Asia&Kleo Posted June 18, 2011 Posted June 18, 2011 [quote name='vege*']Tak szczerze to ja tą smycz chciałam tylko na wieczorne spacery, żeby za psem po trawnikach nie latać :-) lub [B]ewentualnie na łąki gdzie zazwyczaj nie ma nikogo[/B][/QUOTE] Nie wiem, jakie masz na myśli łąki... Ale zazwyczaj bywają w takich miejscach inne płochliwe zwierzęta. A szybko zareagować, zanim pies zauważy i zerwie się do pościgu, jest bardzo trudno. Quote
vege* Posted June 18, 2011 Posted June 18, 2011 [quote name='Asia&Luna']Nie wiem, jakie masz na myśli łąki... Ale zazwyczaj bywają w takich miejscach inne płochliwe zwierzęta. A szybko zareagować, zanim pies zauważy i zerwie się do pościgu, jest bardzo trudno.[/QUOTE] Akurat u mnie na łące nie ma innych zwierzątek, ewentualnie TYLKO żaby bo to koło rzeki one są, są też nietoperze ale one latają późnym/bardzo późnym wieczorem jak już jest dość szaro ale wtedy to ja tam nie chodzę, no i czasami kaczki pływają w tej rzece, ale Nuka akurat na nie (o dziwo) nie zwraca uwagi, a nawet gdyby to Nuka za chiny sama z siebie czy za kimś do wody nie wejdzie więc nie ma szans, zeby którąś złapała Quote
Agnes Posted June 18, 2011 Posted June 18, 2011 [quote name='vege*']Tak szczerze to ja tą smycz chciałam tylko na wieczorne spacery, żeby za psem po trawnikach nie latać :-) lub ewentualnie na łąki gdzie zazwyczaj nie ma nikogo[/QUOTE] a jaka roznica czy to wieczorne spacery czy poranne? zryw taki sam, samochody tez jezdza tak samo;) takie moje zdanie, jesli pies ma sile i potrafi pociagnac (czyt. zrobic zryw) to ja bym brala chyba wieksza...te smycze dobiera sie do temparamentu psa a nie jego wagi Quote
vege* Posted June 18, 2011 Posted June 18, 2011 [quote name='Agnes']a jaka roznica czy to wieczorne spacery czy poranne? zryw taki sam, samochody tez jezdza tak samo;) takie moje zdanie, jesli pies ma sile i potrafi pociagnac (czyt. zrobic zryw) to ja bym brala chyba wieksza...te smycze dobiera sie do temparamentu psa a nie jego wagi[/QUOTE] Wieczorny spacer to taki krótki ok 20 min tylko na siku bo to ten ostatni i pies jest już zazwyczaj śpiący i nie chce mu się nigdzie chodzić ;-) akurat ja mam to szczęście, że mieszkam na przedmieściach i samochodów jest u mnie mało, Nuka nigdy nic jeszcze nie zerwała, ale ogólnie potrafię ją kierować głosem :-) Quote
Ewa&Duffel Posted June 19, 2011 Posted June 19, 2011 Obiecane zdjęcia [IMG]http://img641.imageshack.us/img641/7852/dsc00310tu.jpg[/IMG] [IMG]http://img11.imageshack.us/img11/898/dsc00311tg.jpg[/IMG] [IMG]http://img695.imageshack.us/img695/2561/dsc00312z.jpg[/IMG] Porównanie z Rogzem XL [IMG]http://img580.imageshack.us/img580/7898/dsc00313m.jpg[/IMG] [IMG]http://img823.imageshack.us/img823/2089/dsc00314eu.jpg[/IMG] Quote
Kasi i Lena Posted June 19, 2011 Posted June 19, 2011 Mam identyczną smycz dla mojego silnego 13kg potworka;). Karabińczyk jest malutki ale chyba wytrzymały. Quote
Lucky. Posted June 19, 2011 Posted June 19, 2011 ja mam rogza M, z flexi do 35 kg. jakość ... [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/838/dsc2000u.jpg/][IMG]http://img838.imageshack.us/img838/3811/dsc2000u.jpg[/IMG][/URL] Quote
vege* Posted June 19, 2011 Posted June 19, 2011 dzięki wam za zdjęcia, wg mnie karabińczyk jest ok :-) Quote
Asia&Kleo Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Moja sucz ma 25kg i nie wzięłabym znowu jej na spacer, zaczepiając o taki karabińczyk :/ Byłam świadkiem, jak 13kilowa suka zerwała z Mki rogza. A jak miałam flexi jeszcze po poprzedniej suce, z małym karabińczykiem i trzymałam na nim Kleo, to sprawdzałam co chwila czy jeszcze się nie rozwalił po zrywach. Tak jak napisałaś, Twoja Nuka waży 21kg. Kupiłabym większą flexi. Quote
anorektyczna.nerka Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Moja przyjaciółka prowadza psa na flexi (~12kg), jedna się popsuła po dwóch latach, a kolejna najpierw się popsuła przy lince, a potem mechanizm padł. Na dodatek karabińczyk się wyszczerbił. Jak myślicie ryzykować i kupować flexi dla gigantów dla psa o wadze 27kg, mającego zrywy i dość silnego? Quote
Ewa&Duffel Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Moim zdaniem dla psa ważącego 21 kg flexi do 35 kg spokojnie wystarczy, bez przesady, no chyba że jakoś strasznie się szarpie czy ma gwałtowne i silne zrywy. Następny rozmiar to flexi do 50 kg, taśma/linka już dużo ciężej chodzi (znaczy trzeba więcej siły, żeby wyciągnąć) i Nuka może nie czuć się zbyt komfortowo na takiej smyczy. Quote
Asia&Kleo Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 [B]HelloKally[/B], tak jak wspominałam wcześniej- jeśli są jeszcze gdzieś dostępne flexi compact do 65kg starej wersji, to zdecydowałabym się na ten rozmiar. A może lepiej wybrać zwykłą smycz zamiast smyczy automatycznej? [B]Ewa&Duffel[/B], ja prowadzę swoją na flexi do 65kg i nie widzę problemu,że suka nie czuje się komfortowo bądź nie daje sobie rady z wyciągnięciem taśmy Quote
Ewa&Duffel Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Są do 65 kg [URL]http://allegro.pl/flexi-comfort-compact-large-3-5m-tasma-do-65-kg-i1631750700.html[/URL] Albo zwykłe do 60 kg [URL]http://allegro.pl/smycz-flexi-classic-compact-l-5m-tasmowa-do-60kg-i1664555956.html[/URL] [quote name='Asia&Luna'] [B]Ewa&Duffel[/B], ja prowadzę swoją na flexi do 65kg i nie widzę problemu,że suka nie czuje się komfortowo bądź nie daje sobie rady z wyciągnięciem taśmy[/QUOTE] To na pewno zależy od psa, mój pies waży około 37 kg i nie za bardzo chciał chodzić na flexi maxi (8 m taśma, do 50 kg), jeżeli była przypięta do obroży. Quote
anorektyczna.nerka Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Mamy zwykłe smycze. Potrzebna mi jakaś długa nad zalew i tego typu wyjścia, bo mi się cierpliwość kończy przy ciągłym zwijaniu linki treningowej. Quote
Asia&Kleo Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 [quote name='HelloKally']Mamy zwykłe smycze. Potrzebna mi jakaś długa nad zalew i tego typu wyjścia, bo mi się cierpliwość kończy przy ciągłym zwijaniu linki treningowej.[/QUOTE] Więc wzięłabym taką, jakie pokazała Ewa&Duffel:) [B]Ewa&Duffel[/B], zgadzam się z Tobą, zależy od psa. Jednak pies nie zastanawiałby się nad tym, gdy zerwałby się w pogoń za kotem i nie byłoby mu ciężko pociągnąć smyczy ;) Quote
gops Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 mój Baster (koło 6kg) daję rade chodzić na flexi do 50kg na lince suki . suka ma koło 17kg a chodzi właśnie na lince do 50kg i czuję się pewnie na niej , miałam taśmę do 35kg i na spacerze bałam się że ją zerwie , fakt moja suka jest bardzo silna i może to bardziej był mój strach przed zerwaniem niż rzeczywista możliwość . do 20kg zerwała mając 12kg i będąc szczeniakiem stąd moje obawy. Quote
hecia13 Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Bez przesady na flexi taśmie do 50kg (8m ) chodzi już mój 3 bokser i smycz nie wykazuje żadnych oznak zużycia (poza podrapaną farba na karabińczyku). Pierwszy był niewidomy i ganiał na niej w kółko (ważył ok 30kg) opierając się całym ciężarem i zmieniając znienacka kierunki. Drugi - 27 kg. Teraz używam jej dla 26kg boksia i i bokserki 31kg - oboje lecą aż do całkowitego wyciągnięcia taśmy i mocno szarpią, jakoś nic się nie zerwało do tej pory. To samo z flexi linką do 50kg - 5m. Polecam amortyzatory, bardzo dobrze się sprawdzają przy szarpaniu. Quote
Asia&Kleo Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Nikt tutaj nie przesadza :) Co innego, gdyby Vege kupiłaby dla Nuki flexi do 20kg, HelloKally do 12 kg, aby znowu się rozwaliła po dwóch latach (a może i nawet szybciej), a Gops prowadziłaby Miśkę do 20kg, żeby znowu ją zerwała ;) Jestem zdania, że w razie obaw, lepiej wziąć większy rozmiar niż mniejszy. Każdy też zna siłę swojego psa i wie, na jakiej smyczy bezpieczniej go prowadzić. Quote
Agnes Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 [quote name='Ewa&Duffel']Moim zdaniem dla psa ważącego 21 kg flexi do 35 kg spokojnie wystarczy, bez przesady, [B]no chyba że jakoś strasznie się szarpie czy ma gwałtowne i silne zrywy.[/B][/QUOTE] omg... cyt. [QUOTE]Nuka nie ciągnie tylko czasami jej się zrywy zdarzają do ptaków/psów/kotów, ale wystarczy, że krzyknę i jest spokój :smile:[/QUOTE] i tyle na ten temat:roll::roll::roll: Quote
Marta_Ares Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 ja mam podobny problem Maylo waży 6kg i teraz nie wiem czy flexi 1(tasma) do 15kg wystarczy? dla Aresa(14kg) mam linke 8m do 25kg i daje rade :) głównie uzywam smyczy wieczorem na spacerze lub na wakacjach. w zeszłym roku cały tydzień Mayka(haszczak) chodziła na flexi do 35kg (sama waży ok 24kg) i nic się nie działo, a kilka razy zdarzyło jej się szarpnąć, dodam ze nie testuje smyczy przy ulicach :) głównie to były pola, i plaże :) a 2 razy zdarzylo sie ze na tej do 35kg prowadziłam psa wazacego ok 30kg:D ale tam już czułam się dość nie pewnie i wolałam nie ryzykować Quote
NightQueen Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 [quote name='Marta_Ares']ja mam podobny problem Maylo waży 6kg i teraz nie wiem czy flexi 1(tasma) do 15kg wystarczy? [/QUOTE] ja mam dla prawie 10 kg Moli (9,60 dokładnie) filexi, linkę do 15 od dwóch lat i żyje, oprócz M. były na niej wyprowadzane cięższe psy, przeżyła też liczne zrywy napalonego szczeniaka, który nigdy na smyczy nie chodził więc szarpał co chwilę, więc myślę że i tobie taka wystarczy Quote
Lucky. Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 ja mam dla M flexi do 20 kg, ale rzadko jej używamy, jedynie na jakieś krótkie spacery. Quote
Ewa&Duffel Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 [quote name='Agnes']omg... cyt. i tyle na ten temat:roll::roll::roll:[/QUOTE] A wynika z tej wypowiedzi, czy te zrywy są silne ? Bo każdy pies dysponuje inną siłą, u jednego 'zryw' będzie taki, że ledwo napnie smycz, a inny nagle wyrwie do przodu. Quote
barberry Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Trzeba pamiętać, że to, że smycz może być na więcej kilogramów wcale nie oznacza, że będzie się "silniej" zwijać (no wiecie o co mi chodzi ;)). Mój ostatni przykład: mini ciągnie psa dużo bardziej niż comfort do 12kg... Tak czy inaczej dla opisanego tu psa wzięłabym na pewno taką do 35kg a nie do 50. Quote
toyota Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Ja od roku używam flexi taśmy comfort do 15 kg dla dwóch psów ( 10 kg i 7,5 kg) prowadzonych razem na dwójniku. Stało się tak, ponieważ najpierw przygarnęłam jednego psa ( tego mniejszego) i kupiłam tę flexi dla niego. Nie przewidziałam, że przygarnę następnego :diabloti:. Psy ciągną, szarpią ( zwłaszcza jeden), jesteśmy na razie w trakcie nauki synchronicznego spacerowania, ale flexi daje radę. Quote
Recommended Posts