NigdyNigdy Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 Monika R. napisał(a):to moze teraz stawke w Legionowie uzupelnimy ;) Moje, jak zwykle- pies weteran i suka champion :roll:
Cyraneczka Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 My mamy Championa psa - Arktogea SWEETY (swoją drogą, ciekawę z kim sobie powalczymy??) i psa w otwartej - Arktogea TRAJAN. Pozdrawiam Żaneta
Miśka Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 potrzebny mi skan katalogu z Poznania... :roll: czy ktos znajdzie chwile czasu i checi zeby mi go podeslac? [email protected] z gory big thanks!
sh_maniak Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 Miska z tego co wiem to Basza Akademicka Rodzinka nie jest championem bo jej sie sędziowie pokryli czy cos tam takiego, a mojej Fibi tam w wykazie nie ma a ch ma :lol:
Miśka Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 sh_maniak napisał(a):Miska z tego co wiem to Basza Akademicka Rodzinka nie jest championem bo jej sie sędziowie pokryli czy cos tam takiego no widzisz, a na stronie http://www.husky.brenna.pl/hodowla.php stoi jak wol ze ma :-) wydawalo mi ze ze wlasciciel wie najlepiej co ma w domu a tu sie okazuje, ze lipa... Fibine wrzuce zaraz.
sh_maniak Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 No i że Chamarach tez ma pisze a tez nie ma ... bywa :wink: Jedynie Bajka ma :D
flashka-g Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 wybór BOG V sedziuje jednak w Nowej Rudzie Petr Rehanek :D
Gosia & c.o. Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 A tak z innej beczki - w jakim wieku robi sie badania na dysplazje?? Bo tam też jest napisane, że MARS (Oumiak's Ambassadeur De France) jest wolny od dysplazji. I katarakty też. Chyba że to chodzi o to że rodzice są przebadani??
Miśka Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 Gosia i kropki napisał(a):A tak z innej beczki - w jakim wieku robi sie badania na dysplazje?? nie w wieku Ambasadora Bo tam też jest napisane, że MARS (Oumiak's Ambassadeur De France) jest wolny od dysplazji. I katarakty też. Chyba że to chodzi o to że rodzice są przebadani?? pisalam o tym na liscie SH_wystawy. pisalam tez do hod.Lodowy Dotyk - bez odpowiedzi cytat: "ma wspaniałą psychikę i niepowtarzalny rodowód. Wolny od dysplazji stawu biodrowego i katarakty oczu." nawet jesli chodzi o to ze - rodowod wolny to tak czy inaczej nie jest to prawda cytat: ma wspaniałą (...) genetykę. :HUT012:
SH Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 Według najnowszych publikacji profilaktyczne badania RTG w kierunku dysplazji można, a nawet należy wykonywać już u 3-4 miesięcznych szczeniąt. Tylko tak wczesna diagnoza pozwala na wdrożenie wczesnej terapii (chondroprotekcji), która zapobiegnie pojawieniu się bądź rozwojowi zmian w stawie biodrowym. -> "Dlaczego mój pies kuleje?" R. Aleksiewicz, Z. Adamiak, M. Nowak. wyd. Galaltyka 2005 str. 16 Internet podobnie jak papier jest baaardzo cierpliwy :evilbat: Pani Sikora słynie ze swobody w stosowaniu sformułowań ( nazw, tytułów itp), które dla innych mają od dawna zdefiniowany zakres i znaczenie. Ma prawo to robić, a inni mają prawo prosić ją sprostowanie/korektę lub publikować takie sprostowania np. tu, na forum. Zresztą tworzenie własnej polszczyzny i naginanie znaczenia pojęć do własnych potrzeb to nic nowego. Czynił tak nawet jeden z prezydentów :P
basia Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 Według najnowszych publikacji profilaktyczne badania RTG w kierunku dysplazji można, a nawet należy wykonywać już u 3-4 miesięcznych szczeniąt. Zastanawiam się tylko czy w tak młodym wieku faktycznie RTG wykaże zmieny. Mnie mówiono (hodowcy mi mówili) jeśli chodzi o owczarki podhalańskie, żeby badanie RTG robić jak najpóźniej. Oczywiście te RTG profilaktyczne a nie jeżeli coś się dzieje. Twierdzili, że nawet złe ustawienie szczeniaka do zdjęcia może wywołać fałszywy obraz i co wtedy. W tak młodym wieku stawy są narażone na wszelkie uszkodzenia, a lekarze nie zawsze delikatnie ustawiają do zdjęc psy - znam to z autopsji. Poza tym zdarza się, że jakies minimalne zmieny we wczesnym wieku, zanikają w skutek rozwoju psa i problemu nie ma - też to znam. Co Ty na to SH? :)
Gosia & c.o. Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 Miśka napisał(a):Gosia i kropki napisał(a):A tak z innej beczki - w jakim wieku robi sie badania na dysplazje?? nie w wieku Ambasadora Bo tam też jest napisane, że MARS (Oumiak's Ambassadeur De France) jest wolny od dysplazji. I katarakty też. Chyba że to chodzi o to że rodzice są przebadani?? pisalam o tym na liscie SH_wystawy. pisalam tez do hod.Lodowy Dotyk - bez odpowiedzi cytat: "ma wspaniałą psychikę i niepowtarzalny rodowód. Wolny od dysplazji stawu biodrowego i katarakty oczu." nawet jesli chodzi o to ze - rodowod wolny to tak czy inaczej nie jest to prawda cytat: ma wspaniałą (...) genetykę. :HUT012: Czyli Mirka nic dodać nic ująć :D:D To jednak dobrze mi sie wydawało, że coś tu nie teges;p Ja pamiętam (z wczesnej młodości) że prześwietlaliśmy właśnie młodego chyba wtyedy 5cio miesięcznego ONka, który miał z nami zamieszkać i badanie nic nie wykazało. Tak czy inaczej piesek z nami nie zamieszkał, a potem okazało się że i tak miał dystplazje :-?
SH Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 Opinię o zaleceniach prześwietlania stawów biodrowych u szczeniąt już w wieku 3-4 miesiecy zacytowałam ze źródła, ktore podałam tzn. broszury "Dlaczego mój pies kuleje?" R. Aleksiewicz, Z. Adamiak, M. Nowak; wyd. Galaltyka 2005 na str. 16. To samo mówił zresztą jeden z autorów tej książeczki, dr n.wet. Roman Aleksiewicz, na wykładzie zorganizowanym przez będziński oddział ZKwP, w którym brałam udział 25 listopada. Informacje są więc całkiem świeżutkie :) basia napisał(a):W tak młodym wieku stawy są narażone na wszelkie uszkodzenia, a lekarze nie zawsze delikatnie ustawiają do zdjęc psy - znam to z autopsji. Poza tym zdarza się, że jakies minimalne zmieny we wczesnym wieku, zanikają w skutek rozwoju psa i problemu nie ma Błędy w wykonaniu lub odczytaniu zdjęcia zawsze można popelnić. Termin wykonywania RTG nie ma tu znaczenia. Ważne jest za to czy lekarz zna się na rzeczy, jest specjalistą. Dr Aleksiewicz o ile wiem jest specjalistą radiologiem i od wielu lat specjalizuje się w diagnozowaniu i leczeniu dysplazji. Jeśli wczesne zmiany zanikły to być może wcale nie były "zmianami" tylko "błędami w odczycie", albo nastąpiła poprawa na skutek wprowadzonych zmian w diecie oraz warunkach odchowu. Cudów nie ma :( Ponadto zdjęcie RTG to jedynie dodatek, niejako potwierdzenie diagnozy postawionej na podstawie szczegółowego badania klinicznego i wywiadu. Tak czy siak zgadzam się z autorami i wykładowcami, że lepiej zapobiegać niż leczyć już mocno rozwinięte schorzenie. Poza tym niektóre metody leczenia można stosować wyłącznie w młodym wieku tzn. do czasu zakończenia procesów kostnienia (ok. 18 mies. życia) Wymieniona przeze mnie książeczka jest już do nabycia w księgarniach internetowych. Kosztuje "aż" 5 zł, więc warto ją kupić i samemu zapoznać się z całością wywodów. Jest tam również sporo informacji o dysplazji stawu łokciowego i dostępnych w Polsce sposobach leczenia obu rodzajów dysplazji, rysunki, zdjęcia (w tym RTG) stawów zdrowych i zmienionych chorobowo.
Nitor-Nivalis Posted December 3, 2005 Author Posted December 3, 2005 Mam juz pierwsze relacje z Nowej Rudy, ja niestety nie moglam pojechać. No wiec psy klasa mlodziezy I. Sosiek Marty psy klasa posrednia I. SOCHI de Ciukci psy klasa otwarta I. YUCATAN NIKE'S ] chmp. I. NPwr. BOB SHAPALI de ciukci suki klasa mlodziezy I. Merci Srebro polnocy II Arktogea OCEANIA posrednia I. PIEKNA Eskimoski Domek otwarta I. NSwR ASANPI Marty championy I.AFERA FOrunatus z Pierwszej Reki tyle wiem. Gratulacje dla zwycieżców. :)
maga18 Posted December 3, 2005 Posted December 3, 2005 łiiiiiii Sh_maniak GRATULACJE !!!! :klacz: :laola: Sosiek skonczyl Mł.Ch.Pl :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz:
Nitor-Nivalis Posted December 3, 2005 Author Posted December 3, 2005 no wlasnie Sosiek skonczył Ml. Ch.Pl. Gratulacje Marta :)
Cyraneczka Posted December 3, 2005 Posted December 3, 2005 Lubię jak wyniki są tak szybko i na bieżąco :angel: Gratulacje dla wszystkich zwycięzców, początkujących i przegranych za to, że im się chciało jechać :) Pozdrawiam Żaneta
Śnieżna-Rakieta Posted December 3, 2005 Posted December 3, 2005 Wielkie Gratulacje dla Wszystkich!!! :D
sh_maniak Posted December 3, 2005 Posted December 3, 2005 Dziekuję za gratulacje, wystawa była bardzo udana dla nas :D :angel: :angel: Sosiek jak juz tu wyżej napisane - Zw.Mł kończące Młodziezowego Championa Polski :angel: :angel: oraz NJwR i w pierwszej szóstce na BIS JUNIOR w całej masie psów u sedziego P Śliwki :angel: :angel: Asanpi pierwsza wystawa w klasie dorosłej i tak pieknie jej poszło :angel: :angel: , zaczęła Championat Polski i jeszcze ta NSwR bardzo się cieszymy :angel: :angel: Ares wystawiany przez mła wnusio syberyjski :lol: , pokonał na ringu swojego brata, a następnie wywalczyliśmy BIS PUPPY - 1 :angel: :angel: :angel: i jeszcze dodam Arke choc to nie sh, a goldenek, z która wywalczyłam Zw.Mł i NJwR :angel: :angel: Bardzo szczęśliwa .... padam :lol: :lol:
flashka-g Posted December 3, 2005 Posted December 3, 2005 A ja dodam ze z Shapciem byłam jeszcze druga na BOG:))) zdobylismy wszystko co zamierzalismy...BOG nawet nie chciałysmy bo tam nie mogłysmy zostac do jutra na BIS :D No co niektórym to jednak to małe CWC wcale nie tak łatwo zdobyć :roll: Gratulacje dla wszystkich.
dachenoceras Posted December 3, 2005 Posted December 3, 2005 flashka-g napisał(a):Nigdy Nigdy..a wiesz co to za problem jezdzic po wichurach i wygrywać;]
resuruss Posted December 3, 2005 Posted December 3, 2005 Wielkie gratulacje dla Sh_maniak i jej haszczakow :laola: Uscisk lapy dla Soska i Asanpi!!!!!! :BIG: :bigok:
Elitesse Posted December 3, 2005 Posted December 3, 2005 SH gratulacje :laola: my za 4 h wyruszamy do Austri :)
flashka-g Posted December 3, 2005 Posted December 3, 2005 dachenoceras napisał(a):flashka-g napisał(a):Nigdy Nigdy..a wiesz co to za problem jezdzic po wichurach i wygrywać;] dachenoceras widze ze masz jakiś jasny problem...hmm faktycznie czyżby stawka z Nowej Rudy byla taka słaba?? No nie sądze:))) :lol: Widocznie nie zrozumialas moich słów- mi chodzilo o wystawy gdzie ejst kiepska konkurencja i sie pokazuje kiepskiego psa. A w moim przypakdu było zupełnie odwrotnie.
Recommended Posts