Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Beatko , dzięki wielkie ale ja już jestem umówiona z koleżanką, którą po drodze zabieram ( próbuję ją zarazić wystawami i kynologią przez duże K i chyba mi się powoli udaje;-)). Natomiast przy innej okazji polecam się pamięci bo ja też baaardzo miło wspominam podróż w waszym towarzystwie :-)

• Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

:bigok: .........WITAJCIE.......:bigok:
......................................Siema KUMPEL ........................................
:smokin: My z REMIZEM niejedziemy do rybnika .
....Ale zato jedziemy do rabrza czy ktoś sie z waz wybiera .....:painting:
.....Bo nieówieżycie braklo nam 6 dni żeby mieć Czempiona Polski...
........P wystawie ze świerklańca:dog: .......
............................ POZDRAWIAMY.....................
:bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw:

Posted

Zanim zacznę na temat: czy tylko ja mam od wczoraj wieczór jakieś jaja na Dogo? To znaczy: brak avatarów i zdjęć (jeśli korzystam z Explorera), rozjechaną stronę, na której próbuję umieścić tę wiadomość, brak możliwości dodania większości emocjonków itp. (jeśli próbuję odpalić z Firefoxa): ki diabeł :evil_lol: ?
Odpiszcie, bo może to coś z serwerem Dogo, a ja się niepotrzebnie wściekam na mój niewinny komputer?
A teraz do rzeczy:

mmbbaj napisał(a):
Bea, ale o przydomku napisała dogaja, a nie Samograjka :cool3:

Kochani, przywaliła mnie robota, dlatego mam kilkudniową obsówę, w kwestii wyjawienia wreszcie naszego przydomka, za co przepraszam. Nie mogłam go tak ot - podać, bo należą Wam się niezbędne wyjaśnienia.

Tramta-ta-tam! Uwaga: niniejszym uroczyście obwieszczam, że mamy już hodowlę ogarów polskich!!!

:multi::multi::multi::multi::multi::multi:

Nasz przydomek jest rodzajem żartu. Ponieważ przydomek powinien być w języku ojczystym albo łacinie, więc wymyśliłam polski, który udaje łacinę, a ponieważ prywatnie nasza Juta jest Gają i ogary należą do psów gończych, ale i tropowców - to przydomek brzmi (jak przystało na ogary, niewątpliwie dostojnie, niczym zacne rzymskie nazwisko):

Gajus Tropus
.

Poza tym tropus ma jeszcze prawdziwe łacińskie znaczenie, jest po prostu terminem muzycznym
(dość skomplikowane, żeby to wyjaśniać i nie chcę się tu wymądrzać, w uproszczeniu: tropami nazywano wstawki melodyczne dodawane wraz z nowym tekstem do melodii chorałowej, a pierwotnie oznaczały po prostu melodię).
Jak większości z Was wiadomo, ogary najlepiej czują się w grupie i polują zwykle w grupie. W pewnym momencie, kiedy tropią zwierzynę, wszystkie zaczynają charakterystycznie szczekać (w myśliwskim żargonie mówi się, że ogary GRAJĄ), jakby dilogowały ze sobą.
A - z kolei - z literackiego punktu widzenia:
1. tropowanie to (od XII w) jedna z form tzw. wstawek tekstowych pisanych w formie dialogu.
2. trop to wyraz lub zdanie o znaczeniu przenośnym, będące formą stylistyczną taką, jak np. metafora.
A ponieważ cały ten przydomek... to jedna wielka metafora - stąd można go rozumieć na różnych poziomach, ale to oczywiście licentia poetica...
Ufffff... narobiłam Wam dość mętliku w głowach?
Tak, czy siak: mamy więc SUKĘ HODOWLANĄ!
Teraz zrobimy casting... na tatusia!!!

P.S. I nie musi to być Juliusz Cezar... :cool3:

Posted

dogaja napisał(a):

Tramta-ta-tam! Uwaga: niniejszym uroczyście obwieszczam, że mamy już hodowlę ogarów polskich!!!

:multi::multi::multi::multi::multi::multi:

Nasz przydomek jest rodzajem żartu. Ponieważ przydomek powinien być w języku ojczystym albo łacinie, więc wymyśliłam polski, który udaje łacinę, a ponieważ prywatnie nasza Juta jest Gają i ogary należą do psów gończych, ale i tropowców - to przydomek brzmi (jak przystało na ogary, niewątpliwie dostojnie, niczym zacne rzymskie nazwisko):

Gajus Tropus.

Poza tym tropus ma jeszcze prawdziwe łacińskie znaczenie, jest po prostu terminem muzycznym (dość skomplikowane, żeby to wyjaśniać i nie chcę się tu wymądrzać, w uproszczeniu: tropami nazywano wstawki melodyczne dodawane wraz z nowym tekstem do melodii chorałowej, a pierwotnie oznaczały po prostu melodię).
Jak większości z Was wiadomo, ogary najlepiej czują się w grupie i polują zwykle w grupie. W pewnym momencie, kiedy tropią zwierzynę, wszystkie zaczynają charakterystycznie szczekać (w myśliwskim żargonie mówi się, że ogary GRAJĄ), jakby dilogowały ze sobą.
A - z kolei - z literackiego punktu widzenia:
1. tropowanie to (od XII w) jedna z form tzw. wstawek tekstowych pisanych w formie dialogu.
2. trop to wyraz lub zdanie o znaczeniu przenośnym, będące formą stylistyczną taką, jak np. metafora.
A ponieważ cały ten przydomek... to jedna wielka metafora - stąd można go rozumieć na różnych poziomach, ale to oczywiście licentia poetica...
Ufffff... narobiłam Wam dość mętliku w głowach?
Tak, czy siak: mamy więc SUKĘ HODOWLANĄ!
Teraz zrobimy casting... na tatusia!!!

P.S. I nie musi to być Juliusz Cezar... :cool3:

DLA MNIE BOMBA!!!

Posted

[quote name='dogaja']Dzięki Samograjko, na Ciebie zawsze można liczyć... :cool3: :cool3: :cool3:
Miło mi to słyszeć!!!:oops: :oops: :oops: :loveu: :loveu: :loveu:
Twój przydomek jest bardzo przemyślany i że tak powiem... ugryziony z każdej strony:razz:
Ja też zwróciłam uwagę na sens muzyczny, bo pamietam (kiedys grałam na pianinie), że w nutach często pojawiało się słowo TROPPO- jak wiecie w muzyce używa się włoskiego nazewnictwa!!!
Mój SAMOGRAJ ma też kilka znaczeń:
1. SAMOGRAJ to ktoś z wyjątkowy, z dużym talentem i umiejący się pokazać- " ale z niego samograj !!!"- można często usłyszeć:cool3: TAKA BYŁA RUDULA (SONATA z Gończaków) i KORASEK ( WOJAN Ostoja Smarzewska)
2. Nawiązanie do grania ogarów, które SAME GRAJĄ:razz:
3. W słowie SAMOGRAJ mieści się słowo OGAR po przestawieniu liter!!!

ALE TY PRZEBIŁAŚ WSZYSTKICH!!!
Jeszcze to nawiązanie do GAJUSA i CEZARA:razz: :multi:

Posted

[quote name='samograj']
Ja też zwróciłam uwagę na sens muzyczny, bo pamietam (kiedys grałam na pianinie), że w nutach często pojawiało się słowo TROPPO- jak wiecie w muzyce używa się włoskiego nazewnictwa!!!
Mój SAMOGRAJ ma też kilka znaczeń:
1. SAMOGRAJ to ktoś z wyjątkowy, z dużym talentem i umiejący się pokazać- " ale z niego samograj !!!"- można często usłyszeć:cool3: TAKA BYŁA RUDULA (SONATA z Gończaków) i KORASEK ( WOJAN Ostoja Smarzewska)
2. Nawiązanie do grania ogarów, które SAME GRAJĄ:razz:
3. W słowie SAMOGRAJ mieści się słowo OGAR po przestawieniu liter!!!

Aszszszszszszszszszszsz... to z Ciebie zmyślna bestyja!!! :p :p :p

P.S. Gdzie wszystkich wcięło? Coś wystawiają??????

Posted

dogaja napisał(a):
Aszszszszszszszszszszsz... to z Ciebie zmyślna bestyja!!! :p :p :p

P.S. Gdzie wszystkich wcięło? Coś wystawiają??????

No nie taka jak TY - DOGAJO TROPUSKO!!!!
JEST WYSTAWA W RYBNIKU I NOWYM DWORZE MAZ. - może tam zdobywają trofea???
Czy widziałaś juz moje dziełka na WYSTAWACH???
Musia wzięła je w jeden post!!!

Posted

[quote name='samograj']
quote]

No, to trzymamy kciuki!

[quote name='samograj']
Czy widziałaś juz moje dziełka na WYSTAWACH???
Musia wzięła je w jeden post!!!

Widziałam, są obłędne!!!

Samograjko, jesteś naprawdę niezwykła!!!!!!!!!

Co mam zrobić, żeby Ci się dostatecznie podlizać w kwestii portretu protoplastki Gajusa Tropusa???????????

Posted

[quote name='dogaja'][quote name='samograj']
quote]

No, to trzymamy kciuki!

Widziałam, są obłędne!!!

Samograjko, jesteś naprawdę niezwykła!!!!!!!!!

Co mam zrobić, żeby Ci się dostatecznie podlizać w kwestii portretu protoplastki Gajusa Tropusa???????????

To nie kwestia podlizania, tylko mojej weny, która obecnie jest przytłamszona przez grypę:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
Jeszcze nie próbowałam ogarów- jakos tak mi się gończe nawinęły( i to w dodatku z jednej hodowli, która jest teraz na topie i w topiku):evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
Jak wyzdrowieję i odpracuję zaległości zabiorę się za ogórki.
KUMPEL pierwszy poprosił o krawat, potem chyba ANIAW, potem chyba Bea i już nie pamietam czy mmbbaj też, bo Gosia sama pięknie maluje!!!

[quote name='KUMPELka']Dogajko - nazwa świetna :multi: . Gratuluję pomysłu :cool3:
A pusto, rzeczywiście :razz: wystawy w toku. Kumplowie pojechali do Rybnika zdobywać trofea :evil_lol:
LICZĘ NA ZŁOTO I JAKIŚ PUCHAREK!!!
TRZYMAMY KCIUKI I ŁAPKI ( nawet haszczaki i grzywek)

Posted

KUMPELka napisał(a):
Dogajko - nazwa świetna :multi: . Gratuluję pomysłu :cool3:
A pusto, rzeczywiście :razz: wystawy w toku. Kumplowie pojechali do Rybnika zdobywać trofea :evil_lol:

A pomyśleliście już o jakiejś, odpowiednio długiej półeczce?... :cool3: :cool3: :cool3:

Posted

[quote name='samograj']

To nie kwestia podlizania, tylko mojej weny, która obecnie jest przytłamszona przez grypę:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
Jeszcze nie próbowałam ogarów- jakos tak mi się gończe nawinęły( i to w dodatku z jednej hodowli, która jest teraz na topie i w topiku):evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
Jak wyzdrowieję i odpracuję zaległości zabiorę się za ogórki.
KUMPEL pierwszy poprosił o krawat, potem chyba ANIAW, potem chyba Bea i już nie pamietam czy mmbbaj też, bo Gosia sama pięknie maluje!!!

Widzisz: S T O J Ę grzecznie.

W kolejce. Chyba widzisz, jak się uśmioechamy z Gają przymilnie?

:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Na grypę i inne paskudztwa, tego typu: srebro koloidalne (do picia). Zamów w aptece. Jeśli słyszałaś, żę nie ma nic na wirusy... to teraz już masz!!!
Psy się też tym leczy: stosując srebro wewnętrznie, zewnętrznie, zależnie od potrzeby (stany zapalne, różnego pochodzenia, sprawdzałam wielokrotnie). Niszczy bakterie chorobotwórcze, wirusy, drożdże, grzyby...
Dzięki temu, że jest koloidalne przyciąga je jak magnes i ...łubudu!
Znane od starożytności. Może stosował je i Juliusz Cezar...

Posted

LICZĘ NA ZŁOTO I JAKIŚ PUCHAREK!!!
TRZYMAMY KCIUKI I ŁAPKI ( nawet haszczaki i grzywek)

Dziękujemy za kciuki - okazuje się że to magiczna siła ;)
Złoto jest, ale... pucharków nie dawali - powiedzieli że zwykła micha musi wystarczyć.....:D
Dostaliśmy Dosk, CWC, NPwR a BOBa zgarnęła siostrzyczka Żmiłeczki - Żabka ;)
No cóż płeć piekna górą ]:->

Posted

HIP HIP HURA - DLA ZWYCIĘZCÓW I NIEZMORDOWANYCH WYSTAWIAJĄCYCH!!!!! :multi: :multi: :multi: :multi: :multi:

[SIZE=3]Kumplu, życzę Ci - po znajomości - pysznej tej michy!!!

:knajpa:

Posted

Widzę, że Bea jeszcze się nie pochwaliła więc zrobię to za nią, Harmonia w Nowym Dworze dostała złoto i CWC ! :multi: Wielkie gratulacje dziewczynki :klacz::klacz::klacz:

Niestety właśnie się dowiedziałam, że Bea jest na ostrym dyżurze w szpitalu bo wbiła sobie nóż w rękę :-(

Magda, brawo dla Kumpla :klacz:, pięknie się spisaliście :lol:

Posted

[quote name='mmbbaj']Widzę, że Bea jeszcze się nie pochwaliła więc zrobię to za nią, Harmonia w Nowym Dworze dostała złoto i CWC ! :multi: Wielkie gratulacje dziewczynki :klacz::klacz::klacz:

Niestety właśnie się dowiedziałam, że Bea jest na ostrym dyżurze w szpitalu bo wbiła sobie nóż w rękę :-(

Magda, brawo dla Kumpla :klacz:, pięknie się spisaliście :lol:

GRATKI DLA HARMOSZKI!!!

CO BEA ROBIŁA Z TYM NOŻEM???

Posted

[quote name='mmbbaj']Widzę, że Bea jeszcze się nie pochwaliła więc zrobię to za nią, Harmonia w Nowym Dworze dostała złoto i CWC ! :multi: Wielkie gratulacje dziewczynki :klacz::klacz::klacz:

WSPANIALE, HARMOSZKO!!!

STRASZNIE, BEA! :eek: :eek: :eek:
ODEZWIJ SIĘ, KOBIETO, JAK JUŻ BĘDZIESZ W STANIE...

Posted

Kochani, no jestem, jestem, w całości (choć troszkę uszkodzona;) a co ja robiłam z nożem? nooo, nic takiego, kroiłam kiełbasę :evil_lol: i jestem zdolna wielce :-( łaaaaaaa :shake: jedni mieli nóż w wodzie a babcia w dłoni i tyle).

Dogajka: cudny przydomek (i faktycznie przemyślany z każdej strony :multi: ), no kapitalny i świetnie w dodatku brzmiący :klacz:.
Zresztą ,,Samograj" też bardzo mi się widzi :lol: :bigok:.
Za to mój przydomek ,,wymysliła" dogomaniaqczka Mokka ( a ja bardzo byłam zdziwiona jak przeszedł w ZK; jako trzecia propozycja od góry :evil_lol:.
(akutacik teraz Jola od Błogiej jest na etapie wymyślania przydomka hmmm...jakieś propozycje może?).
Kumpelka: wielkie GRATULKI dla Kumpla, BRAWO :loveu: :klacz: :klacz: :klacz:

Co do wystawy w Nowym Dworze to nie Harmonia powinna przyjmować gratulacje (choć pięknie wygladała z naszą Hanią na ringu; no jakby w wymarzonym duecie i wogóle...super się prezentowały obie :loveu: ...za co dzięki Ci kochana Haniu :loveu: ...!!!) a największe GRATULKI dla Agag i Pawła z Paulinką i naszego beściaka Rożka (wziął rasę i BIS ras polskich i grupę :multi: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :bigcool:

A ja jestem radosna bo w ND był Bławat-ROTTi ,,Poszły w Las". którego dawnoo nie widziałam. Wygrał z innym pieskiem z otwartej ( oba dostały bdb ocenę) ale nie to jest najwazniejsze/ bo jest to ogar-przytulanka-pies rodzinny-sama słodycz (od malucha taki był i taki..pozostał!!!)
No i co jeszcze mnie uradowało w ND? To, że Hanina dziewczynka Jeżyna Olfactus dostała Zw Mł i ukończyła Młodszy Championat (BRAWO!!!!)

Posted

Druga - ta gorsza połówka (właściciel tej częsci) bannerka KUMPLA takze gratuluje Rozkom - wspaniałemu psu i jego przewodnikowi, Żabie, Harmoszce, Szabli, Bławatowi i wszystkim którzy dzielnie stawiaja sie na ringach i prezentuja swoje psy - za ich sukcesy te duuuze i te troszkę mniejsze - ale jednak - oby tak dalej.
Gajus Tropus - miodzio dla mojego zmysłu słuchu, interpretacji i treści wnoszonych.