sleepingbyday Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Rawianin ma ok 12 lat, z czego 9 spędził w Boguszycach, niedowidzi, niedosłyczy (być może przez gnojowisko w uszach), rozjeżdżają mu się łapy... a jednak jest to jedyny pies, który tupta na dwór, żeby się załatwić...Do tej pory był w pomieszczeniach u p. Wahl, gdzie był przez inne psypopychany, gryziony, trącany... Jak go dziewczyny pierwszy raz widziały, to siedział biedak w kącie i się trząsł, kiedy podeszły trochę go pogłaskać po kilku minutach uspokoił się, położył na boczku i przestał tak dygotać. W niedzielę został przeniesiony do salki przyoperacyjnej, gdzie przynajmniej nikt go nie będzie odganiał od miski, nikt nie będzie na nim wyżywał nagromadzonych w schronie frustracji. Został częściowo ostrzyżony, pozbył się większości dredów. Przy okazji wyszła na jaw rana na boku, zapewne wynik bycia zabawką odstresowującą... Rawianin jest boski. Poznałam go, widziałam, jak wywala się kołami do góry, żeby go miziać, jak szuka kontaktu z człowiekiem. Podchodził do mnie, jak tylko miziałam innego psa: "a ja to co? ja też chcę!". 9 lat w Boguszycach... A jednak ma chopak dobry charaskter. Ten pies ma prawo do domu na starość!!!! Wystarczy, żeby nie musiał chodzic po schodach. Nie zaczepia innych psów. Zachował godność i nawyki dżentelmena. Jeśli nie damy rady mu pomóc, zgaśnie samotnie w schronie bez żadnej rekompensaty za te lata.Nie dopuśćmy do tego!Patrzcie, jaki to słodki staruszek :loveu: Quote
sonikowa Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Ty to umiesz człowieka podnieśc na duchu...:shake: Domowy dt potrzebny na juz. Gdzie go znalezc.. Quote
sleepingbyday Posted October 15, 2009 Author Posted October 15, 2009 no co, no co :razz:? wazne, ze to dt bezterminowe powinno byc... ale Rawianin to pan z zasadami, spokojny, niewadzacy nikomu, a przy tym niesamowicie uroczy, naprawde.... Quote
malawaszka Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 jejku śliczności :placz: on będzie kochany jak moja starowina Pepa, niech mu ktoś da szansę :modla: Quote
Ania W Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Dziewczyny jesteście pewne co do jego wieku? Przperaszam ,że tak pytam ale ten pies ma "młode" oczy (zębów nie widać )..no w każdym razie tak wyszły na zdjęciach. U straszych psów zazwyczaj białko ma już inny odcień niz u młodych (te mają bardzo białe białka. czasami aż niebieskawe) a tęczówka sprawia wrażenie jakby nieco "rozlanej". Zdaję sobie sprawę, że mogą być wyjątki....;) Ale oczy są dla mnie obok zębów bardzo ważnym wskaźnikiem wieku. Quote
Ewa i flatki Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Ojej, strasznie uroczy, subskrybuję ślicznego Quote
ostatniaszansa Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Olu :loveu: . Piękne dzięki. Pani Agata mówiła wczoraj, że Rawianin pcha się na spacery, no co, gentelman .Turla po tapczanikach, zaczepia Ją łapką ; no pogłaszcz jeszcze, jeszcze. A teraz o Agusi w Boguszycach jest od 3 lat, tułała się pod blokami w Rawie i tam się oszczeniła, przywieziona do schroniska ze szczeniakami . Agusia ma ok 5-6 lat. Jest wysterylizowana. Jej dzieci sa w Boguszycach :angryy: już dorosłe. Ewa Quote
Dorothy Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 pies jest absolutnie boski. Kocham staruszki ale ten powala na kolana. :loveu: Quote
sleepingbyday Posted October 15, 2009 Author Posted October 15, 2009 Ania W napisał(a):Dziewczyny jesteście pewne co do jego wieku? Przperaszam ,że tak pytam ale ten pies ma "młode" oczy (zębów nie widać )..no w każdym razie tak wyszły na zdjęciach. U straszych psów zazwyczaj białko ma już inny odcień niz u młodych (te mają bardzo białe białka. czasami aż niebieskawe) a tęczówka sprawia wrażenie jakby nieco "rozlanej". Zdaję sobie sprawę, że mogą być wyjątki....;) Ale oczy są dla mnie obok zębów bardzo ważnym wskaźnikiem wieku. w boguszycach jest od 9ciu... dziewczyny mówia, ze oczka juz nie te, że juz ma te zaczątki niebieskawosci. trzeba by się przyjrzeć. ale jesli ma 9 lta stażu, to i te 10 pewnie ma... cholera wie w sumie. ostatniaszansa niech sie wypowie, co o tym wieku z dużą doza prawdopodobieństwa mozna powiedzieć.... dziewczyny, kojarzycie, które to są dzieci agusi? Quote
siekowa Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Rany takie cudo :loveu: 9 lat w schronie? :-o Zaraz go na NK seniorów wstawię i na psiegrane. Quote
sleepingbyday Posted October 15, 2009 Author Posted October 15, 2009 siekowa, miałam do ciebie pw pisać własnie w tej sprawie :loveu:. co ty dajesz swoim psom, ze tak dziwnie wyglądają? o awatarku mówię :evil_lol: a rawianin pyszczek ma prze-u-ro-czy! Quote
mikoada Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 To i ja zaznaczam tego ślicznego bidulka !!! Quote
mgie Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Dodałam pieska na wątek Kudłaczy w Potrzebie. http://www.dogomania.pl/forum/f28/kudlacze-w-potrzebie-146370/index35.html#post13162064 Quote
rita60 Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Sliczny jestes malenki,narazie nie moge pomoc,ale ja znajde chwilke porobie ogłoszenia. Quote
Wet-siostra Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Dziadzio powala na kolana...:loveu: Zakochałam się...:p W górę,mały,piękny psiaku...:multi: Quote
gonia66 Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 jESTEM I JA....dziewczyny..ten piesio jest cudny!!!!:loveu::loveu::loveu:mnie chodzi mysl po glowie zeby tak jak sa kundelkowe i jamnicze skarbonki- moze zalozyc dziadziusiową skarbonke????Kurcze..tych dziadulkow w potrzebie jest tak duzo, ze serce si,e kraje...a najbardziej mi zal wlasnie tych, ktore nigdy nie zaznaly domku i swojej podusi....tyle lat w schronie- to jest masakra dla stworzenia jakim jest pies...gdyby taka skarbonke zalozyc, raz na jakis czas bazarkować, regularnie nawet i po zlotowce wplacac...to bysmy mieli taki fudnusz alarmowy dla dziadziusiow....no przeciez jak nie pomoc temu Pięknisiowi???tymczas by sie znalazl nawet i domowy..tylko teraz kase trzeba miec.....a skąd????kurde.....:razz::razz::razz::razz: Quote
Lionees Posted October 16, 2009 Posted October 16, 2009 gonia66 napisał(a):tymczas by sie znalazl nawet i domowy..tylko teraz kase trzeba miec.....a skąd????kurde.....:razz::razz::razz::razz: Tymczasów,a do tego domowych jest jak na lekarstwo:shake:...ale widzę,że tworzą się nowe.I chwała im za to, tylko,że zdzierają jak cygan za babkę:roll:Co nowy tymczas to droższy...niezły biznes się z tego pomagania robi:cool1: Quote
sleepingbyday Posted October 16, 2009 Author Posted October 16, 2009 [quote name='mgie']Dodałam pieska na wątek Kudłaczy w Potrzebie. http://www.dogomania.pl/forum/f28/kudlacze-w-potrzebie-146370/index35.html#post13162064 ho ho, rawianin już w tylu miejscach.. gonia, zajmiesz sie skarpetą, jakby co :razz:? renata, niestety, tam, gdzie jest za duzy popyt, ceny dyktuje usługodawca. są tacy, którzy zarabiaja i tacy, którzy nie. dobrze, ze ich coraz więcej, choc jasne, że wszyscy wolelibyśmy, żeby było więcej tych za karme i weta. a rawianin - jak wielu innych starców - potrzebuje miejsca, w którym mógłby spędzić spokojnie emeryturę. bo na razie - choc ma sie lepiej - to jest granda. Quote
Lionees Posted October 16, 2009 Posted October 16, 2009 [quote name='sleepingbyday'] renata, niestety, tam, gdzie jest za duzy popyt, ceny dyktuje usługodawca. są tacy, którzy zarabiaja i tacy, którzy nie. dobrze, ze ich coraz więcej, choc jasne, że wszyscy wolelibyśmy, żeby było więcej tych za karme i weta. No niestety wiem o tym...życia psa nie da się przeliczyć na pieniądze,ale to nie jest fair,że ten co płaci podatki za hotelik i ten co nie płaci mają takie same ceny(mówię tu ogólnie,a nie o kimś konkretnym,chociaż takich znam).Niedługo pobyt psa będzie kosztował 50zł/doba,bo jest duży popyt...To takie moje dziwne przemyślenia:cool1: Ja już rezygnuję ze swojego dt,mam swoich 7 psiaków i finito.Może kiedyś otworzę hotelik...ale na pewno ceny nie będą z kosmosu i hotelik będzie zgodny z prawem Quote
sleepingbyday Posted October 16, 2009 Author Posted October 16, 2009 ano niestety: twoje przemyslenia sa słuszne. zarobek powinien byc legalny. jeśli dostaje na karme i leczenie, to inna bajeczka. Quote
Recommended Posts