
Wylalam mase serowa i wtedy mi sie przypomnialo, ze mialy byc jeszcze brzoskwinie :evil_lol: a ze mialy byc pod masa paluchem je powpychalam :oops: :lol:[/quote]:evil_lol::evil_lol:[B][I]:evil_lol:znam ten ból ...tez go wypiekam[/I][/B]

Link to comment
Share on other sites

[B][I]To ja mam przepisik na [COLOR=Blue]Pyszne mięsko w panierce

[COLOR=Black]2 łyżki majonezu
1-2 łyzki musztardy
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól , pieprz , papryka , czosnek
2 jajka
ZAMIESZAĆ

Pierś z kurczaka lub indyka pociąć na male kawałeczki mogą być nieregularne kształty , mogą być paseczki i włożyć do masy .

Tak przygotowane produkty można trzymać w lodówce nawet pół dnia i potem smażyć na głębokim oleju.

Podawać na gorąco z sosikami , ketchupem..itp

[/COLOR][/COLOR][/I][/B][URL="http://dogomania.pl/forum/%5BURL=www.fotosik.pl%5D%5BIMG%5Dhttp://images13.fotosik.pl/20/886f1c751473eff0.jpg%5B/IMG%5D%5B/URL%5D"][URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images13.fotosik.pl/20/886f1c751473eff0.jpg[/IMG][/URL][/URL]

Link to comment
Share on other sites

[B][I]i jeszcze dodatek
[COLOR=Blue]Sałateczka

[COLOR=Black]2 marchewki surowe
5 ogóreczków konserwowych
majonez
sól , pieprz
czosnek
cebulka

Marchew zetrzeć na wiórki , ogórki na plasterki , posiekać cebulę i 3 zabki czosnku.Wymieszać , dodać 3-4 łyżki majonezu / może być jogurt/, przyprawy.Pychotka .
[/COLOR][/COLOR][/I][/B]

Link to comment
Share on other sites

[B]Ala[/B], kurczaka czy indyka w panierce podobnie robie :multi:
Mam przyprawe do indyka i kurczaka (polska) i jej dosypuje gdy panierka ma byc bez musztardy :)

Moj serniczek tygrysi wyglada tak [img]http://yelims.free.fr/IPB/Invision-Board-France-548.gif[/img]
Zdjatko robilam wczoraj gdy jeszcze byl cieply i nie dawal sie ladnie ukroic :shake:
Czekolady i nutelli mu nie zalowalam, za to miejsca w tortownicy na brzoskwinie wiele mi nie zostalo :roll:
[IMG]http://img253.imageshack.us/img253/5999/sernik8eo.jpg[/IMG]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...